Českotřebovský deník 231/2010 (10.8.)                                  
Do komunálních voleb v České Třebové jde 6 volebních stran a seskupení.                                                                           

 Dnes 10.8. 2010 v 16 hodin (nikoliv ve 24.00, jak bylo včera 9.10. na tomto webu uvedeno)  uplynul termín odevzdání kandidátních listin  pro komunální volby 15. a a 16 října 2010.  V tu dobu bylo odevzdáno 6 kandidátních listin. Jde o  tyto volební strany: ODS, ČSSD, KSČM, Strana drobných živnostníků a podnikatelů, Koalice pro Českou Třebovou (nezávislí, KDU-ČSL, SNK-ED)  a Nestraníci s podporou TOP09. Ve srovnání s ostatními městy v našem regionu  to je menší počet volebních subjektů.  např. v Ústí n.Orl. bude osm kandidátek, v Litomyšli počítali až s 10 kandidátními listinami, v Letohradě dokonce s dvanácti. Kolik jich skutečně bude se dozvíme v nejbližších dnech. V minulých volbách v roce 2006  bylo v České Třebové o jeden volební subjekt více. Takto nízký počet (6) byl u nás naposledy  v roce 1998. Každá kandidátka má 27 členů, o přízeň voličů se tedy bude ucházet v našem městě 162 kandidátů. Jako by to tak trochu naznačovalo, že o práci městské samosprávy není mezi občany města až takový zájem. Nejmenší počet kandidátů se v našem městě ucházel o hlasy voličů  hned v prvních svobodných komunálních volbách v roce 1990 - bylo to jen 89 kandidátů. První zastupitelstvo mělo 29 členů, v dalších volebních obdobích to bylo  vždy 27, stejně tolik členů bude mít i zastupitelstvo budoucí.
 
Týden pro duševní zdraví v Ústí nad Orlicí                                                                                                                                 

Již v dubnu zahájila svoji činnost Orlickoústecká pobočka neziskové organizace Péče o duševní zdraví. Duševně nemocným sdružení nabízí pomoc při řešení praktických a sociálních problémů. Co to znamená v praxi? Pomoc při jednání s úřady, majiteli bytu, sousedy. Pomoc při zařizování lékařské péče. Pomoc při finančním hospodaření, řešení dluhů a závazků. Pomoc při hledání zaměstnání. Poradenství a nácviky situací – aby si nemocný příště poradil sám nebo věděl, na koho se může obrátit. V kvalitě péče i informovanosti veřejnosti se leccos zlepšilo, přesto se zdá, že duševní onemocnění zůstávají jedním z posledních společenských tabu. Tato tabu bouráme díky osvětové akci Týden pro duševní zdraví, která se bude konat i v Ústí nad Orlicí v termínu 29. – 30. 09. 2010. A co si pro vás připravil Orlickoústecký tým občanského sdružení Péče o duševní zdraví? „ Rádi bychom návštěvníky pozvali na den otevřených dveří, který je určen pro rodiny s dětmi, kteří u nás naleznou bohatý program plný her a soutěží o drobné ceny, a uskuteční se v sídle naší pobočky.  Druhý den v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí proběhne veletrh služeb, kde se kromě našeho sdružení představí další neziskové organizace z regionu. “ Uvedla vedoucí pobočky Iva Papáčková. Více informací o plánované akci, naleznete na www.pdz.cz.
Kontakt: Bc. et Bc. Iva Papáčková Ústí nad Orlicí, Malé Hamry 355 T: 777 214 047 E: iva.papackova@pdz.cz
Rodiče, máte doma nadané dítě? Chcete mu poskytnout optimální podmínky pro rozvoj a výchovu?                                    

Nechte své dítě ZDARMA diagnostikovat pomocí barevně-asociačního testu. Obdržíte tak pravdivý obraz osobnosti, který Vám objasní průběh myšlení, prožívání i chování Vašeho dítěte. Více informací na www.projekt-nadani.cz. Pro zapojení se do projektu Nadání…brána k úspěchu piště na info@projekt-nadani.cz či volejte na tel.: 725 210 050.

 

Vyjádření Zdeňka Harapáta k článkům Mladé fronty Dnes                                                                                                      

Cítím se zcela bezdůvodně podnikatelsky, politicky, ale i lidsky poškozen včerejším a dnešními články (Muž TOP 09 zbrzdil likvidaci jedů, Politik TOP 09 zbrzdil likvidaci jedů: chce dotaci, Firma krajského šéfa TOP 09 k žádosti o dotaci dala padělek) redaktora Davida Půlpána, které vyšli v pardubické mutaci Mladé fronty Dnes. Skutečnosti uvedené v těchto článcích jsou zkreslené a nezakládají se na pravdě.
1. Není pravda, že bych já nebo společnost ONIVON, a.s. zbrzdil či dokonce zablokoval odstranění ekologické zátěže. Uzávěrka žádostí na dotaci k sanaci ekologické zátěže je stanovena na listopad 2010. Tento termín platí jak pro město, tak pro podnikatelský subjekt. Město Chrudim má v současnosti pouze akceptovanou žádost, ale smlouva není uzavřená. V roce 2009 město Chrudim rozhodlo, že o dotaci požádá, a doložitelně tvrdilo, že o dotaci může požádat výhradně město nikoliv podnikatelský subjekt. Posléze jsme zjistili, že to pravda nebyla a že v rámci 11. výzvy operačního programu životní prostředí se může o tuto dotaci ucházet jak město, tak podnikatelský subjekt. Domnívám se, že je efektivnější a rychlejší, aby tuto dotaci získala soukromá společnost, která je touto ekologickou zátěží postižena. To ovšem neznamená, že bychom proces odstraňování ekologické zátěže b! rzdili či blokovali.
2. Společnost ONIVON, a.s. nikdy nechtěla od státu získat dotaci na základě padělku. V roce 2002 nás oslovil sám Karel Dus, který nám představil svůj projekt bioplynové stanice. Jeho podmínkou spolupráce byla účast ve statutárním orgánu naší firmy, čemuž jsme vyhověli. Na základě kontraktu projekt výstavby zpracovával Karel Dus ve své vlastní společnosti BIO Dus. Za ONIVON, a.s. vystupoval pouze jako odborný garant se vzděláním a projekčními zkušenostmi z oboru. Sama společnost ONIVON, a.s. posléze prověřila skutečné vzdělání Karla Duse na ČVUT. Po zjištění, že všechna kvalifikační oprávnění jsou falešná, dala společnost ONIVON, a.s. panu Karlu Dusovi okamžitou výpověď a podala na něj trestní oznámení. To však bylo odloženo, protože se nejednalo o tresný čin. Státní zastupitelství Pardubice podalo na pana Karla Duse obžalobu z podvodu a společnost ONIVON, a.s. se k obžalobě připojila jako poškozený. Pan Karel Dus byl poté odsouzen.
Zdeněk Harapát
předseda Krajského výboru TOP 09 Královéhradecký kraj
předseda představenstva ONIVON a.s.