Českotřebovský deník 57/2012 (6.3.)                                      

Fotografie LB

Recitál Alžběty Poukarové (viloncello)   Úterý 13. 3. 2012 od 18 hodin v Malé scéně  

Informace z 37. mimořádného jednání Rady Pardubického kraje  

Pozice krajů k postupu přípravy ČR na kohezní politiku 2014 – 2020. Kraj podpořil regionální operační programy. Na mimořádném zasedání v pondělí 5. března  radní Pardubického kraje vzali na vědomí společný postoj krajů k vládou plánovanému omezení operačních programů pro čerpání prostředků z Evropské unie v letech 2014 – 2020. „Rada se jednoznačně vyslovila především pro zachování regionálních operačních programů a regionálních rad i v příštím programovacím období,“ uvedl hejtman Radko Martínek
 
Alkoholici zachraňují nádraží  

Srdečně Vás zveme do Ústí nad Orlicí na kultovní představení Národního divadla moravskoslezského podporující občanské sdružení NÁDRAŽÍ NEDÁME!
 
Venedikt Jerofejev (1938–1990) MOSKVA → PETUŠKY 
Bible všech alkoholiků

KDY: pondělí 12. března 2012
KDE: nádražní restaurace v Ústí nad Orlicí („Stará dáma“)
V KOLIK:  18.00 hodin
PROČ: na podporu občanského sdružení NÁDRAŽÍ NEDÁME!
Vstupné dobrovolné, řízek 35 Kč, cenu vodky tajíme.
POZOR!  Diváci projdou před představením testem na přítomnost alkoholu v krvi. Divák s negativním nálezem ihned vypije jednu vodku, jinak nebude na představení vpuštěn.
Umělci vyjíždějí vlakem RegioJet z Ostravy-Stodolní ve 14.44 hodin. Těšíme se na Vás i na cestě zpět, kdy umělci opustí Ústí nad Orlicí ve 21.05 vlakem stejné etikety a relaxovat budou ve voze č. 2.
Míst ve vlaku i nádražní restauraci je zatím stále dost… Šiřte prosím dále – pozvánka je v příloze…
Děkujeme STUDENT AGENCY a jejich RegioJetu – oficiálnímu dopravci a bratru představení.
Představení pořádá Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR.
Z důvodu omezené kapacity nádražní restaurace žádáme o potvrzení účasti. Děkujeme.
Za NDM (na)zdraví, Dita Eibenová
 
Dita Eibenová mimořádné projekty / special projects
NÁRODNÍ DIVADLO MORAVSKOSLEZSKÉ
THE NATIONAL MORAVIAN-SILESIAN THEATRE
příspěvková organizace statutárního města Ostrava Čs. legií 148/14, 701 04 Ostrava, Czech Republic
Tel.:  +420 596 276 201 GSM:  +420 775 560 601  Email: dita.eibenova@ndm.cz
 
Hejtmanské putování po kraji   

Holice (1. 3. 2012) – Pracovní cesta zavedla hejtmana Radko Martínka do Holic. Ve středu ráno zamířil do firmy Pacifik Direct, která  vyrábí značkovou kosmetiku pro luxusní hotely po celém světě. Se zástupci městské samosprávy se setkal na radnici, zkontroloval rekonstrukci muzea Dr. Emila Holuba a zastavil se v sídle Dělnické tělovýchovné jednoty.
Kosmetiku z Holic znají v Dubaji i Argentině Letadla, pokoje luxusních hotelů a zaoceánské parníky po celém světě jsou vybaveny  značkovou kosmetikou ze společnosti Pacifik Direct  v Holicích. Nechyběla ani v nedávno ztroskotané výletní lodi Costa Concordia.  Před dvaceti lety firmu  založil Martin Samek v garáži. Zakladatel se soustředil na to, co v hotelích tehdy chybělo, spojil se s anglickou firmou a rozjel tak velký byznys. Dnes sídlí  v moderním areálu, má vlastní vývoj   s laboratořemi na kontrolu kvality a testování výrobků. Ročně opustí brány závodu až  90 milionů  lahviček a tubiček.  O tom, že kontrola v podniku je přísná, se hejtman přesvědčil na vlastní kůži. Všechny prostory, od  výroby obalů přes plnění až po dárková balení,  prošel společně s jednatelem společnosti Josefem Tesaříkem  ve speciálním oblečení. „Je potěšující, že zaměstnanci, převážně z Holicka, pracují v tak příjemném prostředí,“ konstatoval  hejtman, na něhož návštěva ve firmě se zahraničním kapitálem udělala velmi dobrý dojem.  „Na každém kroku je  vidět, že dbáte na firemní kulturu,“ pochválil hejtman přístup k zaměstnancům, jichž ve společnosti pracuje necelých dvě stě.  
 
V Holicích uvažují o stavbě zušky, řekli hejtmanovi 

Na radnici se zajímal hejtman Radko Martínek mimo jiné o prostory pro ZUŠ. Při poslední návštěvě, před třemi lety, udělili  hygienici  umělecké škole výjimku, která skončila. Nyní se dozvěděl, že  přestavba nepřichází v úvahu, proto zastupitelé stojí před rozhodnutím, zda přemístí  základní uměleckou školu do bývalé šatlavy, nebo ji postaví na zelené louce.  Která z variant nakonec dopadne, tím se budou zabývat městští zastupitelé na jednání v polovině března.  „Malý okres, kterým trojkové obce jsou, by určitě vlastní hudební školu měl mít. Je však otázka, zda stavba odhadovaná na padesát milionů korun, příliš nezatíží městský rozpočet,“  uvedl starosta Ladislav Effenberk.  Zástupci Holic, starosta Ladislav Effenberk, místostarosta Vítězslav Vondrouš a tajemník Vladislav Branda,   hovořili na radnici s hejtmanem o připravovaných změnách v rozpočtovém určení  daní a jejich dopadech  na rozpočty obcí.  
 
