Českotřebovský deník 277/2012 (7.11.)                                  

Přijetí jubilantů na českotřebovské radnici 

Vedení města v úterý 6. listopadu 2012 přijalo RNDr. Jaroslava Demela a Jiřího Jireše u příležitosti jejich významného životního jubilea - 70 let - které oba oslavili v prvních listopadových dnech t.r.  Setkání proběhlo v přátelském a veselém duchu s mnoha vzpomínkami.  Pan Jireš je dlouholetým a velmi úspěšným režisérem divadelního spolku Hýbl. Za rok 1999 byl oceněn cenou Města Česká Třebová v kategorii umělec roku. V roce 2000 byl spolek Hýbl pod jeho vedením vyznamenán oceněním Kohout a v následujícím roce 2001 byl pan Jireš osobně vyznamenán touto cenou za režii divadelní hry Tři mušketýři.
Doktor Demel se celoživotně zasloužil o výbornou úroveň Střední textilní školy v Ústí nad Orlicí, kde působil 15 let jako ředitel (nyní Střední školy umělecko průmyslové). Po dvě volební období byl členem zastupitelstva města Česká Třebová a doposud pracuje jako člen kontrolního výboru ZM. Vede též českotřebovský Klub přátel hudby.
Ještě jednou přejeme oběma oslavencům hodně zdraví a životního elánu do dalších let!

 

Florbalisté OT hlásí: ŽÁKYNĚ I DOROSTENKY O VÍKENDU STOPROCENTNÍ

V sobotu 3. 11. 2012 družstvo žákyň odjelo do Jičína, kde se postavilo dvěma soupeřům, IBK DDM Hradec Králové a FBK Jičín. Soutěž žákyň není vedena tabulkou, kde by se zaznamenávaly statistiky družstev, pouze se vede počet odehraných utkání. Tato liga byla pro holky první ligou sezóny, a proto byla hra zpočátku opatrná. Nicméně se holky rozehrály a podaly velmi dobrý výkon.
FbK Orlicko Třebovsko - IBK DDM Hradec Králové 6:2
FbK Orlicko Třebovsko – FBK Jičín 4:1
Nedělní dorostenecká liga byla těžší. Čekal nás papírově vyrovnaný soupeř – Sokol Pardubice a papírově lepší FBK Jičín.
V prvním zápase proti Pardubicím jsme hrály opatrně, protože jsme chtěly bodovat a přivézt si 3 body. Ofenzíva s defenzivou šla ruku v ruce a i přes to, že první branku jsme obdržely my, zápas jsme otočily a vyhrály 3:1. Druhý zápas byl těžší. Jičín se prezentuje svou tvrdší hrou a technicky šikovnými hráčkami. Nicméně jsme si hráčky pohlídaly a donutily je k několika chybám, které jsme proměnily. První třetina byla vyrovnaná, ale do vedení jsme se dostaly my, druhá třetina po gólové stránce také patřila nám, ale třetí třetina patřila Jičínu, který díky přesilovkám stáhl náš gólový náskok. I tak jsme ale zápas zvládly a vyhrály 5:3. Nutno podotknout, že zápas byl ovlivněný rozhodčími, kteří byli zřejmě nováčci a ani jeden zápas nezvládli. Celkově se v této lize hodně fauluje a na hráčky, i na trenéry, je potřeba tvrdší ruka.
FbK Orlicko Třebovsko – Sokol Pardubice 3:1
FbK Orlicko Třebovsko – FBK Jičín 5:3
Starší žákyně i dorostenky svědomitě trénují a výsledky jsou vidět. Jen tak dál holky!
Orlickoústecká nemocnice má novou laparoskopickou věž

