PŘÍBĚH ADVENTNÍ – DOUFÁM, ŽE NE NEKONEČNÝ

Pane Králi,
obávám se, že jste si můj článek nepřečetl důkladně. Popsala jsem v něm přesně to, co se na chodníku dělo, i to, že mi bylo řečeno, že škoda bude nahrazena (v což pevně doufám). Nikde jsem se ani slovem nezmínila o Vaší firmě. Nedivte se, že mě poničení zeleně rozzlobilo, skutečně se cítím být ochráncem přírody, i když nejsem nikde organizovaná, prostě jsem k tomu byla vychována. A navíc jsme na nový chodník, včetně záhonů, čekali všichni dlouhá léta, měli jsme z něj obrovskou radost a teď se stalo tohle.
Vás, pane Králi, zajímá jistě jiná věc, jak je to s požadovanou finanční náhradou za přístup na náš pozemek. Začnu tedy od začátku. Když se před několika lety rozhodli majitelé vedlejšího domu pověsit si na svůj dům reklamy, jaksi zapomněli na to, zeptat se nás, majitelů vedlejšího pozemku, zda budeme souhlasit s přístupem pracovníků, kteří budou reklamy instalovat, přes náš pozemek. Podle mě je to projev arogance, ale berte to jako můj názor. Jak víte, přes to všechno, jsme zpočátku přístup ke zdi přes náš pozemek bez problémů umožňovali a musím po pravdě napsat, že nikdy nedošlo ze strany vašich zaměstnanců k jeho poškození. Ale tady se musím trochu zastavit. Víte, tady nejde jen o přístup, tady jde i o čas. O náš čas, protože v době, kdy váš pracovník reklamy montuje a nebo demontuje, musí někdo z nás být přítomen. Vaši zaměstnanci si jistě všimli, že branku, umožňující přístup na náš pozemek, zamykáme. Neděláme to z plezíru, ale proto, že máme dva psy, které by mohl někdo pustit na ulici a také, abychom svůj pozemek, na kterém máme někdy přes den i cenné věci, chránili proti nenechavcům. Váš zaměstnanec se většinou ohlásil předem telefonicky, aby se informoval, zda budeme doma. Snažili jsme se vždy vyjít vstříc a tak jsme někdy byli nuceni i předem naplánované akce mimo domov odsunout na jinou dobu a počkat na příchod a odchod pracovníka. Sám dobře víte, že montáž a demontáž reklam netrvá jen chvilku. A pak jsme konečně začali přemýšlet o tom, že někdo za to, že má na  svém  domě reklamy, bere slušné peníze, že druhý, který mu je tam instaluje, je bere také, jen my,  jako poslední sluhové v řadě, vlastně sloužíme zcela zadarmo. Čas jsou peníze, pane Králi,
to jistě víte sám nejlépe. A čím je člověk starší, tím je mu čas dražší, na to přijdete postupem let sám. Proto jsme si řekli o peníze a tak jsme to vysvětlili i vašemu zaměstnanci. Myslím, že jsme neudělali nic proti zákonu, zachovali jsme se jen „tržně“, a částka, o kterou jsme si řekli, jistě nezruinuje ani vás, ani reklamní agenturu (jestli jste jí ji započítal do nákladů).
Tím bych ráda celou záležitost ohledně peněz zakončila a rozhodně ji nemíním dál řešit přes media. Budete-li chtít si o ní promluvit, navštivte nás osobně a nebo zavolejte na telefon 734452848.
A ještě jedna věc, pane Králi, - lepší přebujelá fantazie, než žádná.                                                                         Iva Stolínová