Ocenili nejlepší sportovce okresu                                          

V orlickoústeckém kulturním domě za velké účasti sportovní veřejnosti  z regionu se konal další ročník vyhodnocení ankety o nejlepšího sportovce okresu Ústí nad Orlicí. Opět se vše konalo v režii profesionálů, podobně jako ve většině českých okresů.    Hlavní kategorie pro vyhodnocení byla oceněna na závěr dvouhodinového programu. mezi šesti vyhodnocenými sportovci byl na čtvrtém místě také kuželkář českotřebovské Lokomotivy  Petr Jiroušek, který se však nemohl na vyhodnocení dostavit a na šestém místě cyklistka Monika Simonová. Nejlepším sportovcem okresu byl vyhodnocen závodník v požárním sportu  28 letý Lukáš Novák. Součástí večera byl bohatý doprovodný kulturní program.

Také letos byli vyhodnoceni českotřebovští sportovci, zejména v kategorii "Masters", kde z šesti vyhodnocených byli čtyři sportovci z České Třebové, jako nejlepší byl vyhodnocen Aleš Stránský, dále Míla Keprtová, Hana Brusenbauchová a Martin Vacek. Naopak v kategorii sportovců do 15 let  neměla Česká Třebová mezi vyhodnocenými žádné zastoupení, i když jsme městem  které sportování mládeže podporuje snad ze všech měst okresu nejvíce. V kategorii dost a junioři, tedy 15 - 19 let byli mezi vyhodnocenými sportovci také Třebováci  Lea Johanidesová (na devátém místě)  a na čtvrtém místě Tereza Bílá. 

Kritéria vyhodnocení jsou  stanovena tak, že mezi nejlepšími sportovci jsou zařazeni ti, kteří sportují ve sportovních oddílech působících v našem okrese. Existuje sice kategorie "Krajánek",  avšak  je otázkou, proč je třeba sportovce působících mimo okres od "místních" vůbec oddělovat, separovat, měli by být posuzováni dohromady. Potom stačí mít v okrese dva úspěšné kluby, aby jejich sportovci odnesli většinu ocenění, i když zde třeba působí sportovci bydlící mimo okres. Je tomu ovšem podobě i jinde, proto byl např. Třebovák Jan Friš vyhodnocen ve své kategorii jako druhý nejlepší mezi sportovci okresu Svitavy.  Celou akci zajišťovala profesionál ní agentura ČOK-CZ, podobně jako v dalších 77 okresech ČR.  Z původního přátelského setkání sportovců okresu vznikl komerční projekt  na kterém pořádající agentura jistě neprodělá.  Kladem je snad to, že dokáže pro tak velký projekt získat velké sponzory a  všechno tedy není jen na firmách a městech v regionu.  Jistě však zbude i pro pořadatele.  Vzpomeňme na loňský rok, kde byla v českotřebovském Národním domě ozdobou přítomnost olympijské medailistky Barbory Špotákové. Taková osobnost letos chyběla. Nebyl ani volební rok a tak prořídly řady  regionálních politiků, jediný přijel senátor Petr Šilar. Byť byl komentátor jistě  šikovný, nebyl znalý situace, mnohá jména sportovců zkomolil. Rozhovory  vedl více se sponzory než se samotnými sportovci.Podle mého názoru chyběla taková tak bezprostřední atmosféra, která bývala pravidelně v době, kdy akci řídil a uváděl Jiří Hetfleiš.  Jeho jméno také samozřejmě padlo a zasloužil si velký potlesk publika.  Jako vždycky byla k této akci vydána doprovodná publikace, dokonce barevná, která uváděla také přehled všech dosavadních vítězů ankety a jména dalších sportovců nominovaných jejich sportovními oddíly v jednotlivých kategoriích, kteří nakonec nebyli do vyhodnocení zařazeni.  Byli mezi nimi také další Třebováci, např. plavci, judisté, volejbalisté, kuželkáři atd..  

