Dvojí jaro Miloslavy Keprtové 2009    
V nadpise není třeba hledat žádné jinotaje,  bylo to tak, na mou duši. Článek se týká českotřebovské atletky Míly Keprtové a všímá si toho, že jí jedno loňské "řádné" středoevropské jaro nestačilo a tak si jej odjela zopakovat znovu během našeho podzimu do australského Sydney. Skutečným cílem byly  "Světové hry veteránů 2009" správněji "World Masters Games 2009, Sydney, Australia".

Nebyl to výlet ledajaký, vyžadoval systematickou celoroční přípravu. Skutečně celoroční. Z tréninkového deníku  českotřebovské atletky lze vyčíst, že první stovka kilometrů se začala načítat již v průběhu ledna (z toho bylo 30 km na běžkách). V dalších měsících pak tréninkové dávky stoupaly: únor 140km, březen 200km v dubnu již 255 kilometrů, k tomu vždy nějaké kilometry na kole. Celkem za celý rok 2009 - sečteno a podtrženo to dá 1655 kilometrů a dalších 155 na kole. A to si dala Míla v listopadu po návratu z Austrálie vlastně volno. Přípravu sportovců pravidelně doplňují masáže, sauna... To ukazuje co stojí úspěch, že nikdy není zadarmo, k jeho dosažení  je potřeba velká vůle a také zdraví, o které je nutné ovšem pečovat. Právě dálkový letecký transport Mílu docela omezil, na dlouhodobý pobyt potřebovala dostatečnou zásobu přípravků, na které je zvyklá. Protože dlouhodobě spolupracuje s firmou Energy, vzala s sebou Vironal - proti virům, dále koncentrát pití od Nutrendu, višeň, který  ředí se vodou a také několik posilujících fit tyčinek. Podobně jako během své přípravy také potřebovala masáže.  

                    Česká atletická výprava na World Masters Games 2009 v Sydney. Mílu Keprtovou jistě najdete....                               

Miloslava Keprtová má již z velkých světových závodů své zkušenosti, startovala především v USA, např. Chicagu. Snaha zúčastnit se a uspět na World Master Games v Austrálii byla velká a  lze říci, že se její záměr podařilo naplnit. Světové hry veteránů se konaly ve 28 odvětvích, každý sport měl na věk startujících jiné požadavky, byly zde závodníci od 24 až do 101 roků. Na tomto sportovním podniku se registrovalo 19 729 Australanů a více než 8000 sportovců ze zámoří. Jen v atletice startovalo celkem 2824 závodníků z celého světa. Česká výprava měla 82 závodníků,  v atletických disciplínách startovalo 16 z nich.  Tato malá výprava ale přivezla z tohoto velkého celosvětového sportovního podniku celkem 24 medailí. Mezi závodníky - veterány z ČR a našeho regionu byl i známý atlet z Lukové Miroslav Krsek. I ten byl v Sydney úspěšný a vrátil se s medailemi. "Jsem ráda, že jsem mohla přispět v tomuto pěknému výsledku také svými dvěma medailemi," říká Miloslava Keprtová a dodává: "Všechny náklady spojené s reprezentací v kategorii Masters si hradí závodníci sami,  včetně reprezentačních dresů, a jednotného oblečení. Vše zajišťuje Sdružení veteránů Českého atletického svazu  (přihlášky, nabídky na ubytování prostřednictvím cestovní kanceláře).  Vzhledem k tomu, že moje náklady byly limitované, nemohla jsem pro svůj plánovaný dlouhodobý pobyt využívat ubytování v hotelích, ale využila jsem nabídku kamarádky Evy Cupalové na levné ubytování v soukromí, které se ukázalo jako velmi dobré a výhodné. Společně jsme  zde prožili více než měsíc, náš privát byl východiskem k tréninkům i k výletům do města Sydney i okolí.  Měli jsme možnost se dobře s žít s rodinou našich ubytovatelů, poznat zdejší život opravdu zblízka a nikoliv jen z hotelového pokoje. Na závody jsem se  chtěla v Austrálii aklimatizovat a dobře připravit, proto jsem si odjezd stanovila již na 24. září. Prožila jsem zde vlastně celý říjen - v tu dobu bylo v Austrálii právě jaro, pro mne už druhé v tomto roce. Vlastní hry se konaly ve dnech 8. 10. až 18. 10. 2009 a začaly velkolepým slavnostním zahájením za účasti všech mezinárodních delegací na olympijském stadionu." Sportovní cesta Miloslavy Keprtové do Austrálie skončila velkým úspěchem, přestože to byla velmi náročná akce po všech stránkách. Náročné cestování, orientace v neznámém prostředí, ubytování, aklimatizace, trénování i závodění. Když člověk sedí doma a čte si výsledky, tak si může myslet i to, že zde třeba nebyla tak velká konkurence, ale opak je pravdou. Každý, kdo se vydal na tak dlouhou cestu, zde chtěl uspět a nechtěl se domů vrátit s prázdnou.

