Českotřebovský deník 80/2010 (17.3.)                                    
Změna veřejného bruslení v sobotu 20. března! 

Vzhledem k  hokejovému utkání HC Česká Třebová - Svit, které se koná v sobotu 20. března od 15 hodin, se mění termín veřejného bruslení, které začíná v tento den již od 13. hodin  do 14:30 hodin.

Na webové stránce Kulturního centra je již v provozu služba na přihlášení k e-mailovému zasílání zpráv, pozvánek a doplňkových informací na kulturní pořady v České Třebové, které pořádá KC. 

Tato nabídka by měla dále zlepšit informovanost o kulturním dění v České Třebové. Může se stát, že bude představení na poslední chvíli potřeba přesunout, změnit.  začátek, obměnit program. To se dozvíte ze zaslané a-mailové zprávy.  Dozvíte se i podrobnější informace o pořádaném kulturní akci . Stačí nám odeslat požadavek na náš mail: send@kcct.cz a obratem budete zařazeni do databáze kontaktů. Váš požadavek odesílejte zásadně jen z mailové adresy, na kterou si přejete informace posílat. Mail zprávy jsou odesílány z bezpečného serveru se zajištěním antivirové kontroly. Zpráva vždy obsahuje textovou zprávu a přílohu (plakát) ve formátu PDF. Tuto službu zajišťuje společnost EVROservis.cz s.r.o. Česká Třebová .Každému bude zaslán samostatný email. Tím nebude docházet k tomu, že v seznamu adresátů bude uvedeno mnoho mailových adres a Vaše mailová adresa tak nebude naším prostřednictvím dále šířena.
 
Další novinka bude v provozu na webu Kulturního centra www.kcct.cz již tento týden  Bude se jednat o virtuální prohlídku kulturních  zařízení KC Česká Třebová
 
Osobní automobily  MěÚ Městský úřad Česká Třebová má pro zajištění vlastní činnosti celkem 5 služebních osobních automobilů. Během posledních pěti let došlo k obnově tohoto vozového parku s tím, že 3 již technicky nevyhovující vozidla byla prodána prostřednictvím autobazaru a byla zakoupena 3 nová. Pro úplnost dodáváme, že pro zajištěčinnosti městské policie je jedno další vozidlo svěřeno této složce a i v tomto případě došlo v posledních pěti letech k obměně vozidla z technických důvodů.

Preventivní dopravní akce. V úterý 16. března 2010 mezi šestou a osmou hodinou ráno probíhala na Orlickoústecku preventivní dopravně bezpečnostní akce. Přes noc opět nachumelilo a řidiči jezdili vcelku opatrně. Zvláště u přechodů byli obezřetní, protože silnice byla opravdu mokrá a klouzalo to. Právě v tomto ročním období musí řidiči reagovat na každou změnu počasí a přizpůsobit se jí. Akce se zúčastnily bezmála tři desítky policistů na Orlickoústecku a byla zkontrolována necelá stovka řidičů. Dnes jsme se mimo jiné zaměřili na dodržování pravidel při přecházení pozemních komunikací v blízkosti přechodu pro chodce. Také jsme sledovali, zda jezdí řidiči i spolujezdci připoutáni, zda nepožili alkohol a zda mají v pořádku vozidlo. Musím říci, že v místě, kde jsem s policisty stála, byli řidiči ohleduplní a pravidla dodržovali. Až na nějaké drobné výjimky. Policisté zaznamenali čtrnáct přestupků v dopravě a řidiče potrestali pokutami v hodnotě bezmála pět a půl tisíc korun. U některých hříšníků s menšími prohřešky vyřešili policisté přestupky domluvou.