Nejlepší sportovci do 15 let 

1. MATYÁŠ JUNEK a ADAM KLEMENT – 13 a 14 let, kanoistika na divoké vodě V. Mýto. 3 x 1. místo MČR C2 dlouhý sjezd, sprint a kombinace, 1. a 3. místo MČR družstev 3 x C1 a 3 x K1 dlouhý sjezd, 1. místo Český pohár sjezd – starší žáci, juniorští reprezentanti.
2. BARBORA KAPOUNOVÁ – 13 let, stolní tenis Ústí nad Orlicí. 2 x 1. místo MČR dvouhra i čtyřhra, neoficiální ME mladší žákyně postup mezi 32 nejlepších, členka reprezentace kadetek ČR.
3. PETR DOSTÁL – 11 let, plavání Vysoké Mýto. 2 x 1. místo MČR dálkové plavání 3 km bazén i venku- mladší žáci, 5 x 1. místo letní Přebor Čech 50 + 100 + 200 + 400 + 800 m volný způsob, 5 x 1. místo Přebor Čech 50 + 100 + 200 + 400 + 800m kraul, nejlepší plavec ČR v kategorii jedenáctiletých (MČR až od 12let).
4. MICHAELA MIKYSKOVÁ – 11 let, plavání Vysoké Mýto. 2 x 1. místo, 2. místo a 3 x 3. místo letní Přebor Čech 50 m volný způsob + 50 m motýlek, 100 m volný způsob, 100 m motýlek, 200 + 400 m volný způsob, 5 x 1. místo zimní Přebor Čech 50 + 100 m motýlek, nejlepší plavkyně ČR jedenáctiletých (MČR mají až od 12 let).
5. RADOVAN ŠIFRA – 14 let, horolezectví Lanškroun. 1. a 3. místo MČR lezení na rychlost a obtížnost, 15. a 41. místo MS juniorů rychlost a obtížnost, 1. a 3. místo Český pohár rychlost a obtížnost – starší žáci.
6. LENKA KUČEROVÁ – 15 let, atletika Vysoké Mýto. 1. a 2. místo MČR tyč a tyč hala, v celostátních tabulkách 1. a 8. místo tyč a koule, reprezentovala ČR – starší žákyně.
7. PETRA VÁVROVÁ – 13 let, karate KCK Team. 2 x 1. místo 2. a 3. místo MČR WKF kumite do 50 kg, WUKF kumite do 50 kg, WKC kumite do 48 kg a WUKF kata, nejlepší karatistka ČR – starší žákyně.
8. JAKUB STEJSKAL – 12 let, rychlostní kanoistika Žamberk. 2 x 1. místo a 2. místo MČR K1 2 km, K2 2 km a K1 500m – mladší žáci.
9. ADAM ZENKL – 15 let, atletika Vysoké Mýto. 2., 3., 4. a 5. místo MČR 1500 m, přespolní běh, 3 km a 1500 m hala, v celostátních tabulkách 2. místo 1500 m a 4. místo 3 km, reprezentoval ČR.
10. LUCIE KURKOVÁ – 13 let, plavání Vysoké Mýto. 1. a 2. místo MČR dálkové plavání 5 km bazén i venku, 2. místo Český pohár dálkové plavání – starší žákyně.

