Českotřebovský deník 285/2012 (15.11.)                                

Vstřícným přístupem starosty města budou dne 20. listopadu zahájeny montážní práce a stavební úpravy na zastřešení lávky. Budou dokončeny v polovině prosince letošního roku. Lávka, která je nad řekou Třebovkou, spojuje obě budovy Domova pro seniory a její nová stavební úprava zlepší prostředí pro všechny uživatele i zaměstnance.

 

Nová samoobslužná benzinová čerpací stanice COOP 24 bude  v pátek 16.11. otevřena

Slavnostní otevření se uskuteční v 9 hodin dopoledne.

 

Na Vánoce za rockem do Národního domu 

ROCKOVÁ NOC"  25.12.2012 - ČESKÁ TŘEBOVÁ - Národní dům
vystoupí kapely:
SHATTER   NIL  GATE CRASHER  CATE   S.I.N.   začátek v 19.00hod, vstupné 90,-Kč
Informace z 2. řádného jednání Rady Pardubického kraje konaného dne 15. 11. 2012

 

Radní půjdou do zastupitelstva s konzervativním návrhem rozpočtu
Rada Pardubického kraje dnes odsouhlasila návrh rozpočtu kraje na rok 2013 v celkovém objemu 3,270 miliardy korun. Očekávané příjmy budou ve výši 3,190 miliardy korun. Rozdíl bude finančně kryt z prostředků nevyčerpaných v letošním roce. „Při tvorbě rozpočtu jsme zvolili realistický přístup, příjmy odhadujeme o 120 milionů nižší, než predikuje ministerstvo financí. Pokud bychom se drželi předpokladů ministra Kalouska, skončil by například letošní rozpočet v propadu kolem 200 milionů korun. Chováme se jako řádný hospodář, nechceme pracovat s imaginárními zdroji,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Kraje obecně dlouhodobě trápí stagnující daňová výtěžnost. Veškeré nové příjmy z daní si nechává stát. „Budeme proto pokračovat v úsporných opatřeních na provozních výdajích, které však nesmí ohrozit chod našich organizací. V rozpočtu počítáme také s realizací investičních projektů, které využívají prostředky ze strukturálních fondů Evropské unie,“ objasnil hejtman Netolický.

 

Nemocnice v kraji postupují v jednání s pojišťovnami společně
Rada Pardubického kraje byla dnes informována o vyjednávání nemocnic se zdravotními pojišťovnami. Situace se v rámci České republiky vyhrotila po zveřejnění návrhu smluv VZP, který nemocnice považují za „diktátorský“. Smlouva by zanikla, pokud by ji nemocnice nepodepsaly do 6 měsíců včetně nadiktovaných omezení. Nemocnice proto založily celostátní Krizový štáb, který sdružil Asociaci českých a moravských nemocnic, asociaci krajských nemocnic, Svaz pacientů ČR, Národní radu osob se zdravotním postižením ČR, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče a Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů. „V Pardubickém kraji probíhají na rozdíl od mnoha jiných krajů jednání relativně dobře,“ řekl náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek. Pardubický kraj z pozice jediného akcionáře doporučil dnes svým nemocnicím nadále pokračovat ve společných jednáních s pojišťovnami. Vlastní podpis smluv by se měl uskutečnit ale až po předchozím souhlasu vedení Pardubického kraje. „Chceme jednak vyčkat na vývoj událostí na republikové úrovni, rozumně koordinovat postup s dalšími kraji a hlavně vyjednat co nejspravedlivější podmínky pro naše nemocnice,“ dodal Línek. Jednání na regionální i republikové úrovni budou v nejbližších dnech pokračovat.

 

Betlém Jiřího Knapovského se představí v Bruselu
Ústeckoorlický papírový betlém Jiřího Knapovského malovaný uměleckou temperou bude od 2. prosince do 7. ledna příštího roku vystaven v katedrále Svatého Michala a Guduly v Bruselu. Pro tuto příležitost si jej od majitele zapůjčili radní Pardubického kraje.  „V Ústí nad Orlicí trvá tradice tvorby malovaných betlémů již více než 200 let, což považuji za unikátní. Betlém Jiřího Knapovského bude jediným zástupcem České republiky na mezinárodní adventní výstavě v Bruselu,“ informoval hejtman Martin Netolický. Akci organizačně zajišťuje oddělení Zastoupení Pardubického kraje v Bruselu.

 

Prodám byt 3+1 v OV, po kompletní rekonstrukci.  Tel: 733 129 846
 
Český systém čerpání evropských fondů na pranýři: z Bruselu, resp. Lucemburku na nás míří nikoli první, ale dosud nejostřejší kritika

Čerstvá výroční zpráva Evropského účetního dvora bohužel věrně odráží neblahý stav, v jakém se nachází náš sytém čerpání z evropských fondů. Hlavní problém spočívá v tom, že jsme dosud nepochopili evropská pravidla hry a opájíme se představou, že jsme suverénní, a tak si můžeme dělat, co chceme. Kritizované nedostatky našeho auditního systému jsou potom nevyhnutelným důsledkem špatně nastavených domácích pravidel a špatného fungování státní správy jako celku. Situace se nezlepší, dokud nevstoupí v účinnost zákon o státní službě a dokud bude nástup každého nového ministra doprovázen průvanem na úřednických postech. Platí železná rovnice: špatně nastavená pravidla plus pokulhávající administrativa rovná se vědomé či nevědomé krytí zlodějen.
Zpráva Evropského účetního dvora je ukázkovým příkladem střetu dvou rozdílných kultur - té evropské založené na zodpovědnosti, průhlednosti a profesionalitě a té naší domácí libující si v chaosu a kalných vodách, které umožňují, aby se kradlo.
Druhou rovinou problému je chybějící národní strategie, z níž by vyplynulo, na co vlastně chceme evropské prostředky použít. EU pak s otevřenou pusou zírá, jak se u nás z evropských peněz staví tu cesta vedoucí k domu toho či ono vlivného úředníka, politika či podnikatele, tu více či méně nesmyslný obchvat, nájezd či objezd, místo abychom se soustředili na posilování páteřních tras a koridorů.
Současné problémy by však neměly vést k zanevření na evropské fondy jako takové. Bylo by trestuhodnou chybou zaměňovat příčinu a následek. To bychom se pak chovali jako ta liška v Ezopově bajce, která  si chtěla natrhat pár hroznů, ale byly příliš vysoko, a tak si nakonec řekla, že je ani nechce, že jsou určitě nedobré a kyselé.  Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781