Českotřebovský deník 323/2010 (10.11.)                               
Na Lhotce v "Betlémě" vzniká sousoší vzkříšení Ježíše Krista .

Napilno má v těchto dnech umělecký kovář František Bečka,v jeho umělecké kovárně na Lhotce.  Nyní jej tam najdete nejen no všedních dnech, ale také v sobotu a neděli. Pracuje sám, bez tovaryše a o na velkém rozměrném díle se třemi postavami v nadživotní velikosti. Dokončuje totiž sousoší Vzkříšení Ježíše Krista, které osobně považuje za  životní dílo. Na fotografiích, pořízených v pátek 5. listopadu je vidět, že práce na díle finišují. Nyní je již sousoší  s postavami 210 cm vysokého Ježíše Krista, Panny Marie  doplněno také o Máří Magdalenu.  Sousoší  tvořím pro hřbitov v Řetové. Zde je již na návsi další moje práce -  sluneční hodiny.  Osloven jsem byl starostou obce Antonínem Jedličkou, na sousoší pracuji přes pět měsíců.  Sousoší bude  u kostela sv. Máří Magdalény na mohutném pískovcovém kvádru, spolu s tímto podstavcem bude celková výška díla dosahovat pěti a půl metru,“  řekl František Bečka. Slavnostní odhalení je  plánováno na 21. listopad, takže František Bečka má ještě spoustu práce před sebou, zejména na povrchové úpravě.  Ve své kovárně má také fotografie z přípravy díla, modelů.    
 
Nová pamětní deska parnického poštmistra
Karla Votroubka pro Českou Třebovou.

František Bečka vyrobil na objednávku Města Česká Třebová pamětní desku odbojáře, parnického poštmistra  Karla Votroubka, která bude právě zítra ve čtvrtek 11. 11: v 9:30hodin odhalena ve vstupu do budovy parnické pošty v Havlíčkově ulici v rámci připomínky Dne odboje.Deska je vyrobena podle vzoru předchozí pamětní desky, která byla na budově bývalé parnické pošty u vstupu do areálu podniku Primona.
Také z přípravy této nové desky mám zajímavé fotografie:
1) hotová pokovená sádrová deska připravená k instalaci, 2) Model pro sádrový odlitek 3) polotovar desky v lhotecké dílně Františka Bečky. Na fotografii vlevo Karel Votroubek.

 

 

Nabízím pronájem bytu 4+1 v České Třebové za 7000 Kč + SIPO měsíčně. tel. 775 679 966 a 461 038 443 (po 19. hodině).
 
Ustavující jednání zastupitelstva města  zvolilo  staronové vedení města, změny jsou jen ve složení rady města.  

Mezi 27 zastupiteli je 19 nových tváří a 17 zastupitelů pokračuje ve své funkci z předchozího období.  Nejstarším zastupitelem je Jiří Musílek. Vše proběhlo podle předpokladů a podle scénáře, který byl součástí koaliční smlouvy v důstojném prostředí malého sálu Kulturního centra. Zasedání mělo slavnostní charakter, začalo složením slibu  zastupitele. Zúčastnilo se jej 26 zastupitelů, z jednání se omluvil Ing. Jan Carba, který bude slib skládat zvlášť na dalším jednání, které se předpokládá dne 8. prosince. Po volbě  starosty, místostarostů a členů rady byl program jednání vyčerpán.  Samostatný článek a fotografie ZDE
 

Nově zvolená rada města Česká Třebová na léta 2010 – 2014                                                                                        

Starosta města Jaroslav Zedník (Nestraníci)
Místostarostové Ing. Jaromíra Žáčková (ČSSD) Dobromil Keprt (Nestraníci)
Členové rady města Mgr. Stanislav Beneš (Nestraníci) Bohumír Nejedlý (Nestraníci) Mgr. Radim Kolář (Nestraníci)
JUDr. Martin Netolický (ČSSD)  Dalibor Zelený (ČSSD)  Josef Kopecký (ODS)
 
Blahopřání z Agrate Brianza přišlo ihned po volbě: Před ukončením jednání  byla zastupitelům přečtena gratulace  představitelů partnerského města Agrate Brianza, kterou v kopii  dále uvádím:
 
 
POMÁHÁME LIDEM ŽÍT S DUŠEVNÍ NEMOCÍ 

Zažíváte vypjaté okamžiky kvůli předvánočnímu shonu? Vypjaté okamžiky jsou pro naše klienty denní rutinou. Proč? Jsou duševně nemocní. Zajímá Vás život duševně nemocných? K příležitosti 15. narozenin naší neziskové organizace Péče o duševní zdraví, jsme vytvořili nové webové stránky na adrese www.pdz.cz, kde naleznete odpovědi na Vaše otázky. Již 15 let se zabýváme pomocí lidem s duševním onemocněním a jejich rodinám. Sociální služby poskytujeme na Pardubicku, Královéhradecku, Chrudimsku, Jičínsku, Rychnovsku a Orlickoústecku. Organizujeme vzdělávací kurzy nejen pro pracovníky v pomáhajících profesích. Pořádáme osvětové a kulturní akce na podporu společenského povědomí o životě lidí s duševním onemocněním.
Kontakt: Leona Hniličková manažerka PR o.s. Péče o duševní zdraví Bělehradská 389 530 03 Pardubice  
 
Boni Pueri a Lucie Bílá přivezou Vánoce do východních Čech

Celkem třikrát zavítá v rámci předvánoční koncertní šňůry Lucie Bílá společně s nejznámějším chlapeckým sborem Boni Pueri do východních Čech. Koncerty se uskuteční v kostelích třech měst: Hradec Králové, Chrudim a Rychnov nad Kněžnou, které byly vybrány kvůli výborné akustice, což dodá koncertu ojedinělou atmosféru. „Východní Čechy mám moc ráda. Je to můj oblíbený kraj, kam se vždycky ráda vracím. O to víc mě těší, že tady vystoupím s úžasným místním sborem Buni Pueri,“ říká zpěvačka Lucie Bílá, která s chlapeckým sborem nedávno natočila nové album Bílé Vánoce Lucie Bílé.Nejlepší pěvecký sbor a nejlepší českou zpěvačku doprovodí kapela Petra Maláska, hudebníka, který spolupracující s předními českými hvězdami.