Nejlepší sportovci 15 - 19 let   

1. DANIEL SUCHÁNEK a JAN JÍLEK – oba 17 let, kanoistika na divoké vodě V. Mýto. 2. a 4. místo ME juniorů C2 dlouhý sjezd a sprint, 15. místo MS dospělých, 2. a 3. místo MČR dorostu sjezd a sprint, 3. místo MČR dospělých C2 sprint, 1. místo Český pohár C2 junioři, 6. místo Český pohár dospělých, juniorští i seniorští reprezentanti ČR.
2. KLÁRA PAĎOUROVÁ – 16 let, kanoistika na divoké vodě V. Mýto. 7. místo ME juniorů K1 dlouhý sjezd, 3. místo ME juniorů družstev 3 x K1 sprint, 17. místo MS, dospělých dlouhý sjezd, 2 x 1. místo MČR dorostu dlouhý sjezd a sprint, 1. místo Český pohár dorostu a 3. místo Český pohár dospělých sjezd, juniorská i seniorská reprezentantka ČR.
3. VLASTIMIL VÁVRA – 19 let, biatlon Letohrad. 1. a 2. místo MČR rychlostní a hromadný, 2 x 2. místo MČR letní rychlostní a hromadný, 1. a 2. místo MČR kolečkové lyže rychlostní a stíhací, 18., 27. a 44. místo MS dorostu vytrvalostní, stíhací a rychlostní, 39. a 2 x 40. místo ME juniorů vytrvalostní, rychlostní a stíhací, 1. místo Český pohár – dorost, 8. místo MS juniorů letní biatlon, juniorský reprezentant ČR.
4. TEREZA BÍLÁ – 18 let, biatlon Letohrad. 2. a 3. místo MČR dorostu hromadný a rychlostní, 1. a 3. místo MČR dorost letní biatlon rychlostní a hromadný, 2. místo MČR juniorů kola rychlostní, 12. a 27. místo MS dorostu rychlostní a stíhací, 30. místo ME juniorů stíhací, 1. místo Český pohár dorostu. Juniorská reprezentantka ČR.
5. MICHAL KRČMÁŘ – 19 let, biatlon Letohrad. 1. a 2. místo MČR hromadný a rychlostní, 2. x 1. místo MČR letní hromadný a rychlostní, 1. místo MČR kolečkové lyže stíhací, 20. a 23. místo MS dorostu vytrvalostní a stíhací, 25., 30. a 31. místo ME juniorů rychlostní, vytrvalostní a stíhací, 2. místo Český pohár – dorost, juniorský reprezentant ČR.
6. JIŘÍ MALYSA – 19 let, atletika Jiskra Ústí nad Orlicí. 3. místo MČR 5 km chůze hala, 29. místo Světový pohár v chůzi, v celostátních tabulkách 1. místo 5 km chůze, 3. místo 10 km chůze junioři, 5. místo 10 km chůze muži, reprezentant ČR.
7. ONDŘEJ EXLER – 20 let, biatlon Letohrad. 2. a 3. místo MČR rychlostní a hromadný, 2. x 1. místo MČR letní rychlostní a hromadný, 2 x 3. místo MČR kolečkové lyže rychlostní a stíhací, 19. a 2 x 28. místo ME juniorů rychlostní, vytrvalostní a stíhací, 5. místo MS juniorů vytrvalostní, juniorský reprezentant ČR.
8. NIKOLA KRÁTKÁ – 17 let, full – contact a karate KCK Team. 4 x 1. místo MČR WKC dorostenky do 58 kg, WUKF dorostenky nad 55 kg, WUKF bez rozdílu vah, WKF juniorky do 59 kg, 1. místo tabulka juniorek ČR, reprezentantka ČR.
9. LEA JOHANIDESOVÁ – 21 let, biatlon Letohrad. 2 x 2. místo MČR hromadný a rychlostní, 37., 41. a 49. místo MS juniorů vytrvalostní, stíhací a rychlostní, 15., 24. a 28. místo ME juniorů vytrvalostní, stíhací a rychlostní, 3. Český pohár – juniorky.
10. LUKÁŠ KUBĚNKA – 20 let, kulturistika Lanškroun. 5. ME do 77 kg, 1. MČR – junioři.

Dospělí  

1. LUKÁŠ NOVÁK – hasičský  sport. 1. místo TFA Světové hasičské hry, 1. místo ME TFA, 3. místo běh do schodů Světové hasičské hry, 1. místo v anketě Sportovec ministerstva vnitra v kategorii hasičský sport.
2. ROBERT KRUPIČKA – 32 let, atletika Jiskra Ústí nad Orlicí. 9. místo světový pohár Grand Prix běh do vrchu, 3. místo finále světový pohár GP, 2. místo ve vrcholném závodě Dolomitenlauf, 1. místo kvalifikace na MS – nezúčastnil se, v celostátních tabulkách 7. místo v půlmaratonu.
3. LIBOR GERČÁK – 35 let, futsal Nejzbach Vysoké Mýto. 3. místo ME, brankář reprezentace, vyhlášen druhým nejlepším futsalistou ČR.
4. PAVEL JIROUŠEK – 22 let, kuželky Lokomotiva Č. Třebová. 6. místo MS dospělých jednotlivci Classic, MS dospělých jednotlivci KO system – postup do čtvrtfinále, 7. místo MSJ jednotlivci, 9. místo MSJ jednotlivci kombinace, 5. místo MČR juniorů, kuželkář roku 2010 ČR – 1. místo junioři a 2. místo muži, juniorský i seniorský reprezentant ČR.
5. MICHAELA MERTOVÁ – 34 let, atletika Albrechtice. 10. místo světový pohár Grand Prix běh do vrchu, umístění na 1. – 5. místě v maratonech a horských bězích v zahraničí, celostátní tabulky 1. místo v maratonu.
6. MONIKA SIMONOVÁ – 25 let, cyklistika Česká Třebová. 1. místo MČR silniční závod, 2. místo MČR časovka amatéři.

