Českotřebovský deník 181/2010  (20.6.)                                

RegioJet Radima Jančury  zastaví v Ústí nad Orlicí, Českou Třebovou projíždí.                                                                  

Zastávky nových vlaků Regio Jet: Praha hl. nádraží, Praha-Libeň, Pardubice, Ústí nad Orlicí, Zábřeh na Moravě, Olomouc, Hranice na Moravě, Ostrava-Svinov, Ostrava hl. nádraží. Firma Radima Jančury už v květnu koupila devět lokomotiv, které její vlaky potáhnou. Nyní ji čeká další nesnadný krok - sehnat vhodné vagony.Podle informací MF DNES probíhají jednání s možnými dodavateli. Mašiny budou moci jet maximální rychlostí 140 kilometrů v hodině, pendolino má v Česku povoleno o dvacet více. Většina spojů Regio Jetu má zajíždět dál než do Ostravy. Polovina z osmi párů skončí jízdu v Českém Těšíně, dva zajedou do Třince a jeden až do Žiliny. Na rozdíl od ostatních expresních vlaků chce Jančura po cestě zastavovat v Ústí nad Orlicí a naopak vynechat Českou Třebovou. "Ústí má pro nás větší potenciál," vysvětluje provozní ředitel firmy Jan Paroubek. Oušťákům by se cesta do Prahy zkrátila oproti současným rychlíkům o dvacet minut.
 
Fotbalové soutěže skončily: FK Česká Třebová se rozloučil  vítězstvím  nad Lanškrounem                                                   

Výsledky posledního jarního kola. Vítězství i celkové jarní působení   českotřebovských fotbalistů určitě potěšilo, tým byl  proti podzimu jako vyměněný. Vyměněný byl především trenér mužstva, změnil se celkový přístup k tréninkům, přišly posily. Stály sice klub dost peněz a  byla to také investice do přízně fanoušků a do českotřebovského fotbalu vůbec. Těžko chtít pěstovat fotbal, když by A mužstvo hrálo třeba v I.A třídě.  V sobotním utkání se hrálo především o prestiž, protože ani vítězství nad Lanškrounem nemohl  postavené v tabulce již vylepšit. I tak ale posun z posledního na sedmé místo tabulky jistě  koncem loňského listopadu   nikdo nepředpokládal. Sympatické byly nejen výsledky, ale i výkony a bojovnost na hřišti. V pondělí 21. června se od 16 hodin koná stadionu pod Jelenicí sportovní odpoledne, na kterém budou vyhodnoceny nejlepší hráči všech  mládežnických týmů a je tu také sportovní program. Shodou okolností ve stejný den začíná akce "Týden sportu", škoda, že tato akce není do jeho rámce zařazena, jde totiž o akci tradiční.  fotbal je přece jen stále nejpopulárnějším sportem a  tak  těžko pochopit, že se Týden sportu bez takové akce obejde.  
Výsledky posledního kola krajského přeboru - sobota 19. června: Letohrad B - Žamberk 1:3 (0:1)   AS Pardubice - Choceň 3:1 (2:0)  Holice - Dobříkov 6:0 (4:0) Vysoké Mýto - M. Třebová 1:0   Hlinsko - Svitavy 3:0 (2:0) Polička - Stolany 4:4 (2:3) FK Pardubice B - Srch 0:1 (0:0)  Č. Třebová - Lanškroun 3:2 (0:2)
 
Začíná Týden sportu 2010. Je předzvěstí konce školního roku, koná se letos již po dvanácté. jeho sportovní část je zaměřena především n organizované sportování různých typů škol, během let se však podařilo vyprofilovat i specifické a očekávané soutěže, jako je "Železný kohout"  a letos bude obohacen o další  zajímavý závod v běhu a plavání: Aquqtlon - World  Triathlete 2010. Obě jmenované soutěže se konají v poslední den v pátek 25.6.  většina Třebováků vnímá ovšem Týden sportu tako lidovou zábavu  na Starém náměstí trvající obvykle až do pozdních nočních hodin. V tomto směru se Týden sportu od předchozích let jistě lišit nebude.
 
V Semaníně pořádají sbírku na nový zvon do tamní zvonice, bude stát více, než čekali.  Bude to však významný počin, historický areál v centru obce bude dále obohacen.   Budeme sledovat, zda se podaří vše zajistit do tradičních srpnových oslav výročí obce. Další akce, která by měla být v Semaníně ještě letos provedena je vybudování nové naučné stezky, která zpřístupní zajímavé cíle v okolí obce. Na této akci spolupracuje Obec Semanín s ZO ČSOP Podorlicko Česká Třebová.  Velmi pozitivně se k chystané akci staví  české lesy Lanškroun, naopak zatím ne příliš velké pochopení získali organizátoři akce u městských lesů Litomyšl, které vlastní lesní porosty v oblasti podél hřebene Kozlovského kopce.
 
