Českotřebovský deník 254/2010 (1.9.)                                    

Za poměrně značné pozornosti veřejnosti byl dnes 1. září 2010, tedy v první den oficiálního přejmenování dnes již bývalého Bezručova náměstí na náměstí Pernerovo   instalován odlitek sochy Jana Pernera.  Nastala chvíle, které jsem se osobně obával, protože podle modelu a nákresů jsem si nedokázal ani na chvilku představit, že by tato socha mohla ve výtvarné soutěži zvítězit. Dejme tomu, že jde o nějakou alegorii, pak ale nerozumím tomu, proč je nebo musí být na podstavci napsáno "Jan Perner" a ne například "Památce Jana Pernera", když už tedy toto dílo musí na tomto náměstí stát. Jaký mají přihlížející občané na věc názor jsem se ani nemusel ptát. Říkali ho sami bez ptaní a žádná chvála to rozhodně nebyla.  Některé komentáře byly opravdu ostré nebo i zesměšňující. V podstatě se přihlížející shodli na tom, že takové krásné náměstí si zasloužilo jinou sochu. Svůj názor na věc jsem vyjádřil již v zimě v době, kdy se snad ještě dalo rozhodnutí rady města zvrátit. Můj názor se nezměnil, myslím, že realizovaný námět neměl být vybrán, neodpovídá ani zadání, které bylo stanoveno a mělo být závazné. Nakonec je třeba zmínit i to, že Česká komora architektů označila  naši vyhlášenou výtvarnou soutěž za neregulérní, oznámila to dopisem na českotřebovskou radnici a požádala své členy, aby se ze soutěže odhlásili. Snad proto se z původních 19 zájemců soutěže nakonec zúčastnili jen čtyři. Jediné co se podařilo, je umístit tuto sochu, původně plánovanou do středu okružní křižovatky,  někam dál do prostoru náměstí. Zde však zase ztratila  svoji  hlavní propagovanou přednost, tedy to, že se na sochu bude možné dívat z mnoha úhlů pohledu z chodníků kolem křižovatky a pokaždé měl být pohled velmi zajímavý. Kolem sochy nyní budeme opravdu chodit blízko, je umístěna těsně u hlavního chodníku  vedoucí přes náměstí k budově ČD Cargo a do Nádražní ulice. Při pozorování instalované sochy ovšem zjistíte, že i tato socha má svoji přední a zadní část, čelem (a tedy svou o něco přívětivější stranou) je otočena směrem k budově ČD Cargo a k frekventovanému chodníku. Její zadní pohled považuji skutečně za "málo zajímavý" nebo  lépe "problematický."  Další hodnocení přenechám nezávislým odborníkům, rozhodně však myslím, že "díru do světa" Česká Třebová  s touto (kontroverzní) sochou rozhodně neudělá. Škoda že socha musela být realizována ve spěchu za každou cenu. Vyplatilo by se myslím vítěze nevyhlásit a počkat pět let na rok 2015, kdy bude slavné Pernerovo výročí (200 let od narození) a jako příslib dnes zatím náměstí po Pernerovi pojmenovat. Do pěti let bychom jistě  měli návrh kvalitnější.
Na dnešním Pernerově náměstí máme nyní sochy dvě. Jana Penera (Gargulák) a Sbratření (Pokorný).  Která je lepší?  A lze je vůbec poměřovat?  Také Sbratření, dnes  umístěné na druhém konci náměstí (jako na svém třetím místě), mělo být instalováno co nejdříve po válce jako památka padlým železničářům. Nakonec se instalace zdržela o několik let a rozhodně to na kvalitě návrhu neubralo, pomineme-li ideologický náboj, který námětu přidal mezitím změněný režim.  (mm)

Jan Perner   a ještě Sbratření: 
 
Dva krásné snímky Miroslava Falty 

 
Železniční poliklinika k nepoznání.

 Zatím jde o pohled od nového terminálu, ale ten je opravdu impotantní. K budově vede nové, poměrně složité schodiště  s odpočívadly, které využijí při pěkném počasí jistě také  cestující čekající na autobus.  Fasáda se povedla a věřme, že podobné budou i další pohledy na polikliniku.  Přitom  úprava vnějšího pláště navazuje na práce, které byly provedeny před časem uvnitř budovy, která poskytuje moderně řešené prostory rehabilitace, odborné lékařské služby i ordinace praktických či zubních lékařů. všechno je přímo u dopravního centra města.
 

