Českotřebovský deník 114/2010 (19.4.)                                    
Petice DS DF ČVUT  neovlivní rozhodnutí ČD o zastavování  vlaků vyšší kvality v České Třebové           

Současný stav přípravy nového grafikonu lze charakterizovat následujícími řádky: Ohledně zastavování vlaků EC/IC v České Třebové v JŘ 2010/11 zůstává počet zastavení stejný, objednatel pouze odmítl zastavování EC 379 směr Brno (21.18 h průjezd), náhradou tam ale zastaví nový IC 523 (21.03 - 21.05 h) ve směru Olomouc. K doplnění informace, zrušeno bez náhrady je zastavování nočních vlaků R 470/471.  Podle informace, kterou mám k dispozici, Ministerstvo dopravy nebere tuto petici některých absolventů DF ČVUT v potaz (mm)
 
Pronajmu částečně zařízený byt 1+1 na Lhotce, plastová okna a zateplení. Cena dohodou, volejte na tel. číslo 776824924     
 
Pomozte vybavit ZŠ Habrmanova - stačí elektronicky hlasovat                              

Vážení, naše Základní škola Česká Třebová, Habrmanova ulice podala žádost o grant u nadace ČEZ "Oranžová učebna". Díky financím z tohoto projektu bychom rádi rozšířili učebnu informatiky a vybavili ji moderní interaktivní technikou. Při výběru z mnoha žádostí škol je jedním z vodítek i názor veřejnosti. Od 15. dubna do 15. května 2010 bude probíhat na webových stránkách www.cezregionum.cz hlasování na podporu přidělení nadačního příspěvku konkrétním školám. Na uvedených stránkách najdete také podrobná pravidla hlasování a průběžné výsledky. Správní rada Nadace ČEZ vybere z každého regionu školy, jimž příspěvek poskytne.  Prosíme všechny přátele školy a občany našeho města  o aktivní zapojení do hlasování a tím zvýšení šancí na získání nadačního příspěvku !!! 
 
Obchody v Nádražní ulici mají problémy a zavírají                                                                                    

Obtížná průchodnost ulice způsobila uzavření prodejny obuvi, která byla dříve poměrně vyhledávána. Také ostatní obchody mají citelný úbytek zákazníků, zvláště nyní na jaře, kdy by (zbytečně brzo) uzavřen průchod kolem budovy bývalého provozního oddílu.  Situace se bude dále zhoršovat, protože  za měsíc má zahájit generální rekonstrukce komunikace, při které bude odstraněno z ulice vlastně všechno, tedy obrubníky, chodníky u stávající asfaltový kryt včetně dlažebních žulových kostek, které jsou pod ním. pak zde bude provedena oprava sítí a přípojek, a nově vybetonován základní kryt a na něm  nový povrch ulice. Včetně nových širších chodníků a nového osvětlení. tato úprava nepůjde provést mávnutím kouzelného proutku, a způsobí jistě zdejším obchodníkům další problémy.  Bylo by chybou, kdyby je řešili jako Obuv Křiklavovi a celá ulice by se vyprázdnila.Ostatní obchodníci pro udržení zájmu  zákazníků připravili mimořádné pobídkové akce, ale i tak není počet zákazníků dostatečný.  Lze doufat, že po dokončení celé akce bude do léta celá ulice v novém a o bude opět průchodná a průjezdná a tak se nahradí zdejším obchodníkům ztráta ze současného období.  
 
