Rok 2011v kostce                                                                     
Ohlížíme se uplynulým rokem a hledáme co jsme v České  Třebové dosáhli, získali nebo ztratili                                          
Text byl od prvního zveřejnění na webu doplněn a upraven dle názorů cca desíti přispívatelů, nicméně je stále více méně subjektivním pohledem autora.
 
Investice roku 2011
Po 40 letech od zrušení expozic Městského muzea byla v červnu zahájena dostavba a rekonstrukce nové budovy v Klácelově ulici  jako akce podpořená  Regionálním operačním programem EU (oblast infrastruktura pro cestovní ruch).  Po mnoha desetiletích byla zastavěna smutná proluka v Klácelově ulici. Akce bude dokončena v roce 2012. Stavbu provádí První litomyšlská stavební, která nabídla nejlepší podmínky. Výběrové řízení proběhlo pro investora velmi úspěšně, původně stanovenou "tabulkovou cenu" se podařilo podstatně snížit a uspořit. Město získá tak významnou budovu za velmi přijatelné peníze.
Nový sběrný dvůr v Semanínské ulici - stavba také podpořená EU je spíše hospodářského charakteru, má moderní řešení a zlepší kvalitu třídění odpadu v rámci města. Klade si za cíl i ušetřit prostředky určené na likvidaci odpadu, to prokáže až jeho fungování. Stavbu prováděla podle výběrového řízení firma M-Silnice, a.s., velkou část prací ovšem stavba jako poddodávku  společnost Agile. Občané upozorňují na nevhodnou polohu nového sběrného dvora vzhledem k obydlené části  města.
Rekonstrukce čistírny odpadních vod na Lhotce a dostavba kanalizace v dosud neřešených lokalitách města.  Investičně náročná akce je podpořena dosud největší dotací  z evropských fondů ve městě byla zahájena v srpnu 2011, má být dokončena do konce roku 2012. Do konce roku 2013 pak bude probíhat zkušební provoz.  Stavbu provádí sdružení firem OHL - ŽS a Hochtief CZ. Dosažená konečná cena činí 283 mil. Kč bez DPH, t.j. s daní 339 mil, Kč. Logické bylo očekávání, že dodavatel bude na tak velké stavbě také spolupracovat s místními firmami. Stanovil jim však tak těžké podmínky, že nejsou akceptovatelné a  tak nakonec nemalou část prací na stavbě konají zahraniční dělníci.
Úprava pěší zóny na Splavě. Dvouletá etapová akce byla úspěšně dokončena k plné spokojenosti občanů a také města jako investora. Město stavbu platilo plně ze svého rozpočtu, dodavatelem akce byla společnost RYDO - Novák.
Stavba hypermarketu Kaufland doplnila stávající obchodní zónu Primona a učinila ji ještě přitažlivější, nový obchodní dům byl otevřen začátkem října 2011. Nově budované asijské obchodní centrum u Lidlu  není dosud v provozu.
Sídliště Trávník bylo 12.12. připojeno na dálkový horkovod z uzlové kotelny ČD. Umožnila to investice zajištěná DKV. TEZA tak odebírá z této kotelny pro vyhřívání bytů a TUV již 40% tepla, zbytek z plynových kotelen.
 
Očekávání roku: Příchod firmy METRANS do České Třebové  (prodej pozemků realizován, přípravné práce pro I. etapu již byly zahájeny, sliby pro další budoucí rozšíření zůstávají, na reálný příchod firmy a výstavbu logistického terminálu se stále čeká)
 
Zmařená investice roku: Příprava stavby větrných elektráren v Kozlově a Skuhrově byla financována společností TEZA, nerealizací záměru, schváleného v r. 2009 zastupitelstvem města vznikla TEZE  ekonomická ztráta ve výši přes půl milionu korun. Investici prohlásila valná hromada TEZY 12.12. jako zmařenou, ztráta byla částečně kompenzována vkladem některých pozemků z vlastnictví města, např. pozemku pod bývalými choceňskými baráky v Benátkách.

Akce roku 2011 51. Jabkancová pouť opět velmi dobrá (s celodenním programem, novým purkmistrem Jiřím Svatošem a kapelou Řetůvanka), Česká Třebová se opět prezentovala samostatně na veletrhu Holiday world, tentokrát jako jediné město z Pardubického kraje. Slavnostní zahájení 3D projekcí v kině Svět 3. listopadu 2011. Největší sportovní akcí byla srpnová kvalifikace na MS v běhu do vrchu na Pekláku.