Oprava I. nástupiště  v plném proudu.  Začalo se prakticky před týdnem po určitém vyčkávání a stavbaři se skutečně činí. během stavby je I. nástupiště logicky mimo provoz a tím ovšem také  možnost bezbariérového přístupu k ostatním nástupištím.  Můžeme se těšit, že práce proběhnou v rekordní době a budeme mít opravdu modernizované  nádraží. Další úpravy ho čekají v souvislosti s řešením průjezdu stanicí Česká Třebová, na což si ovšem zřejmě ještě pár let počkáme.

Ověřuje se nový typ psacího písma "Comenia Script"

Bude se po dobu dvou let testovat v prvních ročnících ve čtyřiceti základních školách v zemi jedna taková škola v našem okrese je ZŠ Luková.  Cílem je zjistit, za pomoci pedagogů a psychologů, vhodnost písma pro výuku. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy nemá v úmyslu plošné užívání nového písma ani v případě, že se osvědčí. Má být alternativou k současné podobě, o jejímž užívání rozhodne ředitel školy. Je to jednoduché, moderní a současné psací písmo, které dává prostor individuálním tendencím každého písaře. Z písanek by měly zmizet složité barokní tvary. Comenia Script má volitelný sklon, na volbě pisatele záleží i napojování písmen, v abecedě je dokonce několik písmen a číslic, jež mají více tvarových variant. Tvary bližší tiskovému písmu mají usnadnit čtení a psaní, a to i cizincům, přispět mají i k porozumění textu. Autorka písma Radana Lencová nezapomněla ani na leváky, Comenia Script má vypracované tahy i pro ně.
 
Jiskra Ústí nad Orlicí – Sigma Olomouc 2:5 (2:2)

Ostře sledované v divizním Ústí n.O.  sledovalo 1050 diváků, počasí se nevydařilo. Přesto vsýloedek nevypadal v poločase pro hosty tak růžově, Po dvoubrankovém vedení a hrubé chybě brankáře Lukáše Novák a vedla Olomouc 2 : 0. Pak domácí fotbalisté přitvrdili a vyrovnali a v poločase  se ještě nevědělo, jak to bude dál.  kaluže a trávník se změnil na bláto na kterém nakonec hosté byli lepší Brankář Novák své chyby. napsavil a kryl asi tři jasné příležitosti hostů. Fakta – branky: 14. Borek, 30. Dostál – 11. Michalický, 13. Navrátil, 55. Janotka z pen., 76. Přikryl, 86. Petr. Rozhodčí: Drábek (Staré Hradiště). ŽK: 1:1.  Poločas: 2:2.
 
 
Ohlasy na záchranu historické budovy nádraží v Ústí n.O. pokračují

Vážení a mně milí, je tak dobře vědět,že dobrá věc se podařila,že v této # nelehké /ale kdy byla lehká??/ nekonzumním věcem nepřející době se najdou # lidé,kteří tak tvrdohlavě jako vy jdou za svým a nezaleknou se!! Ráda pro vás cokoliv udělám-bude-li potřeba. S pozdravem vaše Gabriela Vránová
 
U prvňáčků v Poličce byl hejtman Radko Martínek , v Litomyšli pak ještě i s prezidentem Václavem Klausem

Ve středu 1. září 2010 uvítal Rdako Martínek nejdříve školáky v Poličce (9 tříd), než zamířil do litomyšlského gymnázia s prezidentem Klausem.  V Poličce hejtman pozdravil prvňáky v ZŠ Masarykova (3 třídy) , které obdaroval perníkem, omalovánkami a pastelkami.  Ze základní školy přešel do sousedního gymnázia, kde přivítal v první školní den primány a studenty prvního ročníku čtyřletého gymnázia.  U kuchařů, řezníků a cukrářů (4 třídy) vyslovil přání, aby se jim jejich práce stala koníčkem, protože dobrá gastronomie je základem cestovního ruchu.  (Fotografie Luboš Kozel - po kliknutí se zvětší)
 
