Českotřebovský deník 118/2010 (21.4.)                                 
Pozvánka na  Jedinečný koncert Štefana Margity v České Třebové                   


Po dlouhé době se českým posluchačům znovu připomene jeden z nejúspěšnějších českých tenoristů Štefan Margita. Margita, který vystupuje v nejslavnějších operních domech po celém světě včetně opery MET v New Yorku, zazpívá sólový recitál v České Třebové. Za doprovodu harfistky Kateřiny Englichové a klavíristky Kataríny Bachmannové zazní výběry z písní Bély Bartóka, Sylvie Bodorové další skladby. Koncert se uskuteční v pátek 23. dubna od 19,30 hodin v Kulturním centru.
 
21 žádostí  na umístění dítěte v mateřské škole nebylo  akceptováno.                                                   

Proběhl zápis dětí do mateřských škol. Když se sečtou výsledky pro všechny českotřebovské mateřské školy, tak lze konstatovat, že jejich kapacity byly naplněny. Navíc zde vznikla skupina 21  uchazečů, pro které místo v mateřských školách nezbylo. Jde však o děti mladší než tříleté nebo to, jejichž maminka je na mateřské dovolené. Některé českotřebovské děti  jsou však zapsány do mateřské školy v Rybníku.  Vznikla nová situace, do budoucna nebude počet míst  v mateřských školách stačit a bude třeba najít nějaké řešení.  Zejména v devadesátých letech se  mateřské školy rušily, nyní  se postupně rozšiřují a v tomto trendu bude třeba pokračovat. (mm)
 
Hledám překladatele z anglického jazyka pro tlumočení návštěvy z Kanady na den 7. června 2010. Tel. 736 520 358 (19 - 20 hod.).
 
SONS pořádá DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ                                                                                          

 Ve středu 25. května se od 9 – 15:30 koná v sídle  SONS v Mlýnské ulici 900 (Vyskočilova vila, Husův sbor)  tradiční akce, na které budou zájemcům představeny kompenzační pomůcky firmy Spektra Praha, bude poskytováno poradenství pro zrakově a sluchově postižení. Spolupracuje organizace Help Ústí nad Orlicí. Nabízíme také prohlídku našeho zařízení.      SONS Č. Třebová
 
Návštěva italských dětí  v České Třebové  14. – 17. 4. 2010                                                                                                   

Naši italští kamarádi přijeli ve středu večer. Večeřeli v rodinách a hned druhý den spolu s námi odjeli do Olomouce a na hrad Bouzov. Tam se jim asi nejvíce líbily klouzací papuče. V Olomouci jsme navštívili arcibiskupský palác a katedrálu, na náměstí jsme si prohlédli orloj. V pátek jsme se zúčastnili výuky na naší škole a na zahradě jsme zasadili olivovník jako symbol našeho přátelství. Potom se v tělocvičně hrály hry.  Odpoledne se děti rozdělily na 2 skupiny. Někteří šli do lanového parku, zbytek do bazénu. Po koupání přišlo na program nakupování a večer piknik s diskotékou. V sobotu ráno italská delegace odjížděla a při loučení došlo i na slzičky.
Snad to nebylo naposled, co jsme se viděli…                Nikola Forštová, Veronika Procházková (žákyně 9. třídy na ZŠ Parník
 
PILATES -  ještě jednou pro začátečníky - od 4.5.2010 každé  út + čt     (pozor změna)  -  20.00 - 21.00 hod.                                 ZŠ Nádražní.   

 
Petice proti zastávkám vlaků v České Třebové také na TV NOVA                                                                                         

Stalo se dnes 21.4. v odpoledních zprávách v 17 hodin. Mám k tomu jednu poznámku: O solidní diskuzi nejde, to by se nedělala petice. petice má být projevem zoufalství, když jednání zklamalo. Dnes jsme  v době, kdy petice stíhá petici.  Jako bychom měli na  pražskou petici s 50 podpisy reagovat snad další "protipeticí" Třebováků a lidí z okolí.. K čemu by to bylo?  Sami autoři pražské petice diskutovat nechtějí... Nejhorší je, že jsem mediální běsnění možná inicioval právě zde na těchto stránkách, odkud se povědomí o této bezvýznamné petici rozšířilo do MF DNES a dále do  televize. Pro bulvární média to je skutečná potrava. Naštěstí se Ministerstvo dopravy a České dráhy bulvárním tiskem a televizí (zatím) neřídí.
 
Odpoledne pro dospělé v Borku  se moc nevydařilo                                                                                                

Dne 29.3.2010 proběhlo odpoledne pro dospělé. Náplní bylo PLETENÍ Z PEDIgGU v budově ZŠ praktické Česká Třebová (Borek) ve spolupráci s DDM Česká Třebová. Začátek byl ve 14.oo ale zájem byl minimální  ač bylo vstupné  jen 15,- Kč, lektorkou byla Soňa Provazníková. Ve skutečnosti přišla jen jedna zájemkyně, ostatní, ač přislíbily, neměly nakonec čas. Akce pro obyvatele Borku se  tedy zatím alespoň ve škole zatím příliš nedaří.
 