Novou laparoskopickou věž pro operační sály představila 7. listopadu Orlickoústecká nemocnice přednáškové síni dětského oddělení. Ve veřejné sbírce se na ni podařilo shromáždit více než milion a tři čtvrtě korun od soukromých firem a společností, samospráv ze spádové oblasti, fyzických osob i nadací. Generálním sponzorem se stala firma Isolit-Bravo. Mezi hosty malé slavnosti byli i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a náměstek Roman Línek. Nový hejtman, který měl v minulém období na starosti zdravotnictví, problematiku Orlickoústecké nemocnice dobře zná. „Oceňuji úsilí, se kterým se v nemocnici pustili do shánění peněz na přístroj, který nutně potřebovali, a jsme rád, že to vyvolalo takový ohlas a dospělo to ke zdárnému konci,“ řekl Martin Netolický. „Při této příležitosti vznikla myšlenka založit nadační fondy jednotlivých nemocnic, které by shromažďovaly veškeré příspěvky od dárců a samospráv, a umožnily jejich systémové využití,“ dodal hejtman. „Je to první dobrá zpráva za dva dny, kdy mám na starosti zdravotnictví,“ uvedl poté náměstek hejtmana a nový gestor této oblasti Roman Línek. „Doufám, že podobné zprávy budou přibývat v celém Pardubickém kraji. Sehnat dnes takovou částku zasluhuje velké poděkování a respekt všem, kteří na Orlickoústecku složili potřebnou částku na moderní a užitečný přístroj. Ten využijí při operacích jak chirurgové, tak gynekologové či urologové.“  Projekt pořízení přístroje byl veřejnosti představen letos v květnu. „Za odezvu jsme všem sponzorům - jak firmám tak občanům vděční. Na financování projektu se také po celou dobu významným způsobem podílela také klíčová města a většina obcí našeho regionu. Zde si velice cením příspěvků některých menších obcí, které nebyly rozhodně symbolické a naopak byly pro celý projekt významné,“ sdělil ředitel nemocnice Jiří Řezníček.  Technika laparoskopického operování představuje v posledním dvacetiletí významnou a zásadní změnu přechodu klasických invazivních operačních metod k metodám miniinvazivním. Zásadní myšlenkou, která vede k rozvoji tohoto způsobu operování, je zmenšení operačního traumatu pro pacienta. Laparoskopie výrazně zkracuje dobu pobytu v nemocnici, umožňuje větší pooperační pohodu a rychlejší rekonvalescenci. Ročně provede Orlickoústecká nemocnice jen na gynekologicko-porodnickém oddělení téměř 600 laparoskopických operací. Také v chirurgii se v této nemocnici rutinně provádí řada operací touto technikou, například operace žlučníku, kýl ale nově i operace nádorů střev. V současné době začíná rozvoj tohoto postupu také v urologii.
Celkem bylo vybráno: 1 789 535 Kč
(samospráva – města, obce: 573 500 Kč,  firmy, společnosti:  1 024 150 Kč,  fyzické osoby: 161 885 Kč, nadace:  30 000 Kč)
Rizikové kácení stromů tel: 608712561 

Kurzy snowkitingu 
Chtěli by jste se prohánět po zasněžených loukách na lyžích nebo snowboardu pouze za pomoci větru?
My vás to naučíme!Více informací na tel:608712561
 
Fotbalový podzim ještě nekončí

Zbývají ještě nějaké zápasy, ale pomalu  se blíží zimní přestávka. Nejvíce potěšilo zatím B mužstvo dospělých, které mělo letos výbornou podzimní sezónu. Potvrdilo to posledním vítězstvím s rezervou Ústí n.O. na domácím hřišti. Výhrou 3 : 0 se  rezerva stala již v předstihu podzimním mistrem I.B třídy.  (Viz dále uivedená tabulka). Ani A mužstvo si nevede špatně, po odehraných 11. zápasech je na 5. místě. Nyní jede A tým  do Cerekvice, kde  získat body lehké nebude.  Potom by se mělo ještě 17. 11. hrát utkání v Litomyšli.  Z podzimu pak zůstává ještě nedohrané utkání v Poličce, které se mělo hrát v neděli 28. října, ale souvislá sněhová pokrývka hřiště  hru neumožnila. 

