Českotřebovský deník  21/2011 (21.1.)                                   
Upozorňujeme rodiče na změnu termínu konání zápisu dětí do MŠ  

do mateřských škol v České Třebové, zápis do MŠ proběhne v měsíci květnu.
Kdy a kde vyzvednout přihlášku?
Přihlášku si rodiče mohou vyzvednout ve dnech od 9. do 11.5.2011 v příslušné mateřské škole, ve které chtějí své dítě umístit.
Kdy k zápisu?
Zápis do MŠ proběhne ve dnech 23. a 24.5.2011, v těchto dnech rodiče odevzdají vyplněnou přihlášku v příslušné mateřské škole.
Co je nutné vzít s sebou?  K zápisu je nutné vzít s sebou vyplněnou přihlášku, občanský průkaz zákonného zástupce dítěte, rodný list dítěte a potvrzení lékaře o očkování dítěte.

 

Literární workshop na Gymnáziu Česká Třebová  

Sedmnáctého prosince se na půdě českotřebovského Gymnázia konal první literární workshop. Studenti se seznámili s osobitými styly různých českých spisovatelů, mezi kterými nechyběli Karel Čapek, Bohumil Hrabal a Michal Wiewegh. S nápadem pořádat workshop přišel Sičák (studentský internetový časopis). Vedení školy s nápadem souhlasilo a plně jej podpořilo, za což mu patří neskrývaný dík. Hlavní problém ale spočíval v otázce, kdo workshop povede. Studenti oslovili Josefa Kopeckého, který nápad přijal s radostí a zájmem. Náplň byla rozdělena do tří kapitol. V první části se četlo, to bylo takové rozehřátí. V druhé části se studenti rozdělili do skupinek a prováděli analýzu uměleckých textů, ve které se snažili vystihnout hlavní prvky uměleckého stylu daného autora. V závěrečné části se tvořilo. Studenti se snažili napodobit styl daného autora. Výsledky si můžete prohlédnout na stránkách Gymnázia, když kliknete na „Sičáka“, což je náš internetový časopis. Ohlasy po akci byly velmi kladné, až to samotné organizátory překvapilo. Účastnilo se celkem 19 studentů, což je vzhledem k charakteru workshopu velmi příjemné číslo. Potěšení neskrýval ani Josef Kopecký. Můžeme jen doufat, že se Gymnázium dočká dalších ročníků, i když budou letošní organizátoři již na vysokých školách.
 
TANEČNÍ ŠKOLA KNÍŘOVI  INFORMUJE

TANEČNÍ PRO MLÁDEŽ – POKROČILÍ
Všechny absolventy základních taneční pro mládež zveme na taneční pro pokročilé. Zopakujete si, co již umíte, a naučíte se novým krokům i figurám do Vašich oblíbených tanců. Tančíme v pátky 11.2. a 18.2. 2011 19:30 až 21:30 v malé tělocvičně ZŠ Ústecká (stará budova) Česká Třebová. Cena: 350 Kč za pár na večer. Nutné přijít v tanečním páru.
 
ZUMBA S MARKÉTOU
Přijďte spálit přebytečné kalorie na pravou zumbaparty s Markétou!!! Tanec, zábava, pohyb, u kterého si ani nevšimnete, že hubnete. Ve čtvrtky 3.2., 10.2., 17.2. a 24.2.2011 18:00 – 19:00 v sále SOŠ a SOU Technických oborů Česká Třebová (INTR). Cena: 80 Kč jednotlivé vstupné, 700 Kč permanentka na 10 vstupů.
 
Na jaro připravujeme taneční kurz pro začátečníky, salsu a workshop bachaty. Pro podrobnosti a aktuální informace sledujte internetové stránky www.knirovi.cz.

 

Obrazová publikace o našem regionu za sníženou cenu 

Druhé vydání regionální obrazové publikace Orlicko – Třebovsko v proměnách tisíciletí  bude nyní v prodeji za cenu sníženou z původních 235,- Kč/ks na nově schválenou cenu 150 Kč/ks  Publikaci lze objednat  vce spolupráci s infocentrem  v přízemí radnice  nebo přímo na dále uvedeném kontaktu: Lenka Bezděková, OHGS s.r.o., tel. 465 526 075, bezdekova@ohgs.cz).
 
