Esperantský dětský den ve Svitavách                                    

Spolek přátel esperanta ve Svitavách připravil v sobotu 19.5.2012 "Esperantský dětský den". Je to již tradiční akce a děti se na ni moc těší. Účastnily se ho děti ze Svitav,ale přijely i děti z Ratíškovic u Hodonína a 7 dětí, které se učí esperanto při esperantském kroužku AMIKECO v České Třebové.
Dopoledne si všichni prohlédli nový svitavský stadion plný zajímavostí. Děti mohly nahlédnout do kabin mužstva, masérny, sprch, šaten, zkusit si vířivku a posilovnu. Taky si prohlédly tribunu a chvíli přihlížely fotbalovému zápasu. Potom se daly do první soutěže - hledání lístků s písmeny ukrytými po obvodu stadionu. Skončily na hřišti na houpačkách, prolézačkách, skluzavkách....vůbec se jim odtud nechtělo.
Odpoledne pokračoval dětský den v Muzeu esperanta. Všechny tři skupiny dětí předvedly, co v esperantu dovedou. Zazpívaly písničky a soutěžily v  esperantu. Nechyběly soutěže v tělocvičných disciplinách. Pořadatelé nachystali pro děti mnoho hezkých cen a svitavské esperantistky napekly účastníkům plno dobrot.
Že může esperantským slovům rozumět i pejsek, dokázala moje malá fenka Kati. Tancovala, skákala, aportovala, uklízela hračky a hledala klíče podle esperantských rozkazů. I ona dostala odměnu - barevný míček.
Když jsme se ze Svitav rozjížděli domů, pochvalovali jsme si, jaký hezký den jsme prožili. (ZN)