 
Tabulka I. B třídy po 11.kole: 
Rk. Tým Záp + 0 - Skóre Body PK (Prav)
 
1. Č. Třebová B 11 7 2 2 23: 10 23   ( 5)
 
2. Polička B 11 5 4 2 22: 16 19   ( 4)
 
3. Ústí n. O. B 11 5 3 3 24: 14 18   ( 3)
 
4. Verměřovice 11 5 2 4 16: 14 17   ( 2)
 
5. Jablonné n. O. 11 5 2 4 17: 19 17   ( -1)
 
6. Lanškroun B 11 4 4 3 22: 20 16   ( -2)
 
7. Litomyšl B 11 5 1 5 19: 17 16   ( -2)
 
8. M. Třebová B 11 4 4 3 16: 17 16   ( -2)
 
9. Pomezí 11 4 3 4 14: 15 15   ( -3)
 
10. Morašice 11 4 1 6 13: 21 13   ( -2)
 
11. Králíky-Č. Voda 11 3 3 5 19: 20 12   ( -3)
 
12. Kunčina 11 3 3 5 14: 19 12   ( -3)
 
13. Sebranice 11 1 6 4 8: 15 9   ( -9)
 
14. Semanín 11 1 4 6 12: 22 7   ( -8)
 
Východočeská televize 

Východočeská televize je televizí zaměřenou na regionální zpravodajství, publicistiku a zábavné programy určené pro diváky v Královéhradeckém a Pardubickém kraji.
Příjem TV V1 pomocí antény (DVB-T): V1 lze na pokrytém území snadno přijímat pomocí běžné společné nebo pokojové antény, a to na kanále 60 z Černé hory a Ještědu a na kanále 34 z vysílače Krásné v rámci 3. multiplexu Českých radiokomunikací (CDG). Na televizoru s vestavěným DVB-T tunerem, nebo na externím set-top-boxu, proveďte aktualizaci programové nabídky: MENU -> NASTAVENÍ -> AUTOMATICKÉ LADĚNÍ (nebo obdobně). V případě problémů volejte horkou linku VČTV: +420 734 177 284 (všední dny 8-18h).
Máte televizi s DVB-T tunerem? Doporučujeme pořídit si obyčejnou pokojovou anténu pro příjem DVB-T (cena od 150 Kč) a přijímat signál V1 z DVB-T. Máte televizi bez DVB-T tuneru? Doporučujeme pořídit si externí set-top-box pro příjem DVB-T (cena od 400 kč) a obyčejnou pokojovou anténu pro příjem DVB-T (cena od 150 kč) a přijímat signál V1 z DVB-T.
V případě problémů volejte horkou linku VČTV: +420 734 177 284 (všední dny 8-18h).
Příjem TV V1 pomocí internetu V1 vysílá živě také na internetu. Základní stream: www.vctv.cz  Vyšší kvalita přes celou obrazovku: www.vctv.cz/full V případě problémů pište na info@vctv.cz
 
Z dále uvedené mapy pokrytí, zveřejněné na webu této televize vyplývá, že sledovatelnost před Českou Třebovou končí:

 

