Českotřebovský deník 49/2011 (17.2.)                                    
ZPRÁVY Z EVANGELICKÉ CÍRKVE - NOC KOSTELŮ V ČESKÉ TŘEBOVÉ  

27. května se českotřebovské církve poprvé zapojí do "Noci kostelů". Každý si bude moci v tento den prohlédnout kostely a modlitebny v České Třebové.  Někdo možná cítí jistý ostych před vstupem do těchto prostor a ptá se: proč tam ti lidé vlastně chodí? Takže i já si nyní kladu tuto otázku: Proč vlastně chodím do evangelického kostela a do evangelické modlitebny? Jsem svobodný člověk. Do kostela chodit nemusím. Chodím tam však často a rád, ne ze zvyku. Je to pro mne něčím, co se dá přirovnat k tankování pohonných hmot u čerpací stanice. Při bohoslužbách čerpám sílu do dalších dnů, které jsou přede mnou. Při kázání, které je ústřední částí evangelických bohoslužeb, se vzdělávám ve víře. Slyším výklad bible - Starého a Nového zákona. Slyším, na čem Bohu záleží a jak to mohu naplnit ve svém životě. Mohu se zde sdílet o víru, radost a naději s lidmi, které jsem si nevybral já, ale s těmi, kteří dostali dar víry - bez rozdílu původu, vzdělání, postavení. Přesto, že nezpívám dobře, zpívám rád společně s ostatními. V písních je obrovský poklad. Jak říká jeden evangelický farář - když se mu nepovede kázání, dobrá píseň to spraví. Velkou sílu má i společná modlitba a přímluvná modlitba za svět. A samozřejmě večeře Páně, při které Ježíš Kristus dává ujištění o jeho milostivé přítomnosti a o odpuštění a vyzbrojuje novou nadějí. Pro toto všechno tedy chodím do evangelického kostela. Rád.                                                                  Josef Němeček
SMUTNÁ ZPRÁVA: V těchto dnech opustil naše řady pan Josef BRUNA 

Odešel pracovitý, skromný  funkcionář FK Česká Třebová. Od roku 1969  se věnoval  trenérství v ženském fotbale, v pozdější době se hrála i II. liga. V našem oddíle byl také letitým pokladníkem. Byl kamarádský a vykonal mnoho dobrého. Dlouhá léta poctivě pracoval v tehdejší ŽOS Česká Třebová. Měl rád sport, především fotbal a přírodu. Také se radoval z dobrých výsledků našich hráčů a hráček. Po zásluze byl na slavnostní schůzi při oslavě stoletého výročí v roce 2008  oceněn darem jako zasloužilý funkcionář. Do posledních chvil svého života  se zajímal o naši činnost. Byl člověkem, který nás nikdy nezarmoutil. V těchto dnech však přinesl smutek do našich srdcí.                                                                                                                                            
 FK Česká Třebová
 
Orlickoústecká nemocnice má nového ředitele
Pardubice – V čele Orlickoústecké nemocnice stane Jiří Řezníček. Do funkce jej na základě jednoznačného doporučení výběrové komise ve čtvrtek 17. února 2011 jmenovala Rada Pardubického kraje.  Nový ředitel nemocnici, kterou bude nyní řídit, velmi dobře zná.  Byl   zde primářem hematologického a transfúzního oddělení. Vedením nemocnice byl Jiří Řezníček  pověřen už loni v září, kdy na svůj post rezignoval tehdejší ředitel Martin Procházka. MUDr. Jiří Řezníček se narodil 8. 5. 1956, vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Svůj profesní život spojil s Orlickoústeckou nemocnicí, a. s.  O řediteli Pardubické krajské nemocnice, a. s., Rada Pardubického kraje teprve rozhodne. Výběrová komise doporučila dva rovnocenné kandidáty. Krajští radní se rozhodli počkat s výběrem do doby, až se stabilizuje situace po právě ukončené akci lékařů Děkujeme, odcházíme. „Nového ředitele chceme vybrat pečlivě a v klidu, aby volba nebyla ovlivněna končící krizí ve zdravotnictví. Naším přáním je, aby ředitel získal pro svoji funkci silný mandát,“ řekl hejtman Radko Martínek.
 
