Českotřebovský deník 254/2012 (12.10.)                                
Krajské volby zahájeny

Jako obvykle se volí v 17 okrscích města, jsou však některé přesuny. Tak např. v Malé scéně se volí v obou částech: ve foyeru a také vzadu v klubovně loutkářů. Zde také kolem 15. hodiny odvolil Martin Netolický, jeden k kandidátů na hejtmana - bydlí totiž na sídlišti Trávník.  Volby sledovala také regionální média - Orlický deník a také OIKTV.  Volební frekvence po otevření volebních místností byla poměrně velká, někde se muselo dokonce čekat . Večer  pak ovšem bývali ve volebních místnostech členové komise sami... Krajské volby jsou důležité - jsou oblasti, ve kterých je kraj hodně důležitý: především ve zdravotnictví, školství a v zajištění dopravní obslužnosti stavu krajských silnic II. a III. třídy, přes kraj se rozděluje stále větší procento dotací.... V sobotu volby končí tradičně ve 14 hodin a podvečer můžeme očekávat stále se zpřesňující (neoficiální) výsledky a také první komentáře k výsledku voleb. Nás bude zajímat pouze náš Pardubický kraj, volby do Senátu  se nás netýkají.

Přijmu 4 prodavačky pro prodejní stánek v České Třebové

Pro více informací volejte na číslo 607 733 085 p. Kopřiva 
 
Cyklostezka Lanškroun - Rudoltice před dokončením

Práce na čtyřkilometrovém úseku cyklostezky Lanškroun - Rudoltice finišují a definitivně ukončeny mají být k 30. listopadu. Stezka by měla vyřešit letité problémy s bezpečností chodců i cyklistů pohybujících se po frekventované silnici I/43, a to hlavně v úseku mezi sídlištěm Zámeček a Lanškrounem. Investorem cyklostezky, která má stát téměř 11,5 milionu korun, je Dobrovolný svazek obcí Lanškrounsko. Tomu se podařilo od Státního fondu dopravní infrastruktury získat příspěvek ve výši téměř 6 mil. korun. Dodavatelem stavby je společnost Skanska. Město Lanškroun na cyklostezku vynaložilo přes 4 miliony korun, z toho 553 tisíc Kč na veřejné osvětlení instalované na katastrálním území Lanškroun. V současné době je již v Lanškrouně u železničního přejezdu dokončeno vyústění cyklostezky na místní komunikaci. Směrem z města probíhá dláždění a úsek u sídliště Zámeček je již vyasfaltován. Chodci, rodiče s kočárky i cyklisté využívají již v průběhu výstavby každého jen trochu schůdného kousku cyklostezky, aby nemuseli riskovat své životy chůzí po hlavní silnici, která je prakticky bez krajnice.
 
Příprava na krajskou ligu: Česká Třebová – Litomyšl 9:5 (4:1, 2:3, 3:1)   (hrálo se v úterý 9.10.)                                        

Branky: 9. Poskočil (Hladík), 15. Jetmar (Černý), 18. Černý, 19. Uhlíř (Kopečný), 24. Brukner (Kvasnička), 40. Kopečný (Uhlíř), 49. Kvasnička (Hladík), 50. Jetmar (Černý, Hašek), 53. Černý (Jetmar) - 4. Dospěl, 31. Matys (Dospěl), 32. Vágner (Š. Švec, Peška), 33. Matys (Peška, Fink), 54. Peška (Dospěl).
Rozhodčí: Veselý – Halbrštát, M. Mergl. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:1. Diváků: 180.
Česká Třebová: Paleček - Mlejnek, Čejka, Řehák, Poskočil, Novotný - Černý, Kvasnička, Jetmar – Hašek, Uhlíř, Kopečný – Brukner, Hladík.
Litomyšl: Štarman – Fink, Ač, Kosejk, Vágner, Velehradský, Skalník – Matys, Dospěl, Fajfr – Š. Švec, M. Švec, Peška – Pavlák, Hynek.
Hosté se ujali vedení ve 4. minutě, kdy potrestali vyloučení domácího obránce Mlejnka, autorem jejich vedoucí branky byl kapitán Dospěl – 0:1. O pět minut později bylo vyrovnáno, když se zdálky trefil švihem přesně Poskočil – 1:1. V 15. minutě hrála Lokomotiva přesilovou hru čtyř proti třem a ke vstřelení gólu potřebovala pouhých šest vteřin, po bleskové spolupráci s Černým se radoval Jetmar – 2:1. Závěr první třetiny vyšel českotřebovskému mužstvu a jedničku. V rozmezí pouhých 59 vteřin totiž přidali další dvě branky Černý – 3:1 a Uhlíř – 4:1.
Ve 24. minutě předvedl parádní individuální akci devatenáctiletý Brukner, který prošel přes dva protihráče a vzápětí ukázkovým blafákem přelstil i litomyšlského brankáře – 5:1. Domácí tým mohl své vedení navýšit při dalších dvou přesilových hrách. Nestalo se tak, naopak během dvou minut a osmi vteřin třikrát (!) inkasoval. Ve 31. minutě snížil Matys – 5:2, ve 32. minutě skóroval Vágner – 5:3 a ve 33. minutě snížil na rozdíl jediné branky Matys – 5:4. Domácí byli otřeseni, po třetím vyloučení Mlejnka navíc museli čelit další přesilovce soupeře. V klíčových okamžicích celého střetnutí podržel tým gólman Paleček, který se vytáhl zejména při šanci Matyse. Závěr druhé třetiny patřil znovu Lokomotivě, 38 vteřin před sirénou vrátil mužstvu klid Kopečný – 6:4.
Zajímavé věci se odehrávaly také v závěrečném dějství, ve kterém viděli diváci další čtyři branky. Ve 49. minutě uvolnil Hladík (měl by přijít na hostování ze Skutče) kapitána Kvasničku a ten ukázal v koncovce velký přehled – 7:4. Neuplynula ani jedna minuta, když se podruhé v utkání gólově prosadil Jetmar – 8:4. Necelých osm minut před koncem se trefil také Černý – 9:4, chvíli po něm mířil přesně na druhé straně Peška – 9:5. Českotřebovští fanoušci volali: „Deset, deset!“ Jejich přání mohl splnit obránce Poskočil, kterého však vychytal brankář Štarman. (www.hokej-ceskatrebova.cz)


