Českotřebovský deník 305/2012 (6.12.)                                  

Velký úspěch základní školy v Dlouhé Třebové

V úterý 20.11.2012 jsme odjeli se skupinou žáků naší ZŠ na vyhlášení soutěže školních literárních sborníků „Nadílka našich dílek 2012“. Do celostátní soutěže jsme letos na jaře přihlásili naši DRUHOU  KNIHU vydanou v květnu 2011.
Příjemné dopoledne děti strávily na tvořivých workshopech v ZŠ Táborská, Praha-4 Nusle. Následovala úspěšná prezentace naší knihy žákem Dominikem Zlesákem před všemi přítomnými.
Po zhlédnutí výstavy všech přihlášených sborníků jsme věděli, že naše kniha má své přednosti:
v autory textů a obrázků jsou všichni žáci školy
v nepsali jsme jen pro účast v  soutěži
v nemáme do knihy zásah od profesionálních grafiků,aj.
Čtení pořadí se nám zdálo být nekonečné. Literární díla ostatních byla oceňována, postupovalo se od čestných uznání i třetí a druhá místa byla udělena. Je možné, že jsme zůstali bez ocenění?
Základní škola Dlouhá Třebová  jsme slyšeli až nakonec, byli jsme první, byli jsme nejlepší mezi hodnocenými  školami. Devět páťáků převzalo ocenění a užilo si slávu na jevišti za všechny žáky dlouhotřebovské školy.
Zbytek hezkého dne jsme prožili na Vyšehradě, Slavíně a zakončili jsme ho procházkou na večerně osvětleném Václavském náměstí. Šťastni a plni dojmů jsme se vraceli DOMŮ.
Děkujeme dětem, učitelkám a zejména tiskárně OFTIS Ústí nad Orlicí a knihařství HÁC Česká Třebová, které mají na tomto úspěchu  svůj podíl.                                                                                                         Jana Esserová, Alena Kopecká
 
Zápis dětí do 1.ročníku Základní školy v Dlouhé Třebové  se koná v úterý 15.ledna 2013 od 13.00h do 17.00h v budově školy. Bližší informace o škole na www.zsms-dlouhatrebova.cz            

 

V našem areálu Peklák je vše připraveno na zimní sezónu 2012/2013. 
Čekáme  jen na vhodné povětrnostní podmínky k zahájení provozu. Pro návštěvníky jsme připravili několik novinek :naše škola se stala řádným členem Asociace profesionálních učitelů lyžování (APUL) což našim klientům zaručuje nejvyšší možnou kvalitu výuky. Naši instruktoři se vzdělávají dle metodiky Apul podle nejnovějších trendů ve výuce lyžování.  Další novinky:  zvětšená kapacita občerstvení, nové vybavení v půjčovně, nové výukové prvky a zázemí školičky.
1.12.2012 nad ránem jsme zahájili výrobu technického sněhu. Pokud počasí dovolí a podaří se nám nasněžit zahájíme provoz během příštího týdne. Dáme Vám včas vědět. Těšíme se na Vás v nové sezóně. Peklák tým
 
Metrans zahajuje zkušební provoz

Každá stavba jednou skončí a když vše dovře dopadne, následuje etapa provozní. Právě tak se děje v případě společnosti Metrans, jejíž areál tak ožije nyní také provozními prostředky, budou přijíždět a odjíždět kontejnerové vlaky, jeřáby budou sloužit. Investice se musí zase vrátit. A co víc, investice bude dále pokračovat, areál se ještě rozšíří.  O tom, jakým směrem se bude rozhodovat také na pondělním jednání zastupitelstva města. Současně se společností Metrans přijdou do města i další investoři, kteří postupně obsadí připravenou průmyslovou zónu, práci zahájí pracoviště celního úřadu....
 
Setkání na českotřebovské radnici  

Valná hromada Destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko.

Dne 27. listopadu se na českotřebovské radnici uskutečnila dvě významná setkání. Dopoledne se zde sešli  zástupci  měst a obcí, sdružených pod Destinační společností Orlické hory a Podorlicko, na podzimní valné hromadě. Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko poskytuje zázemí městům od Dobrušky po Českou Třebovou a na hranice s Králickým Sněžníkem.

