Radko Martínek odstartoval závod na Kralický Sněžník   

10. ročník ceny firmy Iscarex velmi vydařený


10. ročník Běhu na Králický Sněžník měl letos více výročí. Desítka v čísle ročníku znamená, že jde o závod velmi dobře zavedený, každoročně přivábí do Dolní Moravy na start závodu velký počet  závodníků té nejlepší kvality. Celkem na vrchol Králického Sněžníku vyběhlo na 300 závodníků. 220 z nich zvolilo nejdelší 13 km dlouhou trať.  Je pravda, že ne všichni doběhli, pro několik závodníků n dlouhé i zkrácené trati byla tentokrát trať nad jejich síly.  Pro indispozici se mezi ně zařadil např. i běžec Iscarexu Bedřich Ducháček, který měl již problémy před občerstvovací stanicí.  Pořadatel - ČTBK Iscarex zvládl opět organizaci na jedničku. Po loňském Mistrovství světa to byla vlastně "oddychovka", ale jen zdánlivě, Zajištění tak velkého závodu dá zabrat i zkušeným pořadatelům. organizační tým se rok od roku poněkud obměňuje, zkušenější zaučují ty méně zkušené, nikde nebyla znát žádná nervozita. Celý závod opět výborně komentoval Petr Svoboda, který se už stal při spolupráci s Iscarexem všestranným a nepostradatelným pomocníkem, je  moderátorem, zvukařem, který dokáže podle potřeby rychle měnit místa ozvučení a při běhu na Kozlovský kopec se letos osvědčil i ve funkci startéra. 
Slavilo se již v pátek před závodem. Letošní velká cena  byla spojena hned se třemi  kulatými výročími spojenými ovšem s osobou Jana Šimůnka v oblasti sportovní, pracovní i životní: jejich oslava a připomenutí byly hlavním cílem pátečního večerního programu.   Jak je již připomenuto v titulku, tak Velká cena  měla desátí výročí,  samotná firma Iscarex slavila patnáctku a sám šéf firmy Jan Šimůnek kulatou šedesátku.  Na oslavu přijel gratulovat i zástupce hejtmana Roman Línek, který pak pokračoval do Lanškrouna na akci faráře Zbygniewa Czendlika, program uváděl Jan Čenský   Ten se pak další den objevil na startu lidového běhu, doběhl n 15 místě časem 45:15. Odpoledne  při vyhlášení vítězů sice hovořil o tom, jak se mu svět při cestě na vrchol Sněžníku zdál stále mlhavější, ale o přestávce se už těšil na další den, na neděli, kdy vyrazí z chalupy na Pastvinách na kole na svou tradiční (87 km dlouhou) trasu přes Klášterec, Haničku po hřebenovce na Šerlich a zpět přes Neratov a Bartošovice.....    Na start závodu  k obecnímu úřadu v Dolní Moravě přijel i hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, který závod odstartoval, aby pak podpořil běžce také dále na trase  až na občerstvovací stanici na 8. kilometru závodu.
Cena firmy Iscarex je závod velmi náročný, na který se nelze přihlásit než předchozí speciální přípravy. 13 km dlouhá trať s převýšením 963 metrů. Takové parametry má u nás málokterý závod. Proto mimo těch nejlepších vrchařů, které pravidelně nacházíme např. na  závodech "našeho" Iscarex poháru přijíždí  na "Králičák" navíc opravdová špička. Zvláště letos jsme opět mohli v Dolní Moravě přivítat dva naše nejlepší: Jiřího Magála z Dukly Liberec, startovní číslo 7, rekordmana zdejší trati a Aničku Pichrtovou (X-Air Ostrava), startovní číslo 179. Oba byli nakonec na vrcholu Králického Sněžníku nejlepší. Jiří Magál (nar. 1977) mezi muži v čase 57:06, druhý Petr Losman Ker team, 57:33. Další závodníci již měli více než tříminutovou ztrátu: Ondřej Fejfar ze Dvora Králové n. Labem  na třetím místě dosáhl  čas 1:00:12. Ze závodníků Iscarexu Česká Třebová byl nejlepší Michal Horáček, klasifikovaný v kategorii A na 5. místě časem 1:01:38. Nejrychlejší žena byla (již 37 letá) Anička Pichrtová, a díky svému ročníku narození (1973) pak byla klasifikována jako nejlepší v kategorii Ženy B, v celkovém pořadí bez rozdělení do kategorií skočila patnáctá. Dosáhla čas  1:04:46, tedy o 4: 12 lepší než vítězka hlavní kategorie ženy A. Zde byla na 1. místě klasifikována Michaela Mertová (Atletika Albrechtice) v čase 1:08:58, v absolutním pořadí oběhla na 31. místě. Tak velká byla převaha naší reprezentantky nad ostatními startujícími. V kategorii Muži B zvítězil Radomír Soukup z Tábora časem 1:01:51, ze závodníků Iscarexu byl Aleš Stránský třetí a Martin Vacek pátý. Tím se Aleš velmi přiblížil (na jediný bod) k vedoucímu Martinu Vackovi v celkovém hodnocení Českého poháru v této kategorii.   Vynikající výkon podal také vítěz kategorie juniorů Jiří Homoláč z Univerzity Brno, který dosáhl třetího nejrychlejšího času 59: 47 a svoji kategorii vyhrál s velkou převahou a více než desetiminutovým náskokem před Filipem Záveským  (Orel Česká Třebová).
Ještě pár slov o Lidovém běhu, do kterého se přihlásilo 75 závodníků, mužů i žen bez rozdílu kategorií.  Není to žádná procházka. jde o závod 5 km dlouhý s převýšením 520 metrů, tedy je to pořádný kopec. Přirovnáme-li to k běhu na Kozlovský kopec, tak má stejnou délku, ale dvojnásobní převýšení. A "Kozlov" je přece samostatným během Českého poháru. Nejrychlejší v Lidovém běhu byl David Vondra.  34:16min,2. Martin Moravec 34:20 min., oba Jiskra Ústí nad orlicí.  Na této trase 5 km dlouhé trase se startem u Tvarožných děr letos běžely také juniorky a navíc i nejstarší kategorie Muži E tedy 70 let a více.
 
Fotografie Luboš Kozel a Milan Mikolecký.
Start závodu - ZDE
Fotodokumentace ze závodu 15.8. ZDE
Úplný souhrn výsledků závodu najdete ZDE

A nejrychlejší muž a žena: Jiří Magál a Anička Pichrtová

 

A muž jehož se vlastně všechna jubilea týkala v oblasti pracovní, sportovní i životní:  Jan Šimůnek            


Pět běžců, kteří absolvovali všech deset ročníků běhu na Králický Sněžník                                                               

Běželi Králičák desetkrát: Jan Šimůnek st. Jiři Javůrek Eva Jirasková Ota Sadílek Libor Pečenka                                                   
 
Nejrychlejší muž a nejrychlejší žena 
Jiří Magál a Anička Pichrtová                                               

  •  
    Start závodu - ZDE
    Fotodokumentace ze závodu 15.8. ZDE
    Úplný souhrn výsledků závodu najdete ZDE