Českotřebovský deník 47/2010 (15.2.2010)                           


Oznámení o odvolání hokejového klubu TJ Lokomotiva k VV KSLH               

Po důkladném prostudování všech řádů ČSLH a vyhotovení právního výkladu k rozhodnutí STK KSHL, na základě kterého byly semifinálové zápasy play off  KSM Česká Třebová  - Lanškroun kontumovány 2:0 ve prospěch Lanškrouna jsme se rozhodli podat řádné odvolání k VV KSLH.  Pro informaci celé hokejové veřejnosti vyjímáme s rozsáhlého textu odvolání  tu část, kde je uveden náš požadavek:  "Ze shora uvedených důvodů navrhujeme, aby výkonný výbor KSLH rozhodnutí STK č. 34/15 jako protiprávní zrušil a rozhodl tak, že stav semifinálové série Česká Třebová - Lanškroun je 2:0 a do finále Krajské soutěže mužů postupuje Česká Třebová. Dále navrhujeme, aby výkonný výbor KSLH rozhodl tak, že start čtyř hráčů (V. Mlejnka, O. Poula, T. Mečiara a J. Chocholy) byl oprávněný a zcela v souladu s předpisy ČSLH". Současně chceme ujistit českotřebovskou veřejnost, že si nejsme vědomi žádného pochybení našeho jednání. Vždy jsme jednali v souladu  s platnými řády ČSLH.  O výsledku odvolání Vás budeme včas informovat. Pevně věříme, že 21. února nastoupíme v zápase o první místo na ledě Poličky.         
                                                                                                                                          Pavel Klacl generální manažer klubu
 
Aktuálně z juda - Marek Švestka vyhrál 1.kolo Českého poháru v Hranicích na Moravě !!!                  

V dnech 13. a 14.2.2010 se konalo 1.kolo kvalifikační soutěže Český pohár v Hranicích na Moravě, kde Marek Švestka zvítězil v kategorii starších žáků do 60 kg. Úspěch je o to cennější, že se jednalo soutěž s mezinárodním obsazením z 8 evropských zemí. Ostatní naši žáci se umístili na nemedailových pozicích.
 
Výběrové šetření Českého statistického úřadu v domácnostech na téma "Životní podmínky"               

. Týká se také Č. Třebové, podrobnější informaci najdete v pdf souboru ZDE (dopis, který přišel ke zveřejnění na zdejší radnici) .
 
Zprávy z Charity                                                                     

l 1.února 2010 zahájila výuku nově postavená Základní škola sv. Jana Nepomuckého v ugandské Kitule, kterou z příspěvků dárců z celé ČR zbudovala Arcidiecézní charita Praha. Základní školu založila pražská Charita v oblasti, kde působí program Adopce na dálku. Podpora školáků formou „adopce“ i nově zřízená škola si klade za cíl pomáhat dětem z nejchudších rodin ve vesnických oblastech.
 
l Tragédie na Haiti vyvolala mezi lidmi ohromnou vlnu solidarity. Stav charitní veřejné sbírky na pomoc Haiti je k 12.únoru (včetně církevních sbírek a DMS)  28,5 mil. Kč.  č.  účtu 35-1868350237/0100,  VS 99999  DMS HAITI na č. 87777
Do sbírky je možné přispět i hotově na pobočkách Oblastní charity v Ústí nad Orlicí a v Letohradě. Arcidiecézní charita Olomouc pomáhá potřebným na Haiti od r. 2005  a své projekty směřuje do oblasti školství, zajištění přístřeší, zdravotní péče a rozvoje infrastruktury. V současné době jsou na Haiti dva charitní pracovníci, kteří ve spolupráci s americkou Charitou a Charitou Haiti zajišťují logistiku a distribuci materiálu potřebným. Oblastní charita Ústí nad Orlicí věnuje na pomoc Haiti 7 % z výtěžku Tříkrálové sbírky.                                                                                                             Více na www.acho.charita.cz, www.uo.caritas.cz
Hejtman Radko Martínek se 15. února vrátil po pětitýdenní nemoci do úřadu 