 Na programu jednání byla kromě členských záležitostí nová marketingová strategie a také vylepšení spolupráce s podnikateli.Součástí jednání byly také prezentace nových projektů, konkrétně orlickoústeckého Cyklo&inline království, Česko polská příhraniční spolupráce nebo Marketingová kampaň z Regionálního operačního programu.

 

Setkání radnice s podnikateli.
Odpoledne se pak v obřadní síni města konalo další pravidelné setkání  vedení českotřebovské radnice s podnikateli. Na setkání se podílela tako oblastní hospodářská komora. Starosta Jaroslav Zedník informoval podnikatele o novinkách v oblasti připravované průmyslové zóny města, a zaměstnanosti, o přípravě na činnost společnosti Metrans, která dokončuje  stavební práce a zahajuje zkušební provoz, a o činnosti pracoviště Celního úřadu.  Více ZDE

 

Otevření stálé expozice mechanického (chodícího) UNZEITIGOVA  BETLÉMU

Výstavní síň Kulturního centra Česká Třebová
pondělí 17. prosince  v 17.00 hodin
Expozice je otevřena denně mimo pondělí od 10.00 do 18.00 hodin
24. 12. 2012 od 9.00 – 11.00 hodin
25. 12. 2012 od 13.00 – 18.00 hodin
26. 12. 2012 od 13.00 – 18.00 hodin
31. 12. 2012 – zavřeno
1. 1. 2013 od 13.00.- 18.00 hodin
 

 

Hejtman Netolický má na starosti finance a evropské dotace 

Praha (6. 12. 2012) – V Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky se včera konalo ustavující jednání Rady Asociace krajů ČR. Zúčastnil se ho i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který bude zastupovat kraje v oblasti financí a evropských fondů.
Rada Asociace krajů ČR, kterou tvoří hejtmani českých a moravských krajů, na svém prvním jednání po podzimních volbách volila své vedení. Ve funkci předsedy byl potvrzen hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Jeho místopředsedy se stali hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek, hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec, hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák a primátor Prahy Bohuslav Svoboda. Na jednání se také rozhodovalo, jak si hejtmani rozdělí oblasti, kterými se v rámci Asociace krajů budou zabývat. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický bude za kraje vystupovat v rezortu financí a evropských fondů. „Financování krajů je oblast, kterou jsem se chtěl zabývat a proto jsem o ni usiloval. Ostatně je to i moje odborná specializace,“ uvedl hejtman Netolický. „Důležitou oblastí jsou samozřejmě i evropské fondy a příprava příštího programovacího období z hlediska regionů. Čeká nás náročné vyjednávání, zejména na období let 2014-2020, protože financování regionálního rozvoje dozná pravděpodobně značných změn. Budu vyjednávat pozici krajů s ministerstvem financí a ministerstvem pro místní rozvoj. To je parketa, na které se pohybuji dlouhodobě, jsem proto rád, že mě tím kolegové pověřili.
 
