Pětidílný seriál "Pekelný kilometr" vznikl spoluprací  Českotřebovského běžeckého klubu Iscarex a sportovní divize společnosti Eko Bi s.r.o. Česká Třebová jako ukázka vhodného letního využití zimního areálu Peklák. Seriál se skládá z pěti závodů v období duben - srpen, závody jsou vypsány nejen v závodních kategoriích pro dospělé, ale také pro děti a běží se nejen kilometrová trať, ale také  trať stometrová (motivační pro ty nejmenší) a také pětisetmetrová pro žákovské kategorie. Výsledky z pěti závodů se hodnotily dohromady a dnes 29. 8.  byly po doběhu závodu vyhlášeny kompletní výsledky celého seriálu. Zatímco první čtyři závody se konaly vždy ve středu podvečer, ten poslední finálový závod se konal v sobotu odpoledne a byl obohacen o přidaný kulturní program. A tak  velmi zběhlý komentátor a moderátor sportovních akcí Petr Svoboda dostal zdatného pomocníka a to imitátora Václava Faltuse.  Postaral se o znamenitou zábavu, dokázal nahradit techniku při  obvyklých fanfárách pro vítěze při vyhlašování vítězů.  

Jak dopadl poslední závod seriálu?  V kategorii Muži A byl nejrychlejší Radek Hübl z Ústí n.O., v dobrém čase 5:26, před druhým Janem Šimůnkem, kterého porazil o 13 sekund. Vítěz seriálu Ondřej Klička nestartoval. kategorii Muži B vyhrál Martin vacek, neměl soupeře, Aleš Stránský ze zdravotních důvodů  nestartoval.  Kategorii padesátníků vyhrál Luboš Filip z chocně a potvrdil tak  celkové vítězství v seriálu v této kategorii, stejně jako Petr Leszkow v kategorii 60 let a výš. Zajímavé je i to, že tento závodník jezdí na závody do České Třebové z Hlinska na kole, u nás vyběhne kilometr do sjezdovky a potom zase  nasedne na kolo a jede domů - v 65 letech. . Klobouk dolů. Kategorii žen vyhrála při neúčasti Lei Johanidesové Lenka Vytlačilová (Iscarex) výborným časem 7:23, který je jejím osobním rekordem na této trati. Kategorii Ženy B vítězka celkového seriálu Jana Matyášová a nejstarší kategorii žen spolehlivá Eva Jirásková (Iscarex)., Celkem se na start závodu postavilo 93 závodníků, to je jistě rekordní počet. Začíná se pomalu plnit i kategorie Hobby a to je také důležité, závod není jen pro registrované sportovce.

Po závodech byli vyhlášeni vítězové všech kategorií, podmínkou bylo zúčastnit se třech závodů seriálu.  Pořadatelé také odměnili i nejrychlejšího běžce a nejrychlejší běžkyni seriálu. jde o Ondřeje Kličku ze Svitav, vítěze hlavní kategorie  Muži A, který absolvoval kilometr dlouhou trať s převýšením 115 metrů v rekordním čase 5:07 min.. Rekord trati byl takto určen na závodě dne 29. 7. 2009. Podobně byla odměněna nejrychlejší žena, Lea Johanidesová, časem 6: 49 min. pořadatelé nezapomněli ani na rozhodčí a časoměřiče,  manžele Voleských a  manžele Dvořáčkovy, kteří nevynechali ani jeden závod a museli spolu se závodníky také vždycky absolvovat celou sjezdovku. Za spolehlivost a dobrou spolupráci jim zaslouží uznání, všichni účastníci slavnostního vyhlášení jim také upřímně zatleskali. Dále uvádím fotografie z posledního závodu a z vyhlášení výsledků.

 

 

Trať délky 1 km  běželo  51 závodníků

 

Diváci závodníci měli rozšířené zázemí

 

Václav Faltus uváděl také různé soutěže pro děti.

Vyhlášení výsledků celého seriálu  závodů proběhlo po jednotlivých kategoriích:                                                                 

Žáci 7 - 10 let 1.  Sokol Tomáš (Iscarex), 2. Rajnet Matěj (Hasiči D. Dobrouč), 3. Borek Matěj, ZAPPA Č. Třebová

Žákyně 7 - 10 let 1. Štichauerová Eliška ( Peklák tým) - 2.Smoláková  Dominika (V, Mýto) 3. Borková Agátka (H. Čermná)

Žáci 11 - 14 let 1. Václavek Jan (Dl. Třebová),  Friš Jan ( Č.Třebová, ale  sportuje za Litomyšl) Vondra Vojtěch (Iscarex)

Žákyně 11 - 14 let 1. Stránská Michaela  (Iscarex) 2. Smoláková Alexandra (V. Mýto), 3. Daniela Pártlová (Choceň)

Junioři: 1. Filip Záveský 2. Marek Záveský (oba Orel Č. Třebová), 3.Petr Smolák (Vys. Mýto)

Juniorky (jen 2 závodnice): 1. Adéla Stránská (Iscarex), 2. Valérie Smoláková (V. Mýto)

Muži nad 60 let 1. Petr Leszkow (Hlinsko) 2. Rudolf Ehrig, 3. Ota Sadílek (Albrechtice)

Ženy C: 1. Eva Jirásková (Iscarex) 2.Sejkorová Lenka (Č. Třebová)   3. Keprtová Miloslava  (Iscarex)

Muži 50 - 59 1. Luboš Filip 2. Oto Kubišta (Dlouhá Třebová) - nepřišel   3. Bedřich Ducháček (Iscarex)

Ženy B: 1. Jana Matyášová (Dolní Dobrouč)  2. Jana Hrišková (Iscarex) -  jen 2 závodnice v kategorii splnily podmínku. 3 závodů

 

Muži 40 - 49 let 1. Martin Vacek, 2. Aleš Stránský (oba Iscarex) 3.Miroslav Nemšák, Černovír

Ženy A: 1. Lea Johanidesová (Č. Třebová  ale Jiskra Ústí n.O.), Lenka Vytlačilová (Iscarex), Petra Střihavková (AC Choceň)

Muži A

1. Ondřej Klička, Svitavy, traťový rekordman, 2, Radek Hübl (UO) - vítěz posledního závodu,  3.M. Řemínek (Choceň)

Nejrychlejší závodníci:  Ondřej Klička a Lea Johanidesová

Ocenění časoměřičů a rozhodčích - manželé Dvořáčkovi a manželé Volekých ( museli odejít)