Osobnosti roku 2011: JUDr. Martin Netolický - byl 15. 12. 2011 zvolen radním Pardubického kraje pověřeným řídit oblast zdravotnictví v kraji po letech máme opět Třebováka  v důležité funkci ve vedení Pardubického kraje, Jiří Svatoš, nový purkmistr čtvrti od Kostelíčka....

Sportovci roku 2011 Monika Simonová (cyklistika), Michal Horáček, Ing. Aleš Stránský, Jan Friš, Michaela Stránská, mistryně republiky v běhu na 1500 m, (atletika) Pavel Jiroušek (kuželky - juniorský Mistr ČR, nejlepší juniorský kuželkář roku 2011, hraje však od září v Rakousku (Mistelbach). Extraligový tým hokejbalistů dosáhl vynikajícího umístění v závěrečném play-off soutěže. Jako nejlepší sportovec Pardubického kraje v kategorii Masters byl vyhodnocen Aleš Stránský, mistr světa v běhu do vrchu 2010. 

Ceny města v roce 2011
Cena Kohout 2011 Za přínos pro českotřebovský sport: Jan Šimůnek
Cena města Kohout 2010: za přínos pro českotřebovský sport: PaedDr. Miloslav Zoubele
Cena města Kohout 2010: občanské sdružení Bacrie za realizaci Festivalu živého pravěku v r. 2010
Cena města Kohout 2010:  hudební skupina rockband NIL Česká Třebová  za nové album DIRTY 2010
Složení kapely: Jan Končický, Kobéz, Hana Kosnovská a Michal Končický
Cena města Kohout 2010: PhDr. Ludmila Kesselgruberová - Marešová za přínos pro kulturní živost města s přihlédnutím k velmi úspěšnému projektu Výtvarná Svinná
Cena starosty města: Miloš Dušek,  účastník protifašistického odboje, poslední žijící odbojář v České Třebové
Cena starosty města: Mgr. Milan Michalski za působení v Mineralogickém  klubu a fotografickou dokumentaci akcí města
Cena starosty města: Ing. Aleš Stránský za přínos propagaci sportu mládeži, za velké sportovní úspěchy v roce 2010, kdy se stal Mistrem světa v běhu do vrchu a vyhodnoceným sportovcem našeho okresu i kraje

Výročí roku 2011:

210 let (r. 1801) od postavení kostela sv. Jakuba (zásluhou Aloise Josefa, syna knížete Františka Lichtenštejnského). Před 20 lety r. 1991 byla zahájena poslední oprava věže kostela
160 let (4. září 1851 večer) od třítýdenního pobytu české spisovatelky Boženy Němcové se svými čtyřmi dětmi.
125 let od vzniku Okrašlovacího spolku "slaví" spolek bohužel útlumem činnosti
100 let od postavení městské elektrárny  v Podbranské ulici – počátek elektrifikace města
75 let od rozšíření turistické chaty Maxe Švabinského na Kozlovském kopci (do dnešní podoby)
60 let od slavnostního odhalení bronzového sousoší Sbratření, díla akademického sochaře Karla Pokorného původně na hlavním (Starém) náměstí. V červnu r. 2010 byla socha umístěna na novém místě u železniční polikliniky, 60 let tenisu v České Třebové
40 let od ukončení výroby českotřebovského piva a úpravy objektu na sodovkárnu
30 let  od slavnostního zahájení provozu krytého plaveckého bazénu (11. května 1981)
25 let od zahájení vyučování v nově postavené základní škole na Parníku  (r. 1986) postavené jako vybavenost sídliště Lhotka
20 let od otevření Investiční banky, která zakoupila objekt  býv. ředitelství PMP Potraviny, dřívější Občanské záložny
15 let od založení společnost Eko- Bi s.r.o se 100% podílem města a zahájení výstavby nového závodu KORADO.
Zajímavosti roku 2011:
Několik ocenění pro dopravní terminál Jana Pernera Česká Třebová v architektonických soutěžích. Jako nejprestižnější se uvádí Titul "Stavba roku 2011 v Pardubickém kraji". Dále to byla ocenění "TOP INVEST 2011", Cena za ekologický přínos, Cena v soutěži Cesty městy 2011 kategorii nejlepší plošné řešení a další....
Archeologický průzkum při výstavbě nových budov pro Městské muzeum přinesl překvapivé objevy dokazující obydlení lokality již v polovině 13. století a tím ohrozil dosavadní teorie o kolonizaci území pány z Drnholce, jak dosud předpokládá Prof. PhDr. J. Musil. 
Po roční přestávce, kdy probíhala rekonstrukce budovy bývalé školy, se ve Svinné opět uskutečnil ples, tentokrát s podtitulem  "společenský", kterým byl vlastně rekonstruovaný objekt uveden do provozu.
Digitalizace městských kronik České Třebové, Parníka a dalších městských částí byla dokončena. zpřístupněno je celkem 71 knih a 30 příloh; Česká Třebová 1744-2009 (58 knih a 26 příloh), Kozlov 1945-2005 (1 kniha a 2 přílohy), Lhotka 1929-1989 (3 knihy a 2 přílohy), Parník 1925-1946 (9 knih).
Město Česká Třebová se v anketě město pro byznys umístilo na 4. místě v Pardubickém kraji (další zlepšení druhý rok za sebou).
Česká Třebová byla na XII. Sněmu měst a obcí ve Zlíně zvolena spolu s dalšími 5 subjekty členem 102 členné Rady Svazu Měst a obcí  a navíc také členem Komory měst Svazu měst a obcí, kde zastupuje města  Pardubického kraj.
Mrzutost roku:
Českotřebovská parní lokomotiva Kačenka 319.922 nešťastně havarovala v červenci u Jihlavy při svém přesunu na Telčské léto, kde pravidelně působí. Spolu s Kačenkou vykolejily i tři historické vagóny, z nichž jeden zřejmě nepůjde vůbec opravit.
Marný boj (na různých úrovních) za větší počet zastávek vlaků vyšší kvality na nově dokončeném dopravním terminálu Jana Pernera. Nepodařilo se u nás ani zastavit žluté vlaky Regiojet soukromého dopravce, zastavují však v Ústí nad Orlicí.

Jubilanti roku:  Eduard Vaníček (85)  Jarka Bittl (80) František Antonín Bečka (60) Dechová hudba Řetůvanka (5 roků), Marta Cupalová (98)  Matylda Vágnerová (100)

Iniciativa roku 2011  
Díky iniciativě neformální skupiny kolem Michala Andrta se podařilo (s příspěvkem města) nově upravit dosud špinavý a neudržovaný, ale  frekventovaný podchod  pod železniční tratí u Červeňáku. Kolem výsledku realizovaného projektu vznikl mediální rozruch. Autor přehledu považuje za významné, že akce vznikla jako spontánní iniciativa mladých vedoucí k seberealizaci a ke zlepšení prostředí ve městě.
Televizní natáčení (a také vysílání) Toulavé kamery v zimním období na Třebovských stěnách, v Srnově i u rotundy sv. Kateřiny (iniciativa PaedDr. Hany Grundové). výlet vyšel také jako součást knihy Toulavá kamera.
Nová poznávací stezka z Javorky a Borku do Semanína, vznikla z iniciativy ZŠP v Borku. Z iniciativy této školy byl otevřen také přípravný ročník pro dětí které v dalším roce nastoupí do základních škol.
Noc kostelů Českotřebovské církve se poprvé přihlásili 27. května k mezinárodní iniciativě "Noc kostelů" s bohatým a zajímavým programem v České Třebové i Dlouhé Třebové. 

Návštěvy roku: Ministři Vít Bárta (doprava) a Jiří Besser (kultura)  zahájili návštěvu Pardubického kraje v České Třebové. očekávání pomoci při zastávkách rychlíků ve Třebové se nesplnilo, oba ministři byli později během roku ze svých postů po aférách odvoláni.

Spravedlnost roku: Žaloba firmy Cervin, s.r.o. na T.J. Sokol Česká Třebová  o cca 1 milion korun (za údajné vícepráce a penále), potvrzená okresním soudem, byla u odvolacího krajského soudu zamítnuta. Soud  přezkoumal znalecký posudek a stanovil opak, firma Cervin má naopak za neoprávněně fakturované a již zaplacené práce zaplatit T:J. Sokol statisíce korun. Přesto T.J. Sokol je rozhodnuta prodat vstupní část do Sokolovny (bývalý hostinec), který přímo pro sportovní činnost nepotřebuje a vyžaduje nákladné opravy.

