Co mi vrtá hlavou - aneb - budou lavičky ?                          

Co si mám /a nejen já/ představit pod podporou sportovní činnosti ?  Fotbalový klub získal  letos  další dotaci na podporu sportovní činnosti ve výši 195.000,- Kč.  Kromě dalších financí  z řad podnikatelů. Dokážu pochopit dotaci 200 tisíc TJ Sokolu Lhotka na rekonstrukci budovy i 15 tisíc či 20 tisíc TJ Lokomotiva  na sportovní činnosti dle příslušného návrhu. Taktéž 10 tisíc TJ Sokol na rekonstrukci podlahy. Ale podpora sportovní činnosti ? To je co ? Uplácení sportovců a trenérů ? Když si vzpomenu, co času věnoval táta zadarmo jako trenér, nenapadlo mě, že za pár let z toho bude zlatý důl. Změnil se režim a i ve sportu jde hlavně o peníze. Sport je až na druhém místě a pro radost se už dávno nedělá. A tak se dává přednost pár fotbalistům na úkor většiny obyvatel Třebové. Stačí se podívat na lavičky. Jediná lavička se choulí v parku u řeky Na Zámostí, bez odpadkového koše, takže pod lavičkou je nastláno. Mládež navíc nepochopila, jak se na lavičce sedí, sedá na opěradlo a špinavými botami zaneřádí sedací plochu. Nějak jim nedochází, že lidé, kteří si chtějí na lavičce odpočinout, nenosí s sebou kýbl s vodou a hadrem, aby si před usednutím lavičku umyli. Pominu další nešvar, čmárání. Lavička byla letos nová, vydržela asi měsíc. Jména hloupých musí být všude.  Městská policie do těchto končin zřejmě nechodí, ač  by měla a s rákoskou by to bylo úplně nejlepší.  A tak díky štědrým dotacím fotbalovému klubu nejsou peníze  na  další lavičky, které by mnoho lidí uvítalo, protože ta jedna opravdu nestačí. Ne všichni mohou posedávat na pařezech či nešťastných kusech podivného uměleckého díla, o kterém si někteří myslí, že to jsou zbytky bunkru  nebo vyhozené zbytky betonu ze stavby. Neškodilo by ani upravit cestu, po  které se po dešti nedá bez holínek projít.
Cestou do kopce na městský hřbitov jsou taktéž lavičky. Tři. Ale sednout se dá stěží na jednu.  Spousta laviček je v parku u gymnázia. Ale moc lidí tam nesedá, protože je rozdíl, jestli vám za zády šumí řeka a dýcháte čistý vzduch /pokud si vedle vás nesedne kuřák/  nebo dýcháte zplodiny z aut za rachotu kamiónů. Pokulhává i údržba keřů. Projít někde už nelze, keře zasahují přes cestu a z parku se stává džungle. Jen posekat trávu nestačí. Občas /alespoň jednou týdně/ by neškodilo park uklidit, po týdnu sportu se tam válely plastové láhve hodně dlouho. Dřív se o park starali žáci gymnázia, teď nesmějí, protože to je zneužívání dětské práce. A tak děti /ale i dospělí/ vesele dělají nepořádek i přesto, že v parku jsou odpadkové koše, protože nevědí, co úklid obnáší. Škoda.  Určitě by jim to prospělo a mnozí by si pak rozmysleli, kam odhodí krabičku od cigaret atp. Nedopalky jsou samostatná kapitola. Za odhození nedopalku se může udělit pokuta 1000,- Kč. Stačí si spočítat, kolik peněz tak leží okolo laviček i jinde.  VV
 
