Pětatřicítka se začíná rozjíždět, kalamitní stav na Svitavsku ale stále platí   

Pardubice – Ve 13.00 hod. se znovu sešel krizový štáb, který už od nočních hodin řeší kalamitní stav na silnicích v Pardubickém kraji. Silničáři, hasiči i policie informovali hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka o aktuální situaci na silnicích a o krocích, které podnikají. Dobrou zprávou je, že se podařilo zprůjezdnit silnici I/35 pro údržbovou techniku až k odbočce na Opatov. Totéž se týká nejhoršího úseku z odbočky silnice I/43 na Opatov po odbočku silnice I/34 na Svitavy, kde se třemi řadami kamionů zablokovaná silnice začíná uvolňovat.

Ve spolupráci s Policií ČR a technikou Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje se krajským silničářům daří postupně „čistit“ jednotlivé úseky silnice I/35 v úsecích průtah Litomyšle – Lačnov a Lačnov – křižovatka Koclířov. Optimistické odhady mluví o tom, že max. do dvou hodin (do 15:00 hod.) by silnice I/35 měla být průjezdná v celé své délce.

„Tyto zprávy jsou pozitivní, nicméně na silnicích II. a III. třídy na Svitavsku a části okresu Ústí nad Orlicí stále potíže přetrvávají. Proto zůstává vyhlášen kalamitní stav, a to nejméně do pátku 12.00 hod. Vše bude záviset na aktuálním vývoji situace,“ shrnul situaci hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. Ten bude stav silnic osobně v odpoledních hodinách kontrolovat. Krizový štáb i nadále žádá řidiče, aby sledovali aktuální situaci a nevjížděli do problematických úseků.

Úplně uzavřená zůstává silnice I/11 přes Suchý vrch.

Aktuální přehled sjízdnosti jednotlivých úseků silnic v Pardubickém kraji je k dispozici na stránkách Správy a údržby silnic Pardubického kraje www.suspk.cz.

Stav 16.2. v 18:40 Kalamitní situace na silnicích v Pardubickém kraji, zejména na Svitavsku a Orlickoústecku, se k večeru pomalu uklidňuje. Silničáři ve spolupráci s hasiči a policií v odpoledních hodinách zcela zprůjezdnili klíčovou komunikaci I/35 směrem na Moravu. V tuto chvíli by již měl být provoz plynulý.

 

Kvůli kalamitní situaci na silnicích v Pardubickém kraji zasedal krizový štáb silničářů

Pardubice – V sídle Správy a údržby silnic Pardubického kraje zasedal krizový štáb, který řešil kalamitní situaci na silnicích v regionu. Zejména na Orlickoústecku a Svitavsku jsou uzavřeny některé úseky silnic, jinde je blokují kamiony či havarovaná osobní auta. Jednání řídil hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, přítomni byli zástupci silničářů, policie i hasičů.

Hejtman Pardubického kraje se zajímal o současnou situaci a o krocích, které silničáři se složkami IZS podnikají. „Osobně jsem projížděl po silnici I/35. Kamiony i osobní auta stojí v obou směrech a často blokují vjezd technice silničářů. Je to opravdu kalamitní situace a proto mne v tuto chvíli zajímá, co budou silničáři dělat a kdy budou schopni uzavřené silnice znovu otevřít,“ řekl hejtman Radko Martínek.  Situace na silnicích se aktuálně mění. Silničáři operativně řeší jednotlivé úseky a domlouvají se s policií a hasiči na uzavírkách a výpomoci s odtažením havarovaných nebo odstavených vozidel.