Míla Keprtová soutěžila ve čtyřech z původně plánových  pěti kategorií:
1)      Běh 8 km cross v parku Parramatta – zde obsadila 3. místo a získala první bronzovou medaili (13.10.2009)
2)      Běh 5 km na dráze - zde obsadila také 3. místo a získala bronzovou medaili  
3)      Půlmaraton městem Sydney – zde dosáhla ve velké konkurenci vynikající 5. místo
4)      Štafeta českých žen zde dosáhla 7. místa 

 


                    Členky české štafety 4 x 400 metrů:  z leva M. Keprtová,  A. Krcháková , M. Ročňáková M, E.  Cupalová                                  

Původně jsem plánovala také účast v běhu na 1.500 m na dráze, ale vzhledem k časovému souběhu s během na 8 km cross, tedy v disciplíně, které jsem si nechtěla nechat ujít,  jsem běh na 1500 metrů obětovala. Byla to možná chyba, později se ukázalo, že jsem zde mohla v konkurenci závodnic, která se zde sešla, dobře uspět. Velmi jsem se chystala na půlmaraton, v roce 2009 jsem  žádný jiný neběžela. Běžel se v ulicích města a jeho absolvování na pátém místě si považuji za úspěch. Konkurence byla veliká. V závěru mi opravdu  síly scházely,  šance předběhnout soupeřky a získat třetí medaili byla, ale nakonec se to nepodařilo,"dodává Míla Keprtová.

 

V rámci aklimatizace a přípravy Míla spolu se svou kamarádkou Evou Cupalovou stihla  docela hodně: projít a prohlídnout si zajímavé  město Sydney včetně  jeho tolik fotografované opery, mořské pobřeží, zoologickou zahradu a absolvovala také výlet do Modrých hor ve vnitrozemí. Nejčastěji ovšem navštěvovala "Athletic centre" nebo Parramatta park, kde se dalo také trénovat. V Austrálii bylo sice jaro, sluníčko, ale rána a večery bývaly chladné. Ze svého pobytu  má nyní nejen medaile, zážitky, vzpomínky, zkušenosti,ale také spousty fotografií z vlastních závodů a také z doprovodného programu. Některé z nich dále uvádím. Další fotografie jsem našel na webu Českého atletického svazu, který považuje účast českých veteránů na světových hrách v Sydney jako velmi úspěšnou.

Míla Keprtová věnovala běhům celý život, jako členka ČTBK Iscarex vytrvale trénuje a účastní se téměř všech závodů českého poháru i Iscarex poháru. Bylo by nespravedlivé soustředit  všechny sportovní výsledky roku 2009 pouze do WMG v Sydney. V loňském roce vyhrála opět (již počtvrté) svou kategorii Iscarex poháru 2009, obsadila 1. místo na MR v krosu v Tuháni, 1. místo na MR ve výběhu do kopce Zvičina, druhé místo v náročném prestižním závodě Cena firmy Iscarex Dolní Morava - Králický Sněžník a v řadě dalších prestižních závodů. Miloslava Keprtová v kolektivu sportovců působí velmi skromně, nenápadně...

Jako úspěšná reprezentantka města Česká Třebová a vlastně celé České republiky  byla přijata před Vánoci dne 17. prosince 2009  starostou města a v úterý 2. února byla spolu s dalšími vyhodnocenými sportovci města Česká Třebová převzala ocenění, které jí na základě nominace sportovní komisí rady města po zásluze předal starosta Jaroslav Zedník.

 

 
Vybrané fotografie z australského pobytu a závodů  World Masters Games 2009 - Sydney, Australia    

   
Ubytování v apartmánu na privátě, kde byla možnost si vařit, a povinnost nakupovat. Nejdříve  bylo nutné se dobře  orientovat ve městě.  Na druhém snímku paní domácí, Miloslava Keprtová a Eva Cupalová                                        


Prohlídka města Sydney,  návštěva ZOO, známá budova opery, pláž  byla na jaře ještě skoro prázdná                             

Výlet do Modrých hor