Českotřebovský deník 103/2010 (8.4.)                                    

Zuška slaví 65                                                                           

Koncert bývalých žáků školy v Malé scéně  vrátil všechny přítomné zase  o různý počet let zpátky alespoň v  myšlenkách. To platilo jak o účinkujících, tak ale i o posluchačích, každý z nich měl se českotřebovskou Zuškou svoje zkušenosti. Jak se v diskuzích ukázalo, tak většinou velmi příjemné.  Příjemný zážitek  si odnášeli všichni posluchači z  tohoto koncertu, neboť na jevišti Malé scény se střídali skutečné hudební osobnosti, absolventi  konzervatoří a akademií múzických umění ať již v Praze nebo v Brně. Všechno lze vyčíst z programu koncertu ZDE.  Střídaly se sóĺové výstupy i komorní soubory, celkový dojem je možné vyjádřit stručně:  naše základní umělecká škola vychovala skutečné profesionály. Jiří Němeček, naturalizovaný Pražák, musel na koncert přijet až ze Švýcarska, aby rychle zase odjel do Německa a odtud zase do slovenské Žiliny. Výkony účinkujících byly velkou motivací i pro všechny současné žáky školy. Program uváděla Jarmila Holcová a svoje průvodní slovo dokázala velmi vhodně doplnit o vzpomínky jednotlivých vystupujících a příběhy, které dokreslovaly  vztah k hudbě a ke svým učitelům. Některé až dojemné příběhy by stály za to zaznamenat a vydat třeba později knižně, moc se mi líbily.
 
Oslavy výročí  českotřebovské základní školy pokračují v pátek 9. dubna Dnem otevřených dveří v obou budovách školy dopoledne i odpoledne. Přijďte se podívat!   Bohatou fotoreportáž  z koncertu  pořídila Milana Soukupová ZDE  (mm)

 

V pátek 9. dubna  v 19.00 zahajuje Hudební festival Antonína Bennewitze v kostele sv. Jakuba.        

Vystoupí Český filharmonický sbor  Brno, dirigent Petr Fiala, Čeští komorní sólisté, na programu je  Stabat Mater Jana Křtitele Vaňhala a G. Rosiniho. osobní záštitu nad koncertem převzal hejtman pardubického kraje Radko Martínek, který se také koncertu osobně zúčastní.  Pardubický kraj je také velkým sponzorem našeho hudebního festivalu. festival pak pokračuje dalšími čtyřmi koncerty, z nichž jeden se také uskuteční 1. května 2010 v sále u Coufalů v Přívratu
 Více o koncertu  ZDE
 
UKLIĎ SVOJE SÍDLIŠTĚ 2010                                                                                                                                                 

Pracovníci Naděje o.s., pobočka Česká Třebová, v sobotu 17.4.2010 od 9:30 do 12 hodin již posedmé zorganizují akci „Ukliď svoje sídliště“. Společně s dětmi z volnočasových klubů a s dobrovolníky kompletně uklidíme sídliště Borek v České Třebové. Letos poprvé se zapojí i občané, vykonávající práce veřejné služby. Tato akce v režii Naděje o.s. se již stala dobrou tradicí. Generálním partnerem je jako vždy společnost Eko-Bi Česká Třebová, která zajistí velkokapacitní kontejner, pytle na odpad a odvoz nepořádku.  Za dobrou práci je pro děti připraveno sladké překvapení.  Za kolektiv pracovníků Naděje o.s.Česká Třebová 
Tomáš Strnad – sociální pracovník
Český národní výběr Miss Princess of the Wold® 2010 přesouvá finálový galavečer do Itálie!                

Národní výběr soutěže Miss Princess of the World® 2010 zažívá v posledních několika dnech velkou změnu. Jeho završení – tedy finálový galavečer – měl proběhnout v kulturním domě Akord v Ostravě, organizátoři se však rozhodli jej uspořádat závěrem zahraničního promo 22. května 2010 v Itálii v rámci finále mezinárodního kulturního festivalu Gargano, jehož je soutěž Miss Princess of the World® partnerem. „Nabídka přišla před několika málo dny ze strany našeho italského partnera – organizátorů mezinárodního kulturního festivalu v Garganu“, vysvětluje organizátor českého národního výběru a zároveň prezident celé soutěže Miss Princess of the World®, pan Ing. Viktor Krča a dodává „Protože jsou Princezny světa stejně jako festival Gargáno záležitostí kulturní a mezinárodní, rozhodli jsme se nabídku přijmout a dodat tak punc prestiže i mezinárodnosti také českému národnímu výběru. Současně organizátoři uvažují o spojení galavečera se závěrem italského národního výběru.