Českotřebovský deník 99/2011 (6.4.)                                      
Výstava Stavíme - bydlíme v ústeckoorlickém Kulturním domě pokračuje ještě ve čtvrtek 7.dubna. (Foto z 6.4.)      

6_4 021.jpg (74230 bytes) 6_4 022.jpg (48661 bytes) 6_4 023.jpg (76084 bytes) 6_4 024.jpg (59196 bytes) 6_4 019.jpg (71908 bytes) 6_4 018.jpg (63350 bytes) 6_4 020.jpg (67408 bytes)

JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA BUDE POPRVÉ V PONDĚLÍ

ve velké zasedací místnosti v budově Městského úřadu v České Třebové I. poschodí budovy MěÚ na Starém náměstí, čp. 78
Jednání bude zahájeno v 15:00 hod.

 

PROGRAM:
  1)  Zahájení
  2)  Majetkové záležitosti
  3)  Schválení dotací pro sportovní oddíly 2011     
  4)  Změna č. 6 Územního plánu města
       Česká Třebová
  5)  Poskytnutí půjček z Fondu rozvoje bydlení
       města
  6)  Různé
K ROZHLEDNĚ PO ŠESTNÁCTÉ  

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí připravil na neděli 15. května 16. ročník jarní cykloakce „K rozhledně Andrlův chlum“. Start je od 8,00 do 10,00 hodin z Mírového náměstí v Ústí nad Orlicí, cíl všech tras je u rozhledny na Andrlově chlumu do 20 hodin. Nejkratší osmikilometrová trasa je vypsána pro pěší i cyklisty, pro vzdálenější účastníky je vhodná i cílová jízda. K rozhledně dojedou po vlastní ose a svoji trasu doloží několika razítky. Nejdelší trasa 175 kilometrů je určena zkušeným cykloturistům, vede z Ústí nad Orlicí do České Třebové, Litomyšle, dále přes Choceň, Doudleby nad Orlicí, Vamberk, Slatinu nad Zdobnicí, Rychnov nad Kněžnou, Týniště nad Orlicí, Albrechtice, Borohrádek, Dobříkov, Sruby, Jehnědí, Sloupnici do cíle k rozhledně. Ostatní cyklotrasy 45 – 60 – 80 – 120 – 140 kilometrů jsou od nejdelší odvozeny. Pro obzvlášť otrlé jedince bude v cíli připraven výstup po 183 schodech na čtyřiatřicet metrů vysokou vyhlídkovou plošinu, ze které lze shlédnout čtvrtinu „Království českého“ s překrásnými partiemi Krkonoš, Orlických hor a Jeseníků. Výška Andrlova chlumu je 559 metrů nad mořem. Každý účastník obdrží vkusně řešený diplom. Akce se doposud zúčastnilo 12097 turistů. Pozor – mládež do 15 let se může akce zúčastnit pouze v doprovodu dospělé osoby. Dodržuj zákon 361/2000 o pozemních komunikacích! Akce je pořádána za finanční podpory města Ústí nad Orlicí. MR.
Jako rádio Jerevan...

Informaci o odjezdu gymnazistů do Itálie  uvedenou  ve včerejším  českotřebovském deníku je po ověření z gymnázia je nutné obrátit:. Nejedou Třebováci do Itálie, ale naopak Italové k nám a nikoliv 16. 4., ale již 11. dubna.  Bohužel první získané informace z jiného solidního zdroje  takové nebyly....
 
Čarodějnice letos na hasičské zbrojnici nebudou, jelikož se provádí kompletní rekonstrukce zahrady.
 
Pardubický kraj hostil jednání „pétépáků“

Pardubice – Pardubický kraj se dnes stal hostitelem zasedání Oblastní rady Českého svazu PTP pro Východní Čechy. V sále rady přivítal zástupce PTP z Pardubického i Královéhradeckého kraje náměstek hejtmana Roman Línek. Když jsme společně s hejtmanem Radko Martínkem připravovali toto setkání, chtěli jsme především deklarovat náš respekt k těm, kteří si v 50. letech prošli velkou negativní životní zkušeností, ale přesto zůstali vlastenci a lidmi, kteří se zajímají o veřejné záležitosti. My jejich hlas a názory slyšíme a chceme je vnímat,“ řekl v úvodu náměstek Línek. Na zasedání přišel pozdravit „pétépaky“ poprvé ve své funkci i ředitel Krajského vojenského velitelství v Pardubicích plukovník generálního štábu František Hlaváček a nabídl jim pomocnou ruku při pořádání různých akcích. Ve východních Čechách nyní žije 677 členů svazu, kteří prošli vojenskými tábory nucených prací. I přes svůj věk jsou stále velmi činorodí.      „Velmi oceňuji energii, dynamiku a vnitřní sílu těchto lidí, kteří stále mají chuť všímat si věcí, které se nyní odehrávají. Proto jsem rád, že se mohli sejít v místě, kde zasedá Rada Pardubického kraje a že tu s nimi můžeme sdílet jejich historickou zkušenost,“ podotkl na závěr setkání Roman Línek.  Místopředseda oblastní rady Pavel Krátký zdůraznil, co je posláním svazu: „My nejsme prosebníky u různých institucí a orgánů, jsme součástí společenského života. A protože jsme posledními pamětníky mnoha neblahých událostí, pokládáme za svou povinnost předávat tyto zkušenosti dál upozorňovat na případná nebezpečí ohrožení demokracie. Proto pořádáme přednášky a besedy zejména na středních školách a spolupracujeme také s junáky.“
 