Hejtman: Do Maštalí vyrazí turisté z hostince Na Skalách 

Budislav (10. 10. 2012) – Populární ubytovací hostinec Na Skalách v sousedství Toulovcových Maštalí se dočkal  moderních pokojů s 15 lůžky. Změnu doznaly také venkovní prostory. Při slavnostním otevření hosté, mezi nimiž byl i hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, obdivovali skály, které dotvářejí nezaměnitelný kolorit tohoto zařízení.
„Pardubický kraj patří v rámci celé republiky mezi nejméně navštěvované regiony. Podpora cestovního ruchu byla proto jednou z priorit našeho operačního programu,“ uvedl hejtman a předseda Regionální rady NUTS II Severovýchod Radko Martínek při otevření hostince Na Skalách. „Nádherné dílo vynikne ve spojení se skalami, kde vznikl velký přírodní oltář,“ pochválil hejtman Martínek citlivou rekonstrukci respektující místo i původní stavbu z roku 1876, kdy byl položen základní kámen. „Věřím, že turisté mířící do přírodní rezervace Toulovcových Maštalí najdou v ubytovacím hostinci Na Skalách ideální místo pro trávení volného času a aktivního odpočinku.“
FAKTA
Prioritní osa 3: Cestovní ruch 
Oblast podpory -  3.1. Rozvoj základní infrastruktury a doprovodných aktivit v oblasti cestovního ruchu  14. kolo výzvy 
Celkové způsobilé výdaje -  12 465 250 Kč  Z toho dotace RR (EU + státní rozpočet) - 7 479 150 Kč 


Euroklíče  pomůžou zdravotně znevýhodněným i rodičům malých dětí v Pardubickém kraji

Pardubice (11. 10. 2012) - Evropský projekt Euroklíč, s tradicí trvající již více než čtvrt století, je postupně realizován také v Pardubickém kraji. Celkem 5 eurozámků a cca 400 euroklíčů pomůže do konce roku 2012 zlepšit dostupnost veřejných služeb osobám se zdravotním postižením, rodičům dětí do tří let a také těm, kteří přijedou na návštěvu. Pardubický kraj se stává dalším regionem v Evropě, kde je tato jednoduchá, ale významná pomůcka samozřejmostí.
„Pardubický kraj pro rok 2012 podpořil realizaci projektu částkou ve výši dvě stě tisíc korun - za ni bude nakoupeno cca 400 euroklíčů a nainstalováno 5 eurozámků,“ uvedl k projektu Roman Línek, náměstek hejtmana Pardubického kraje. „V Pardubickém kraji žije přes 20 000 držitelů průkazek TP, ZTP a ZTP/P. Euroklíč v rámci tohoto projektu obdrží zejména ti, kteří vzhledem ke svému handicapu takovou formu pomoci nejlépe využijí,“ dodal Roman Línek. K projektu se v České republice připojila i Síť mateřských center. „Rodiče s dětmi v kočárcích mají přibližně stejné problémy s mobilitou jako vozíčkáři, zvláště při delších cestách, proto je většina moderních bezbariérových sociálních zařízení osazena také přebalovacím pultem. Pro rodiče s malými dětmi tak bude cestování o něco důstojnější,“ podotkl ještě Roman Línek.
„Cílem projektu je zajistit osobám se sníženou schopností pohybu na celém území České republiky rychlou a důstojnou dostupnost veřejných sociálních a technických kompenzačních zařízení, jako jsou například výtahy, svislé a schodišťové plošiny,“ připomněl význam euroklíčů Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR. „V Pardubickém kraji se konkrétně jedná o odbornou instalaci 5 speciálních zámkových systémů do veřejně přístupných objektů a o distribuci 400 Euroklíčů, financovaných Pardubickým krajem,“ řekl Václav Krása.
„Centrálním distribučním místem Euroklíčů pro Pardubický kraj bude Regionální pracoviště a poradna Národní rady osob se zdravotním postižením ČR pro Pardubický kraj, Boženy Němcové 2625, 530 02 Pardubice. Zároveň však budou euroklíče distribuovány ve spolupráci se sociálními odbory obcí s rozšířenou působností a obcí s pověřeným obecním úřadem,“ upřesnil Pavel Hříbek, předseda Evropského institutu pro udržitelný rozvoj.Poté následovalo předání euroklíčů několika přítomným občanům se zdravotním postižením.