Informace z 3. jednání Rady Pardubického kraje                                                                                   

Rada kraje chce podpořit přednádraží v Pardubicích 11,4 miliony korun
Radní Pardubického kraje přijali dnes na svém jednání primátorku města Pardubic Štěpánku Fraňkovou a jejího náměstka Martina Bílka, kteří prezentovali projekt Multimodální uzel veřejné dopravy v Pardubicích. Po krajském zastupitelstvu budou žádat další peníze na pokrytí vícenákladů, které městu Pardubice na projektu vznikly. Celkové náklady se z původní ceny realizace přednádraží vyšplhaly na 211,5 milionu korun. Rada Pardubického kraje konstatovala, že vzhledem ke schválenému rozpočtovému výhledu Pardubického kraje, který počítá s podporou ve výši 11,4 milionu korun, a s ohledem na dotaci přeložky trolejové trakce z regionálního operačního programu ve výši 36,4 milionu korun, jsou možnosti financování ze strany Pardubického kraje vyčerpány. „To rozhodně nejsou zanedbatelné částky. Škoda, že si město nepožádalo o více peněz ze švýcarských fondů, mohlo získat více než necelých devadesát milionů korun. Kraj by rád pomohl více nejenom Pardubicím, bohužel na to však v rozpočtu nemáme peníze,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Radní schválili nové vedení ve dvou kojeneckých ústavech
Rada Pardubického kraje letos v říjnu vyhlásila výběrové řízení na ředitele příspěvkových organizací kraje Dětského centra Veská a Kojeneckého ústavu a dětského domova ve Svitavách. Ředitelky obou zdravotnických zařízení Drahomíra Peřinová a Zora Hommerová se totiž rozhodly odejít do penze. Novou ředitelkou Dětského centra Veská jmenovali krajští radní na základě výběrového řízení Markétu Tauberovou, která v minulosti mimo jiné vedla krajské zdravotnictví. Do funkce nastoupí 1. února 2013. Řízením Kojeneckého ústavu a dětského domova ve Svitavách byla dočasně pověřena Drahomíra Votřelová, ta zde doposud pracovala jako výchovná sestra. „Obě zařízení v souvislosti s legislativními změnami v systému náhradní rodinné péče čeká do budoucna transformace, která nebude vůbec jednoduchá,“ vysvětlil náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek.

Místo pro život 2012: Pardubický kraj skončil osmý

 

Podle výsledků druhého ročníku unikátního výzkumu Místo pro život se nejlépe žije v Královéhradeckém kraji. Na druhém místě skončilo hlavní město Praha, třetí příčku obsadil Plzeňský kraj, který v loňském roce zvítězil. Pardubický kraj se umístil na osmé příčce. Kladně zde byla hodnocena především bezpečnost v kraji. O konečném žebříčku krajů rozhodla nejen statistická data, ale také průzkum mezi 1400 respondenty z celé ČR a kolegiem 20 respektovaných osobností napříč všemi obory. Skokanem roku se stal Moravskoslezský kraj, který vykazuje nejvýraznější meziroční nárůst investic na ochranu životního prostředí.

Celkové výsledky

Místa pro život 2012

1.

Královéhradecký kraj

2.

Hlavní město Praha

3.

Plzeňský kraj

4.

Jihočeský kraj

5.

Vysočina

6.

Liberecký kraj

7.

Zlínský kraj

8.

Pardubický kraj

9.

Karlovarský kraj

10.

Jihomoravský kraj

11.

Středočeský kraj

12.

Olomoucký kraj

13.

Ústecký kraj

14.

Moravskoslezský kraj

Pardubický kraj má víc pozitivních než negativních stránek. Koncentruje se tu nejméně uživatelů drog, odehraje se zde také podprůměrný počet trestných činů. Region nabízí velké množství pracovních příležitostí také pro zdravotně postižené. Kraj se nepotýká s tak vysokou produkcí podnikového odpadu, toho se zde vyprodukuje asi o 60 % méně než v celorepublikovém průměru. Na zdejších silnicích se také ve srovnání s celorepublikovým průměrem stane asi o pětinu méně dopravních nehod.

 

Mezi slabá místa kraje patří podprůměrný počet studentů studujících ve svém kraji nebo počet dětských hřišť, kterých je v tomto kraji nejméně ze všech. Velmi nízké jsou také investice, které do kraje proudí přes CzechInvest.

 

Hodnocení dle „tvrdých dat“ se však v některých ohledech značně liší od názorů obyvatel. Turismus a vyžití ve volném čase místní lidé výrazně přeceňují. Z pohledu jejich spokojenosti je tato oblast na prvním místě, data ji však řadí na místo předposlední. Co je z jejich pohledu naopak podceňováno, jsou pracovní podmínky v kraji. Lidé jsou s nimi spokojeni nejméně, data je však hodnotí průměrně.

