Českotřebovský deník 166/2011 (17.6.)                                  

V pondělí 20. bude zahájen již 13 ročník týdne sportu, ale vše se připravuje v předstihu.  Letošní příprava byla důkladnější, včasnější a lze věřit, že také ubude problémů, které doprovázely některé minulé ročníky. Sportovní program se týká především škol a mládeže, dospělí se zase těší spíše na kulturní a gastronomický program na náměstí. Program najdete ZDE 

Květinová výsadba patří k pěknému městu. letos jsme museli na květiny na veřejných lochách čekat poněkud déle než jindy. Na snímku z 13.6. je sázení afrikánů na Starém náměstí. město se zde stará o veřejnou plochu, která je však v soukromém majetku...
 
Mateřské školy naplněny na 100%, všechny požadavky na umístění dětí  akceptovány 

Ve městě Česká Třebová je nyní zřízeno 17 tříd mateřských škol pro děti od 3 - 6 let, 7 tříd je na naší největší MŠ Habrmanova, 4 třídy má MŠ na Vinohradech a v mateřských školách U koupaliště a U Stadionu jsou otevřeny 3 třídy.   V květnu proběhl zápis do mateřských škol, podle jeho výsledku budou umístěny všechny děti, které dosáhnou do konce letošního roku 2011 věku 3 roky. Aby bylo možné toto splnit, rozhodla rada města o možnosti navýšit počet dětí ve třídě mateřské školy z počtu 26 na 28 dětí. To samo jistě  zhorší podmínky pro práci učitelkám a personálu, je to však řešení, díky kterému není třeba otevírat žádnou novou třídu mateřské školy.  V této oblasti má město jako potenciální rezervu na MŠ U Stadionu, kde by bylo možné otevřít ještě další třídu mateřské školy, ovšem za předpokladu přemístění mateřského centra ROSA do jiných prostor.  zde již velké možnosti pro přemístění nejsou, v majetku města se nabízí pouze možnost umístit takové zařízení do prostor bývalé MŠ Podbranská, kde je nyní ekocentrum, další možností mohou být i prostory ve staré budově  ZŠ Parník.  Úplně všechny žádosti rodičů však vyslyšeny nebyly, týká se to rodičů dětí, kteří dovrší  3 roky až po 1. lednu 2012. Těchto žádostí bylo 11. Ukazuje se, že náklady na zřízení nové třídy by byly vynaloženy zřejmě zbytečně, v dalších letech již nebude počet dětí ve věku 3 - 6 let narůstat.   Rodiče vozí děti také do MŠ v Rybníku, kde pro Třebováky mají zajištěnou i "cestovní službu". zde  má MŠ dvě třídy a bez Třebováků by jistě svou kapacitu plně nevyužila. Další možností určené především pro rodiče bydlící na odlehlejším sídlišti Semanínská je nabídka na otevření předškolní třídy na ZŠ praktické.  takové zřízení v této časti města chybí a je škoda, že zatím rodiče nemají o umístění dětí v připravovaném zařízení tak velký zájem, jak se původně očekávalo.   Předškolní  zařízení při této škole bude důležitou šancí pro to, aby se pak děti dobře uplatnily  na prvním stupni běžných základních škol. Návštěva předškolní třídy na ZŠP tedy rozhodně neznamená, že  budou děti pokračovat na této škole. naopak, první třída není na této škole otevírána,  děti jsou zde zařazovány až podle doporučení psychologů v případě, mají-li na ZŠ  pedagogické problémy a přechod na ZŠP je dokáže vyřešit. 
Při hodnocení výsledků zápisu  do MŠ bylo zjištěno, že rodiče zapsali svoje dítě třeba do více školek ve městě a teprve na společné poradě ředitelek bylo určeno, do které z MŠ   bude dítě přihlášeno.  Na rozdíl od jiných měst má Česká Třebová soustředěnu péči o děti předškolního věku do menšího počtu  větších MŠ, což umožňuje minimalizovat nutné provozní prostředky. Přesto město musí každoročně věnovat na úpravy a provoz nemalé prostředky, do budoucna se jedná především o budovu MŠ Vinohrady.
V současné době je již také možné uzavřít výsledky zápisu do 1. tříd základních škol v České Třebové. na základních školách bude zřízeno celkem 7 prvních tříd, dvě na ZŠ Nádražní a ZŠ Ústecká, na ZŠ Habrmanova budou zřízeny tři první třídy.
 
