Českotřebovský deník 171/2011 (22.6.)                                  
Upozornění pro občany cestující do zahraničí 

Doporučujeme všem občanům, kteří se chystají vycestovat do zahraničí, aby si před zakoupením zájezdu zkontrolovali platnost svého cestovního pasu.
Lhůta pro vydání cestovního dokladu s biometrickými prvky (údaje o zobrazení obličeje a otisků prstů uložené na nosiči dat, vč. dalších bezpečnostních prvků) s dobou platnosti na 10 let (cestovní pas pro děti do 15 let věku s dobou platnosti na 5 let) je zákonem stanovena do 30 dnů.
Ve zkrácené lhůtě do 15 dnů lze vydat cestovní doklad, který neobsahuje biometrické prvky a jeho doba platnosti je 6 měsíců. S tímto dokladem však nelze do některých zemí vycestovat. Určité státy mají stanoveny zvláštní podmínky pro vstup na své území. Nejčastější podmínkou je vstup na území pouze s cestovním dokladem, který obsahuje biometrické prvky nebo s cestovním dokladem, jehož doba platnosti je minimálně 6 měsíců ode dne vstupu na území.
Podrobné informace o podmínkách vstupu na území jednotlivých států naleznete na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR www.mzv.cz, záložka CESTUJEME – státy světa – informace na cesty.
Do zemí Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru a Švýcarska lze jako cestovní doklad použít platný občanský průkaz. Přesto doporučujeme konkrétní stát ověřit na výše uvedených stránkách. Občanský průkaz rodiče, který obsahuje údaj o nezletilém dítěti, není cestovním dokladem pro toto dítě.
Děti zapsané v platném cestovním pasu rodiče mohou s rodičem, v jehož pasu jsou zapsány, překročit hranice bez vlastního cestovního dokladu, přičemž dítě zapsané do pasu rodiče před 1.9.2006 může takto cestovat do 15 let věku a dítě zapsané do pasu rodiče od 1.3.2008 může takto cestovat do 10 let věku.¨                         Naděžda Szüllöová, odd. správních činností MěÚ Česká Třebová
 
Dnes náš kraj předával do užívání ZZS (Zdravotnické záchranné službě) v Ústí nad Orlicí - Hylvátech novou sanitku, tzv. "randez-vous" v hodnotě 1,5 milionu korun. Po dvou velkých sanitkách Mercedes předaných před pár měsíci (v únoru) a kdy jedna je zachycena na fotu č.13, se jedná opravdu o velkou obměnu celého vozového parku ZZS v naší oblasti, tedy konkrétně oblasti České Třebové a Ústí nad Orlicí. Tuto oblast včetně spádových obcí musí tato ZZS v Hylvátech "obsloužit" a jedná se oblast kde bydlí cca 50 000 našich spoluobčanů
 
Investice zlepší podmínky pro kulturní instituce i návštěvníky

Pardubice (22. 6. 2011) - O investičních záměrech na pardubickém zámku informovali zástupci Pardubického kraje i členy Muzejního spolku v Pardubicích.  Přesto, že má kraj v posledních letech až o miliardu korun nižší výnos z daní, jeho investice do této kulturní památky se nezmenšují, spíše naopak.
Členové spolku se seznámili se třemi investičními záměry, z nich jeden je financován z Regionálního operačního programu, na další jsou už schválené prostředky z ministerstva kultury, které dofinancuje kraj s městem, a na závěrečnou část rekonstrukcí se  budou hledat prostředky v norských fondech. Výzva na tuto oblast má být vyhlášena na začátku příštího roku.
Investice na zámku podporují jeho kulturní využití, zlepšení pracovních podmínek pro zde umístěné kulturní instituce, základní návštěvnické služby a maximální zpřístupnění nejkrásnějších prostor zámku. Všech jednání při přípravě projektu se účastnili zástupci muzea i galerie a mají možnost uplatnit své připomínky.
Po celkové rekonstrukci by se měla zvětšit výstavní plocha pro muzeum a galerii o 900 metrů čtverečných.  Zámecká kavárna je projektována na nádvoří pro 43 lidí s možností rozšířit kapacitu ve vedlejším sále v případě konání konferencí, svateb nebo větších zájezdů.  Výstavy velkých exponátů muzea by se pak do budoucna mohly příležitostně konat po dohodě s Východočeskou galerií v jejích přízemních prostorách.
 