Výsledky závodu štafet na 1. pekelném kilometru 7. dubna 2010                                                                 

Novinkou letošního ročníku  je vyhlášená štafetová soutěž družstev. V každém týmu musí startovat jedna žena a dva muži. První úsek začíná vždy žena. Rozložení trati: 1. úsek 300 m (žena), 2. úsek 300 m (muž), 3. úsek 400 m (muž). Čas závodníků z jednoho družstva se sečte a zvítězí nejlepší dosažený čas. Závod družstev je započítán do poháru Pekelný kilometr 2010. Při zpravodajství z e závodu jsem výsledky na webu nedohledal, ale našly se. V prvním závodě tedy běželo šest štafet podle výše uvedeného přehledu. Časy jednotlivých závodníků se neměří , měří se jen celkový čas.  Příště třeba poběží více štafet...
4 ISCAREX A Stránská Michaela 1997 Horáček Michal 1975 Klášterecký Tomáš 1981 1 04:31,6
3 Vencl Tým Martincová Kristýna 1993 Razým Lukáš 1979 Moravec Martin 1984 2 04:37,5
5 ISCAREX B Dušková Lenka 1980 Stránský Aleš 1960 Vacek Martin 1969 3 05:03,7
2 Plastic Cocks & Chicks Mistr Ondřej 1988 Starý Tomáš 1987 Stránská Adéla 1991 4 05:06,7
6 Tři Veteráni Červ Miloslav 1950 Šimůnek Jan 1948 Šimůnková Pavla 1977 5 07:17,1
1 Borečci Borek Martin 1972 Borek Matěj 2000 Borková Zuzana   6 07:19,5

Aktuální zprávy z oddílu juda  Sokola Česká Třebová                                                                               

Medailové úspěchy na České poháru aneb aktuálně z juda O víkendu 17.-18.4.2010 se konalo další kolo kvalifikačního Českého poháru, tentokrát v Týnu nad Vltavou jako 18. ročník Týn Cupu. V sobotu startovali dorostenci a náš oddíl Sokola Česká Třebová zaznamenal velký úspěch vítězstvím Jirky Havla ve váze do 55 kg !!! V neděli startovaly kategorie mladších a starších žáků s medailovým úspěchem staršího žáka Marka Švestky, který ve váze do 60 kg vybojoval stříbrnou medaili. Bodované 7. místo ještě dosáhl v kategorii mladších žáků Karel Gregar a to ve váze do 38 kg. Už dnes je de facto jisté, že Jiří Havel i Marek Švestka jsou bodově kvalifikováni  na republikové přebory v závěru roku 2010!!     
 
VELIKONOČNÍ TVOŘENÍ VE STACIONÁŘI                                                                                          

V úterý 17. března jsme ve stacionáři radostně přivítali studentky místního gymnázia. Důvod jejich návštěvy tentokrát nebyl studijní, kdy nás navštěvují v rámci výuky semináře společenských věd, ale o to příjemnější. Přinesly nám totiž veselou  jarní náladu a odpoledne, kdy jsme společně tvořili různé velikonoční dekorace, přáníčka a zvířátka. Čas s nimi velice rychle utekl. Z podařených výrobků jsme měli všichni velikou radost. Děkujeme paní Mgr. Ivě Pecháčkové za zprostředkování tohoto setkání.
                                                                                                      PetraNespěchalová

Děkuji českotřebovské firmě LDM, spol. s r.o. za  sponzorský dar ve výši 10 000,-Kč. Dar bude použit na částečnou úhradu zvedáku pro imobilní klienty stacionáře.

Děkuji členkám klubu patchwork a ZO ČSOP Zlatá studánka za přípravu pěkného odpoledne v jejich sídle na ZŠ Habrmanova.  Díky téměř bezbariérovému vjezdu do budovy školy a prostor Ekocentra  jsme mohli zajistit přítomnost  na této akci i klientům na vozíčcích. Byli jsme  překvapeni připravenými látkovými obrázky v rámečcích a občerstvením, které členky klubu pro klienty upekly.  Obrázky již visí v jednotlivých pokojích a klienti se těší na další setkání, tentokrát v prostorách stacionáře.
S poděkováním a úctou   Mgr. Eva Ostruszková
 