Zklamání roku:
Zrušený více než rok připravovaný a mediálně propagovaný záměr na obohacení městské dopravy tzv. Radiobus,
Zavedení nového systému integrované dopravy IREDO, který přinesl více negativ než pozitiv, omezil železniční dopravu
Neotevření další nové třídy na některé mateřské škole při podstatném nárůstu počtu děti "školkovského věku"
Zbytečné kácení (podle názoru řady občanů) stromů kolem Bosenského pavilonu v Javorce.
Přechod na digitální terestické televizní vysílání znamenal pro řadu lidí využívajících dosud vlastní střešní antény rozčarování nad nedostatečnou kvalitou digitálního signálu, digitální převaděč nebyl vybudován, většina lidí musela přejít na jiný způsob příjmu signálu.

Ztráty roku 2011  PhDr. Jindřich Růžička (leden), Josef Bruna (únor) Věra Štěpániková - Ročková (duben), Mojmír Stránský (červen), Jiří Pištora, Vladimír Rula (listopad).  Ztrátou roku je jistě (v jiné rovině) také zbourání bývalé přádelny ( a dalších budov) v areálu Primony (srpen)

Problém roku 2011:  Investice do rekonstrukce bývalé školy ve Svinné. Nešlo však pouze o akci roku 2011, v tomto roce byla pouze "na etapy" dofinancována. Akce v objemu cca 4,2 mil. Kč byla realizována v letech 2009 - 2011 bez předchozího schválení zastupitelstvem města.

Kulturní počin roku:
Zahájení provozu digitalizovaného kina Svět v Kulturním centru 3. listopadu 2011 včetně 3D projekcí podstatně zlepšil návštěvnost kina a rozšířil možnosti, v podstatě zachránil další existenci kina v České Třebové. 
Jubilejní 50. ročník koncertního předplatné KPH s velmi nabitým programem přivedl na koncerty další desítky posluchačů. Současně byla dokončena digitalizace všech kronik Kruhu přátel hudby v České Třebové, které dokumentují veškerou koncertní aktivitu ve městě za posledních 50 let.
Hudební festival Antonína Bennewitze - XIII. ročník. Nejúspěšnější akcí byl 27.5. koncert Pavla Šporcla a skupiny Gipsy way.
Koncert Řetůvanky k 90. narozeninám Dobromila Keprta v Kulturním centru. Oslavenec dirigoval svou oblíbenou skladbu.Řetůvanka vystoupila  v Č. Třebové ještě na dalších třech koncertech.
Pocta Antonínu Dvořákovi - koncert pěveckého sboru Bendl Č. Třebová se sbory z Litomyšle, V. Mýta a Chocně společně s litomyšlským symfonickým orchestrem říjeným J,. Fajfrem v kostele sv. Jakuba. Mezi sólisty podala vynikající výkon i českotřebovská sopranistka Eva Vaverková, dále zpívala Zdeňka Erlebachová (alt) a Filip Dvorský (tenor) a Leoš Krejčí (bas.)  Bendl vystoupil během roku 2011 (jen ve Třebové) ještě na dalších čtyřech koncertech, na dalších koncertech i jinde.
Akce Městského muzea trvale potvrzují vysokou úroveň. Zejména jde o výstavu z díla Viléma Brázdy,  díla Jarky Bittla, ale také např. zajímavý komponovaný pořad "Pojďte s námi do bia"  nebo přednášku k 160. výročí pobytu Boženy Němcové na Horách, Muzejní noc v Kozlově....
Mezi kulturní počiny lze jistě zařadit také Nadační ples trojice podnikatelských firem DS Intex -  Gregar elektro  - Rydo Novák,  krajský Lidový ples, oba v Národním domě,  a Ples sdružení Za jeden provaz  na Horách. Všechny tyto plesy měly benefiční rozměr. Kulturním počinem bylo také otevření nového knihkupectví LEFF v Litomyšlské ulici.
Vystoupení  dua TARA FUKY (jedno z nejosobitějších uskupení české hudební scény) a jednoho z největších objevů posledních let, kapely Zrní. Oba koncerty se uskutečnily v klubu Modrý trpaslík.
 
