V České Třebové se opět vaří pivo                                         
Kohout - pod tímto názvem vaří pivo v českotřebovském minipivovaru Faltus, který se již v únoru .r. stavebně dokončoval v prostorách čp. 207 v Moravské ulici nedaleko Starého náměstí. V budově se již montovalo také technologické zařízení a dokončovací práce byly v takovém stádiu, že již nové zařízení bylo od dubna 2012 ve zkušebním provozu.  V objektu čp. 207 jsou dvě hlavní klenutou chodbou oddělené restaurace pro nekuřáky a kuřáky s kapacitou cca 60 míst a venkovní kryté prostory a také nekryté prostory, tzv. zahrada s letní kapacitou dalších cca 70 míst. Vznikne zde prostor i pro letní koncerty. Součástí areálu je také parkoviště pro 4 vozidla a zajištěné parkování pro cyklisty. Minipivovar s restaurací a zahradou má v patře také ubytovací kapacitu (dva apartmány a rodinný apartmán) a navíc i společenskou místnost pro cca 20 hostů s barem.

Třebovští pivaři se měli na co těšit. 11. května 2012 se nedaleko Starého náměstí otevřel nový minipivovar, který vařípivo pod značkou Kohout. Toho si pivovar vypůjčil z městského znaku. "Budeme vařit česká piva. Desítku, jedenáctku a dvanáctku. Pro sváteční příležitosti také černou čtrnáctku," uvedl majitel. Nová piva, jejichž roční výstav bude dosahovat tisícovky hektolitrů, připravuje Radovana Maixnerová-Zímová, která už působila jako sládek v žambereckém pivovaru Kanec a poté ve Slovinsku.  Původní myšlenka zřídit nový pivovar podle něj vznikla poté, co jeho firma Armat koupila v Moravské ulici dům a hledala pro něj využití. "Řekli jsme si, že když vyrábíme komponenty pro technologie v pivovarnictví, že bychom si mohli pivovar udělat také sami," dodal. Je to výjimečná záležitost pro náš region a pevně věřím, že do města přivede další návštěvníky, kteří budou chtít ochutnat jedinečné třebovské pivo. Kohout je samozřejmě na čepu v uvedené restauraci, ale bude k mání také v 1,5 litrových PET lahvích a v sudech. Radnice se přitom podle něj s majitelem domluvila, že bude Kohouta propagovat na svých akcích.

Minipivovar v České Třebové spustil na konci března 2012 internetovou prezentaci: www.pivovar-faltus.cz.
Dne 4.4.2012 byla uvařena první várka piva - Černý Kohout.  Minipivovar se veřejnosti otevřel dne 11.5.2012 před polednem
zdroj: http://www.pivovary.info/prehled/ceskatrebovamini/ceskatrebovamini.htm

Fotografie Luboš Kozel a Milan Mikolecký. - budou ještě doplněny

Otevření opro veřejnost v 11.00 - Dlouhá fronta zájemců o nové pivo
 
ceníky