Českotřebovský deník 119/2010 (22.4.)                                 

Pozvánka na zajímavou besedu                                                                                                            

ZO OSŽ Depa kolejových vozidel Česká Třebová
zve na setkání s hejtmanem Pardubického kraje RADKO MARTÍNKEM
a bývalým generálním ředitelem ČD DALIBOREM ZELENÝM
Téma: Doprava a dopravní obslužnost v regionech
Středa 5. května 2010 od 15.30 hod., Malý sál Národního domu v České Třebové
 
SKUPINY NO NAME & DRAGON na zimáku 30. května

Zimní stadion Česká Třebová 30. května - začátek od 19 hodin. Předprodej ve Vinotéce Karla IV. a v infocentrech v Lanškrouně, Ústí nad Orlicí, Svitavách, Litomyšli, Vamberku. Rychnově nad Kněžnou, Letohradě a Žamberku. Cena vstupného v předplatném činí 245 Kč,  u pokladny ZS před koncertem bude vyšší o 50 Kč !!!!

Bahno na  kozlovském  hřbitově - odpověď  na  Českotřebovský deník z 20.10.2010                             

Osadní  výbor  Kozlov  si je vědom  problémů s pořádkem  a úklidem  v obci. Snažíme se to řešit brigádní  činností  a  investicemi  z  rozpočtu  Města Česká Třebová ( ne  všichni  se  brigád  zúčastní  a  prostředků  na  investice  není  vždy  dost.)  K uvedeném  článku  lze  jen  sdělit:  1)  úklid  hřbitova  byl  proveden brigádnicky  dne 10.4. 2010 – dříve to počasí neumožnilo. 2) O  špatném  stavu přístupové cesty ke  hřbitovu samozřejmě víme a snažili jsme najít řešení v rámci údržby komunikací, což se nepodařilo.   Stav cesty se v loňském roce se výrazně zhoršil  a  proto veřejná schůze  občanů Kozlova dne  26.11. 2009 na návrh OsV rozhodla, že se potřebná částka z městského rozpočtu  pro Kozlov  na rok 2010 použije na opravu povrchu cesty ke hřbitovu  ve výši  cca  120 tis. Kč.  Věříme, že se tuto akci  podaří  zrealizovat co nejdříve.                             Jan Stránský předseda osadního výboru Kozlov
PS: O problémech  v obci,  opravách, investiční  činnosti  jsou  občané informování  na veřejných  schůzích  a  ve  vývěsní skříňce,  jen je třeba se o to  zajímat.

 

Pardubický kraj nemění svoje stanovisko k zastavování vlaků ve Třebové                                         

Představitelé Pardubického kraje pečlivě sledují činnost iniciativy Drážní společnosti při ČVUT pro zajištění maximálního zkrácení jízdních dob expresních vlaků ve směrech Praha - Brno a Praha - Olomouc, včetně ukončení jejich zastavování v železniční stanici Česká Třebová. Od nástupu krajské samosprávy pod vedením hejtmana Radko Martínka (ČSSD) je zastavování vlaků vyšší kvality s výjimkou Pendolina součástí strategie Pardubického kraje, podle které má být Česká Třebová dopravním a přestupním uzlem pro východní část kraje. Investice města s dotací z regionálních fondů Evropské unie do přestavby dopravního terminálu za více jak 300 miliónů korun je důkazem koncepčního přístupu k železniční stanici Česká Třebová jako významného dopravního uzlu. Hejtman Martínek je o petiční akci podrobně informován a v této věci jedná s odpovědnými pracovníky Ministerstva dopravy. Na názoru Pardubického kraje se nic nemění. Nadále považuje zastavování vlaků vyšší kvality v České Třebové za prioritní pro zajištění dostatečné, rychlé a kvalitní dopravní obslužnosti pro spádovou oblast čítající více jak 100 tisíc obyvatel. 
JUDr. Martin Netolický, poradce hejtmana PK
 
Článek Ing. Jiřího Vencla, komentující Mladou frontu Dnes vyšel v dnešním deníku. V Českotřebovském deníku byl uveden již dříve.  Rozdíl ovšem je, pokud MF DNES použije pro hodně  dole na stránce, aby to nebylo radši moc vidět. Lze z toho soudit, že o rozumná stanoviska nemají v Mladé frontě DNES velký zájem.  Daleko raději zde  píší o nespokojenosti a o problémech....
 