AUTODOPRAVA NA MĚSTSKÉ POLIKLINICE OD ČERVENCE NEBUDE

Městská poliklinika je především objekt, ve kterém pracují z velké části soukromí lékaři, je zde soukromá laboratoř nebo rentgen a ultrazvuk. Sídlí zde také SAZ, s.r.o., která zajišťovala donedávna Lékařskou službu první pomoci (pokud na ni byly peníze) dále autodopravu, převozy pacientů do nemocnic a na vyšetření apod. a také zřizovala rehabilitační oddělení. Sdružené ambulantní zařízení  v době privátních praxí ztrácí postupně smysl a proto zeštíhluje. V oblasti autodopravy je velká konkurence,   tato služba byla využívána spíše nárazovitě na zajištění přeprav, které ji nemohly nikdy zaplatit. Za takových podmínek není možné  v této službě pokračovat, zvláště, když v České Třebové zůstává možnost zajistit autodopravu prostřednictvím Železniční polikliniky. Občané ve městě tedy nebudou nijak ve využití této služby kráceni.  Rehabilitace zde však zůstává  beze změny, smlouvy s pojišťovnami jsou stále na zřizovatele SAZ a jejich změna není jednoduchá.
Ćeský videosalon v Ústí nad Orlicí za účasti Třebováků.

V pátek 17.6. začíná v ústecké Malé scéně patřit videoamatérům, bude zde další roční české vrcholné přehlídky  amatérských (tedy neprofesionálních)  videosnímků. probojovat se na Český videosalon znamená postoupit z přehlídek krajského formátu. Potěší, že i letos nebudou chybět Třebováci, konkrétně Karel Kubišta a a Adolf Macek. Karel Kubišta promítal svůj dokumentární film "Dlouhá cesta koní"   hned v II. soutěžním bloku filmů v pátek dopoledne.  Na festivalu je celkem 8 soutěžních bloků. Festival bude zakončen v neděli slavnostní vyhlášením výsledků 58. ročníku Českého videosalonu 2011 a společenským večerem.
 
Ústeckoorlická Galerie pod radnicí na jeden den vystaví druhý nejdražší obraz Františka Kupky.

V roce 2007 obraz Élévation (Výšky) IV vydražil v Praze neznámý kupec za 22,1 milionu korun. Dílo bude mimořádně k vidění v sobotu večer na vernisáži výstavy František Kupka – Čtyři příběhy bílé a černé, kterou připravil místní Klub přátel umění.
 
Firma IMS-Drašnar s.r.o. přijme do hlavního pracovního poměru zaměstnance na posici:
Vedoucí údržby strojů a správy budov
Směnnost: Jednosměnný provoz
Pracovní úvazek: Plný
Pracovněprávní vztah: Pracovní poměr
Minimální stupeň vzdělání: ÚSO s maturitou (bez vyučení)
Nástup: Okamžitě
Mzdové rozpětí: od 18 000 Kč do 25 000 Kč 
Nabízené výhody: Podnikové stravování
Požadujeme:
Organizační a administrativní schopnosti. Pokročilá schopnost práce s PC! Nutné osvědčení dle §6 vyhl. 50/78 Sb. Znalost údržby nástrojařských strojů a vstřikových lisů. Znalost problematiky běžné údržby budov a areálu firmy. Znalost problematiky nakládání s odpady. Zkušenosti s řízením dle ISO 9001 a ISO 14001 (ISO/TS 16949 výhodou). Svářečský průkaz na obal. elektrodu výhodou.
Požadované dovednosti:
Činnost dle §6 vyhl. 50/78 Sb.   Práce s PC   Řidičský průkaz - řízení osobních automobilů - skupina B.
 