 
Vláda uvolnila prostředky na opravy krajských silnic, Asociace krajů to vítá                                         

Stanovisko předsedy AKČR Mgr. Michala Haška a 1. místopředsedy AKČR Mgr. Radka Martínka k jednání vlády dne 15.3.2010
Asociace krajů ČR oceňuje pondělní rozhodnutí vlády Jana Fischera o vyčlenění 750 mil. Kč na obnovu dopravní infrastruktury krajů po letošní zimě. Schválení dodatečných finančních prostředků ze státního rozpočtu považujeme za další konkrétní důkaz možné efektivní spolupráce vlády a krajů. Schválený dokument navazuje na předchozí komunikaci a spolupráci Asociace krajů České republiky a hejtmanů jak s jednotlivými ministerstvy, tak s úřednickou vládou Jana Fischera jako celkem. Vyčlenění finančních prostředků pro odstranění následků zimy vnímáme jako další symbolickou tečku za obdobím „studené války,“ kterou nastolil kabinet Mirka Topolánka. Je to důkaz, že vláda vnímá situaci regionů a dovede na jejich potřeby vstřícně reagovat. Vyčlenění finančních prostředků pro kraje ze státního rozpočtu pro opravu silnic II. a III. třídy přichází ve chvíli, kdy krajské samosprávy stojí před rozhodováním z jakých prostředků budou škody na silnicích hradit. Proto dnešní jednání vlády považujeme nejenom za vstřícný krok, ale oceňujeme také to, že reaguje na aktuální situaci ihned, nikoliv až s odstupem několika měsíců.Zde více než jinde platí pořekadlo, že kdo rychle dává, dvakrát dává. Rozhodnutí o finanční dotaci ze státního rozpočtu totiž přichází ve chvíli, kdy ataky zimního počasí již vyčerpaly významnou část prostředků krajů plánovaných na celoroční údržbu silnic.  Nízké teploty a vyšší srážky během letošní zimy si vynutily častěji než dosud užívat chemické posypové materiály pro zajištění sjízdnosti komunikací II. a III. třídy. Souběh všech těchto okolností způsobil vyšší počet výtluků, rozpad krytu, deformaci podloží i vznik mrazových trhlin. Vyčlenění finančních prostředků v objemu 750 milionů korun umožní krajům finančně pokrýt základní nutnou údržbu k odstranění mnohdy katastrofálních následků zimy na komunikacích ve správě krajů.  I přes tuto příznivou zprávu však jednotlivé kraje budou muset hledat ve svých rozpočtech další finanční prostředky pro úplné odstranění škod v řádech dalších desítek až stovek miliónů Kč.  
Mgr. Michal Hašek, v.r. předseda Asiciace krajů ČR,  Mgr. Radko Martínek v.r. 1. místopředseda Asociace krajů ČR
 
Pronajmu dlouhodobě byt 2+KK na sídlišti Lhotka. telefon 739 062 247           
 

Prodáme byt v osobním užívání 3+1 na Novém náměstí v České Třebové. Jedná se o zděný dům, byt je ve 4-tém patře bez výtahu. Balkon, sklep, plastová okna, přípojka kabelové televize, celková plocha 64 m2. Cena na základě jednání a dohody. Možnost uvolnění do konce března.  Kontakt na telefon č. 732 170 688,  732 708 665.

Zahájení turistické sezóny 2010 bude v Ústí nad Orlicí.  Prestižní turistická akce s ekoná každý rok jinde. letos pro uspořádání spojily své síly dva ústecké odbory Klubu českých turistů – KČT Ústí nad Orlicí a KČT Horal Ústí nad Orlicí, akci podporuje také Město Ústí nad Orlicí Akce představí jak samotné město, tak i krádsné okolí  jako region, který je turisticky atraktivní a má návštěvníkům rozhodně co nabídnout. Organizační tým akce tvoří kolem čtyřiceti ústeckých turistů. MR
 
Basketbalisté prohráli doma: SKB Česká Třebová - TJ Turnov 67:94 (19:25, 15:22, 18:22, 15:25)             

Datum utkání: 13.3.2010   Body: Machalík 37, Kopecký 8, Dylowicz 6, Klika 5, Peterka 5, Severa 4, Hotmar 2. SKB Česká Třebová je v průběžné tabulce Východočeské basketbalové ligy zatím na 12. místě, tedy třetí od konce, má ale o jedno utkání méně. Sezóna končí 10. dubna