Kroutil:  Kvalita polí je závislá na osevních postupech 

Pardubice (22. 6. 2011) – Celostátní zemědělské výstavy  Naše pole v Nabočanech u Chrudimi, která se konala s podporou Pardubického kraje, se zúčastnil radní zodpovědný za zemědělství Václav Kroutil.  Velkým přínosem výstavy byla především přehlídka tzv. zlepšujících plodin, které mají zásadní význam pro úrodnost polí. Návštěvníci si mohli také prohlédnout polní odrůdové pokusy,   novou zemědělskou techniku či ochutnat to nejlepší ze soutěže MLS Pardubického kraje.  „Přínos výstavy shledávám především v tom, že si zemědělci a pěstitelé mohou prohlédnout chování jednotlivých plodin, včetně tzv. zlepšujících, přímo na poli,“  ocenil radní Kroutil organizaci výstavy. Právě struktura osevů polí a jejich vliv na úrodnost půdy se staly diskutovaným tématem. „Problém spočívá v tom, že struktura osevních postupů je v současné době zaměřena na tržní plodiny, které vytvářejí sice zisk, ale z dlouhodobého hlediska se negativně odrážejí v úrodnosti půdy. Využívání pouze tržních plodin je tedy krátkozraké.  Spolu s úbytkem živočišné výroby má toto za následek erozi půdy,“ vysvětlil jeden z hlavních problémů českého zemědělství Kroutil. „Pole mohou být dlouhodobě úrodná pouze při správném nastavení osevních postupů s využitím zlepšujících plodin, jako jsou okopaniny. Věřím, že pro řadu zemědělců bude v tomto ohledu výstava inspirující,“ uzavřel radní Kroutil. 
Lankrounští Čerti udělali výhrou nad Adbou Slavoj Choceň další krůček k vítězství v první lize!

MICHAEL RESLER  Lanškroun – Dalšími pěti zápasy pokračovala 1. liga Oblastního přeboru v in-line hokeji a sedmi také druhá liga. V místní hale Boži Modrého si připsali další dva body Lanškrounští Čerti v důležitém souboji s Chocní a zvýšili tak své šance na první místo v soutěži. Také Litomyšl mocně finišuje, ve dvou zápasech soupeřům  nasázela dohromady  třicet branek a je již na třetím místě za Chocní. Ústečtí Krajánci i nadále ztrácejí body a propadli se už na čtvrté místo, když ve druhém kole třikrát za sebou prohráli. Z pátého místa se na Krajánky tlačí žamberský Stilmat, který pro druhé kolo posílil. Stále bez bodu je poslední Lukas hokej Dlouhá Třebová. Ve druhé lize si šumperský Nuget připsal další tři výhry a bez konkurenčně druhou ligu vede. Po výhře nad celkem Králík si drží druhou příčku lanškrounští Junioři a na dalších místech je situace velmi vyrovnaná, jen poslední Horní Čermná stále na první bod čeká.
 
Tabulka 1. ligy

1.Čerti Lanškroun

8

7

0

1

72

:

52

14 bodů

2.IHC Adba Slavoj Choceň

9

6

1

2

83

:

65

13 bodů

6.IHC Litomyšl

8

5

1

2

93

:

62

11 bodů

4.Krajánci Ústí nad Orlicí

9

4

1

4

60

:

71

9 bodů

5.Stilmat Žamberk

7

2

0

5

41

:

61

4 body

6.Gunners Lanškroun

7

1

1

5

41

:

60

3 body

7.Lukas hokej D. Třebová

6

0

0

6

36

:

55

0 bodů

 
Výsledky 2. ligy:
Nuget Šumperk – Strike Libchavy 10:4, G: Michal Budina 4, Miroslav Resler 3, Jiří Petruň 2, Monika Řepková – Petr Voleský 2, Jan Zahradník, Libor Mikulecký, Strike Libchavy – Kapři Dlouhoňovice 4:6, G: Filip Večeř 2, Martin Kolář, Pavel Mašek – Marek Břehovský 2, Jan Smejkal 2, René Toman, David Hrčka,  Nuget Šumperk – Pardálové Lanškroun 15:9, G: Miroslav Resler 6, Michal Budina 3, Roman Budina, Roman Mazák, Ladislav Kollert, Monika Řepková, Miroslav Kutal, Jiří Petruň – Michal Pavlíček 2, Miroslav Šrámek 2, Pavel Pokorný 2, Radovan Fořt 2, Jiří Černý, Strike Libchavy - IHC Horní Čermná 7:2, G: Karel Horák 2, Jaroslav Jandera 2, Stanislav Kraitl, Jiří Sršeň, Petr Voleský – Pavel Výprachtický, Petr Koudelka,  Nuget Šumperk – Kapři Dlouhoňovice 7:6, G: Miroslav Resler 3, Michal Budina 2, Roman Budina, Jiří Petruň – Jan Smejkal 2, Tomáš Plundra, David Krkavec, David Hrčka, René Toman, Junioři Lanškroun – IHC Králíky 10:7, Vít Brejša 3, Matěj Vičar 2, Filip Gremlica 2, David Tichý 2, Radek Novák – David Šverák 4, Michal Šverák 2, Petr Souček, IHC Horní Čermná – Flyers Česká Třebová 3:12, G: Martin Maršík, Jan Maršík, Pavel Výprachtický – Jaroslav Žídek 3, Roman Mastík 2, Karel Steinmetz 2, Milan Arnold, Miroslav Dejdar, Vlastimil Tölg, Petr Blažek, Petr Šána.

 

Tabulka 2. ligy

1.Nuget Šumperk

8

8

0

73

:

43

16 bodů

2.Junioři Lanškroun

7

5

1

1

58

:

32

11 bodů

3.Flyers Česká Třebová

8

4

1

3

58

:

43

9 bodů

4.IHC Králíky

8

4

1

3

49

:

36

9 bodů

5.Kapři Dlouhoňovice

9

4

1

4

54

:

62

9 bodů

6.Strike Libchavy

9

3

1

5

52

:

56

7 bodů

7.Pardálové Lanškroun

9

2

1

6

46

:

62

5 bodů

8.IHC Horní Čermná

8

0

0

8

26

:

72

0 bodů