Kongres ODS očima Josefa Kopeckého  

Pardubický region měl na Kongresu ODS samozřejmě své zastoupení. Do Brna na něj odjelo 31 krajských delegátů vedených předsedou Regionálního sdružení Janem Čechlovským. Dvoudenní maraton příspěvků a voleb vynesl tři z nich do celorepublikových vnitrostranických orgánů.
„Regionální sdružení ODS Pardubického kraje má dnes zhruba tisíc členů, které na Kongresu zastupovalo celkem 31 delegátů. Ti nebyli naším Regionem nijak vázáni, nikoho u nás nenutíme volit proti jeho vůli. Na Regionálním sněmu jsme ale o Kongresu, Občanské demokratické straně i o jejím vedení vedli poctivé diskuse, naši delegáti tak názor zástupců našeho kraje dobře slyšeli,“ říká ke Kongresu místopředseda Regionálního sdružení ODS Pardubického kraje, Českotřebovák Josef Kopecký.
Pardubický region byl skutečně jedním ze čtyř, který na svém krajském sněmu nepřijal žádné usnesení o tom, koho by rád viděl na postu předsedy ODS. Své delegáty vyslal s tím, aby volili podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, s přihlédnutím k tomu, o čem se na Regionálním sněmu vedly diskuse. „Já osobně Petra Nečase nevolil. Přál jsem si, aby se mu postavil někdo další. Doufal jsem ve změnu. Ve výraznou změnu. Tu pro mne ale nereprezentuje ani Ivan Fuksa. Pro mne tedy v nabídce nebyl nikdo. Ani Ivana Fuksu jsem nevolil, do urny jsem vhodil neoznačený hlasovací lístek – čímž jsem vyjádřil svůj nesouhlas s oběma kandidáty. Tento postup jsme konečně veřejně deklaroval již na našem Oblastním i Regionálním sněmu, kde jsem řekl, že v případě, že se nenajde kandidát, kterého bych považoval za reprezentanta nového přístupu k vedení naší strany, vhodí do urny neoznačený lístek. Má volba proto nebyla překvapením. V tomto případě jsem měl zcela jasno. Kdybych si ale mezi panem premiérem a Ivanem Fuksou musel vybrat, volil bych raději Petra Nečase. Pravda je, že jeho projevy na Kongresu mi byly sympatické, souhlasil jsem s tím, co říkal. Budu skutečně bedlivě sledovat, jak své teze uvádí v život. Věřím, že se nás pan předseda bude snažit svým konáním přesvědčit, že to, co na Kongresu řekl, jeho plány a vize, že to nebyla pouze prázdná slova, ale že to byl program, který bude naplňovat,“ řekl k volbě předsedy ODS Josef Kopecký.
Místopředsedy ODS byli zvoleni Martin Kuba, Jiří Pospíšil, Miroslava Němcová, Tomáš Chalupa a Pavel Blažek.
„Obměna vedení je zřejmá, věřím, že to všichni vnímají. A také doufám, že všichni vnímají, byť to v médiích nebylo nijak zdůrazněno, že se ODS jednoznačně vymezila také směrem k oněm rebelům, protože Kongres nezvolil do širšího vedení, do Výkonné rady ani Marka Šnajdra, ani Petra Tluchoře. A ani pány Langera a Dlouhého. Proces renesance, doufejme, začal. Jen doufám, že ani ti neúspěšní se nezachovají nedemokraticky, snad názor většiny uznají,“ dodává Kopecký. ODS se vydala na cestu změny, kterou chce u veřejnosti znovu získat důvěru.  JK
 
Používání reflexní ochrany u dětí je doporučené. Mohlo by však být povinné

Změna času a podzimní počasí způsobují ztíženou viditelnost na silnicích. Policie hlásí zvýšený počet střetů aut s chodci. Ochranu zranitelných účastníků silničního provozu, zvláště dětí, požaduje také Evropská unie. Ministerstvo dopravy se na důležitost reflexních prvků snaží upozornit formou kampaně a nabízí reflexní vesty do mateřských škol. Jde ale pouze o doporučení a je tedy na vedení škol a školek, zda se podle něho budou řídit, či nikoliv. Nařízení o povinném používání reflexní ochrany u dětí v České republice dosud neexistuje. „Větší bezpečnosti dětí napomáhá například policie, která střeží přechody na silnicích. Ani policisté ale nemohou uhlídat vše. Pohyb dětí lze mnohdy jen stěží předpokládat a podzimní počasí tomu nepřidá. Tma, mlha, smog, to jsou komplikace, se kterými se na podzim řidiči musejí potýkat. Včas reagovat na pohyb na silnici je za takových podmínek obtížné. Reflexní prvky jsou v takovém případě velmi dobrým pomocníkem a zachraňují životy,“ říká Michal Růžička z projektu Reflexní děti.
Školy nemají na reflexní ochranu peníze, přispět by mohli rodiče
Stále je v České republice mnoho organizací pracujících s dětmi, které nepoužívají ochranné reflexní materiály při pohybu dětí na silnicích. Často je problém ve financích. „Jedná se o bezpečnost dětí, proto by se měli zapojit také rodiče,“ říká stínový ministr školství Marcel Chládek a dodává, že reflexní vesty mají velké využití také na lyžařských kurzech, na které od ledna začnou školy jezdit.
S Marcelem Chládkem souhlasí také odborníci i Michal Růžička z projektu Reflexní děti. Neměly by to být až vzdělávací instituce, kdo děti s reflexními prvky, dopravní výchovou a bezpečností na silnicích seznámí. „Také v tomto případě je důležitý základ v rodině a přístup rodičů,“ uzavírá stínový ministr školství Chládek.     Michal Růžička

Ve dnech 11.-16.11. (neděle-pátek), pořádá Hotel BRAVO "Svatomartinské hodování". Nabízíme pečenou kachnu se zelím a knedlíky, grilované husí prsíčko a Svatomartinské víno. Těšíme se na Vaši návštěvu.