Českotřebovský deník 75/2011 (12.3.)                                    
Šel jsem tím městem - slavnostní křest publikace v knihkupectví Paseka 

V sobotu  12.3. dopoledne se v knihkupectví Paseka v České Třebové konalo při příležitosti slavnostního uvedení do života  publikace "Šel jsem tím městem - Česká Třebová očima fotografa a básníka" autorů Jaroslava Plocka a Miroslav Fišmeister matiné při kterém se knihkupectví opravu zaplnilo. Vše zahájilo  sólové violoncellové vystoupení Alžběty Poukarové  a úvodní slovo Mgr. Stanislava Vosyky, který byl jedním z významných členů redakčního kolektivu  této knížky. Vyprávěl osud jejího vzniku, na němž má největší podíl sál autor, fotograf Jaroslav Plocek. Díky jeho spolupracovníkům a kamarádům právě Stanislavu  Vosykovi a Martinu Boštíkovi se však podařilo tyto unikátní vybrané fotografie doplnit jednak autorskými texty brněnského básníka Miroslava Fišmejstera připravenými "na míru", tedy přímo k Plockovým fotografiím. Jako pozoruhodnost  byl uveden i podíl špičkového českého grafika Jiřího Lammela. Z cca 40 textů v knížce si pak několik vybral a přednesl Ing. Otokar Dobrovský, pohovořil (hlavně děkoval) sám autor fotografií Jaroslav Plocek a z počítače pak promluvil  na dálku také básník Miroslav Fišmejster, který na slavnost nepřijel, neb prý prakticky nevychází ze svého brněnského bytu. Poslední slovo pak patřilo PhDr. Ludmila Kesselgruberové, autorce předmluvy této sympatické knížky, která na prahu roku obohatila výběr publikací o  našem městě. Na závěr matiné se všichni přítomní zaposlouchali opět do tónů sólového violoncella.  Je to kniha vysoké úrovně obsahové,  i po stránce grafické úpravy, stvořená pro dárek k nejrůznějším příležitostem. Je v prodeji jak v knihkupectví Paseka, tak v městském infocentru  v přízemí radnice. Knížku vydalo orlickoústecké nakladatelství OFTIS.

 
Pozvánka na slavnostní zahájení Zlom vaz po XI. – Postupové přehlídky amatérského divadla v Pardubickém kraji. 

OBČANSKÉ SDRUŽENÍ DIVADELNÍCH OCHOTNÍKŮ ÚSTÍ NAD ORLICÍ si Vás dovoluje pozvat na zahájení  Postupové přehlídky amatérského divadla v Pardubickém kraji ZLOM VAZ po XI., pořádané  za finanční podpory Ministerstva kultury, Pardubického kraje , města Česká Třebová a Ústí nad Orlicí s tímto programem:   
Pátek 18. 3. 2011 – 15.00 hod. Malá scéna Ústí nad Orlicí 
Přivítání účastníků přehlídky starostou města Ústí nad Orlicí panem Petrem Hájkem, představení poroty přehlídky, seznámení s programem přehlídky, program  přehlídky pokračuje soutěžním představením DS KANTOŘI Mikulovice u Jeseníku – Agentura Drahoušek aneb sňatky všeho druhu                                                               Na setkání se těší  Petr Žitný, ředitel přehlídky
BAZAR KNIH

Římskokatolická farnost - děkanství Česká Třebová Zveme vás na (již) tradiční Bazar knih na faru v Klácelově ulici čp.1. Bazar se koná v sobotu 26. března od 10,00 do 17,00 hodin a v neděli 27. března od 10,30 do 11,30 hodin a od 14,00 do 17,00 hodin. Výtěžek bude (jako v minulých letech) použit na nákup nových knih a podporu České biblické společnosti.
 
Osm divadel v devíti kavárnách: brnensky-lunapark.cz.              