Skokan roku

Novinkou letošního ročníku Místa pro život je kategorie Skokan roku, v níž je oceňován kraj s nejvýraznějším meziročním nárůstem v některém z hodnocených kritérií. O vítězi rozhodovali členové odborného kolegia. Podle nich zaznamenaly v roce 2012 nejvýznamnější posun investice do životního prostředí. Skokanem roku se tak stal Moravskoslezský kraj, v němž tyto investice meziročně narostly o 77 procent. Zatímco v ČR to bylo průměrně o 10 procent 
Grand Restaurant Festival 2013 opět v Pardubickém kraji

Pardubice (6. 12. 2012) – Po úspěšném třetím ročníku Grand Restaurant Festivalu, který navštívilo více než 22 000 hostů, se letos této oslavy gastronomie dočkají opět také lidé v Pardubickém kraji.  Mezi TOP 100 podniků z publikace Maurerův výběr Grand Restaurant se vešly také dvě restaurace z regionu. „Lidé budou moci ochutnat opravdu špičková jídla za zvýhodněné ceny, ke kterým by za normálních okolností dostali jen obtížně,“ říká hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který převzal nad festivalem osobní záštitu. Akce se koná od 15. 1. do 28. 2. 2013. Předprodej festivalových ochutnávek začal již prvního prosince.
„Mám radost, že se do tohoto výběru dostaly hned dvě restaurace z kraje. Ať už Bonté v Pardubicích, nebo restaurace Bohém v hotelu Aplaus v Litomyšli nabízejí velmi zajímavé speciality. Alespoň jeden z podniků se chystám v rámci festivalu určitě navštívit,“ objasňuje hejtman Netolický. Lidé se mohou zúčastnit GRAND RESTAURANT FESTIVALU, pokud si zakoupí na www.grandrestaurantfestival.cz festivalovou ochutnávku do vybrané restaurace na příslušný den a čas. Za 200 až 600 korun ochutnají takové delikatesy jako je filátko z krokodýla, křepelčí stehýnka na nádivce z pancetty, půlku kanadského humra na mainský způsob nebo úplně klasické pečené selátko na šalotce a česneku s kroupovým prejtem.
Prostor dostanou i farmářské a tradiční pokrmy
Myšlenkou festivalu je umožnit komukoliv, kdo má zájem o kvalitní gastronomii, aby navštívil nejlepší a zároveň leckdy dražší podniky této země a to za symbolické ceny. Chceme prezentovat nejenom kvalitní restaurace, ale také farmy a tradiční suroviny ve vybraných regionech. Hostům festivalu by nemělo být jedno, co si dávají do pusy,“ vysvětluje zakladatel ankety Grand Restaurant Pavel Maurer. Právě zapojení také tradiční pokrmů do menu jednotlivých restaurací v rámci festivalu vítá také hejtman Martin Netolický. V Litomyšli si v této kategorii kuchař připravil grilované filety z Litomyšlského pstruha, v pardubickém Bonté bude pro návštěvníky připraven srnčí hřbet s perníkovou kroketou. „Ochutnávku lze zakoupit také formou dárkového poukazu, kdo tedy nakupuje vánoční dárky na poslední chvíli, má podle mého názoru dobrý tip na originální dárek,“ doplnil hejtman.
Festivalová nabídka jídel v HOTELU APLAUS LITOMYŠL, BOHÉM
Mistrovský kousek šéfkuchaře - Hovězí líčka na víně
Nejlepší jídlo od maminky - Pečené kotlety z mléčného selete
Farmář & tradice / Tradiční specialita - Grilované filety z Litomyšlského pstruha
 
Festivalová nabídka jídel v restauraci BONTÉ v Pardubicích:
Mistrovský kousek šéfkuchaře - Pečený filet candáta s dýňovým pyré, pečenou červenou řepou a domácí hříbkovou raviolou
Nejlepší jídlo od maminky - Roládka z perličky plněná tučnými husími játry s kaštanovým pyré, glazírovanou karotkou a tymiánovou omáčkou
Farmář & tradice / Tradiční specialita - Váleček srnčího hřbetu pečený v jihotyrolském špeku, omáčka z pečených švestek a portského vína, konfitované hrušky a perníková kroketa
Podrobnější informace o předprodeji naleznete na www.grandrestaurantfestival.cz nebo na www.pardubickykraj.cz.