Českotřebovský deník 362/2010 (20.12)                                
Betlémské světlo přivezl rychlík z Brna

 Skauti a skautky z České Třebové se pravidelně každý rok starají o to, aby v mnoha domácnostech hořelo betlémské světlo. Rozdává se pravidelně na Štědrý den pod vánočním stromem na Starém náměstí. K rychlíku 866 si pro světlo přišli také světlonoši z okolních  obcí
 
OZDRAVNÝ POBYT RAMZOVÁ – ZŠ PRAKTICKÁ 

V týdnu od 4. do 10.12. 2010  se skupinka žáků prvního stupně naší školy, pod vedením pí.uč. H. Konvalinové a p. asistenta G. Oláha, zúčastnila ozdravného pobytu v Ramzové, který pořádala Speciální škola z Ústí nad Orlicí. Celý ozdravný pobyt byl zaměřen na zimní turistiku, hry na sněhu a se sněhem a hlavně na nácvik běžeckého lyžování. Každodenní program byl sestaven z nejrůznějších aktivit, jejímž společným znakem byl pobyt venku, na čerstvém vzduchu. Někdy se chodilo, jindy lyžovalo. Nechybělo bobování, sáňkování, stavby ze sněhu a spousty zimních pohybových her.  Když už se setmělo, pokračovala zábava ve vyhřáté chatě. Během ozdravného týdne žáci také navštívili  muzeum v Jeseníku, kde právě probíhala výstava „Svět vánočních dárků“, měli možnost svést se sedačkovou lanovkou na Čerňavu a hlavně poznat nové kamarády z jiných škol. Nechyběl ani čert a Mikuláš, se svou různorodou nadílkou. V závěru celého pobytu byly uspořádány závody v běhu na lyžích, které k naší radosti vyhrál „Třebovák“ Bartoloměj Ferko. S Ramzovou se na dlouho neloučíme, neboť by se zde měl v měsíci březnu uskutečnit lyžařský výcvik.                             KUP

ZKO Podhorka - AGILITY 2010 


Rok se nám přehoupl do nového a je nejvyšší čas bilancovat, co se zadařilo a co ne.V loňském roce došlo k velké obnově základny ZKO -sekce agility. Bohužel nám odešlo několik závodnic, máme však 9  nováčků, kteří se – jak věřím-  představí v letošním roce už na jaře , kdy 30.4. 2011 pořádáme  závody k zahájení závodní sezony . Zbývající zkušené závodnice  vyjely na cca 18 oficiálních závodů a dovezly 17 umístění na bedně. 
Bezesporu největším úspěchem byla reprezentace ČR na Mistrovsví Evropy ( EO) M. Řežábkové s Boldym ( BOC), Romana Ptáčková s Rickym (kříženec) vybojovala titul Mistr ČR psů bez PP a dvojí účast na Mistrovství ČR a to Boldyho pod vedením Marie Řežábkové a Samanthy ( kříženec ) s Helenou Chrastilovou. Samantha v polovině roku přestoupila do kategorie VETERÁN, ale předtím ještě stihla 4 závody v elitní výkonnostní třídě A3 a z toho 3x být na bedně. Vzhledem k Samantině věku a především její operaci křížového vazu to bylo velmi pěkné rozloučení s aktivní závodní érou.
Velká škoda, že Eliška Švihlová, která k nám dojíždí až z Poličky, se nemohla zúčastnit MČR mládeže pro těžké onemocnění své fenky Báry. Doufáme, že nemoc je zažehnána a co se nezadařilo loni, povede se letos. A ještě pozvánka - agility trénujeme, pokud počasí dovolí, tzn. i v zimě, jsou-li příznivé podmínky. Zájemci se mohou přijít podívat v sobotu v 9 hod. 
                                                                                                                                             Za ZKO Podhorka H.Chrastilová
Nová publikace Jaroslava Plocka "Šel jsem tím městem"

Dnes 20.12. 2010 se dostala na pult Knihkupectví Paseka a také do Infocentra MěÚ nová kniha "Šel jsem tím městem..." - Česká Třebová očima fotografa a básníka.
Prolistujete - li ji  nebudete zklamáni. Na sousedním obrázku  uvádím podobu titulní stránky, podle které knížku dobře v prodejně poznáte. 
Jedná se o sedmačtyřicet fotografií České Třebové Jaroslava Plocka se čtyřiadvaceti doprovodnými básněmi Miroslava Fišmeistera.
Je to pěkný dárek pod stromeček "na poslední chvíli".

