Českotřebovský deník 366/2010 (24.12.)                                

Pod vánočním stromem na starém náměstí rozdávali na Štědrý den dopoledne skautky betlémské světlo. Akce se stala již tradicí, světlo, , které přivezli jiní skauti   rychlíkem z Vídně a Brna  pečlivě hlídali až do Štědrého dne. když jsem přišel pro světlo krátce po desáté hodině dopolední, tak  jsem byl již asi třicátý v pořadí, který pak tuto svátost  zavezl domů. Na fotografii je vidět, že světlo  dokázalo rozsvítit i pečlivě vyčištěné olejové lampičky. "Jak dlouho vydrží nedokážu odhadnout," řekl Ing. Otakar Dobrovský. "U nás doma vždy svítí po celé Vánoce," dodal.
 
Akademie gymnázia  

V úterý 21. 12. 2010 se v KC Česká Třebová konala tradiční přehlídka studentských vystoupení Akademie 2010. Téma letošní Akademie bylo "Černobílý svět". Dopolední představení pro studenty školy začalo již  v 9:00. Před samotným vyhlášením vítězů Akademie se také konalo  vyhlášení úspěšných studentů gymnázia  za rok 2010 "Osobnost gymnázia 2010".   Pak ještě následovala  další vystoupení, tedy   Akademie pro veřejnost - odpolední od 15:00 a večerní od 19:00 hodin. Více ZDE Foto M. Soukupová
 
   
 
Kraj doporučil středním odborným školám u maturitních oborů přijímací zkoušky    

Pardubice – Přijímací zkoušky u maturitních oborů by se měly od školního roku 2011 – 2012 na středních odborných školách stát běžnou praxí. S doporučením vypsat přijímací zkoušky pro uchazeče o studium prvních ročníků byli ředitelé těchto škol v Pardubickém kraji seznámeni 17. prosince 2010 při společném jednání s hejtmanem Radko Martínkem a radní pro školství, kulturu a památkovou péči Janou Pernicovou. „Mají-li naše děti uspět v globálním světě, nemůžeme rezignovat na úroveň jejich vzdělanosti. Shodují se na tom hejtmani všech krajů, kde je situace obdobná. V plošném zavedení přijímacích zkoušek spatřujeme jednu z cest, jak kvalitu vzdělávání zlepšovat,“ uvedl hejtman. Všem středním školám zřizovaným Pardubickým krajem bylo s odvoláním na usnesení 37. řádného jednání Rady Pardubického kraje ze dne 19. 8. 2010 doporučeno v rámci přijímacího řízení do oborů vzdělání ukončovaných maturitní zkouškou konat přijímací zkoušky. Přijímací zkoušky budou jednotné, formou písemných testů. Kritéria a konkrétní předměty přijímacích zkoušek zveřejní dle školského zákona ředitelé středních škol na svých webových stránkách do 31.1. 2011. Kraj hledá další možnosti podpory technického vzdělávání. Vedle informační kampaně a již zavedeného systému stipendií se kraj bude podílet na financování exkurzí žáků základních škol, jazykových kurzů pro žáky středních škol či odměňování nejlepších žáků technických oborů. Kraj též vede intenzivní jednání s jednotlivými svazy, jakým je například Sdružení výrobců v automobilovém průmyslu. 
Ivan Hudeček, vedoucí oddělení komunikace
Poděkování   

V sobotu 18. 12. 2010 vystoupila v Domově pro seniory dechová kapela Řetůvanka z Řetůvky pod taktovkou kapelníka Jiřího Zemana, se zpěvačkami Olgou Charvátovou a Zuzanou Vondrovou a manažerkou Věrou Zemanovou. Zařízením se za veliké podpory seniorů linuly nejen lidové písně, které jim umožnily zavzpomínat na mládí, ale také vánoční koledy, které báječně dokreslily atmosféru blížících se Vánoc. Vystoupení vzbudilo u obecenstva (nejen obyvatel Domova pro seniory, ale také u uživatel Pečovatelské služby) veliký ohlas. Rádi bychom touto cestou vyjádřili členům Řetůvanky vřelé poděkování za příjemné odpoledne věnované uživatelům Sociálních služeb Česká Třebová. Řetůvanka se stala za svou pětiletou historii srdcovou záležitostí uživatel Domova pro seniory a také pracovníků sociálních služeb. Přejeme Řetůvance v roce 2011 spoustu hudebních úspěchů, radost z koncertů a hodně zdraví.
Vedení Sociálních služeb Česká Třebová