Českotřebovský deník 201/2012 (15.8.)                                  
Ústí nad Orlicí mohutně uvítalo olympijského vítěze Jaroslava Kulhavého v zaplněné Kociánce

Více než hodinu čekala 14.8. dobrá tisícovka Oušťáků v amfiteátru  ústecké "klidové zóny" Kociánka na svého olympijského vítěze.   Klidová zóny tentokrát zcela klidová nebyla, ozývalo se bubnování a časté skandování Kdo je nejlepší - Jarda - kdo vyhrál Olympiádu - Jarda.... Upřímná radost všech dokázala překonat hodinu čekání, během níž musel olympijský vítěz přijet do svého rodného města, dojít si domů (do Hylvát) pro olympijskou medaili a pak přijet a nechat se přivítat davem. Bylo to velmi příjemné setkání Oušťáků se svým úspěšným olympionikem. I zde se Jaroslav Kulhavý ukázal jako velmi skromný člověk, který se dokáže radovat ze svých úspěchů, ale  také se bavit.  Dost velká část publika přijala návrh přijít v bílém starořeckém oblečení, včetně starosty města a jeho zástupců, aby pak po přivítání a nezbytném fotografování ze všech stran převlékli do bílého také olympijského vítěze a povýšili ho tak z obyčejného občana na nového boha (nebo císaře), který si může dovolit všechno, co se mu zamane.  Více ZDE
 
Fotbalisté vstoupili do podzimu úspěšně 

V prvním mistrovském utkání "A" jsme porazili Choceň 3:1 (0:0). Branky: Pešek, Švec, Myšák
"B" mužstvo porazilo tým z Verměřovic 1:0.

 

Na Ústeckém salonu vystavují také Třebováci 


V pátek 10. srpna byla v ústecké Galerii pod radnicí vernisáží zahájena výstava výtvarného umění nazvaná „ÚSTECKÝ SALON 2012". Na výstavě, která je k vidění v prostorách galerie, je možné obdivovat několik desítek děl od autorů z Ústí nad Orlicí a okolního regionu. Mezi obrazy najdeme např. obrazy Jarky Bittla nebo fotografie minerálů Milana Michalského, dvě zajímavé práce - kované plastiky - vystavuje také lhotecký umělecký kovář František Antonín Bečka. Pravě aktuálním dílem byla pocta pro nedávno zemřelou Evu Veverkovou Tančící vinná réva), jejíž nedávná smrt uměleckého kováře těžce zasáhla. Další prací Františka Antonína Bečky je kovaný ocelový (židovský) sedmiramenný svícen Naděje, který kovář nedávno dokončil pro svého zákazníka ve své  kovárně. Vystavená díla jsou pestrá a zajímavá, podle mého osobního prozkoumání jsem však již viděl ústecké letní salony bohatší a zajímavější. Nabízí se i srovnání s našimi salony v České Třebové. Každý je jiný, ten ústecký je starší, zavedenější, pořádá ho Klub přátel umění a účastní se jej převážně jeho členové,  nejen amatéři, ale i profesionálové, je to tradiční letní akce, která takto dokáže zaplnit ústeckou Galerii Pod radnicí během léta. Doplňuje další prodejní "velkovýstavu" pořádanou Klubcentrem ve velkém sále Kulturního domu v Ústí nad Orlicí v době Ústecké Staročeské pouti jako její  doprovodný program pro návštěvníky města. Náš českotřebovský salon je mladší, organizuje ho Kulturní centrum pro ty, kdo se přihlásí, koná se v zimním období, které více přeje návštěvnosti. V létě naše výstavní síň zeje prázdnotou, neboť zatím jsme si u nás v létě za kulturou tohoto typu cestu nenašli a akci obdobnou ústecké pouti nemáme. Ústecký salon je otevřen denně kromě pondělí do 6. září.
 

 
Budou mít nemocnice čas léčit, nebo budou dobývat další pohledávky?