Na hejtmanství se setká s kolegy, s nimiž byl po celou dobu hospitalizace v kontaktu. Dopoledne  se zúčastní inaugurace rektora Univerzity Pardubice.  „Moc děkuji všem, kteří na mě po dobu mého léčení mysleli a přáli mi brzké uzdravení.  Uvědomuji si, že musím zpočátku zmírnit své pracovní tempo, proto plánuji, že než vyjedu do regionu, budu nějaký čas pracovat ve své kanceláři,“ říká hejtman Radko Martínek. Přestože ho dlouhodobé léčení upoutalo na lůžko, snažil se, aby neztratil kontakt s úřadem:  „Kolegové zajistili chod úřadu,  informovali mě o připravovaných koncepčních materiálech i jednáních, za což jsem moc rád.“  Hejtman Radko Martínek utrpěl vážné zranění na horách, kde byl v prvním lednovém týdnu s  rodinou na zimní  rekreaci.                                 (mag)
Příprava na nákup nových regionálních vlaků                    

. Rada Pardubického kraje vzala na vědomí zprávu o přípravách Českých drah na nákup nových vlakových souprav. Do 26. února 2010 je nutno Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod odevzdat projekty v rámci otevření výzvy z oblasti 1.2 Podpora projektů zlepšujících dopravní obslužnost území. Sem spadá také obnova vlakových souprav pro regionální dopravu.
 V rámci celého NUTS-II Severovýchod lze čerpat na nákup vlaků (včetně čtyřicetiprocentního podílu fondů ERDF) až 1,5 miliardy korun. Podle dohod je možno pro vozidla do Pardubického kraje takto čerpat 460 mil. Kč, což je cca 30,5 % z celkového objemu prostředků.
Pardubický kraj po nástupu nového vedení v roce 2008 postoupil jednotlivé návrhy předkládané ze strany ČD k odborné diskuzi. Poté byly v roce 2009 učiněny první kroky opravňující k čerpání prostředků EU k nákupu vozidel, a to zakotvením potřebných ustanovení ve smlouvě o dopravní obslužnosti s ČD.
Prostředky EU tedy budou využity k nákupu vozidel na společnou linku spojující sousední krajská města Pardubice a Hradec Králové s pokračováním do Jaroměře, zde se bude jednat o 5 nových elektrických vlacích za necelých 700 milionů korun a jejich financování bude dopravce řešit za podpory obou krajů. Pro linky čistě Pardubického kraje budou České dráhy pořizovat s využitím evropských fondů nové motorové soupravy na trať Česká Třebová – Lanškroun a Česká Třebová – Moravská Třebová. Zde se počítá s investicí cca 80 mil. Kč. Projekty budou úřadem hodnoceny během prvního pololetí, v případě jejich úspěšnosti zahájí dopravce neprodleně jednání s dodavateli nových vlaků. Pardubický kraj bude spolupracovat při definování požadavků pro nové soupravy, zejména za oblast cestovního komfortu. První nové vlaky by se měly objevit na jaře 2012. Vedení Pardubického kraje má i pro další období zájem na zavádění dalších moderních vlaků v regionální dopravě. Podle uzavřené smlouvy se předpokládají jednání o obnově vlaků na lince do Chrudimi a Hlinska.                                                                            Magdalena Navrátilová
 
Nový supermoderní Velorexu  bude mít silný motor           

Podle serveru Novinky.cz bude brzo slavnostně uveden  nový model legendárního velorexu ma to dokonce v retro stylu a to díky opavskému podnikateli  Pavlu Brídovi. Nemůže mít jméno Velorex, je celosvětově patentován v Polsku, proto bude uveden pod názvem  velorex-x-trike. Má být vybavena nejmodernější technikou, tedy např. xenonovými světly, anatomickými sedačkami, LCD dotykovým displejem. digitálním tachometre samozřejmě i otáčkoměrem Plátěný plášť nyní bude  nyní v replice z laminátu za použití karbonu, střecha bude odnímatelná. Slavnostně se vůz představí 10. března na motocyklovém veletrhu v Brně. Svou účast na světové premiéře již přislíbil Mojmír Stránský, tvůrce původního velorexu, jenž letos slaví 60. výročí od začátku jeho sériové výroby.
 