Ústí nad Orlicí ztratilo ve svazku obcí Region Orlicko-Třebovsko
pozici předsedy i místopředsedy  a tak zatím trucuje 

Prosincová valná hromada ROT zvolila 10.12. 2010 nové složení orgánů svazku  obcí:
Předseda : Petr Tomášek (Brandýs nad Orlicí) místopředsedové: Dobromil Keprt (Česká Třebová) Josef Škeřík (Sloupnice)
správní rada: Petr Tomášek (Brandýs nad Orlicí)– dáno stanovami Dobromil Keprt (Česká Třebová) – dáno stanovami 
Josef Škeřík (Sloupnice) – dáno stanovami, dále  Miloš Barvínek (Obec Velká Skrovnice)  Josef Novák (Obec Orlické Podhůří)  Libor Gremlica (Obec Třebovice). Sedmé místo člena správní rady nebylo obsazeno  V zápise o valné hromadě je dále uvedeno, že "V souvislosti s ambicí užšího vedení Města Ústí nad Orlicí na pozici místopředsedy svazku, z důvodu největšího donátora svazku, požadavku písemného vysvětlení předchozího neprojednání nominací do správní rady  a neakceptace pozice člena správní rady  rozhodla valná hromada po rozpravě (v níž se postupně vyjádřili J. Holubář, L. Bäuchel, J. Novák, D. Keprt, J. Kašpar, J. Škeřík, P. Tomášek, J. Dušek) dočasně jedno místo člena ve správní radě  ROT neobsazovat a pozvat vedení Města Ústí n. O. k podrobnému projednání na schůzi  správní rady.  A tak po deseti letech, kdy mělo město Ústí n.O. skoro jako doživotně  propůjčenou funkci předsedy svazku (Mgr. Bäuchel) nemá v současné době ani místopředsedu  a místo ve správní radě považuje (logicky) za nedostatečné ocenění významu města. Asi musely být   vztahy mezi starým a novým vedením města v Ústí hodně špatné, když bylo zády nového vedení  město Ústí z vedení svazku vlastně vyšachováno, ač dlouhodobě určovalo směr dalšího rozvoje mikroregionu. 
Nabízí se určité vysvětlení:  je spojeno s velkou snahou zachovat dosavadní směřování ROT na cyklostezky a jejich dobudování, na "aktivní turistiku" a další aktivity, na kterých se podílí především firma OHGS, která tyto práce jistě nedělá zadarmo. A změna směřování svazku by mohla mít i jinou manažerskou firmu. Cyklostezky jsou ovšem opravdu užitečné a využívané a potřebují další rozvoj a hlavně úklid a údržbu. V rámci oblasti ROT se nabízí vybudování  cyklostezky  Česká Třebová - Rybník (Srnov), na které má zájem jak obec Rybník (zajistí bezpečnou cestu občanů na kole mimo silnici do České Třebové), tak Česká Třebová  a celý Region  Orlicko-Třebovsko, neboť  tento úsek dále zvětšil stávající "cyklo&in line království". Zahrnutí tohoto úseku  mezi připravované akce také nabízel např. orlickoústecký místostarosta Mgr.Jiří Holubář, ale zástupce České Třebové, místopředseda ROT,  místostarosta Dobromil Keprt to odmítl s tím, že je akce zajišťována jiným způsobem. Je otázka, zda by se nevyplatilo, aby se o realizaci tohoto úseku nebojovalo na dvou frontách, tedy jak v rámci dosud úspěšného ROT, tak i v rámci svazku obcí Lanškrounsko, kam však Česká Třebová ani Rybník nepatří. Zatím se totiž z celé cyklostezky Lanškroun - Česká Třebová nepodařilo vybudovat ani nejdůležitější část Lanškroun - Rudoltice (Zámeček), a odtud do Třebové je ještě pěkně dlouhý kus cesty. Budeme-li tedy čekat až na nás dojde řada, bude se úsek Rybník - Česká Třebová stavět jako poslední. Proto pokud existuje zájem o spolupráci na tomto úseku i ze strany ROT, neměli bychom si toho nevšímat.  (mm)                                                   Celé usnesení valné hromady najdete ZDE
 
Výstava Ochrana přírody a krajiny a její vernisáž již tuto neděli 23.11.  v 16 hodin
Vernisáž bude jistě zajímavá nejen pro vzácné hosty – výtvarníky Jana Dungela a botaničku Lenku Šoltysovou, ale i pro hudební doprovod, který zajistí skupina PONNY EXPRES. Dá se očekávat i nějaké delší pozpívání trampských písniček s nimi po oficiální části. Jste všichni zváni se svými přáteli a rodinami.
ZEMNÍ PRÁCE - DEMOLICE :
Komatsu 16 t, CASE Traktor bagr, Tatra 815 S3 2x  Volejte   739 254 068