Fotbalový nábor pro ročník narození 2002                                                                                             

V úterý 18.5. se na hřišti Pod Jelenicí uskuteční fotbalový nábor chlapců ročníku 2002. Rodiče, kteří mají zájem o tento sport, přijďte od 15:30 se synem na hřiště FK. Více informací na tel. 731/449500 p.Keprt.
 
Směrové dopravní značení ve městě nespolehlivé nebo žádné                              


Jde o Litomyšlskou ulici, kde se nyní provádí výstavba nového chodníku. Změna se týká i sloupů veřejného osvětlení, na kterých byly směrové šipky, které zde nyní chybí. mohly se umístit alespoň provizorně, je to přece hlavní křižovatka ve městě. Další "porouchané" dopravní značení je na Litomyšlské ulici při výjezdu z podjezdu u pivovaru. Zde jsou směrové šipky pootočeny tak, aby  je nemohli řidiči projíždějících vozidel vůbec přečíst a motoristy od uhelných skladů posílají do Řetové dolů do podjezdu. Možná za to můžou vandalové, možná se hraje tajná  nějaká hra, která má ztížit jejím účastníkům orientaci ve městě. Pootočeny jsou také světelné semafory u Kubelků. Zdá se mi těch závad na jednom místě trochu moc.        (mm)
 
Zástupci samospráv jsou na krizové události připraveni   

 Pardubice (20. 4. 2010) – Exkurzi do skladů státních hmotných rezerv v Sázavě a do základny logistického centra ve Skutči připravil pro pracovníky obcí s rozšířenou působností Pardubický kraj ve spolupráci s vedením Správy státních hmotných rezerv a Základny logistiky generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.  Starostové a pracovníci krizového řízení se ve středu 21. dubna vedle teoretických informací dozvěděli, na koho se mohou obrátit v případě  povodně nebo jiné krizové situace. Na vlastní oči viděli humanitární zařízení a speciální techniku.  Zjistili také, jak se vydávají pohotovostní zásoby a koho mohou požádat v případě nouze o pomoc.  Sklady materiálů a techniky Správy státních hmotných rezerv v Sázavě, které patří mezi 25 areálů v České republice, si prohlédli Radko Martínek i Jiří Běhounek. Hejtmani Pardubického kraje i Kraje Vysočina spolu v oblasti krizového řízení úzce spolupracují. Budování uceleného bezpečnostního systému je pro oba hejtmany prioritou. „Smysl spatřuji v tom, že jsme  informováni o tom,  co máme k dispozici v případě například živelné pohromy či jiné krizové události,“ řekl hejtman Radko Martínek po prohlídce sázavského areálu., kde jsou  zásoby dostatečné pro sousední kraje. Odborný program zahrnoval také návštěvu Základny logistiky ve Skutči, který spravuje Hasičský záchranný sbor České republiky.  Po prezentaci hasiči zavedli starosty do skladů, kde je připraven základní materiál pro poskytnutí humanitární pomoci jako jsou stany, lehátka, mobilní umývárny nebo kuchyně.  „Zástupci samospráv určitě ocenili, že profesionálové ve Skutči dokáží v krátkém čase připravit zázemí až  pro 150 lidí, kteří se ocitli v tísni,“ dodal vedoucí oddělení krizového řízení Krajského úřadu pardubického kraje Aleš Boňatovský, který  prohlídku spojenou s dynamickými ukázkami  speciálního zařízení pečlivě  zorganizoval.   (mag)   Foto Luboš Kozel.