Údolní hry po páté, letos s heslem Buduj vlast, posílíš mír!

Bylo to jako za komunistů: transparenty o splnění pětiletky, zněly budovatelské písně, také vyvěšené portréty  portréty klasiků komunismu Marxe, Engelse, ale i Lenina, a Gottwalda. Heslu „Buduj vlast, posílíš mír“ odpovídaly i vybrané disciplíny Soutěžilo  pět smíšených družstev údolí Husího krku, ale také z blízké Sloupnice a zvláštní družstvo dali chataři z Mandlu. Nejlepší byli domácí, zvládli záludné disciplíny nejlépe.
Lanškrounská hokejová liga                                                   

Dolnočermenští Žraloci mají za sebou dva nejtěžší soupeře.  S lanškrounskou  Somou dlouho odolávali, ale Radek Holínka byl ve druhé polovině zápasu k neudržení a čtyřmi góly v řadě rozhodl o výhře Somy 5:1. Čtyři asistence si připsal Kamil Skoumal. To zápas s CBA Nuget Šumperk byl hned jasný. Po šestnácti minutách svítil stav 5:0 pro šumperský tým a pak už se jen dohrávalo. Po čtyřech bodech si připsalo duo Michal Budina a Stanislav Gereš. Dvě výhry si připsali Kačeři především díky výkonu brankáře Schmeissera. Vyrovnaný duel Lazy Neckers Lanškroun s Klasem Nekoř rozhodl pro domácí dvě minuty před koncem Jan Sršeň. Soma i Nuget úspěšně přešli přes další překážku, kterou tvořil třebovický Soren. U šumperského týmu opět exceloval Michal Budina, který se pěti body dostal do čela kanadského bodování.  První výhru v nejvyšší soutěži vybojovalo Rydo a pod výhru nad Nekoří 6:3 se podepsal čtyřmi body Petr Šána. Klas Nekoř přehrál Kačery a je díky vyššímu počtu utkání zatím druhý v tabulce. Vyrovnané souboje se hrály ve druhé lize. Jedlí dvakrát vedlo nad Tatenicí, ale ta pokaždé dokázala srovnat. O jediný gól byl lepší Wild Band než Greenhorni Lanškroun. V posledních pěti minutách zvrátil dvěma brankami OMB Composites Letohrad stav zápasu s Medvědy z Bystřece. Vítěznou trefu si připsal Miroslav Řehák. Tatenice jsou po třech zápasech překvapivě bez výhry, protože prohráli s Celníky z Králík 2:4. U všech čtyřech gólů Customs Red Wings byl Luděk Bílý. Jedinou jasnou výhru si připsaly zatím vedoucí Petrovice, které od druhé třetiny kontrolovaly průběh souboje s českotřebovskými Letci. Zatím suverénně kráčí druhou ligou HC Petrovice. Díky skvělým závěrům zdolaly Tatenici 5:2 a brankou Karla Moravce 49 sekund před koncem i Greenhorns Lanškroun. Dvě výhry si připsalo i druhé AHK Jedlí. Zejména ta nad dosud neporaženým Wild Bandem Zábřeh může být v konečném pořadí hodně důležitá. Wild Band si spravil chuť výhrou nad lanškrounskými Bobry, na které se podílel hattrickem Michal Matýsek. Poprve vyhráli Flyers Česká Třebová a odnesli to Celníci a také Medvědi Bystřec, kteří skolili Žluté žraloky pěti zásahy v první třetině. Ve třetí lize nezačali nejlépe Rafani, kteří si odnesli vysoké příděly od Cyklo teamu i Žichlínku. U cyklistů se předvedl pěti body Tomáš Krč (4+1) u Žichlínku řádila rodina Motlových (6 branek). Forez Ostrov si vyšlápl na Cyklo team Lanškroun a Bleskosvodi Žamberk otočili zápas s lanškrounskými Rybníkáři. Ti vedli v závěrečné třetině 3:2. Osm minut před koncem vyrovnal Václav Dvořák a v samotném závěru se dvakrát trefil Ondřej Kail, čímž dovršil hattrick. Z kategorie překvapení lze označit remízu Formatu Verměřovice s Horní Čermnou (hornočermenský Martin Doskočil vyrovnal v 58. minutě), výhru Horního Třešňovce nad Ostrovem a následnou prohru Horního Třešňovce s Rybníkáři z Lanškrouna. V tomto utkání si připsal dvě branky Lukáš Celý. Ve třetí lize kralují Bleskosvodi a Hadi z Dolní Dobrouče. Bleskosvodi  po povinném vítězství nad Horním Třešňovcem a Snakes po vyrovnané bitvě s Formatem Verměřovice. Ten je pro změnu třetí, když smetl Forez 6:1. Čtyři kanadské body zaznamenal Jan Černaj. Podobně snadno si poradil Žichlínek s Horní Čermnou a Ostrov s Rafany.