Připomíná mi to jednu epizodu z britského seriálu Jistě pane ministře, kde ve zdravotnickém zařízení výrazně rostl administrativní aparát, přitom v nemocnici nebyli žádní pacienti. Po přečtení stanoviska Nejvyššího soudu České republiky jsem zjistil, že tato skutečnost nemusí být až tak vzdálená.
Na nemocnice totiž přechází povinnost, kterou doposud řešila svými prostředky Policie České republiky, a to vymáhání pohledávek za nařízený odběr a rozbor krve při vyšetření přítomnosti alkoholu či jiných návykových látek. Dosavadní praxe byla taková, že nemocnice se vypořádaly přímo s policií, která následně požadovala celkové náklady po vyšetřované osobě. Aniž by si to soudci uvědomili, nárůst administrativy je zřejmý. Policie bude po vyšetřovaném požadovat náklady na dopravu do zdravotnického zařízení za účelem odborného rozboru, vedle toho nemocnice bude po téže osobě požadovat náklady za samotný provedený výkon.
Z právního hlediska bude takový výklad pravděpodobně správný,  nicméně bych doporučil  použití i jiné výkladové  metody zákona, než jenom jazykové. Praktických problémů se objeví celá řada, přitom se nejedná o malé peníze. Zcela jistě půjde o desítky milionů korun ročně.  Zdravotnictví je skutečně zakleté. Přesto se domnívám, že hlavním úkolem zdravotnických zařízení je léčba pacientů, nikoliv zřizování velkých právních oddělení, která budou nucena řešit vymáhání pohledávek. Stačí to, co nám způsobují regulační poplatky.                                                                                      Martin Netolický radní Pardubického kraje pro zdravotnictví
 
Hřebečský tunel je uzavřen

Pardubice (14. 8. 2012) – Krajský úřad Pardubického kraje povolil od 14. srpna 2012 úplnou uzavírku Hřebečského tunelu. Důvodem je selhání řídícího elektronického systému tunelu, které v případě požáru komunikuje s řídícím centrem tunelu. Zařízení je nutné dovézt z USA. Předpokládaná doba uzavírky do 21. září se může zkrátit. Uzavírka bude využita pro údržbové práce. Průjezd mají povolen pouze složky integrovaného záchranného systému. Objízdná trasa je  vedena po silnici III/368 26 obousměrně a je podmínečně vhodná i pro nadměrnou přepravu.
Na Králickém Sněžníku vyroste opět rozhledna

Krajina v okolí Kralického SněžníkuRozhlednu postaví sdružení polských obcí Mezilesí, Kladské Bystřice a Stronie Slezské. Má být obdobou 33 metrů vysoké rozhledny, která na hoře stála od r. 1899 do r. 1973.  Snahu obnovit na Králickém Sněžníku rozhlednu vítají turisté. Stavbu podporují také Pardubický a Olomoucký  I když bude rozhledna polská, jde o atraktivní místo i pro naše turisty, kteří sem ve velkém počtu jezdí. Poláci přišli se svou aktivitou v době, kdy o stavbu marně usiluje občanské sdružení Patriot. To chtělo rozhlednu postavit na české straně hory.  Také česká rozhledna měla být obdobou té původní ale také se zázemím, útulnou a ekologickými toaletami. Podle něj plán ztroskotal na nezájmu Lesů České republiky, které se v této oblasti starají o lesní porosty. Lesy České republiky ale uvádějí, že žádné oficiální jednání se sdružením Patriot o stavbě rozhledny na české straně Králického Sněžníku neproběhlo.
Králický Sněžník leží v národní přírodní rezervaci a patří k evropsky cenným lokalitám. Poláci ale ubezpečují, že rozhledna přírodu nijak nenaruší. (Zdroj: MFDNES)
Krajské i senátní volby mají své favority: hejtmana a jeho poradce