 
Lanškrounští fotografové vystavují na téma Sudety 

Sdružení amatérských fotografů z Fotoklubu Lanškroun zakončí v září tohoto roku víc jak dvouletou práci na fotografickém projektu s názvem Sudety. Uvnitř. Autorem myšlenky tvůrčím způsobem ztvárnit téma Sudet přišla členka fotoklubu Kateřina Kokešová, realizace se ujal novodobý zakladatel fotoklubu Vladimír Skalický, který popisuje průběh projektu. „Postupně jsme pro myšlenku fotit na toto komplikované a zatížené téma získali i ostatní členy. Původním záměr zdokumentovat pouze relikty osídlení v krajině se záhy proměnil v potřebu vyjádřit se k Sudetům prostřednictvím fotografií. Kromě nezbytného seznámení se s fakty, scházení se nad tím, co pro nás Sudety znamenají jako obyvatele tohoto území, jsme zorganizovali i několik společných výjezdů do krajiny a fotili jsme. Nikdy jsme tak rozsáhlou přípravu kvůli focení neabsolvovali, ale považovali jsme to za nezbytné vzhledem k závažnosti tématu.“ Součástí přípravy bylo setkání s lidmi ze sdružení Antikomplex, o.s., ze Společnosti česko-německého porozumění  v Moravské Třebové a s odborníky na dějiny německého obyvatelstva v Čechách a na Moravě. Výsledkem dvouletého snažení jsou inscenované, krajinářské i portrétní fotografie, které spíše než konkrétní podobu dnešního kraje mapují vnímání tématu a postoje autorů k němu. „Rozhodli jsme se zhruba po prvním roce pro konceptuální přístup, i když je náročný pro autora i diváka. Nechceme suplovat ani dějepisce, ani politiky. Chceme tvůrčím způsobem znovu otevřít téma, které je pro nás důležité. Nejen proto, že tu žijeme. Ale potkali jsme se v tomto ohledu zatím spíš s mlčením,“ zdůvodňuje výslednou podobu fotografií Kateřina Kokešová.  Projekt vznikal za finanční podpory města Lanškrouna a společnosti Foma Bohemia, výstavu zastřeší Městské muzeum Lanškroun. Vernisáž výstavy se uskuteční v sobotu 4.9. v 15.00 v lanškrounském muzeu, vydán bude i katalog s ukázkami prací sedmi autorů a dvou autorských dvojic. Součástí katalogu budou texty jednotlivých vystavujících, které se budou podrobněji věnovat vysvětlení jednotlivých konceptů.
Více informací poskytne  Kateřina Kokešová leklinka@atlas.cz  775141250
 
 
Krásné kalendáře na stůl i na stěnu 

Potřebujete kalendář? Rádi byste měli kdykoli dokonalý přehled o tom, kolikátého je, kdo má právě svátek, kdy bude volno či jaký významný den si právě připomínáme? Chcete mít Váš čas přehledně zorganizován? A chcete k tomu všemu mít hezký pocit pokaždé, když tyto informace zjišťujete? Potom si jednoduše pořiďte papírový kalendář. Krásné kalendáře na kvalitním papíře jsou nejen cenným pomocníkem při organizaci Vašeho času, ale především hezkým doplňkem každé domácnosti či kanceláře! Stolní a nástěnné kalendáře vdechnou duši Vaší domácnosti i pracovišti.  Elektronické kalendáře a diáře nikdy nemohou klasický stolní kalendář ani nástěnný kalendář plně nahradit. Zkuste si na pracovní stůl, skříňku či poličku položit elektronický kalendář - přináší Vám pohled do něj radost? Máte nějaký estetický zážitek, když zaměříte pohled na obrazovku počítače, na které svítí Váš osobní diář? Technologický pokrok přináší v organizaci Vašeho času zajisté mnohé výhody, ale takový pěkně vyvedený stolní kalendář s krásnými obrázky či fotografiemi je prostě nenahraditelný! 
Nástěnné kalendáře oživí stěny doma i v kanceláři. Nástěnný kalendář je stejně jako stolní kalendář nutnou součástí každé místnosti, z níž má vyzařovat pohoda a lidé se v ní mohou cítit dobře. Zkuste si hezký nástěnný kalendář pověsit na stěnu dosud studené, sterilní kanceláře plné výpočetní techniky - uvidíte, jak se celá místnost v okamžiku zútulní a rozsvítí. Klasické kalendáře zkrátka nemohou žádné technologie nikdy plně nahradit. Vždyť krásný nástěnný kalendář s pěknými fotografiemi či hezkými obrázky nebo kresbami je ozdobou každé stěny. Nástěnný kalendář dokáže mnohdy plně nahradit rámovaný obraz!