POMÁHÁME, KDO POMŮŽE NÁM   

Pečovat o handicapované dítě nebo o nemocnou maminku není vůbec snadné. Je to práce na celý úvazek a mnohdy ještě víc! Své o tom vědí všechny účastnice projektu „Pomáháme, kdo pomůže nám“, který vznikl právě na podporu sociální a pracovní integrace osob pečujících o osobu blízkou.   Z České Třebové a z okolí se do něho přihlásilo 8 pečujících „maminek“ a v těchto dnech za sebou mají již asi polovinu projektových aktivit. Všech osm účastnic úspěšně absolvovalo rekvalifikační kurz pracovníka v sociálních službách, který jim v budoucnu umožní pečovat v nejen doma, ale také v nejrůznějších institucích poskytujících sociální pomoc.
Aby bylo jejich vzdělání co nejširší a aby se neztratily v dnešním komputerizovaném světě jen proto, že se musí a chtějí starat o své blízké, navštěvují nyní účastnice projektu kurz základů obsluhy PC. Po jeho skončení plynule naváží účastí v závěrečném kurzu základů podnikání. Zároveň dochází na ob týden pořádané semináře, na kterých se jejich poznatky a zkušenosti ze sociální oblasti prohlubují a obohacují o pohled odborníků na různá témata a léčebné činnosti. Zatím jsme měli možnost se seznámit například s hypoterapií, canisterapií, ergoterapií, muzikoterapií a jinými zajímavými terapeutickými metodami. Léčit lze různými způsoby a někdy kůň, pes, práce, hudba, nebo i jen dobré slovo zmůže víc než spousta chemických medikamentů. To může každý z těch, kdo dlouhodobě pečuje, snadno dosvědčit.  Dík účasti v projektu se účastnice seznámí s novými zajímavými lidmi, zkušenými lektory, inspirativními doktory, také s dalšími pečujícími maminkami a jejich pozoruhodnými osudy a zkušenostmi. Když pro nic jiného, tak právě pro toto setkávání a vzájemné obohacování se jim projekt stane užitečným a prospěšným. Tím se zároveň naplní jeho poslání –k velké radosti realizátora projektu, jímž je handicap centrum KŘIŽOVATKA, o.s., Pardubice.                          Jan Vávra
 
Esperantisté s oslavou konce esperantského roku každoročně spěchají    

Tentokrát se sešli v bývalé Horbytce v České Třebové již 29.prosince 2010 . Přijelo a přišlo jich 55 z 18 míst z blízkého okolí i z daleka. Přijeli hosté až z Ústí nad Labem, ale ještě delší cestu sem měla členka našeho kroužku Gerry Schavemaker. Ta přijela z Holandska.  Mnozí se velmi dlouho neviděli, bylo si co povídat. Hudbu obstaral Vojtěch Slavíček ze Šumperka,dokázal hrát za celou kapelu.  Jedinou nevýhodou bylo, že esperantisté mohli dávat dárečky jen jednomu hudebníkovi. Nebo to byla výhoda?
Hned po večeři měli účastníci řešit kvíz. Třebováky potěšilo, že jej nejlépe zvládla členka našeho kroužku AMIKECO Šárka Kalinová. Také v další soutěži, která začala v deset večer,  jsme byli úspěšní. Talenty se v "Talentománii" nechaly vidět. Svitavy ukázaly pantomimu v jezení různých druhů ovoce, Polička předvedla soutěž taneční  /charleston/, Pardubice se pochlubily 30 cukrářskými výrobky a Šumperk zpěvem z několika staletí. Česká Třebová se předvedla v recitaci a v parodii na cirkus dokonce dvěma ukázkami. Porota vyhodnotila jako nejlepšího Kvido Janíka ze Šumperka za zpěv, ale druhé i třetí místo získala Česká Třebová. Třetí místo za recitaci ing Jiří Vencl a druhé celá parta lvů s krotitelem.  Čas při soutěžích, tanci, povídání rychle ubíhal a už tu byla půlnoc a přivítání nového esperantského roku. Jen jsme připili novému esperantskému roku, už začalo rozdávání mnoha dárků, s kterým pomáhali čertíci. Nikdo nezůstal bez dárku a bez informací, kde a kdy esperantisté něco pořádají. ZN