Představení nové knihy Jaroslava Plocka a Miroslava Fišmajstra "Šel jsem tím městem" 

Slavnost se uskuteční v sobotu 12.března  od 10 hodin v knihkupectví Paseka za přítomnosti obou autorů a s doprovodným kulturním programem. Autogramiáda. Jaroslav Plocek, fotograf, se narodil v r. 1968 (Litomyšl), žije od narození v České Třebové. vyučil se elektromechanikem, ale profesi opustil, aby se po několika letech u železnice věnoval prodeji nových automobilů ve firmě Janák. K jeho zálibám patří především sport, hudba a v posledním (digitálním) desetiletí i fotografování (na film). Miroslav Fišmajstter (nar. 1976) žije v Brně. Amatérský přírodovědec. Od roku 2005 vydal několik knížek. Jeho verše byly přeloženy také do francouzštiny a italštiny.   Verše v nové publikaci vznikly pod dojmem uvedených černobílých fotografií Jaroslava Plocka, jde tedy o originály.  Však také podtitul knížky je uveden jako "Česká Třebová očima fotografa a básníka"Fotografie v knize  měly mít  původně sepiový tón, ale pro cenovou náročnost zůstaly černobílé.  Knihu vydalo nakladatelství Oftis jako svou 303. publikaci. Zajímavostí je design  Edition Lammel, Praha. (repro foto z uvedené publiakce)
POZVÁNKA  NA SETKÁNÍ K MDŽ  

Středisko KSČM v České Třebové zve spoluobčany na společenské na setkání k svátku M D Z, které se uskuteční ve čtvrtek 10. března od 15.30 hod. v Domě práce (lékárna Arnika 1. poschodí). Hudba k tanci i poslechu, občerstvení, tombola. Vstup volný.
Srdečně zvou pořadatelé.
Stánek Pardubického kraje na veletrhu Holiday World navštívil ministr pro regionální rozvoj a cestovní ruch německé spolkové země Sachsen-Anhalt 
Pardubický kraj již tradičně představil turistické možnosti na veletrhu cestovního ruchu Holiday World v Praze ve dnech 10. – 13. 2. 2011. Expozici Pardubického kraje na jubilejním 20. ročníku prestižního středoevropského veletrhu cestovního ruchu HOLIDAY WORLD připravila Destinační společnost Východní Čechy. Stánek kraje sloužil jak pro profesionály z oblasti cestovního ruchu, tak i pro laické milovníky cestování k načerpání inspirace z aktuální a kompletní nabídky turistických oblastí Pardubického kraje.  Pro návštěvníky naší expozice byl připraven bohatý doprovodný program, který byl zaměřen na tradiční výrobky a gastronomii kraje. Návštěvníci veletrhu měli například možnost ochutnat pardubický perník, hlineckou medovinu nebo pivo z Pardubic. Kromě toho si mohli návštěvníci vyzkoušet ruční zdobení perníku. Své umění předvedl i dráteník, jehož téměř zaniklé řemeslo vzbudilo velký ohlas. Originální a poutavý stánek, umístěný hned ve vstupním pavilonu, navštívilo za čtyři dny trvání veletrhu velké množství návštěvníků, v prvních dvou dnech především z řad odborné veřejnosti. V pátek 11. 2. přímo na stánku proběhla výměna zkušeností především z oblasti cykloturistiky a využití Labe pro účely cestovního ruchu mezi delegací ze spolkové země Sachsen Anhalt, zástupci Pardubického kraje a Destinační společnosti Východní Čechy. Jednání byl přítomen německý ministr pro regionální rozvoj a cestovní ruch Sachsen-Anhalt pan  Karl-Heinz Daehre, za české Ministerstvo pro místní rozvoj náměstek ministra pan Michal Janeba. Destinační společnost Východní Čechy
Hradecké lvice se utkají o televizní finále na domácí půdě 

Hradec Králové – Basketbalistky TJ Sokol Hradec Králové se v pátek 18. února utkají ve čtvrtfinále FINAL 6 – Českého poháru žen s týmem VŠ Praha o postup do bojů o medaile. V případě vítězství je čekají hned v sobotu v semifinále úřadující mistryně z Brna. Motivací pro hráčky z Hradce Králové bude nejenom známé prostředí a velká podopora domácích fanoušků, ale také možnost ukázat se v televizním nedělním finále na ČT4.  Do Hradce Králové se o nadcházejícím víkendu chystají fanoušci z celé republiky a také přední basketbaloví scouti, kteří tipují talenty pro evropské špičkové týmy. Finálové boje o Český pohár začnou na palubovce TJ Sokol Hradec Králové v pátek 18. února zápasem mezi týmy Valosun Brno a Czech Coal Aldast Strakonice. Hned po nich přijdou na řadu domácí hráčky s týmem VŠ Praha.  Jana Kodysová
Od 1. července zaplatíme za přestupky více, příjdeme také nově o body.   Ceník v tabulce najdete zde 

