Na Kralickém Sněžníku první Robert Krupička - rekord nepřekonal                

Na start letošního  již 11. ročníku běhu Dolní Morava - Králický Sněžník (Cena firmy Iscarex) se postavilo celkem 298 závodníků. Z toho 225 z nich  absolvovalo celou 13 km dlouhou trať, která vedla od obecního úřadu v Dolní Moravě až na vrchol Králického Sněžníku. Startérkou závodu byla starostka obce Dolní Morava Jana Bednářová (loni to byl hejtman Radko Martínek). Vítěz závodu Robert Krupička absolvoval tuto trať za 56:46 min.Cena firmy Iscarex je náročný závod, který se letos běžel také jako kvalifikace na MS v běhu do  vrchu, které se koná ve Slovinsku.  Polsku. proto také byla  tak velká konkurence a proto byly také dosaženy také tak vynikající výkony. Pro jiné  zaneprázdnění se akce nemohl zúčastnit přední český reprezentant v běžeckém lyžování Jiří Magál, držitel dosavadního traťového rekordu, který ale startoval v dresu českotřebovského Iscarexu na jiných letošních letních závodech. Nejlepší závodník Iscarexu Michal Horáček byl v závodě klasifikován na 11. místě s časem1:02:17, tedy asi 5,31 min za vítězem, v kategorii B, kterou vyhrál Rostislav Petráš, doběhl Martin Vacek na 6. místě a v kategorii C byl Aleš Stránský druhý, 59 sekond za vítězným Milošem Smrčkou z Říčan. Také v kategorii žen rekord nepadl, vyhrála Pavla Schorná (Maratonstav Úpice), Hanka Jirásková doběhla sedmá, Lenka Dušková devátá. Kategorii B vyhrála  u nás velmi známá Táňa Metelková z Albrechtic, byla jen asi o 10 sekund pomalejší než vítězka kategorie A.  Z týmu Iscarexu doběhl Denisa Bárnetová čtvrtá  a Lucie Šumberová (Orel Č. Třebová) osmá. Na bednu ještě vystoupila Eva Jirásková, když skončila třetí v kategorii Ženy C a Miloslava Keprtová, která skončila druhá v kategorii Ženy D. Tuto kategorii vyhrála bývalá reprezentantka  Blanka Paulů. Jaroslav Žáček odstartoval v 11.00 hodin u Vilemíny Lidový běh, který vyhrál polský závodník Pawel Pusz. Na startu Lidového běhu bylo celkem 59 závodníků (loni 75). Spolu se závodníky Lidového běhu odstartovaly také juniorky a  závodníci nejstarší kategorie Muži E.  Je třeba ještě ocenit sportovní výkon třináctileté  (!) juniorky Michaely Stránské, které opravdu zabojovala a  doběhla na druhém místě a porazila tak svoji o 6 let starší sestru Adélu, která skončila osmá v čase o 5 a půl minuty horším.  A tak má letos z Králičáku rodina Stránských dvě krásná druhá místa a to za opravdu výborné výkony. 

Porovnání s loňským ročníkem: loni vyhrál Jiří Magál (nar. 1977) mezi muži v čase 57:06, druhý Petr Losman Ker team, 57:33. Další závodníci již měli více než tříminutovou ztrátu: Ondřej Fejfar ze Dvora Králové n. Labem  na třetím místě dosáhl  čas 1:00:12. Ze závodníků Iscarexu Česká Třebová byl nejlepší Michal Horáček, klasifikovaný v kategorii A na 5. místě časem 1:01:38. Letos měl tedy Michal Horáček horší čas o 65 sekund. Rekord závodu byl dosažen v roce 2005 Jiřím Magálem a má hodnotu 55:36 min.

Pořadatelé - ČTBK Iscarex zvládli opět organizaci na jedničku, přálo také počasí, bylo slunečné a bezvětrné. Jediný problém byl spojen s obtížnou dopravní situací na Králicku, ve stejný den se konala "Cihelna 2010" a tak do Králík mířily ze všech stran šňůry aut. A tak závodníci vybíhali na vrchol Králického sněžníku a nad jejich hlavami se proháněly helikoptéry a grippeny.  Za zaznamenání stojí, že po letech došlo k obměně "vrcholového týmu" rozhodčích a to vzhledem ke zranění Petra Voleského. Ten zůstal nešťastný s francouzskou holí pomocnicí dole, aby ho ve vrcholovém týmu nahradil pan Menšík.

Na druhém obrázku je již v brzo po staru v čele závodník č. 8 Robert Krupička, který také závod vyhrál.
Úplné výsledky závodu  najdete ZDE