 

Výsledky - 1. liga:
Žraloci Dolní Čermná - CBA Nuget Šumperk 4:8 (M. Maťaš 2, V. Havel, D. Karpíšek - M. Budina 3, S. Gereš, M. Křesina, Valigura, Císař, R. Budina), Šumavští tygři Lanškroun - Kačeři Lanškroun 3:6 (Trkal, Muselík, Dlesek - T. Vacek 2, Skalický 2, P. Mík st., J. Juřina), Lazy Neckers Lanškroun - Klas Nekoř 3:2 (Černovský, D. Knápek, Jan Sršeň - Mazurkiewicz, Šulc), Kačeři Lanškroun - Hopr Zábřeh 3:1 (Skalický, V. Šembera, J. Ruščák – Korák), Rydo Česká Třebová - Šumavští tygři Lanškroun 4:4 (Šána, R. Řehák, Cendelín, T. Vavřina - D. Langr 2, Jandík, Muselík), Soma Lanškroun - Žraloci Dolní Čermná 5:1 (Holínka 4, Nimrichter - M. Maťaš), CBA Nuget Šumperk - HC Soren Třebovice 10:5 (M. Budina 4, M. Křesina 2, Valigura 2, Císař, Svoboda - D. Dvořák 2, M. Hejč, M. Smola, Karban), Klas Nekoř - Kačeři Lanškroun 4:2 (J. Krejsa, Skalický, Šulc, T. Kubíček - J. Juřina 2), Rydo Česká Třebová - Klas Nekoř 6:3 (Šána 2, R. Ledr 2, J. Ledr, Šplíchal – Doleček, Hylák, Šulc), Sršni Zábřeh - Lazy Neckers Lanškroun 3:5 (po uzávěrce), HC Soren Třebovice – Soma Lanškroun 2:5 (po uzávěrce).
Tabulka 1. ligy:
01.   Soma engineering Lanškr.  3        3     0   0             18 :   6           6
02.  Klas Nekoř                        5        3     0   2             22 :   17         6
03.  HC Lazy Neckers Lnškr.     4        3     0   1              15 :   13         6
04.  CBA Nuget Šumperk          2        2     0   0             18 :   9           4
05.  HC Soren Třebovice          4        2     0   2             21 :   21         4
06.  Kačeři Lanškroun              4        2     0   2             11  :   15         4
07.  Šumavští tygři Lanškroun  3        1     1    1              15 :   12         3
08.  Rydo Česká Třebová          4        1     1    2             15 :   23         3
09.  Žraloci Dolní Čermná         3        1     0   2             12 :   13         2
10.   Hopr Zábřeh                     3        0     0   3             7   :   12         0
11.   HC Sršni Zábřeh               3        0     0   3             7   :   20         0
 
