Hejtman: Kraj musím znát, abych ho mohl řídit                

Hejtman Radko Martínek postupně objíždí nejdůležitější podniky v Pardubickém kraji. V pondělí zavítal do společnosti Paramo. Poté si prohlédl krajská zařízení a jednu soukromou školu.  

 

Ve společnosti Paramo hovořil hejtman  s generálním ředitelem Milanem Kuncířem a výrobním ředitelem společnosti Jindřichem Bartoníčkem o ekonomické situaci, struktuře firmy, zaměstnanosti a výrobním programu.  Pardubická rafinerie, kde pracuje 680 zaměstnanců, se soustředí především na  výrobu motorové nafty, olejů nebo kvalitních asfaltových směsí.  Ředitel Kuncíř hovořil o dopravní infrastruktuře, která je také pro vedení kraje klíčová.  "Rád bych se dočkal, aby do dvou let zahájili  silničáři výstavbu rychlostní silnice R35,“ dodal hejtman. Věří, stejně jako generální ředitel  Kuncíř, že jakmile se postaví rychlostní komunikace, tak kraj výrazně posílí v ekonomické výkonnosti.  
 
Magistrát souhlasí s převodem Gymnázia Mozartova na kraj
V Gymnáziu Mozartova přivítal ředitel Otto Horák vůbec poprvé v jeho historii hejtmana Pardubického kraje. „Potřebuji vidět, jak vypadají naše zařízení, abych o nich mohl rozhodovat,“ řekl Radko Martínek, proč pravidelně navštěvuje školy nebo nemocnice, které kraj zřizuje. Gymnázium Mozartova, kam chodí 320 žáků,   vlastní město Pardubice. Jak uvedla radní Jana Pernicová zodpovědná za školství, za  roční nájemné  zaplatí kraj více než 400 tisíc korun, ale to se od července změní, protože obě zastupitelstva odsouhlasila převod budovy na Pardubický kraj.    V současné době jedná ředitel gymnázia Otto Horák s magistrátem o případném finančním vyrovnání za vybavení kuchyně a jídelny, které dosud patřily základní škole. Jednání vede také o pozemcích přiléhajících k objektu.
 
Soukromá škola hledá cesty, kde by získala peníze na vybudování a zařízení gastronomické učebny. Ředitel Labské hotelové SOŠ a SOU Zdeněk Macl představil záměr, ale na jeho realizaci mu chybí  finanční prostředky. Usiluje proto  o zařazení projektu do regionálního operačního programu na podporu rozvoje spolupráce firem se středními školami. Učebna s bezbariérovým přístupem by sloužila pro praktickou výuku žáků a pro rekvalifikační kurzy.
 
Dlouhodobě nemocní si zaslouží větší komfort  Léčebna dlouhodobě nemocných Rybitví vyžaduje rekonstrukci, ale peníze na investice, které se pohybují v řádech desítek milionů korun, Pardubický kraj v rozpočtu nemá. Ředitelka Jana Tomšů upozornila na to, že během uplynulých deseti let, kdy existuje kraj, vedení samosprávného celku výrazně investiční činnost nepodpořilo.  Hospodaření si vedení LDN vylepšuje hospodářskou činností. Jako jediné zařízení tohoto druhu v České republice provozuje dopravní zdravotnickou službu. Sociální služby poskytují dvanácti pacientům.  (mag)