 
Informace ze Zastupitelstva Pardubického kraje  

Závěrečný účet Pardubického kraje za rok 2010 
Rok 2010 byl z hlediska financování Pardubického kraje velice náročný. Finanční a hospodářská krize  významně zhoršila nejen podmínky pro přijímání úvěrů, ale zejména významným způsobem ovlivnila výnosy ze sdílených daní. Objem výnosů sdílených daní v roce 2010 činil celkem cca 2 567,09 mil. Kč, zatímco v roce 2008 činil 2 825,19 mil. Kč. „Nicméně oproti loňskému roku se situace ve výběru daní mírně zlepšila a ve srovnání s rokem 2009 jsme dosáhli vyšších výnosů sdílených daní, a to o cca 74 milionů korun,“ informoval na zastupitelstvu o hospodaření loňského roku náměstek hejtmana Roman Línek.   Celkový objem v roce 2009 činil 2 493,14 mil. Kč. „Přesto  jsme se dokázali s těmito negativními vlivy vyrovnat  a vytvořit finanční podmínky pro  letošní rok,“ dodal náměstek Línek. Hospodaření Pardubického kraje  skončilo přebytkem ve výši  265,53 mil. Kč, i když plánovaný schodek měl činit celkem  388,89  mil. Kč.  Na dobrém výsledku  se podílely jednak vyšší výnos sdílených daní, úspory výdajů, ale i nedokončení některých investičních akcí či evropských projektů, plánovaných k dokončení v roce 2010.
 
Memorandum o evropské územní spolupráci
Zastupitelstvo schválilo  memorandum o Evropské územní spolupráci.  „Obsahem memoranda je vyjádření zájmu krajů Pardubického, Královéhradeckého, Olomouckého a Libereckého, dále Dolnoslezského vojvodství a české i polské části euroregionů Glacensis a Nisa založit Evropské sdružení územní spolupráce,“ shrnul radní pro cestovní ruch Miroslav Stejskal hlavní myšlenku mezinárodní spolupráce v česko-polském  příhraničí.
 
Sloučení speciální základní školy s praktickou 
Zastupitelstvo projednalo návrh na sloučení choceňské Základní školy praktické  a  vysokomýtské  Speciální základní školy. Požádaly o něho ředitelky obou právních subjektů, které si uvědomují, že dlouhodobě klesají počty žáků. Práva a povinnosti vyplývající  z pracovněprávních vztahů přecházejí od 1. 9. 2011 na nástupnickou  příspěvkovou organizaci s názvem Speciální základní škola Vysoké Mýto. Nástupnická organizace převezme  nejen všechny zaměstnance, jejichž pracovní poměr nebyl ke dni uskutečnění organizační změny skončen, ale například i nedořešené pracovněprávní nároky.  Sloučení příspěvkových organizací je dalším krokem směřujícím k optimalizaci sítě škol na území Pardubického kraje. „Vychází z dlouhodobého sledování naplněnosti těchto škol. Cílem je postupně vytvořit optimální síť speciálních škol v kraji, základním hlediskem je zvýšení kvality vzdělání. K tomu lze dospět jedině restrukturalizací s ohledem na ekonomické využit kapacity škol,“  uvedla radní zodpovědná za školství kulturu a památkovou péči Jana Pernicová.  Sloučením dochází k zániku Základní školy praktické Choceň.
 