Výsledky - 2. liga:
AHK Jedlí – Tatenice 2:2 (Diblík, Bartášek - M. Smrkal, Krejčí), Wild Band Zábřeh – Greenhorns Lanškroun 2:1 (C. Bartoň, Majstršín – Jelínek), HC Petrovice - Flyers Česká Třebová 6:3 (K. Moravec 2, Volšanský, J. Marek, Bednář, J. Novák - Mastík, Dejdar, Nešický), OMB Letohrad - Medvědi Bystřec 5:3 (Pavlík 3, M. Řehák, Škorpil – Matějka 2, Motl), Tatenice - Customs Red Wings Králíky 2:4 (Holčák 2 - L. Bílý 3, P. Milták), Flyers Česká  Třebová - Customs Red Wings Králíky 4:1 (Nastoupil, Kašpar, Klacl, Blažek - P. Milták), Greenhorns Lanškroun - HC Petrovice 4:5 (Jelínek 3, T. Dušek - L. Marek 2, Rubeš, Bednář,  K. Moravec), Tatenice - Wild Band 1:1 (Holčák – Majstršín), Bobři Lanškroun - AHK Jedlí 2:4 (Zaleský, Langr – Spáčil 2, Z. Axman, Lakomý), Wild Band Zábřeh – Bobři Lanškroun 6:2 (Matýsek 3, Sváda, C. Bartoň, Kocian - Svatoš, Dvořák), HC Petrovice – Tatenice 5:2 (K. Moravec 2, L. Marek, Rubeš, Bednář - Smrkal, Haupt), OMB Letohrad - Flyers Česká Třebová 5:4 (Čermák, Pačínek, Adámek, T. Řehák, M. Řehák - Žídek, Tölg, Nešický, Mastík), Medvědi Bystřec - Yellow Sharks Lanškroun 5:2 (Plhák 2, M. Tomeš 2, Krátký - J. Nesejt 2), AHK Jedlí - Wild Band 5:1 (po uzávěrce).

 

Tabulka 2. ligy:
01.   HC Petrovice                     4        4     0   0             19 :   10         8
02.  AHK Jedlí                         4        3     1    0             15 :   6           7
03.  Wild Band Zábřeh            5        3     1    1              14 :   9           7
04.  OMB Letohrad                  3        2     1    0             12 :   9           5
05.  Customs Red Wings Králíky   4        1     2   1              8   :   9           4
06.  Medvědi Bystřec               3        1     0   2             9   :   10         2
07.  Flyers Česká Třebová        4        1     0   3             12 :   16         2
08.  Tatenice                           4        0     2   2             7   :   12         2
09.  Bobři Lanškroun                3        1     0   2             5   :   10         2
10.   Yellow Sharks Lanškroun   2        0     1    1              3   :   10         1
11.   Greenhorns Lanškroun       3        0     0   3             5   :   8           0
 
Bezplatný převod budovy po okresním úřadu ve Svitavách                                                                                                       

Svitavy, 15. 2. 2010 – ÚZSVM, odbor Odloučené pracoviště Svitavy (Územní pracoviště Hradec Králové), bezúplatně převedl administrativní budovu v katastrálním území Svitavy - předměstí většinovému uživateli objektu, kterým je Ministerstvo zemědělství ČR, Pozemkový úřad Svitavy. Celková účetní hodnota majetku přesahuje 13 milionů korun. Objekt je dvoupodlažní a v dobrém technickém stavu. K příslušenství patří klubovna, šatna, dílna, dřevník, kotelna, garáž a sklady. Budova se nachází v blízkosti centra Svitav, poblíž autobusového a vlakového nádraží, Katastrálního úřadu pro Pardubický kraj, Katastrálního pracoviště Svitavy, celního úřadu, úřadu práce a také dvou  bezplatných parkovišť, proto je vhodná k umístění orgánů veřejné správy. Jedná se o poslední administrativní budovu bývalého Okresního úřadu Svitavy, která má kapacitu 65 funkčních míst. ÚZSVM byl příslušný hospodařit s objektem po zániku okresních úřadů. ÚZSVM uskutečnil bezúplatný převod ve smyslu usnesení Vlády ČR, kterým byla schválena konečná dislokace těchto nemovitostí