Bacrie opět boduje s křivolickou Pravěkou osadou             


 

I když počasí brzy přinese již druhou sněhovou nadílku nadcházející zimy, v křivolické Pravěké osadě je stále živo. Během listopadového státního svátku ji navštívila exkurze účastníků konference „Rekonstrukce a prezentace archeologických objektů 2012“, konané 16.-18. 11. v Deštném v Orlických horách, které se účastnilo také sdružení Bacrie o.s. Toto téma zaujalo odborníky z řad archeologie, členy skupin living history i nadšené laiky nejen z celé České republiky, ale konference se rovněž zúčastnili i archeologové z Polska. Celkem se sešlo téměř 80 účastníků.

Hlavními tématy byly opět možnosti prezentace dávných dob prostřednictvím archeoskanzenů a muzeí pod širým nebem a také archeologické experimenty přinášející nové poznatky o řemeslech či životě v minulosti. Členové sdružení Bacrie zde přednesli celkem pět příspěvků – od otázek poslání muzeí v přírodě po nové experimentální poznatky v kovolitectví bronzu.

Nejvýznamnějším příspěvkem sdružení bylo ovšem seznámení s činností v rámci Pravěké osady Křivolík a realizací projektu „Domov Pravěku“, který je v letošním roce finančně podporován Nadací Vodafone, Pardubickým krajem i Městem Česká Třebová. Tento projekt si klade za cíl rozšířit povědomí o technologickém vývoji a životu v pravěku, v rámci projektu vznikají podle archeologických nálezů i unikátní rekonstrukce technologických i sídlištních objektů.

Během sobotní exkurze pak účastníci konference mohli vidět kromě archeoskanzenu ve Všestarech (okr. Hradec Králové) a muzea v přírodě Villa Nova v Uhřínově (okr. Rychnov n/Kněžnou) také aktuální stav českotřebovské Pravěké osady. Kladně bylo hodnoceno nejen nepředimenzování záměrů činnosti v areálu, ale hlavně zasazení do živé krajiny a její využití, které přináší širší náhled do života našich předků.

Celkově si ale členové sdružení přivezli kromě uznání i mnoho nových poznatků. Věříme, že usilovnou prací v Křivolíku v příštím roce, se nám podaří získanou přízeň i uznání obhájit nejen u odborníků ale i u všech, kterým není lhostejný odkaz našich předků.