Českotřebovský deník 249/2012 (7.10.)                                  

Mykologické dny v Ekocentru Podorlicko na jedničku.

Mykologické dny v ekocentru Podorlicko se trefily právě do nejlepší houbařské sezóny v letošním roce. Zájem byl velký a tak práce mykologů a ochránců přírody nebyla nadarmo. V pátek podvečer v v přednáškovém sále konala zajímavá houbařská přednáška zaměřená právě na náš východočeský region a jeho houbařské lokality, S obrovským přehledem a se znalostí věci probíhala nejen samotná přednáška Pavla Brůžka, ale také diskuze k jednotlivým prezentovaným položkám, jejich výskytu a využití.   Spolupráce českotřebovské ZO ČSOP s choceňskými mykology se vyplácí a každoročně tak máme v říjnu možnost u nás přivítat špičkové odborníky v oboru mykologie. Fotografie z přednášky v ekocentru zachycují zejména přehlídku hřibovitých hub, běžných i vzácných. Vzícné  druhy se nesmí sbírat - jinak hrozí pokuta 50 000 kč. Vzácné druhy hřibovitých hub poznáte podle toho, že mají světlejší barvy klobouku. Podobě má světlý klobouk hřib satan, který ke sbíráni nedoporučujeme.
 
 

 


Kaple Panny Marie na Horách otevřena po rekonstrukci

V neděli 7. října byla pro veřejnost znovu otevřena kaple Panny Marie Pomocné na Horách u České Třebové, ve které restaurátoři letos odkryly původní stropní fresku z 19. století znázorňující průhled do nebe s hlavami vznášejících se andílků.
„Do kaple na Horách chodívám jen několikrát za rok, nicméně mě její historie vždycky zajímala. A nejenom historie kaple, ale celého poutního a lázeňského areálu. A zajímalo mě také, co se pod blankytnou výmalbou stropu vlastně skrývá,“ říká Josef Kopecký, který záměr fresku restaurovat přednesl v loňském roce Radě města Česká Třebová. Město Česká Třebová za spoluúčasti Pardubického kraje za její obnovu zaplatilo cca. 250 tisíc korun. Kaple Panny Marie Pomocné je empírovou stavbou postavenou v roce 1838.
„Dnes v celé své kráse odkrytá freska byla dlouho před očima skryta modrou přemalbou. V roce 1996 byl však v kapli proveden restaurátorský průzkum, na stropě bylo provedeno šestnáct sond, pod kterými byla zjištěna malířská výzdoba. A ta byla restaurována. A povedlo se, je krásná,“ říká k historii akce Josef Kopecký.
Poutní mši, která kapli po provedených pracech opět otevřela, celebrovali českotřebovský děkan Miloš Kolovratník společně s děkanem lanškrounským Zbigniewem Czendlikem.                                                 (JK), foto Josef Kopecký
 
Pozvánka do Ekocentra Červenka  na pondělí


Systema : ruská škola sebeobrany
Nabízíme lekce sebeobrany i celkového rozvoje člověka přizpůsobené evropské mentalitě, srozumitelný systém založený na práci s biomechanickými principy, minimální omezení, velká kreativita, přátelské zázemí, zajímavá cvičení, možnost účast na tematických seminářích v ČR. Vhodné pro muže i ženy od 18 let. Taneční centrum Jana Bílka, každé pondělí od 20.00, www.systema.hanouche.cz
Okresní zahrádkářská výstava v Koclířově

Pestrobarevné stoly obložené jablky, hruškami, ale i vyšlechtěným cizokrajným ovocem  zaplnily sál kulturního domu. Přehlídku nejlepších výpěstků ovoce a zeleniny zahrádkářů z okresu Svitavy si prohlédl o víkendu hejtman Pardubického kraje Radko Martínek v doprovodu poslance Václava Neubauera.
Z darů přírody patří ovoce nepochybně k tomu, které lidé poznali jako první a ocenili jeho výživnou hodnotu. Pravěký člověk byl převážně sběratel plodů, lovil jen příležitostně. A ovoce zůstalo oblíbenou součástí našeho jídelníčku dodnes. O tom svědčí i tato přehlídka, kde pěstitelé představují své úspěchy,“  hovořil hejtman Radko Martínek s pořadateli o vydařené okresní expozici podzimních odrůd ovoce doplněnou květinami a suchými vazbami.  Zaujaly ho starší odrůdy, jako panenská jablka nebo tzv. malináče, obdivoval vyšlechtěné plody, tzv. rezistentní, na nichž spotřebitel nenajde strupovitost či jiné vady.   Koutek pro včelaře a šicí stroje z různých období vhodně doplňovaly zdařilý počin okresního zahrádkářského svazu v Koclířově.