Tanečník z Madagaskaru na nulté hodině překvapil                                                                                                               


Druhá nultá hodina základních tanečních pro mládež Taneční školy Knířovi se v tomto červnu nesla v netradičních rytmech. Kromě slavnostního zahájení tanečních pro mládež zde totiž byly k vidění ukázky exotické zumby a salsy. Manželé Knířovi přivítali všechny přítomné a připomenuli budoucím kurzistům, že taneční nejsou pouze o výuce tanečních kroků, ale také o společenské výchově, která je v tomto kurzu navíc obohacena o hodinu stolování. Co všechno se tanečníci naučí, naznačilo předtančení Jakuba Kníře a Petry Věchtové, kteří v taneční škole pomáhají jako příležitostní lektoři. Z kurzů připravovaných na podzim 2010 se představila zumba v podání Markéty Drápkové. Zumba kombinuje latinsko-americké tance s aerobikem a vytváří zábavný, ale i hubnoucí koktejl. Zlatým hřebem odpoledne měla být taneční ukázka Lanta Ravonjisona původem z Madagaskaru, který od září povede lekce salsy. Jak již to ale bývá u jižních národů, tanečník dorazil se značným zpožděním, a tak se ho dočkali jen ti nejvytrvalejší. Místo předtančení ale Madagaskarec překvapil přítomné svým nekompromisním pozváním na taneční parket a zahájil ochutnávku salsy. „Kdo se chce jen dívat, ať si zapne televizi,“ prohlásil Ravonjison, „Já jsem tady, aby si všichni salsu vyzkoušeli.“                                                        Na fotografiích:  ukázka zumby a ochutnávka salsy
 
Taneční škola Knířovi informuje:                                                                                                                                              

· Probíhá prodej permanentek na ZÁKLADNÍ TANEČNÍ PRO MLÁDEŽ podzim 2010. Cena pouze 1299 Kč na osobu.
· TANEČNÍ SOUSTŘEDĚNÍ s hvězdou latinsko-amerických tanců
Kdy: 8. 8. – 12. 8. 2010  Kde: SOŠ a SOU technických oborů (na intru) Česká Třebová
Taneční soustředění s Michalem Kostovčíkem – mistrem ČR v latinsko-amerických tancích je určeno pro VŠECHNY, kdo chtějí zdokonalit svoji techniku, pro hobby tanečníky a tanečníky třídy D a C bez ohledu na věk. Přihlásit se mohou jak taneční páry, tak i jednotlivci.                                                                                                       Podrobné informace na www.knirovi.cz
 
Herní festival Gamecon  v červenci v České Třebové                                                                             

Občanského sdružení GameCon, ve dnech ve dnech 15.-18.7.2010 pořádá v České Třebové herní festival GameCon 2010. V pořadí se jedná již o 16. ročník,  ve kterém děti a mládež soutěží v deskový, larpových, rolových a jiných hrách.  Na GameCon 2010 si pořadatelé připravili spoustu novot, překvapení a hlavně zlepšení. Patrně nejvýraznější změnou je přestěhování conu do České Třebové. Tento manévr nám poskytl hned několik výhod:
  • Předně jsou to všechny aktivity pod jednou střechou, nebude potřeba kamkoliv přebíhat nebo složitě bloudit mezi jednotlivými komplexy budov.
  • Zároveň jsou místnosti pro jednotlivé aktivity dostatečně velké a vzdušné.
  • Především místnost deskoherny je úchvatně prostorná a dobře větratelná. Už nehrozí, že bychom se v dobré víře ušlapávali nebo letním parnu dusili. Tento rok to bude konečně ta dobře přístupná aréna plná deskových her připravená na lačné hráče. Pro zvědavce jsme jako důkaz připravili alespoň dvě fotografie z naších průzkumných výprav – více v deskoherně.
  • Vítanou změnou bude určitě i levnější ubytování. Letos bude stát jedna noc v třílůžkovém pokoji pouhých 170 Kč (oproti loňským dvěma stovkám, takže za tři noci nakonec ušetříte téměř stokorunu).
  • Přijde vám lůžkový pokoj příliš drahý a komfortní? Pak jistě uvítáte další zlepšení a tím je možnost spát hromadně ve třídě ve vlastním spacáku a to za pouhých 60 Kč. Více o ubytovacích možnostech se dočtete v ubytování.
  • Přesunem do jiného města jsme také získali kousek od naší budovy velkou nafukovací halu, kterou budeme moci využít v nepřízni počasí na nějakou velmi hromadnou akci. No není takový bonus skvělý?
  • A snad některé z vás potěší i dobrá dopravní dostupnost pro celou republiku. Jsme uprostřed státu, tak snad to má každý kousek. :-)
Jak můžete vidět, přesun na nové místo pro vás znamená samé výhody. Nespokojíme se však jen s novým územím a jeho přidanými hodnotami, pokračujeme dál ve zpestřujících zlepšovácích:
 