Kraj navrhuje rozdělit 6,5 mil. Kč na regionální činnost divadla a filharmonie                                          

Rada Pardubického kraje svým usnesením doporučila zastupitelstvu schválit návrh na rozdělení částky 6,5 mil. Kč na zajištění regionální působnosti Východočeského divadla a Komorní filharmonie Pardubice. Obě instituce se o prostředky ucházely  v rámci speciálního dotačního programu kraje. Jejich projekty posoudila odborná komise, která také vyslechla prezentace zástupců obou organizací a doporučila rozdělení prostředků z programu. Dotace ve výši 3,6 mil. Kč navržená pro Východočeské divadlo Pardubice je podporou zajištění regionální působnosti divadla jako veřejné služby pro občany celého Pardubického kraje. „Právě v regionálním záběru spatřila komise největší rezervy projektu divadla. V minulém roce bylo pouze 12 představení odehráno na jiných místech kraje,“ uvedla radní pro školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová. Komise také přihlédla k větším možnostem samofinancování organizace. Pro Komorní filharmonii Pardubice navrhla komise dotaci ve výši 2,9 mil. Kč. Kladně byla hodnocena zejména vysoká umělecká úroveň tělesa, stále se rozšiřující regionální působnost a pravidelné zařazování děl umělců z kraje do repertoáru. „Mě osobně velmi zaujal připravovaný projekt Adeste Fideles, v rámci kterého filharmonie odehraje dva mimořádné vánoční koncerty za spoluúčasti zpěváčků z celého kraje. Děti si pod vedením zkušeného sbormistra vyzkouší účinkování s profesionálním hudebním tělesem,“ uvedla Jana Pernicová.  Rada kraje se s s návrhem komise ztotožnila a doporučila krajskému zastupitelstvu schválení dotací v navrhované výši. Konečné rozhodnutí padne 29.dubna.                                                                                                   Lucie Charousová oddělení kultury a památkové péče

Změna ve stomatologické LSPP v květnu:  Dne 22. - 23. 5. 2010 bude sloužit MUDr. Jana Ráčková (výměna za MUDr. Zapletalovou).  Adresa a kontakt na pracoviště MUDr. Ráčkové : Vrbenského 1075, ÚSTÍ NAD ORLICI, tel.:465 524 127.

Valná hromada FbK Orlicko-třebovsko                                                                                                      

 V sobotu 20.3.2010 se uskutečnila valná hromada florbalového klubu FbK Orlicko Třebovsko, kam mohl každý přijít a vyjádřit se k projednávaným tématům. Během valné hromady se diskutovalo nad změnami ve stanovách, prošlo se hospadaření klubu 2009, rozpočet na rok 2010 a také došlo ke zhodnocení ještě probíhající sezóny 2010. Členy nejvíce zajímala informace o družstvech, které budou startovat v sezóně 2010/2011 a členské příspěvky, které se změnily. V příští sezóně budou s největší pravděpodobností startovat tyto družstva: mladší žáci, žákyně (pokud jich bude dostatek), dorostenci, junioři, juniorky, ženy, muži B, muži A. V příštím sezóně dojde k posunu věkových kategorií o dva roky, a proto se i u nás posunou věkové kategorie a tím se zvýší počet hráčů v týmech.  Aktivní příspěvky pro sezónu 2010/2011 se stanovily na 2800Kč pro všechny kategorie. Každý hráč , který chce v sezóně nastoupit k mistrovským zápasů v kategoriích muži - ženy - junioři,  musí ještě zaplatit hráčskou licenci, která stojí  500Kč.
 