Masters  

1. ALEŠ STRÁNSKÝ – 50 let, atletika Iscarex Česká Třebová. 1. místo MS běh do vrchu, 3 x 1. místo MČR běh do vrchu, přespolní běh a silnice, 1. místo Český pohár běh do vrchu – veteráni do 54 let.
2. JIŘÍ STRNAD – 64 let, rychlostní kanoistika Žamberk. 1. místo MS C1 maraton, 3 x 1. místo a 2. místo MČR C1 200 m, 500 m, maraton a 5 km – veteráni.
3. MIROSLAV KRSEK – 61 let, duatlon a atletika Luková. 2. místo MS duatlon, 4. místo ME v atletice 10 km, 2 x 1. místo MČR na dráze na 1500 m a 10 km – veteráni do 64 let.
4. MARTIN VACEK – 41 let, atletika Iscarex Česká Třebová. 4. místo MS běh do vrchu, 2 x 1. místo MČR běh do vrchu a přespolní běh, 4. místo Český pohár běh do vrchu – veteráni do 45 let.
5. HANA BRUSENBAUCHOVÁ – 65 let, tenis Lokomotiva Česká Třebová. 3 x 1. místo MČR dvouhra, čtyřhra, smíšená čtyřhra, 5. místo MS čtyřhra, 1. místo Masters ČR, 3 x 1. a 2. místo na mezinárodních turnajích ITF, 1. místo celostátní žebříček žen nad 60 let.
6. MILOSLAVA KEPRTOVÁ – 62 let, atletika Iscarex Česká Třebová. 14. místo ME dráha 1500 m, 2 x 1. místo MČR dráha 800 m a 5 km, 2 x 1. místo MČR přespolní běh a silnice, 2. místo MČR běh do vrchu, 2. místo Český pohár běh do vrchu – veteránky  do 64 let.

V cizím dresu  

1. JAROSLAV KULHAVÝ – 25 let, horská kola. 2. místo MS cross country, 1. místo ME, 2 x 1. místo MČR, 1. místo Český pohár, bydlí v Ústí n. O.

Kolektivy dospělých   

1. 1. FC Nejzbach Vysoké Mýto – futsal – muži. 3.místo v 1.lize, B družstvo hraje divizi.
2. Jiskra Ústí nad Orlicí - atletika - muži a ženy. Muži – 7. místo v 1. lize – sestup do baráže - jasné 1. místo a záchrana. Ženy – 3. místo ve 2. lize, postup do baráže – 6.místo.
3. Lok. Česká Třebová - kuželky – dospělí. Muži – 5. místo v 1. lize. Ženy – 4. místo ve 3. lize.
4. SK OEZ Testa Letohrad - hokejbal – muži. 9. místo v extralize, B družstvo 8. místo ve 2. lize.
5. Jiskra Ústí nad Orlicí – fotbal – muži. 3. místo v divizi.

Kolektivy mládeže 

1. KB Letohrad – biatlon – mládež. Dorost – 1. místo v Českém poháru. Žactvo – 1. místo v Českém poháru.
2. Sokol Česká Třebová - volejbal – mládež. Junioři – 4. místo v 1. lize. Kadeti – 6. místo v extralize. Juniorky – 4. místo v 1. lize.
3. SK OEZ Testa Letohrad - hokejbal – dorostenci. Starší dorostenci – 9. místo v extralize. Mladší dorostenci – 5. místo v extralize.
4. VK Choceň – volejbal – junioři. 3. místo 1. liga.
5. VK Lanškroun – volejbal – mládež. Juniorky – 3. místo v 1. lize. Kadetky – 3. místo v 1. lize.

 

Kolektivy z vesnic

1. Sokol Rybník – kuželky – muži. A družstvo hraje VČ divizi, B družstvo VČ přebor a C družstvo VČ soutěž, dorost hraje VČ ligu, aktivní je i družstvo tělesně postižených.

Trenéři, rozhodčí a cvičitelé  

Stanislav Chládek – trenér a funkcionář hokejbalu SK OEZ Testa Letohrad.
Radko Krejčí – rozhodčí sportovní střelby SSK Valero Vysoké Mýto.
Michael Málek – trenér biatonu KB OEZ Letohrad
Jiří Plíva – cvičitel Sokola Ústí nad Orlicí
Jitka Rolečková – cvičitelka ASPV Sokol Kameničná.
Zdeněk Rot – rozhodčí fotbalu Žamberk.
Jan Šimůnek – organizátor atletiky ČTBK Iscarex Česká Třebová.
Jaromír Švec – trenér volejbalu VK Choceň.

Doprovodný program