  • Velká novinka hned rovnou na začátek: popré bude celý GameCon v duchu nějakého tématu, tentokrát to bude exodus a spíše než vyhnání z ráje to bude jeho hledání. V následujících dnech vám přineseme bližší informace a vy se můžete těšit, že s tím bude spojena spousta her a zábavné atmosféry.
  • Mistrovství v Dračím doupěti bude zase o něco blíž vám hráčům. Vyslyšeli jsme vaše dobré připomínky a rady, důkladně si přečetli reakce ve fóru a vyšli vám vstříc.
    Do odkrývání tajů dobrodružství se můžete pustit již nyní a každý týden Vám přineseme další indicii. Na úvod začínáme jedním výtiskem Sluncesvitu - populárního císařského plátku.
    Také jsme pro vás připravili dvě výrazná zlepšení postav a jedno velmi poutavé zpestření. Obě novinky se týkají tvorby postav a brzy vás o těchto změnách budeme informovat více. Zatím můžete ve fóru tipovat, co by to tak mohlo být.
  • Trojboj bude v tomto roce trvat jen jeden blok, takže o důvod více zapojit se do této týmové aktivity, kdy za jednu cenu si zahrajete tři hry. Více na samostatné stránce.
  • Špína bude letos ve znamení „Osídlení nového města“ a gobliní ponorky budou bojovat o nová naleziště drahokamů.
  • Určitě se bude hodit i trénink ve velení armádám, tudíž jistě přijde vhod Wargaming Tour 2010.
  • A lahodný zákusek na závěr: na sobotní večer pro vás plánujeme hromadné pobavení, jehož součástí by mělo být i klání v duchu televizních soutěží v režii týmu z Court of Moravia.
  • Snad vás to množství novinek a jednotlivé zlepšováky těší a přijedete na GameCon. Koná se 15.-18.7.2010 v České Třebové.
     

    Všechny přátele a příznivce Svinné, výtvarného umění, divadla, hudby a lidské pospolitosti vůbec zveme srdečně na
    Výtvarnou Svinnou 2010
    která se uskuteční v sobotu 24. července
    Tento v pořadí už čtvrtý ročník  přehlídky výtvarné tvořivosti amatérů i profesionálních umělců nějak spjatých se Svinnou  bude značně rozšířený o hudební, ale i divadelní vystoupení.
     
    Pořadatelé pro Vás připravují následující program:
    13. 00  - 17. 00 volně přístupná výtvarná výstava
    16. 00                začátek koncertu skupiny Ahasveři 
    17. 30                začátek divadelního kusu Životy (autorské představení ve vlastní režii hrají Lucie Hašková a Josef Kopecký)
     
    Všechny akce proběhnou na hřišti a přilehlé zahradě ve Svinné, v případě nepohody v oblíbené budově místní školy. 
    Těšíme se na Vaši návštěvu!

    Mladí zdravotníci si poradí při záchraně lidského života                                                                    


    Chrudim (19. 6. 2010) – Hlídky mladých zdravotníků z České republiky předvedly v sobotu 19. června znalosti a dovednosti při poskytování první pomoci.  Organizací třicátého ročníku zdravotně  výchovné akce pověřila republiková rada Českého červeného kříže  oblastní spolek v Chrudimi.  V mladší kategorii (3. – 5. třídy) vyhráli školáci z Kutné Hory, za nimi skončily Pardubice. Mezi žáky šestých až devátých tříd a víceletých gymnázii byla nejlepší hlídka z Gymnázia v Roudnici nad Labem.   Hejtman Radko Martínek, který převzal záštitu nad finále dětské soutěže, si prošel všechna stanoviště rozložená převážně pod hradbami a podél toku řeky Chrudimky.  Obdivoval, jak děti ošetří zraněného cyklistu, nebo jak ovládají defibrilátor, který je například při srdečním kolapsu či zástavě dýchání nenahraditelným pomocníkem pro první  pomoc. „Mladí zdravotníci leckdy předčí v poskytnutí první pomoci dospělé,“ vyjádřil hejtman spokojenost s tím, jak se soutěžící dokázali vypořádat s nenadálou situací, kdy mnohdy rozhodují o životě člověka pouhé vteřiny.   Řada účastníků soutěží Hlídek mladých zdravotníků se v dospělosti věnuje zdravotnickým povoláním. Mají k tomu dobré předpoklady, protože se na povolání připravují od školního věku. Jak uvedla ředitelka soutěže Anna Altrichterová, naučí se, jak mají pomoci zraněnému před tím, než na místo dorazí lékař:  „Již mnohokrát tak díky svým znalostem a dovednostem pomohly zachránit lidský život.“
     
    Výsledky:
    1.stupeň I. místo - ZŠ Kremnická, Kutná Hora  II. místo – ZŠ Závodu Míru, Pardubice  III. místo – ZŠ Lužice 
    2.stupeň I. místo - Gymnázium Roudnice nad Labem, II. místo – OS ČČK Praha 1,  III. místo – ZŠ Studená