Říjnové senátní i krajské volby mají jasné favority. Jedním z nich je Radko Martínek, který opouští hejtmanské křeslo a bude se ucházet o post senátora za rodné Svitavsko. Do krajských voleb jako lídr ČSSD jde zase jeho bývalý asistent Martin Netolický. Oba mají výraznou šanci na úspěch.
Šest politiků se v říjnu postaví v senátních volbách na Svitavsku dnešnímu hejtmanovi za ČSSD Radko Martínkovi. A i když jsou mezi nimi poměrně známé osobnosti v čele s místostarostou Litomyšle a bývalým šéfem pardubické filharmonie Vojtěchem Stříteským či komunistickou poslankyní Zuzkou Bebarovou-Rujbrovou, jasným favoritem je právě šéf kraje Martínek.
"Je to v posledních letech  nejvýraznější osobnost Svitavska. Pokud nevyhraje už v prvním kole, tak ve druhém zcela jistě," říká jednička ČSSD pro krajské volby Martin Netolický. Za jeho slovy není třeba hledat falešnou loajalitu. Mladého muže přivedl do politiky právě Martínek. Nejprve z něho udělal svého asistenta v parlamentu, vloni ho pak dokonce dosadil do krajské rady. "Je to velmi schopný mladý muž," hodnotí svého nástupce Martínek a těžko se může divit, že další členové ČSSD považují Netolického za jeho korunního prince.
Aby se jím však stal, tak musí Netolický v pátek 12. a v sobotu 13. října, kdy se konají krajské volby a také první kolo voleb senátních, potvrdit roli jasného favorita na vítězství. Tu ČSSD přisuzují volební průzkumy.
"V roce 2008 jsme získali 19 mandátů, což bylo skutečně hodně. Nyní bych byl spokojen s jakýmkoliv číslem vyšším než patnáct," říká Netolický, který se netají tím, kdo je pro něj v politice vzorem.
Podle průzkumů uspějí i komunisté a ODS
"Za deset let jsme s hejtmanem zažili už hodně společných úspěchů i pádů. Máme spolu i přátelský vztah. Vždy jsem si na něm cenil, že mně dokázal naslouchat, i když jsem ve věku jeho syna," dodal Martin Netolický. Proti jeho partaji bude stát dalších 18 stran a uskupení. Podle průzkumů by se o medailové pozice měli podělit komunisté a politici z ODS. V odhadech preferencí však nekandiduje tradičně silná Koalice pro Pardubický kraj, kterou do voleb opět povede lidovec a náměstek hejtmana Roman Línek.
Koalici doplňují ještě členové strany SNK - Evropští demokraté a Nestraníků. Stejné uskupení také doufá, že získá mandát senátora v obvodu Chrudim. Kandiduje za něj poměrně oblíbený starosta Chrudimi Petr Řezníček.
O křeslo, které po dlouhých letech uvolní Petr Pithart, jež v tomto obvodě uspěl už třikrát, se však zřejmě strhne vyrovnaný boj. Ani jeden z kandidátů se nemůže chlubit titulem favorit. Určitě by rádi uspěli radní kraje Vysočina a bývalý chotěbořský starosta Tomáš Škaryd z ČSSD nebo dosavadní starostka Hlinska Magda Křivanová z ODS. Mezi favority se může zařadit také mediálně známý šéf Agrární komory Jan Veleba, který kandiduje jako nestraník. (zdroj MF DNES)
 
Krajské volby 2012
Volí se 12. a 13. října a kandidují následující strany, hnutí a koalice:
Strany:
1. Česká pirátská strana,
2. ČSSD,
3. KSČM,
4. KSČ,
5. Moravané,
6. Národní socialisté -levice 21. století,
7. ODS,
8. Sdružení sportů České republiky,
9. Strana Práv Občanů Zemanovci,
10. Strana soukromníků České republiky,
11. Strana svobodných občanů,
12. SZ,
13. Suverenita - Strana zdravého rozumu,
14. Volte pravý blok -www.cibulka.net.
Hnutí:
15. Nezávislí
Koalice:
16. Dělnická strana sociální spravedlnosti,
17. Koalice pro Pardubický kraj,
18. TOP 09 a Starostové pro Pardubický kraj,
19. Východočeši