Brněnský Lunapark aneb Divadlo ke kávě je prvním ročníkem netradičního festivalu nezávislých divadelních souborů v Brně. Festival se bude v průběhu dvou měsíců, března a dubna 2010, odehrávat v prostředí devíti kaváren, které v Brně jednoznačně ke společenskému životu i oddechu patří. Jeho cílem je v tomto ročníku blíže a neotřele seznámit převážně brněnské publikum s kvalitními soubory nezávislé divadelní scény a propojit svět kavárenský se světem divadelním.
Po 22. 3.  
– 18.00 – Absolutní divadlo – TLAK ŠOU  – dále hraje a baví Muto Duo
Út 13. 4.
– 17.00 – Divadlo Líšeň – T -24 zasahuje  – dále hrají Miloš Raisigl, Lukáš Mičko, Rosťa Beneš a hosté
Po 26. 4.  
– 17.00 – Divadlo Líšeň – T-24 zasahuje   – dále hrají Martin Ratolístka a hosté
Doprovodný program:
22. 3. Muto Duo Ochutnávka z koktejlu brněnské jazzové scény, která má co nabídnout. Nechte se překvapit!
Frontman seskupení, saxofonista, Petr Smékal, k nalezení například na webu:
www.baklazan.cz
13. 4. Miloš Reisigl, Rosťa Beneš, Lukáš Mičko.  Kontrabasista z brněnské Filharmonie, který spolu se spřízněnými muzikanty Lukášem Mičkou a Rosťou Benešem vytvoří zajímavý večer, kde nabídnou ochutnávku jak kousků sólových tak společně propracovaných. Atmosféra ve Spolku už se na ně těší melodie, které pohladí duši na vlnách plných tónů kontrabasu, sólové kytary a piána!
26.4. - Martin Ratolístka a hosté, Ondra Dvořák Sólový klavírista (Martin Ratolístka) rozezní svoji tvorbu na vlnách někde mezi jazzem, funk groove, vážnou hudbou a totální improvizací, zahraje věci vlastní a  v nové formě představí i pár písní převzatých. Ideální poslechová kavárničková hudba, která bude pohlazením pro duši. Přijďte si poplakat 26.4. do kavárny Spolek!
http://bandzone.cz/martinratolistka
Ondra Dvořák Světové a filmové melodie v podání soprán saxofonu nebo klarinetu s doprovodem klavíru.
Jak...? Přijďte posoudit....
Pozvánka do Klubu modrý trpaslík                                                                                                        

16.03.2011 19.30 Jízdné dobrovolné - libertinský filmový klub
téma: NIKDO NENÍ ILEGÁLNÍ  film: NO LAGER
38-minutový film No Lager vypráví o osudech lidí uvězněných do tzv. azylových táborů, které jsou umístěny po celém světě a o aktivitách proti nim. Jako inspirace nám můžou sloužit přímé akce aktivistů z Itálie, Německa, Holandska či Austrálie.
 
18.03.2011 20.00 autorské čtení  Jaromír Štětina
 
19.03.2011 20.00 Jízdné 80,- divadlo
Petr Pýcha & Jaroslav Rudiš: Strange love
PREMIÉRA NOVÉHO KUSU TRIARIA!
TRIARIUS drží slovo. Po inscenovaném čtení tohoto kusu na literárním festivalu LITERÁTI NA TRATI 2010 se konečně přiblížila premiéra - a jak se to povedlo, to přijďte posoudit sami!
Fanoušci Depeche Mode se už určitě třesou při představě, že by už nebyl nikdo jiný. kdo by sdílel jejich zálibu v "depešáckých" hudebních aranžích! Tato hořká komedie míří přímo do kultu Depešáků, který jsme v 80.letech mohli vídat všude kolem.
hrají: Josef Jan Kopecký, Renata Reslerová, Michaela Vyčítalová, Ivoš Soukup, Jan Papáček, Pavla Kadlecová a Jan Gregar
režie: Josef Jan Kopecký
 
25.03.2011 20.00 Jízdné 80,- Koncert
Demarche-raw punk Praha
Kandence-hc punk Praha
Němá barikáda-crust punk Žamberk
Shitnoise-grind crust Česká Třebová
Mentálně narušená moucha-punk Polička