Miroslav Fišmeister Narozen 23. 4. 1976 v Brně, žije tamtéž. Amatérský přírodovědec. Doposud vydal knížky Ten stolek je nízký! (Petrov, 2005), To okno je malé! (Carpe Diem, 2006), Aspoň že postel je pohodlná... (Carpe Diem, 2007), Pískoviště (Pavel Mervart, 2007), Z (Větrné mlýny, 2009) a Pieter van den Hoogenband (O. s. H_aluze 2010). Jeho verše byly přeloženy do francouzštiny a italštiny.
 
Jaroslav Plocek
Narodil se 7. 7. 1968 v Litomyšli, od příchodu na svět však žije v České Třebové. Vyučil se elektromechanikem, ale profesi záhy opustil, aby se po několika letech u železnice nakonec věnoval prodeji nových automobilů. K jeho zálibám patří především sport, hudba a v posledním desetiletí i fotografování.
 
"Děti dětem"                                                                                                                                         


V rámci volitelného předmětu dramatická výchova si studenti 2. ročníku českotřebovského gymnázia nacvičili dramatizaci pohádky Otesánkovy narozeniny, kterou předvedli na přelomu listopadu a prosince v několika místních mateřských školkách. Studenti si zahráli s chutí a podle odezvy i malí posluchači byli s divadelním představením spokojeni a sledovali ho s milým dětským zaujetím.
Naším cílem bylo udělat dětem radost, ale také dát možnost prezentovat své nové zkušenosti s veřejným vystupováním našim studentům. Chtěli bychom tedy poděkovat za vstřícnost a shovívavost mateřským školkám, kde nás vlídně přijali.
K. Pavlíková, Gymnázium Česká Třebová
 
Florbalistky gymnázia třetí v okrese

  Dne 9. 12. 1010 se studentky vyššího Českotřebovského gymnázia zúčastnily finále okresního kola ve florbale. Postavily se tváří v tvář soupeřkám středních škol z Letohradu, Chocně a Ústí nad Orlicí. Po třech odehraných zápasech vybojovaly krásné třetí místo.
První místo tradičně obhájilo Gymnázium Ústí nad Orlicí.
Ale i tak našim hráčkám děkujeme a gratulujeme. 
 
Komise Tv, Gymnázium Česká Třebová

 

 

 

 

 


  • Z Přerova přivezli bramborovou medaili
  • Mladší žáci místního fotbalového klubu  s zúčastnili velmi kvalitního fotbalového turnaje v hale v P5erově, který pořádal tamní I. FC. Výsledky ve skupině:  FC ČT - FC Želatovice  3:3 (branky Jankele, Müller a Sejkora)
  • FK ČT - Sigma Olomouc 3 : 1 (branky Kulhavý, Jankele a Stolín)
  • FK Č. Třebová - FK Šternberk ( 4 : 2) (branky Hübl2, Stránský a Stolín)
  • FK Č.- Třebová - FK Čadca (Slovensko) 3 : 2 (branky Jankele 2, Moláček)
  • FK Č. Třebová - FC Přerov B 5 : 0 (branky Stolín 2, Kulhavý a Vrtal)
  • Semifinále:     FK Č. Třebová -  Kroměříž 2 : 5 (branky Jankele a Sejkora)
  • O třetí místo:  FK Č. Třebová - Sigma Olomouc 2 : 2 (branky 2 x Müller) na penalty FK Č. Třebová  prohrál 0 : 1.
  • Konečné pořadí: 1. Kroměříž, 2. Prostějov, 3. Sigma Olomouc, 4. FK Č. Třebová, 5. I.FC Přerov, 6. FC Želatovice, 7. FK Šternberk, 8. Lipník, 9. Čadca, 10. FC Přerov B. 12. TJ Svratka Brno. Sestava mužstva FK Česká Třebová:  Miláček - Müller, Sejkora, Jankele, Kulhavý, Stolín, Stránský, Pavel Horák ml., Vrtal a Hübl. trenéři Jaroslav Macko a Jaroslav Sejkora.   (icu)

