Občanské sdružení Bacrie má v letošním roce velký důvod k radosti, slaví totiž své páté narozeniny. Na jaře 2007 jsme se totiž poprvé představili veřejnosti s dnes již tradiční akcí „Brány otevřené aneb Vítání jara“, kde jsme se mnohým z vás, tehdy ještě značně stydlivě, snažili ukázat život našich předků od dávných Lovců mamutů po příchod Slovanských kmenů na našem území. Protože jste jako návštěvníci toto netradiční zpestření českotřebovského kulturního života přivítali velmi pozitivně, rozhodli jsme se pořádat naše společné „výlety do pravěku“ každé jaro a také začátkem podzimu v rámci Festivalu živého pravěku. Rok co rok pak areál křivolické Pravěké osady pomalu vyrůstal, byla zakládána první políčka, rozdmýchaly se uhlíky v kovoliteckých píckách či kovářských výhních a minulý rok byl položen pomyslný základní kámen naší první pravěké stavby, to vše pro lepší a bohatší ukázku dávno zapomenutého života našich vzdálených předků. A samozřejmě se můžete jako návštěvníci těšit na další nové prvky, které Pravěkou osadu v následujících měsících a letech obohatí.

 

Také jsme nezůstali pouze u dvou víkendových prezentací pravěku pro veřejnost, naší osadou v rámci školních exkurzí prošly za ty léta již stovky školáků a členů různých dětských zájmových kroužků, aby si vyzkoušeli dávná řemesla a technologie. Oslovili jsme také odbornou veřejnost a vzniklo několik článků našich členů, které byly otištěny v archeologických periodikách. V rámci spolupráce s dalšími podobně zaměřenými skupinami jsme na větších kulturních akcích šířili dobré jméno nejen našeho města ale mnohdy i celého Pardubického kraje. Zatím největší výzvou pro nás byla spolupráce při televizních natáčení – dokument „Čas lovců“ a také díl naučně-zábavného pořadu pro mládež z dílny České televize s názvem „Záhady Toma Wizarda“.

 

To vše by se nikdy neuskutečnilo bez pomoci mnohých příznivců naší činnosti. Tímto bychom chtěli srdečně poděkoval vedení města Česká Třebová a Pardubického kraje, nejen za pomoc finanční, ale také za pochopení pro tuto opravdu nevšední cestu poznávání a zážitků, dále Hnutí Brontosaurus a Skautské organizaci za dobrovolnickou výpomoc během samotného budování Pravěké osady, a především vám všem, kteří naše akce navštěvujete a tím nám ukazujete, že naše práce není zbytečná, čehož si nesmírně vážíme. A za to vše bychom vám chtěli velice poděkovat a těšíme se na vaši přízeň i v následujících letech.

 

Na závěr bychom vás rádi pozvali na letošní ročník Bran otevřených, který se bude konat v Pravěké osadě Křivolík v sobotu 19. května od 9.00 do pozdních odpoledních hodin. Letos bude tato akce zaměřena na jarní práce, obdělávání pole, stříhání ovcí a zpracování vlny, pletení z proutí, práce se dřevem i samotnému pravěkému stavitelství. Více informací najdete již brzy na plakátnicích či na internetových stránkách našeho sdružení www.bacrie.cz                                                                       autor: Bacrie o.s.

 

Česká televize v Pravěké osadě Křivolík


Letos ožila křivolická Pravěká osada o pár týdnů dříve, než je běžné. Důvod byl ale opravdu překvapivý – areál se stal kulisou pro filmový štáb České televize, která zde natáčela část zábavně-naučného pořadu pro děti a mládež – „Záhady Toma Wizarda“. Tento díl přiblíží divákům období pravěkých lovců a sběračů a především tajuplný nález řezby zvláštní postavy na mamutím klu nalezeném v Předmostí. Bohužel více zatím prozradit nemůžeme.  

S Českou televizí jsme navázali spolupráci minulé léto, kdy jsme se zúčastnili natáčení jiného dílu výše zmíněného pořadu, také na téma pravěkých lovců žijících v jeskyni Pekárna. Tentokrát ovšem samotné natáčení proběhlo přímo v našem areálu a filmaři snad našli potencionální místo pro natáčení nejen dalších částí tohoto pořadu. Doufáme také, že se vzájemná spolupráce ještě více prohloubí a že oko kamery zaujmou i další atraktivní místa našeho města a jeho okolí.                                                            autor: Bacrie o.s.