Dělnická tělovýchovná jednota ctí odkaz  zakladatelů

Objekt Dělnické tělovýchovné jednoty (DTJ) byl dalším místem, kde hejtman strávil hodinu pracovního času.  Starosta DTJ Milan Štěpánek nejdříve provedl hejtmana po areálu, aby mu ukázal, co se jim podařilo od poslední hejtmanské návštěvy vylepšit. „Moc nám pomáhají příspěvky od Pardubického kraje,“ poděkoval Milan Štěpánek za krajskou dotaci hejtmanovi. Činnost Dělnické tělovýchovné jednoty Pardubický kraj v uplynulých třech letech podpořil částkou 50 tisíc korun. Letos pošle kraj do pokladny jednoty, která se snaží zlákat pro sport hlavně děti,  15 tisíc korun.    
Památník Dr. Emila Holuba se proměňuje,  lákadlem budou Viktoriiny vodopády 

Holice (29. 2. 2012) -  Návrh  propagátora moderní architektury Davida  Vávry promění holické muzeum v atraktivní expozici o cestování Emila Holuba po Africe. Jak pokračuje dvacetimilionová přestavba památníku z evropských peněz,  se přesvědčil ve středu hejtman Radko Martínek. Evropská dotace posloužila mimo jiné  k vybudování funkčního modelu Viktoriiných vodopádů a  k výstavbě  africké vesnice s audiovizuální projekcí pod širým nebem. „Vybírali jsme projekty tak, aby na ně ostatní  atraktivity navazovaly,“ shrnul hejtman základní myšlenku, jak přistupovala Regionální rada soudržnosti NUTS II Severovýchod, které předsedá, k rozdělování prostředků z regionálních operačních programů na cestovní ruch. Nejinak tomu bylo v Holicích. Určitě je dobře, že od památníku se turisté dostanou po cyklostezce do Vysokého Chvojna, kde je arboretum a zámeček, který opravuje  Lesní družstvo  také s pomocí unijních dotace na pension.   
Památník Dr. Emila Holuba se opět otevře ve čtvrtek  3. května 2012.  
 
Hejtman se v Dopbříkově nadýchl prvorepublikové atmosféry

Dobříkov (29. 2. 2012) – Do obce na Orlickoústecku, s níž  je spojené jméno prvorepublikového senátora a předsedy národně sociální strany  Václava Klofáče, zavítal v rámci pracovní cesty po Pardubickém kraji hejtman Radko Martínek.  Dějinami českého politického života první republiky provedl hejtmana manžel Klofáčovy pravnučky Václav Uher. Seznámil prvního muže kraje s historií hájovny, v níž  soukromé minimuzeum zřídili. Hovořil rovněž o stavu památky vyžadující opravu střechy.  „Majitelky  hájovny, vnučka a pravnučka senátora, se rozhodly, že vyřeší dlouhodobé problémy se zatékáním vody a tajícího sněhu do krovu, zdí a jedné místnosti pamětní síně V. J. Klofáče,“ odpovídá průvodce hejtmanovi na dotaz, jak se snaží řešit stavební potíže.  „Jenom opravy střechy a krovu předběžně odhadují na 400  tisíc korun.  Uvítali bychom  proto pomoc kraje,“ obrací se Václav Uher s prosbou na hejtmana. Připomněl, že díky krajským prostředkům opravili v minulých letech kamenné sklepy, které jsou pozůstatkem  vodní tvrze, a postavili přes vodní příkop dřevěnou repliku lávky. „Je zřejmé, že střecha vyžaduje neodkladnou opravu, aby nevznikly dalekosáhlé škody, což by byla opravdu velká škoda,“ řekl hejtman.  Minimuzeum senátora a prvního ministra obrany Československé republiky  vzniklo z iniciativy pražského klubu dr. Milady Horákové a Východočeského muzea v Hradci Králové. Za pozornost určitě stojí dvě návštěvní knihy zachycujících řadu známých osobností politického a veřejného života, které do Dobříkova zavítaly. Návštěvu prvního československého prezidenta T. G. Masaryka připomíná  pomník.  Významného československého politika a novináře připomíná vedle Památníku V. J. Klofáče také dřevěný kostelík Všech svatých. Jeho záchranu lze připsat právě Václavu Klofáčovi, který inicioval jeho přesun ze Zakarpatské Ukrajiny.
 
Hradečtí vědci představí přístroje pro trénink mozku

Hradec Králové – Ve čtvrtek 8. března v 10:30 proběhne u příležitosti Evropského dne mozku v prostorách Technologického centra (královéhradecké letiště) tisková konference s praktickou ukázkou na téma nejnovějších poznatků z oblasti výzkumu mozku, neurotechnologií a digitálního koučinku. Hradečtí vědci budou poprvé prezentovat na veřejnosti přístroje, výzkumy a novinky v oblasti tréninku mozku.
Po tiskové konferenci bude od 11:00 do 13:00 následovat představení novinek pro trénink mozku pro veřejnost. Návštěvníci akce si například zdarma vyzkouší:
•             Přístroj na trénink koncentrace Mindball
•             Mozkodráhu - autodráhu ovládanou mozkem
•             Mozkostřelbu – unikátní střelbu na terč mozkem, vyvinutou pro trénink speciálních jednotek 
•             Přístroje na trénink paměti, logického myšlení, řečových funkcí a koncentrace