  • Zemědělci:  Lidé chtějí na vánočním stole české potraviny       

    Čeští spotřebitelé stále více kladou důraz na kvalitní a čerstvé potraviny. Ze supermarketů se proto přesouvají na farmářské trhy, vyhledávají své vlastní farmáře a jejich prodejny. Zvláště před Vánocemi chtějí mít lidé na stole kvalitní české potraviny a produkty.„Cibule, česnek a brambory jsou suroviny, bez kterých se v kuchyni neobejdete. Před Vánocemi jezdí lidé k nám na statek a chtějí právě tyto suroviny. Například štědrovečerní bramborový salát připravený z brambor a zeleniny vypěstované našimi zemědělci má daleko lepší chuť a vůni než ten, který je vyrobený z dovezených surovin, které dozrávají po cestě v kamionech a ztrácejí vitamíny a chuť,“ říká soukromý zemědělec David Smetana z Královéhradecka. Ten také zásobuje svoji zeleninou nově otevřený farmářský obchod v Praze ve Vodičkově ulici, který vlastní zemědělec z Vysočiny František Němec. Zemědělci tímto způsobem chtějí konkurovat supermarketům, vstupují na potravinový trh s domácími produkty, které jsou vyrobeny či vypěstovány u nich na farmě. Nabídka farmářských obchodů je široká – od ovoce a zeleniny přes vlastní mléčné výrobky z farmářských minimlékáren až po nabídku hovězího nebo jehněčího masa. Potravinový patriotismus je v zahraničí běžný, u nás stále pokulhává. Zákazníci vlivem ekonomické krize nakupovali podle cedulí sleva a akce, ale opomíjeli kvalitu potravin. „Situace se obrací a zemědělci musejí reagovat na potřeby zákazníků a na vývoj trhu. Proto jsem otevřel farmářskou prodejnu v Praze. V menších městech je snazší si zajet k farmářovi pro čerstvou zeleninu a maso, ale v Praze tolik možností není. Teď mohou i lidé z Prahy připravit vánoční pokrmy z kvalitních domácích surovin,“ vysvětluje zemědělec František Němec.                                                                                                Eva Fruhwirtová  
         
    České firmy zachraňují mateřské školky. Rodiče i zřizovatelé to vítají  

    Kvůli zvyšujícímu se počtu narozených dětí se rozšiřuje v České republice kapacita mateřských školek, které byly v minulosti zmenšovány nebo rušeny. Mnohé školky nyní nedostačují svoji kapacitou a rodiče řeší závažný problém, kam umístit své malé děti, když chodí do práce. Proto se české firmy stále více rozhodují o darech a pomoci mateřským školkám ve svém okolí. Jednou z nich je i společnost HI Software Development, která začátkem nového roku pomůže v Náměšti na Hané s rozšířením kapacity místní školky.  „Nejčastější problém je ten, že zřizovatelé školek, tedy většinou obce a města, kde se školka nachází, nemají dostatek financí k rozšíření kapacity. Proto firmy, které v regionu podnikají, chtějí vytvářet kolem sebe prostředí pro kvalitní život a také se chtějí zapojit do utváření regionu. Ekonomická krize naučila podnikatele a firmy účelně zvažovat své investice, a to nejenom v oblasti podnikání, ale také formy sponzorských darů a zacílení smysluplné pomoci,“ objasňuje mediální zástupce společnosti HI Software Development Tomáš Zdechovský. Mateřská školka v Náměšti na Hané se od ledna 2011 rozšíří o další oddělení a k tomu potřebuje potřebné vybavení. „Doposud nám stačily dvě třídy, ale u zápisu se projevil velký zájem rodičů o umístění dětí do školky, proto jsme se rozhodli rozšířit kapacitu na tři třídy. Naše finance na vše nestačily, proto jsme rádi, že se HI Software Development podílí na výbavě nábytku,“ sděluje ředitelka školky Danuše Husárková.                                                                           Eva Fruhwirtová