 
Ještě poznámka k dotacím pro sport

  Město Česká Třebová má na svém webu vyvěšena pravidla, podle kterých se přidělují dotace pro jednotlivé sportovní oddíly a sportovní akce. Jde především o peníze určené pro trenéry mládeže, peníze na sportování mládeže podle počtu registrovaných mládežnických sportovců v oddíle), sportování dospělých je dotováno jen naprosto výjimečně. Další prostředky  mohou být v určitém limitu poskytnuty na investiční akce, např. zmíněnou sokolovnu Lhotka nebo sokolovnu na Skále. zpravidla jen tehdy, pokud se na akci formou dotace podílí i další subjekt, např. Pardubický kraj nebo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.  V rozpočtu města jsou na sport věnovány také další prostředky: mladí hokejisté dostávají 350 tis. Kč na pronájem ledu na ZS a mladí plavci dostávají 50 tisíc na pronájem  plaveckého bazénu na tréninky mládeže (plavecký oddíl pracuje se spoustou mládeže). Tyto peníze se pak vlastně vrací  zpět městu. Teoreticky na sport je určeno i 300 tisíc Kč (v praxi i víc) na Týden sportu. ve skutečnosti se z toho financuje řada aktivit, které se sportem až tak moc společného nemají. Jde o veřejné prostředky, které podléhají veřejnoprávní kontrole, každoročně se provádí audit, podle něho nebyly žádné problémy zjištěny.  Peníze do 50 tisíc může schválit rada města, vyšší částky schvaluje zastupitelstvo města. Zde je pouze podivné, že zastupitelstvo schvaluje podle "not", tedy pravidel, které schválila pouze rada města a to by tak podle mého názoru být nemělo. Pokud má rozhodovat zastupitelstvo, tak tedy se vším všudy, mělo by rozhodnout i o pravidlech, podle kterých byly schvalované částky stanoveny. Tak to třeba dělá Pardubický kraj.  Všechny schválené částky jsou písemně uvedeny v usneseních rady města a zastupitelstva a lze je dohledat.  Pravidla se dodržují, to si jistě sportovci z jednotlivých oddílů ohlídají. V porovnání s jinými městy si myslím nemohou sportovní oddíly a jednoty z České Třebové rozhodně stěžovat. Přes pokles daňových příjmů v současné době nebyly prostředky na sport nikde kráceny, spíše naopak stoupají. Zdá se mi to dokonce zvláštní, počet žáků ve školách se rychle snižuje, ale počet sportovců a zřejmě i trenérů roste. Žádné počty a rozvaha však nebyla deset let zveřejněny, poslední informace mám za rok 1999.  Tehdy se ovšem dávalo na sport asi 30% prostředků co nyní. (mm)
 
Ke zmíněné částce 195 tisíc Kč pro fotbalisty.

 Tyto  prostředky pochází ze se zvláštního fondu, sponzorského příspěvku společnosti CZ LOKO, která věnovala na sport městu Česká Třebová částku 250 tisíc Kč.  Tato částka byla rozdělena tak, že 195 000 Kč získal pro sportovní činnost FK Česká Třebová, 20 tisíc plavecký oddíl TJ Lokomotiva, 15 tisíc Kč. TJ Sokol Česká Třebová a 20 tisíc obdržel Lubomír Vašina Jako organizátor  aquatlonu, závodu, který se "plaval a běžel" poslední den Týdne sportu. Stejnou částku obdržel L. Vašina  na aquatlon také od Pardubického kraje.  Zastupitelstvo rozhodovalo pouze o té první největší částce, ostatní částky schválila v souladu se zákonem o obcích rada města dne 7. července. Při jednání zastupitelů 28. června se před schválením zastupitel Martin Netolický zeptal na důvody, proč byla pro Fotbalový klub určena částka takto veliká.V odpovědi vysvětlil místostarosta Dobromil Keprt, že tuto dotaci vyjednal na CZ LOKO právě předseda Fotbalového klubu, podobně jako v loňském roce. Společnost CZ LOKO se letos rozhodla finanční prostředky  určené pro sportovce v České Třebové (kde bydlí  většina zaměstnanců společnosti) letos navýšit a poslat je jako sponzorský příspěvek na sport přes městský rozpočet. Zastupitelé byli ubezpečeni, že předložený návrh usnesení je v souladu se záměrem dárce, tedy společnosti CZ LOKO. O určení dalších částek, později rozdělených radou města se však na jednání zastupitelstva nemluvilo. (mm)
 
K problematice laviček. 

 Jde o tzv. mobiliář a skutečně potřebuje větší pozornost. Zatím to je tak že se věnujeme až přehnaně  a detailně prestižním prostorům města, kde řešíme třeba opakovaně to, co by mělo být záležitostí   investičního odboru a měli bychom se rozhlížet po celém městě a hledat  to co by se zde mohlo, někdy třeba jednoduše zlepšit. Mělo by to být také záležitostí samotných zastupitelů. Pro oblast laviček se dříve dobře  osvědčil okrašlovací spolek města, který se nyní nachází v určité krizi, také jistě i generační ale spojené hlavně s tím, že většina prací ve městě je zajištěna "profesionálně". Okrašlovací spolek si s profesionály nyní už tak dobře nerozumí, jako dříve a je  proto nyní  nějak utlumena. také proto, že zatímco jiná občanská sdružení pracují vlastně pro sebe, tak Okrašlovací spolek pracuje pro město. A profesionálové v Eko Bi  se radami Okrašlovacího spolku řídit prostě nebudou. Ono by to jistě zařídit šlo, kdyby byl určen radou města nějaký "styčný důstojník", dostatečně aktivní a hlavně patriot, kterému není všechno jedno, který by pak mohl ovlivňovat i   Pak  by se ve městě ještě dala udělat spousta práce, která by. dokázala mnoho Třebováků potěšit. Dnes se tedy prostě opravy laviček na Hřbitovní ulici nedočkáme jen proto, že to nemá nikdo v plánu a peněz není nazbyt... Můžeme si tady jen tak nanejvýš postěžovat.  Ovšem vybavenost parku na Zámostí  a nakonec i u krematoria (jinak krásného) lavičkami je tristní již řadu let a měly by být nějak řešena včetně stavu parkové cesty, která v parku na Zámostí rozhodně potřebuje opravu..  (mm)