Školský počin roku:
Sloučení středních škol, konkrétně VOŠ a SOŠ Gustava Habrmana  v Habrmanově ulici a SOŠ a SOU technických oborů na Skalce do jednoho celku s názvem VOŠ a SOŠ technická Česká Třebová.
Majáles a další aktivity českotřebovského gymnázia.
Příběh Země - vystoupení tanečního oboru ZUŠ, které muselo být pro velký zájem znovu reprízováno a celoroční aktivita ZUŠ nejen na vlastních koncertech. ZUŠ obohacuje také další kulturní a společenské akce ve městě.
Podzimní doteky - regionální festival tance - pořádala Taneční škola Česká Třebová
Plaveme se školou - akce, kterou pro českotřebovské základní školy uspořádalo 16.12. TJ Plavecké středisko Č. Třebová pod záštitou Pardubického kraje

Kniha roku:  "Šel jsem tím městem - Česká Třebová očima fotografa a básníka"autorů Jaroslava Plocka a Miroslava Fišmeistera

Divadlo roku - Reprízy Podskaláka a účast DS Hýbl na krajské postupové přehlídce s inscenací "Věno slečny Laury", tradiční červnové představení Divadla Járy Cimrmana.
Tyjátr na trati - pokračoval cyklus klubových divadelních  večerů v Modrém trpaslíku.  Zřizovatel klubu Modrý trpaslík - skupina Triárius se trvale věnuje divadlu nejen jako hostitel a organizátor, ale také tvoří vlastní inscenace a působí i mimo Českou Třebovou.

Výstava roku: Výstava k 60. narozeninám Fr. Bečky, Výstava z díla Jaromíra Garguláka, Zrcadlení Jarky Bittla k 80. narozeninám

Sportovní počin roku:
Kvalifikace na MS v běhu do vrchu v areálu Peklák (v srpnu) ukázala na další možnosti využití areálu. Přišla i nabídka pořádat zde přímo Mistrovství světa, jde však o mimořádně finančně náročný projekt a finanční spolupráce atletického svazu nebo státu je spíše hypotetická. Akce je ukázkou obrovského nasazení a kvality práce ČTBK Iscarex Česká Třebová
Kuželkáři TJ Lokomotiva vyhráli Pohár ČKA i první ročník "Superpoháru", v I. lize skončili třetí .
Pardubická podkova - 33. ročník turistického pochodu se konal 16. dubna poprvé na trasách v okolí Č. Třebové, start a cíl byla na Terminálu Jana Pernera.
Putování za Třebovským kohoutem - 35. ročník byl opět dvoudenní, Akce se zúčastnilo více než 1000 turistů a cyklistů.
3. ročník Cyklomaratonu na účasti předních bikerů a opět velké účasti bikerů z celého Česka. Spolupracuje českotřebovská skupina "Chmelové šišky" pod vedením Milana Čechala.
Dětská lední revue na Skalce - Krasobruslařský klub Pardubice předvedl na českotřebovském zimním stadionu  v pátek 21.1. 2011 krásné a pro děti jistě zajímavé a inspirativní  pásmo  složené  z pohádek a  známých písniček. Byla to první taková akce na našem zimním stadionu.
13. Týden sportu, který vyvrcholil úspěšnými závody  "O železného kohouta" a českotřebovským aguatlonem
 
Firma roku
KORADO, a.s., oslavila 20 let od zavedení značky KORADO Dnem otevřených dveří v září 2011 a pochlubila se výbornými výsledky  ve výrobě a odbytu.
CZ LOKO - v prosinci 2011 dokončila s využitím fondů EU výstavbu  nové haly pro opravu a výrobu elektrických točivých strojů. je to rychle rostoucí firma se zaručeným odbytem v zahraničí, která  rychle zvyšuje produktivitu i kvalitu práce, jedna z nejlépe ceněných firem v regionu a ve svém odvětví činnosti.

Petice v roce 2011: Petice občanů proti  umístění veřejných WC v pěší zóně na Splavě, petice M. Felgra za odstranění sochy J. Pernera byla začátkem roku 2011 předána radě města. Další petice proti návrhům OREDA na nezastavování vlaků v Dlouhé Třebové, Semaníně a dalších zastávkách sbírala podpisy i v Č. Třebové, např. na Lhotce.

Milan Mikolecký