Slavnostní zakončení  letošního 11. ročníku minihokejového turnaje Computershopcup 2009/120 v Ústí nad Orlicí se koná v restauraci SAUNA Ústí nad Orlicí v pátek 23. dubna 2010 od 18.00 hodin
 
Děkuji MUDr. Převrátilovi a MUDr. Hejnicovi za obětavou péči kterou věnovali p. Jaroslavu Rolčíkovi po dobu jeho dlouhé nemoci.  Jaroslava Rolčíková manželka s dětmi
 
Jarní Flora Olomouc 2010: „Zahrada času“ s květinovou poutí životem                                                    

Už po jednatřicáté v historii olomouckého veletržního areálu se jeho pavilony i venkovní plochy zaplní barevnými a voňavými exponáty největší a nejstarší květinové akce v České republice – Flory Olomouc. Ve dnech 22. až 25. dubna (denně od 9 do 18 hodin) bude Výstaviště Flora Olomouc patřit jarní etapě této mezinárodní zahradnické výstavy a veletrhu. Účast na ní letos přislíbilo na půltisícovky vystavovatelů, pěstitelů, zahradníků a prodejců domácích i ze zahraničí – Rakouska, Polska, Slovenské republiky, exotického Thajska a letos i Holandska. Při  projektování letošní ústřední expozice umístěné v hlavním pavilonu A se její tvůrce, proslulý zahradní architekt Ivar Otruba, nechal inspirovat „Zahradou času“,  která se tak  - s podtitulem Labyrint světa  a ráj srdce  - stala i hlavním mottem letošní jarní výstavy. Květinovou poutí lidským životem - se zářící vstupní branou přes pestrobarevný labyrint světa s kyvadlem neúprosně odpočítávajícím čas až po závěrečnou temnou soutěsku podsvětí s prosvítajícím světlem usmíření a naděje -  bude návštěvníky provázet řeka života se zelenými břehy posetými desítkou desítkou tisíc kusů jarních květin, trvalek a balkonovek.
 
Pracovníci občanského sdružení Naděje zorganizovali v sobotu 17.4.2010 velký jarní úklid&nb

Sídliště Borek v České Třebové je součástí oficiální mapy sociálně vyloučených lokalit v ČR. Akce, nazvaná příznačně „Ukliď svoje sídliště“, se konala již posedmé a již tradičně se jí zúčastnili pracovníci Naděje, asi sedmdesát převážně romských dětí navštěvujících  volnočasové kluby Naděje a několik dobrovolníků z řad dospělých obyvatel sídliště. Letos poprvé s námi uklízeli i občané vykonávající práce Veřejné služby (13 osob). Za toto patří velký dík vedení sociálního oboru Města a vedení firmy Eko-Bi.
Během necelých tří hodin jsme důkladně vyčistili celé sídliště od odpadků, které nakonec zaplnily dva velkoobjemové kontejnery. Ty jako vždy zdarma zajistila a odvezla společnost  Eko-Bi, které touto cestou děkujeme.
Na závěr povedeného dopoledne čekala na děti zasloužená sladká odměna. Smyslem této akce bylo naučit děti myslet více ekologicky a dát jim poznat že i obyčejné sbírání odpadků dá poměrně velké úsilí. Občanské sdružení Naděje pracuje na sídlišti Borek již třináct let. Zajišťuje zde terénní sociální práci s jednotlivými klienty, volnočasové aktivity pro děti a mládež, ale také správcovskou činnost ve dvou domech, obnášející dohled nad majetkem města, dodržováním nočního klidu apod. Vše ve spolupráci s Městským úřadem v České Třebové. Tímto bychom chtěli poděkovat vedení Města za podporu.  
                                                                                                                          Za Naději Tomáš Strnad (tisková zpráva Naděje)

Pomozte s hlasováním pro RASHI                                                                                                             

Ahojky kamarádi - moje dcera se přihlásila do soutěže a chybí ji 70 hlasů do prvního místa, tak Vám posílám její prosbičku a pokud byste pro ni mohli hlasovat, byla by moc ráda. Děkuji - Rashi Irena Příhodová
Je to soutěž o CD a miss Roxet stačí kliknout na tento odkaz,a nad fotkou najít dívka č. 8 a pod fotkou najdete tlačítko HLASUJ,na to kliknete a je to. Díky moc :)    http://www.inparty.cz/extern/fotocasting.php