Bacrie o.s. informuje                                                               

Jistě nejeden z vás si v posledních dnech při procházce údolím Křivolického potoka směrem na Kozlov kladl otázku, cože se to tam buduje a pěstuje. Dovolte nám, abychom se nejprve představili. Jsme občanské sdružení Bacrie, které vzniklo volným uskupením přátel z Pardubického kraje převážně se zajímajících o historii a pracující s mládeží. Nyní vězte, že to co jste viděli, je nově vznikající Osada Křivolík, při jejíž výstavbě usilovně vypomáháme. Její náplní bude hlavně místo vhodné pro reprezentaci pravěkých řemesel, zážitkových víkendových pobytů pro mládež a školní exkurze a výlety, stejně tak i pro reprezentativní akce pro širokou veřejnost. Tato lokalita umožňuje ukázku řady experimentů, díky nimž, chceme předávat své zkušenosti ať již získanými ve škole nebo ozkoušenými na vlastní kůži právě v Křivolíku.
 
V rámci lidských dějin se snažíme ukázat 1600 let bouřlivého vývoje. Začínáme počátkem doby železné a končíme raným středověkem. Přibližné datování je (na našem území) 800 př. n. l. - 800 n. l. Jedná se o zlomové období, kdy do lidských dějin vstupuje nový klíčový prvek, železo. Díky archeologii víme, jak asi naši předci žili, jaké nástroje používali, co na svých polích pěstovali a mnoho dalšího. To všechno jsou věci, které by měly být v Křivolíku nejen k vidění, ale i k osahání a praktickému vyzkoušení.
 
Počátkem roku 2009 se nám podařilo získat grant Nadace Vodafone v hodnotě 95.000 Kč na projekt Cesta technologie. V rámci tohoto grantu jsme od začátku roku uspořádali celkem 30 akcí pro nejmladší děti i odrostlou mládež všeho věku a spoluúčastnili se na řadě veřejných akcí, z nichž jmenujme například Českotřebovský kohoutek, Den Země v České Třebové, Bitva Gladius, Lughnasad Nasavrky, Technologický víkend ve skanzenu Villa Nova u Uhřínova apod., v celkovém počtu neuvěřitelných 75 dní. A to ještě stále není konec. Naše sdružení v rámci Cesty technologie uspořádalo na Osadě Křivolík i dva letní tábory a náčelník sdružení David Maršálek byl pozván na několik workshopů jako přednášející lektor. Dne 6.6. jsme uspořádali vlastní akci pro veřejnost pod názvem Den otevřených bran Osady Křivolík, kde byla prezentována jednotlivá historická období včetně ukázky řemesel. Akce navazovala na obdobnou událost uspořádanou na podzim minulého roku.
 
Festival živého pravěku                                                                                                                           

Pokud máte zájem i vy, dozvědět se více nejen o Křivolíku, ale především poznat část dávné historie navštivte dne 10. 10. 2009 Osadu Křivolík, kde se koná Festival Živého pravěku. Můžete se těšit na odborný výklad při procházce osadou, ukázku dobových řemesel a hlavně se vydat na Cestu technologie – tavba bronzu, výpal keramiky, tkaní na stavu či tkaní ozdobných pásku tzv. karetek. Na festivalu vystoupí i další historické skupiny např. Boii Nasavrky, X. legie, Isarno Letovice atd. Těšit se dále můžete na hudební doprovod, ochutnávku pravěkého piva a nějaké pochutiny z pece. Přichystáno bude i veřejné ohniště na opékání párků apod. Akce je podpořena Pardubickým krajem a Městem Česká Třebová.
Více informací o festivalu a naší činnosti lze nalézt na internetové adrese: www.bacrie.cz
[ Bacrie o.s.]