Autosalon Janák Ústí n.O. představí Škodu  Rapid

Stane se tak v sobotu  20. 10. 2012 od 9,00 do 17,00 hodin, kde se můžete s novým modelem seznámit a také si jej vyzkoušet při zkušebních jízdách. Máme pro Vás i Vaše blízké připraven zábavný program včetně drobných dárků. V našem bistru si můžete vybrat z chutného poledního menu.

Duhová křídla letí do Svítání

Pardubice (11. 10. 2012) -  Pět jednotlivců a zástupci pěti organizací, kteří byli za pomoc zdravotně postiženým  nominovaní na Cenu hejtmana Pardubického kraje Duhové křídlo 2012, byli ve čtvrtek odpoledne představeni v Integračním centru sociálních aktivit Kosatec v Pardubicích. Hejtman Radko Martínek spolu s náměstkem Romanem Línkem a radním pro neziskový sektor Pavlem Šotolou předali hlavní  cenu Speciálně pedagogickému centru Svítání a v jednotlivcích  shodou okolností jeho vedoucí Janě Hanzlíkové.
Žijeme ve skvělé době, kdy mají zdravotně postižení mnohem více možností, než tomu bylo dříve,“ řekl hejtman Radko Martínek a pokračoval: „Přesto jsou ve velice složité situaci, kterou si těžko umí představit ten, kdo to sám neprožil. Nestojí o náš soucit, ale o naši podporu, aby mohli žít plnohodnotným životem. A jsem rád, že lidí, kteří jim podporu poskytují je, tady dnes odpoledne tolik.“ Nákaza může být někdy přínosná, a tak Roman Línek popřál všem, aby dnešní ceremoniál nakazil co nejvíce dalších lidí, kteří by mohli postiženým pomáhat.  Pavel Šotola pak parafrázoval skutečnost, že zdravá společnost se pozná i podle počtu dobrovolníků. V našem kraji jejich počty neustále rostou.
Cena Duhové křídlo je určena těm, kteří se profesně či osobně věnují a pomáhají lidem se zdravotním postižením, usilují o zlepšení jejich životních podmínek a pomáhají při odstraňování společenských i jiných bariér. V Pardubické krajské radě pro osoby se zdravotním postižením se sešlo celkem 53 nominací. „Podle pravidel, která jsme si pro tento první ročník Duhového křídla vypracovali, vybrala zvlášť ustavená komise do finále pět jednotlivců a pět organizací,“ vysvětluje Radka Konečná z krajské rady. V kategorii organizací se do finále dostaly Česká abilympijská asociace,  výrobce invalidních vozíků KURY, Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé, Speciálně pedagogické centrum SVÍTÁNÍ a TyfloCentrum Pardubice.
V kategorii jednotlivců byli vybráni mezi nejlepší Jana Hanzlíková, zástupkyně ředitelky  Základní školy a Praktická školy SVÍTÁNÍ a vedoucí Speciálně pedagogického centra SVÍTÁNÍ, Michal Hašto ze Střediska rané péče v Pardubicích, Marcela Kolmanová, ředitelka denního stacionáře MIREA v Pardubicích, Ladislava Morkusová ze Svazu postižených civilizačními chorobami ve Svitavách a Zdeněk Pacík ze Svazu postižených civilizačními chorobami v Lichkově na Orlickoústecku. 
Mimořádně byla udělena i zvláštní cena za celoživotní práci pro osoby se zdravotním postižením. Tu získal Otmar Cvrklal,  místopředseda Pardubické krajské rady zdravotně postižených.
Slavnostního vyhlášení se zúčastnila stovka pozvaných hostů, mezi nimiž byli zástupci Pardubického kraje, měst, poslanci a senátoři a samozřejmě nominovaní. Bez nároku na honorář jim zazpívaly také  Helena Vondráčková a Leona Šenková.
Název Duhové křídlo dostala cena podle kachle – fyzické podoby ceny, kterou navrhl a ve svém ateliéru v Brozanech vyrobil a daroval architekt Miroslav Chaloupka. A proč má podobu zrovna duhového křídla? „V duze cítím určitý optimismus a škálu života, jsou v ní všechny barvy, které nás potkávají a míjejí tak, jak jde život sám. Motiv duhy jsem rozvinul do tvaru křídla, které nás nadnáší. Na kachli jsem jej umístil špičkou nahoru. Utíká ven do vesmíru, překonává formát, překonává tíži zemskou,“ uvedl Miroslav Chaloupka.