Za Miloslavem Kašparem                                                      

Ve středu dne 25. ledna 2012 zemřel ve věku  nedožitých 88 let někdejší populární a oblíbený českotřebovský hostinský  Miloslav Kašpar. Narodil se dne 23. února 1924 v Dašicích, v rodině obuvníka Karla Kašpara a jeho manželky Marie, rozené Šedové. Miloslav měl ještě tři sourozence. Poté, když rodiče krátce po sobě (matka v prosinci 1929, otec v lednu 1930) zemřeli na epidemii tyfu, byly osiřelé děti rozebrány příbuznými na vychování. Malý Miloslav se tak dostal ke svým prarodičům, kde zůstal až do doby ukončení obecné školy.
Po absolvování pěti tříd obecné školy v Chocni vychodil čtyři třídy klasického Rašínova státního  gymnázia v Hradci Králové. Studia ukončil v roce 1940. V době od  20. března 1940 do 20. září 1942  se vyučil číšníkem v hotelu „U nádraží“ Františka Jarolíma v Chocni. Zde zůstal zaměstnán do 27. září 1943, kdy  byl  totálně nasazen ve válečném průmyslu, v továrně fy Mráz v Chocni.  Na konci druhé světové války  se opět navrátil ke svému někdejšímu zaměstnavateli, kde setrval až  do 30. září 1946. Od 1. října 1946 nastoupil vojenskou presenční službu, odkud se vrátil opět k Františku Jarolímovi do Chocně. Odsud definitivně odešel 20. srpna 1949. Během učení navštěvoval Miloslav Kašpar Živnostenskou pokračovací  školu pro živnosti  potravní ve Vysokém Mýtě. Po odchodu z choceňského hotelu v letech 1949 – 1951 absolvoval  Hotelovou školu v Mariánských Lázních. Svá studia uzavřel  v roce 1965  maturitou na   Střední ekonomické škole veřejného stravování v Brně.
Od roku 1951 nalezl Miloslav Kašpar  zaměstnání jako odborný referent Pohostinství Praha. Následujícího roku se stal náměstkem ředitele Krajské správy RaJ, od roku 1955 působil ve stejné funkci na podnikovém ředitelství RaJ v Pardubicích. V roce 1959 přešel jako vedoucí provozního oddělení,  technolog  výroby  a vedoucí obchodně výrobního oddělení  na podnikové ředitelství RaJ Ústí nad Orlicí.
Dne  1. července 1966 nastoupil jako vedoucí do českotřebovské restaurace Modrá hvězda v domě čp. 35 na dnešním Starém náměstí. Zde jej má řada z nás dosud v živé paměti. V této funkci zde setrval až do 31. prosince 1980.  Současně s  ním zde nalezla zaměstnání také jeho manželka  Danuška,  rozená Fišerová,  s níž se oženil v dubnu 1954. Z manželství se narodil syn Miloslav.
Restaurace  Modrá hvězda pod jeho vedením jen vzkvétala. Miloslav Kašpar patřil totiž ještě k té generaci hostinských, kteří na vlastní kůži poznali prostředí soukromých restauračních zařízení a s nimi spojenou úctu a vážnost zaměstnanců k hostům. Velice brzo si zde získal své oblíbené hosty, kteří se tu stávali každodenními návštěvníky.
Na Miloslava Kašpara krátce po jeho odchodu zavzpomínala jedna z jeho někdejších spolupracovnic: „Lidé si ho velice vážili. Hostů si vždy velice hleděl. Všechno musel mít  v nejlepším  pořádku. Mezi lidmi byl velice oblíben. V Modré hvězdě se mu říkalo ‚Pan hoteliér’“.
Čest jeho památce!                                                                                                                                   Martin Šebela