Střední škola zahradnická a technická má nového ředitele 

Litomyšl  – Ivo Jiránek byl v pátek 1. dubna 2011 slavnostně uveden do funkce ředitele Střední školy zahradnické a technické v Litomyšli Ivo Jiránek. Jmenován byl na základě předchozího konkurzního řízení. Nový subjekt vznikl splynutím dvou sousedních litomyšlských škol z důvodu nutné optimalizace sítě středních škol v Pardubickém kraji. Změna v organizační struktuře nové střední škole zajistí další rozvoj, zlepšení platových podmínek zaměstnanců a zachování stávající oborové nabídky. Členka rady Pardubického kraje Jana Pernicová, zodpovědná za školství, vyjádřila přesvědčení, že se Ivo Jiránkovi podaří vytvořit příjemné prostředí pro práci zaměstnanců a navázat na dosavadní úspěšnou činnost obou středních škol. Nezapomněla při té příležitosti poděkovat odstupujícímu řediteli litomyšlské VOŠ a SOŠT Milanu Janeckému. “Splynutí středních škol v Litomyšli se setkalo i s kritickými ohlasy, ze strany zřizovatele však bylo nezbytným krokem k zachování stávajících oborů vzdělávání v tomto městě. Pokles počtu žáků vycházejících z devátých ročníků základních škol je neúprosný a bude nadále pokračovat. Během následujících tří let to bude jenom v našem kraji o šest tisíc žáků. Ke změnám přistupujeme s vědomím velké odpovědnosti, a to především k budoucnosti mladých lidí,“ uvedla mimo jiné krajská radní. Vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy Ladislav Forman.připomněl plánovanou finanční i technickou podporu slučovaným školám, což by Střední škole zahradnické a technické v Litomyšli mělo zajistit důležité investice do stravovacího a ubytovacího zařízení. „Zatímco řadu škol v nejbližších letech čeká problematické období slučování a restrukturizace oborů, naše škola má zřejmě již budoucnost zajištěnu. V rámci spojení dvou sousedících škol vzniká rozsáhlý areál, kterým je zajištěn další rozvoj nové školy na řadu let dopředu,“ míní vedení nového subjektu. Současné obory a specializace budou rozšířeny o nové projekty, výrazně se navýší prostorové kapacity nově zakládaných sbírkových zahrad a studentských parků, zvýší se kapacity dílen a učeben, tělocvičen a dalších sportovišť. Výrazně vzroste i kapacita vlastních domovů mládeže a to vše v jediném školním centru. Splynutí obou škol akceptovalo také město Litomyšl, které spolu s krajem pomáhá vytvářet ty nejlepší podmínky pro další rozvoj školy.
Odklepnuto: EU pošle 125 miliónů korun na úhradu škod po loňských povodních na severní Moravě.

 Evropský parlament dnes rozhodl o uvolnění prostředků z Fondu solidarity EU pro středoevropské státy postižené loňskými povodněmi. V případě České republiky se jedná o částku 125 milionů. Vzhledem k tomu, že celková výše škod byla odhadnuta na 5 mld. korun, což představuje méně než 0,6% českého HDP, nejednalo se podle evropské legislativy o „závažnou přírodní katastrofu“, u níž je pomoc z Fondu solidarity prakticky samozřejmostí. V českém případě bylo nutno žádat o výjimku opírající se o to, že naše území bylo zasaženo stejnou živelnou událostí jako sousední Polsko, kde byly její následky mnohem ničivější. Nechybělo přitom mnoho a možnost využití pomoci z Fondu solidarity nám protekla mezi prsty. "V původním návrhu rezoluce Evropského parlamentu se jako o postižené zemi hovořilo pouze o Polsku," konstatuje europoslanec Jan Březina. "Teprve po mém upozornění, že povodně zasáhly i další státy, se její působnost rozšířila na celý region střední Evropy." "Když jsme se dozvěděli, že předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek míří do postižených polských regionů, rychle jsme zorganizovali i jeho návštěvu v Moravskoslezském kraji," říká europoslanec Evžen Tošenovský. "Přece jen je rozdíl, když průběh povodně a rozsah škod vidíte na vlastní oči, než když jen dostanete na stůl nějaká čísla. S panem Březinou jsme jej provedli po nejpostiženějších místech, přidal se i kolega Edvard Kožušník. Přímo na místě se podařilo zorganizovat i setkání s tehdejším premiérem Fischerem, kterému jsme hned nabídli možnost žádat o pomoc z Fondu solidarity." Podle Jana Březiny bude evropský parlament v dohledné době schvalovat další žádost o finanční pomoc z Fondu solidarity pro ČR. "Tentokrát se bude jednat o finanční pomoc ve výši 266 miliónů korun na odstranění následků škod po povodních v severních Čechách v loňském srpnu. Žádost již schválila Evropská komise a ani jejímu schválení v EP by nemělo stát nic v cestě. Obě české žádosti jsou důkazem, že evropská solidarita v případě živelných katastrof skutečně funguje", uzavírá Březina.
Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781