Pardubický kraj podpořil informační místa pro podnikatele - také v České Třebové

Pardubice – Pardubický kraj podpoří částkou 400 tisíc korun provoz informačních center pro podnikatele. Podpisem smlouvy s Krajskou hospodářskou komorou Pardubického kraje, která centra v regionu provozuje, to včera stvrdil hejtman Radko Martínek.  „Podnikatelé jsou hybateli nejen regionální ekonomiky a dosavadní praxe ukazuje, že informační centra jim v jejich činnosti významně pomáhají. Podpora těchto center je tedy bezesporu v souladu se zájmy kraje,“ vysvětlil podpis smlouvy hejtman.  V informačních centrech mohou podnikatelé na jednom místě bezplatně získat základní informace potřebné pro své podnikání, ať už jde o zahájení činnosti, o financování podniku nebo o podnikání v rámci celé EU. Projekt informačních míst pomáhá nejen začínajícím, ale i stávajícím podnikatelům v orientaci v podnikatelském prostředí, šetří jejich čas a kapacity, které mohou věnovat svému předmětu podnikání. Kontaktní místa se nacházejí míst lze využít na téměř 100 místech po celém území České republiky. V Pardubickém kraji jsou podnikatelům k dispozici v Pardubicích, Chrudimi, České Třebové a Svitavách.
Omluva českým spotřebitelům ( prohlášení Agrární komory okresu Ústí nad Orlicí)                                                             

Vážení spoluobčané České republiky!
My, zemědělci okresu Ústí nad Orlicí, se omlouváme Vám, českým spotřebitelům za to, že na trh dodáváme již méně než polovinu vepřového. Přitom ještě před rokem 2004 jsme dodávali více jak 83 % . Vy teď proto musíte jíst dioxinová prasata ale i vejce (nebo řešíte dilema, zda tato klobáska, páreček, masíčko je dioxinové).
Tento stav českého agrárně potravinářského sektoru je výsledkem všemi vládami ČR promyšlené dlouhodobé „antikoncepce“, kdy politika našeho státu vede nás, vaše zemědělce k tomu, abychom pro vás nic nevyráběli. Žádná věcná argumentace Agrární komory ale i ostatních nevládních zemědělských organizací na ochranu spotřebitele nebyla brána v potaz. Půdu prodáváme s doporučením politiků cizincům a k nám se bude dovážet „odpad“ a potraviny pochybné kvality.
Omlouváme se vám, českým spotřebitelům, za naše politiky (ti by to nikdy neudělali), že pro naši republiku takto nevýhodně vyjednali vstupní podmínky a to takovým způsobem, že ve svých tradičních komoditách, jako je vepřové maso, cukr, brambory, ale také drůbež a dokonce i mléko! již nejsme soběstační. A vy, spotřebitelé, si teď můžete užívat díky těmto pro republiku“výhodným“ rozhodnutím nakupování salmonelových kuřat, dioxinových prasat a vajec, pochutnat si na životu nebezpečných paštikách apod.  Chceme se také omluvit za naše státní kontrolní orgány, jak skvěle pracují a myslí na své občany, a to tak, že nám sem dovolí dovést kdejaký brak. Tyto orgány nejsou schopny ani ochotny na ochranu národních zájmů myslet, nic realizovat, a díky tomu zde je i současná dioxinová situace. Omlouváme se Vám, českým spotřebitelům, za tyto námi všemi občany placené úředníky v čele s hlavním hygienikem, který dovozům pouze přihlíží, a ředitele veterinární správy, ČOI, SZPI, kteří nám sem toto „kvalitní“ zboží a suroviny nechají beztrestně pod jejich dohledem a kontrolou dovézt. Dokonce, jak se ukázalo, se někteří z nich nestydí do medií naprosto beztrestně lhát o bezpečnosti dovezených potravin.  Omlouváme se nám všem, co žijete v českomoravské kotlině, za nečinnost vlády a jejich ministrů, ale vidíme, že zde vládnou úředníci a vláda či ministr nemají sílu s tím něco udělat, prostě zde již dlouho nevládl někdo, kdo by to myslel s občany a spotřebitelskou veřejností dobře. Tito občané se zasloužili o to, že úředníci sedí na teplých místech, kde se jich i úsporná opatření pramálo dotýkají. „To nejlepší“ naši spotřebitelé mohou teprve očekávat, lze předpokládat, že objem zlikvidovaných chovů „dioxinových prasat“ v Německu s odstupem času skončí v  supermarketech zahraničních vlastníků v akcích vyzývajících spotřebitele k neodolatelnému nákupu.               Představenstvo Agrární komory okresu Ústí nad Orlicí