Majetkové záležitosti: Zastupitelé podpořili bezúplatné převody
Zastupitelé odsouhlasili text memoranda o spolupráci při bezúplatných převodech
nemovitostí mezi statutárním městem Pardubice, Krajským úřadem Pardubického kraje a státem.  „Cílem memoranda je, aby výše uvedené smluvní strany mezi sebou v budoucnu uzavřely smlouvy o bezúplatném převodu, na základě které statutární město Pardubice získá do svého vlastnictví pozemky, Pardubický kraj pak nabude vlastnické právo k  průmyslové škole potravinářské a stát  získá budovu chemické průmyslovky, kde by sídlil  krajský soud,“  uvedl náměstek hejtmana Roman Línek.  Kraj čeká na vyjádření zastupitelstva  Pardubic, které zasedá 21. června, a vlády
 
Tichý s optimalizací seznámil Chrudimsko

Chrudim (17. 6. 2011) - Zhruba tři desítky starostů správního obvodu města Chrudim se dnes ve velkém sále zdejšího muzea zúčastnily prezentace optimalizace veřejné dopravy v Pardubickém kraji. Vysvětlit hlavní zásady optimalizace a představit změny, které na cestující čekají, jim do Chrudimi přijel náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu, dopravní obslužnost a investice Jan Tichý.
O optimalizaci veřejné dopravy v Pardubickém kraji se hodně mluví, mluví se o ní tak, jako by se jednalo o nějakou tragédii. To je ale naprostý nesmysl, což vám bude jasné po dnešní prezentaci tohoto projektu,“ uvedl na začátku jednání Tichý. „Chci upozornit na to, že Pardubický kraj ročně objednává čtyři miliony sedm set sedmdesát tisíc vlakokilometrů a tento objem bude v regionu zachován.
Představitelé obcí na Chrudimsku dostali na jednání podrobné informace o důvodech, formě a výhodách optimalizace dopravy i o změnách, včetně změn tarifů.
Bude vámi představený integrovaný dopravní systém platit pro všechny dopravce, třeba i pro ty mezinárodní dálkové?“ zajímal se v diskuzi místostarosta Luže Jiří Sochor. Od jednatele společnosti Oredo, která pro Pardubický kraj dopravu organizuje, Vladimíra Záleského se dozvěděl, že u všech dopravců se s tím počítat nedá, nicméně i z důvodů ekonomických lze předpokládat, že také dálkoví či mezinárodní dopravci budou uznávat jízdenky integrovaného dopravního systému Iredo.
V rámci debaty vystoupil i starosta Bítovan Jaromír Pražan, který kritizoval špatný stav železničních tratí, což demonstroval na historických a současných fotografiích stanice v Zaječicích. „Také máme velký problém s harmonizací jízdních řádů s potřebami například školních dětí,“ uvedl Pražan. Dostalo se mu příslibu vyladění jízdních řádů tak, aby co nejvíc vyhovovaly cestujícím, zejména školáků a lidí dojíždějících za prací.
 
Kraj myslí na mladé návštěvníky Smetanovy Litomyšle

Litomyšl (15. 6. 2011) - Miniopery autorů Svěráka a Uhlíře přilákaly ve středu do Smetanova  domu stovky malých posluchačů. Pardubický kraj pozval na představení také děti z dětských domovů. Nad pořady pro mladé posluchače přebral osobní hejtmanskou záštitu Radko Martínek, který děti každoročně obdarovává. Letos  odcházely s nafukovacími balóny s emblémem Pardubického kraje.
Před třemi lety se hejtman Radko Martínek domluvil s pořadateli Smetanovy Litomyšle,  že převezme záštitu nad  pořady pro děti a mládež. Oceňuje, že   v dnešní přetechnizované době dramaturg festivalu  myslí i na budoucnost a vychovává si příští návštěvníky.   
Pocta českým tvůrcům, tak se jmenuje další pořad Smetanovy Litomyšle  pro mladé publikum. V úterý 28. června se ve Smetanově domě představí Kühnův dětský sbor, recitovat bude Josef Pejchal a zpívat bude barytonista Jiří Hájek. Na návštěvníky čeká opět dárek od Pardubického kraje.