ZKO Česká Třebová - Javorka  hlásí
Nominace na MR a MS ve výkonu psů  17. – 18. 4. 2010                                     

Ve dnech 17.-18. dubna pořádala Kynologická organizace Česká Třebová – Javorka první ze své série letošních vrcholových soutěží – nominační závod na MČR a MS ve výkonu psů.  Akce byla zahájena uctěním památky obětí tragické polské letecké havárie. Celkem se akce, která proběhla v areálu Fotbalového klubu Česká Třebová - Pod Jelenicí,  zúčastnilo 43 vybraných  psovodů z celé ČR převážně s německými a belgickými ovčáky, dále zde startovali dobrman a briard. Soutěž probíhala dle mezinárodní zkoušky IPO3 v disciplínách stopa, poslušnost, obrana.  Přestože dlouhá zima nebyla příliš ideální pro závodní přípravu zvláště v tak náročné kategorii, kterou IPO 3 je, bylo k vidění mnoho skvělých výkonů. Posuzování zkoušek FCI je v současnosti velice přísné, nejvíce patrné je to především v poslušnosti. Špičkoví psi zde musí předvádět precizní a zároveň radostné výkony s plnou soustředěností na psovoda. Divácky nejoblíbenější disciplínou je obrana, v níž je nejdůležitější razantní práce a výborná ovladatelnost psa. V obou disciplínách cvičí psi bez vodítka. Třetí disciplína – stopy – často rozhoduje o konečném výsledku, resp. umístění. Je náročná na psychiku psa a vyžaduje velkou koncentrovanost.
Celou soutěž provázelo krásné slunečné počasí, nedělní vítr ale velmi zkomplikoval právě stopy. V konečných výsledcích excelovali ženy – vítězkou se stala Lucie Ševčíková z Blanska s belgickým ovčákem Unica de Alphaville Bohemia, zároveň tato dvojice získala titul Nejlepší obranář. Na druhém místě se umístila Petra Šišková s NO Lesco Naspo z Kroměříže. Oba psi získali titul CACT. Třetí místo obsadil Tomáš Molák s belgickým ovčákem Brigo Allegro Cantabile (Res CACT). Nejlepší poslušnost soutěže předvedla dobrmanka Isména paní Macounové, nejlepší stopu pak NO Agáta Vepeden Petra Veselky. Nejlepším týmem z našeho regionu se stal Zdeněk Štěpánek s NO Nika Niox ze Žamberka, kteří získali 14.místo a velkou naději na postup na MČR.           
Generálním sponzorem nominace se stal Dibaq Helvíkovice-výrobce krmiva Fitmin. Dalšími sponzory, kteří soutěž podpořili především hodnotnými cenami, byly Vétoquinol Nymburk, Gappay Opava, HST-Čejka, Pirell Česká Třebová, Orling Ústí nad Orlicí, TOMIL Vysoké Mýto, Dog Trace Němčice, A.Stránská Ostrov. Velký dík patří i firmám ZOD Žichlínek a Avena Dlouhá Třebová, které umožnily výkon stop na svých pozemcích.
Dle vyjádření rozhodčích pořadatelé organizačně velmi náročnou akci zvládli opět na jedničku. Nyní již musí začít s přípravou Mistrovství ČR francouzských ovčáků a především pak Mistrovství světa Flanderských bouvierů, které bude vůbec poprvé pořádáno v zemích tzv. „východního bloku“ a na kterém je očekávána účast cca 60 týmů z celého světa včetně zámoří. Obě akce proběhnou na podzim a více se o nich můžete dočíst na webu  zkoctj.sweb.cz
Vzduchoplavec Kráčmera v České Třebové.                                                                                          

Příští týden bude Česká Televize natáčet v České  Třebové další díl "Vzduchoplavce Kráčmery", budou v tom hrát studenti zdejšího gymnázia. pořad by měl trochu navazovat na "Krajinu za školou"
 
HORSKÁ KOLA – Veřejný závod 3. ročník na letišti v Ústí nad Orlicí.                                                

Generali-Sport Bárt  BIKEMARATHON se uskuteční v sobotu 22.5. Start a cíl je na letišti v Ústí n.O. Prezentace od 9:00 do
10:30 hod., nebo předem prostřednictvím internetu. Trasy: 64km, 32km, 13km. Start 11:00 (64km),  11:30 (32km) závodí
se v jednotlivých věkových kategoriích. V rámci závodů proběhne dětský den (soutěže pro děti, skákací hrad, …)
pod vedením Rodinného centra Srdíčko Bližší info: www.bikemarathon.cz, nebo na tel.: 603 526 307.  Srdečně zvou pořadatelé.
 
Pomozte s hlasováním pro RASHI                                                                                                             

Ahojky kamarádi - moje dcera se přihlásila do soutěže a chybí ji 70 hlasů do prvního místa, tak Vám posílám její prosbičku a pokud byste pro ni mohli hlasovat, byla by moc ráda. Děkuji - Rashi Irena Příhodová
Je to soutěž o CD a miss Roxet stačí kliknout na tento odkaz,a nad fotkou najít dívka č. 8 a pod fotkou najdete tlačítko HLASUJ,na to kliknete a je to. Díky moc :)    http://www.inparty.cz/extern/fotocasting.php
 
Hejtmani jednali s premiérem a ministry                             

Praha (21. 4. 2010) – Premiér Jan Fischer se společně  se členy kabinetu  setkal  ve středu 21. dubna s hejtmany v Lichtenštejnském paláci.  Jak sdělil představitel  Pardubického kraje Radko Martínek,  jednalo se o poslední schůzku krajských hejtmanů se současnou  vládou.  Hovořili jsme o zdravotnictví, dopravě i  aktuálním vývoji státního rozpočtu i daňových příjmů. Projednávali jsme také dotační program Zelená úsporám. Za přínosné považuji, že  finanční prostředky z tohoto programu by mohly být využity také na zateplení veřejných budov,“ řekl hejtman Radko Martínek.   Premiér po jednání pochválil dosavadní průběh vzájemných schůzek. Jan Fischer uvedl, že  obě strany byly vždy schopné naslouchat, otevřeně diskutovat o problémech a shodnout se na jejich řešení. Předseda vlády hejtmankám, hejtmanům a předsedovi Asociace krajů ČR na závěr poděkoval za spolupráci. (mag)