NA STUDIJNÍ LÉTA V ČESKÉ TŘEBOVÉ VZPOMÍNAL REPORTÉR STANISLAV MOTL


Ve středu 16. října zavítal do České Třebové dokumentarista, televizní a rozhlasový reportér, investigativní novinář, spisovatel, dobrodruh Stanislav Motl. Prošel se po Starém náměstí, zděsil se při pohledu na bývalý hotel Modrá hvězda, kde dělal řadu let číšníka. „Samé hadry“ poznamenal suše. Zavzpomínal na minulé století 1970-1975, kdy zde studoval Střední odbornou školu ekonomickou pro pracující, hlavně však přijel za prací, svědci dávných dob jsou jeho velkým lákadlem.

Stanislav Motl se narodil v roce 1952 v Ústí nad Orlicí, dobrodružství a četbu miluje od dětských let. Veřejnost ho zná velice dobře jako jednoho z nebojácných reportérů TV Nova v pořadu „Na vlastní oči“. V současné době má velice zajímavý pořad na stanici Český rozhlas 2. Jmenuje se „Stopy, fakta, tajemství Stanislava Motla“. ČR 2 ho vysílá od 9. ledna 2010. (Neděle 10,30; pondělí 18,05). Mnoho dílů odvysílala i Česká televize. Autorská tvorba tohoto orlickoústeckého rodáka je velice široká. Zabývá se historickými událostmi a záhadami, věnuje se například historii českého filmu v době nacistického protektorátu, mnoho knih napsal díky autentické zkušenosti válečného reportéra, účastníka horolezeckých, námořnických či speleologických expedic. Za svou tvorbu získal především v zahraničí, řadu ocenění. V České republice mu byla v roce 2003 udělena hlavní cena festivalu česko-německo- židovské kultury „DEVĚT BRAN“

Stanislav Motl je od roku 1990 jediný Čech, který se věnuje pátrání po nacistických, válečných zločincích. Dosud se mu podařilo objevit 15 těchto lidí. „Nezajímají mne běžní členové gestapa, SS  a jiných nacistických složek, zajímám se o ty zločince, kteří v letech  1939-1945 na našem území vraždili, případně dávali k vraždám pokyny“, vysvětluje STANDA, který dělá na  vlastní pěst práci, která by měla být náplní především české justice.

K jeho známým dílům patří například: „MUŽI GENERÁLA PATTONA – MILAN RASTISLAV ŠTEFÁNIK – A TŘINÁCTÝ BYL KAT – TVÁŘE OSUDU – ÚTĚK Z PEKELNÉHO DOMU – NACISTÉ POD OCHRANOU ANEB KDO VLASTNĚ PROHRÁL VÁLKU – PROKLETÍ LÍDY BAAROVÉ – KAM ZMIZEL ZLATÝ POKLAD REPUBLIKY – MRAKY NAD BARRANDOVEM – OBĚTI A JEJICH VRAZI , ANEB O TOM JAK ČESKÁ REPUBLIKA POMÁHALA UNIKAT NACISTICKÝM VÁLEČNÝM ZLOČINCŮM – JOSEPH GOEBBELS A LÍDA BAAROVÁ“ a další.

Pražské nakladatelství RYBKA Publishers mu vydalo knihu „SVĚDEK Z CELY SMRTI“, týkající se našeho regionu. „Protagonista  knihy Bořivoj Bartoníček, byl z České Třebové“. Dlouho jsem netušil, jak silný odboj proti nacistům v České Třebové a okolí byl. Byli to většinou mladiství, kluci a holky se spoustou snů a plánů, kteří  pak většinou končili pod sekerami. Ta kniha má skoro  až mystický podtext – psal jsem ji skoro dva roky, pan Bartoníček, který v té době žil v Lanškrouně, byl skvělým rádcem. Jakmile se dožil vydání knihy, přečetl první příznivé recenze na knihu v novinách, tak zemřel. Jakoby čekal, až splní ten svůj úkol – postavit pomyslný pomník svým kamarádům, kteří  od něho celu smrti nepřežili. Byl to obdivuhodný, silný a nesmírně hrdý člověk. Škoda, že právě takoví lidé odcházejí… Mimochodem, pan Bartoníček je pochován v rodinné hrobce na ústeckém hřbitově, osobně jsem tam pomáhal spouštět rakev – on si totiž nepřál žádný veřejný obřad…“ říká Stanislav Motl.

Další knihu vydalo  nakladatelství EMINENT Praha 1.  Jmenuje se „STRÁŽCE BRÁNY“ a poprvé vyšla v roce 2004 pod názvem „TVÁŘE OSUDU“. Toto vydání je daleko obsáhlejší, je v něm více kapitol i fotografií. „Hlavně jsem do této knihy dal to své osudové pátrání po letounu, ve kterém zahynul autor Malého prince, můj milovaný Antoine de Saint-Exupery“, upřesňuje Standa Motl.

V roce 2010 a 2011 zamířilo z Asociace mezinárodního vysílání v Londýně do České republiky nejprestižnější světové ocenění, takový filmový Oscar. V minulých dnech zamířilo do České republiky z Asociace mezinárodního vysílání v Londýně nejprestižnější světové ocenění. Hlavní cenu v kategorii „NEJLEPŠÍ INVESTIGATIVNÍ  DOKUMENT“, získal ústecký rodák Stanislav Motl za svůj  poutavý pořad „STOPY, FAKTA, TAJEMSTVÍ STANISLAVA MOTLA“, přesně za díl  nazvaný „CHLAPEC A HVĚZDY“. Redaktor  Stanislav Motl  v něm posluchačům přiblížil příběh  Petra Ginze, který jako třináctiletý hoch vydával v terezínském gethu časopis „VEDEM“. V roce 1944 ho připravili nacisté v osvětimské plynové komoře o život.

Do povědomí světové veřejnosti vešel Petr Ginz v roce 2003, kdy si vzal jeho obrázek na palubu raketoplánu COLUMBIA první izraelský astronaut Illan Ramon. Tím proměnil ve skutečnost sen Petra Ginze. Bohužel při návratu raketoplán shořel.

Tak významným oceněním byla Česká republika poctěna poprvé.

Mezinárodní Cenu Egona Erwina Kische, ocenění udílené autorům literatury faktu, si za rok 2010 odvezl z Letohradu Stanislav Motl. Udělena mu byla za dílo o soudnictví ve Třetí říši. Kniha „Svědek z cely smrti“ zaujala tehdy porotce nejvíce.

Jelikož Stanislav Motl obdivuje historické svědky doby nejrůznějších odvětví, neopomenul při návštěvě České Třebové navštívit Cykloservis Milana Dostála. Žasl nad dřevěnými  ráfky kola nedávno zesnulého ústeckého cyklisty Vladimíra Boukala na kterých mnohokrát „dobýval“ Andrlův chlum, obtěžkal si repliky dávného kostitřasu či dřevěné dresiny.

Naproti v Istanbul baru se zase věnoval muslimské problematice s tureckými podnikateli. S velkou pozorností také vyslechl příběh paní Marie Rollerové. Jako malá  sedmiletá holčička byla v zimě roku 1945 v Jehnědí svědkem nacistické krutosti. Když tady procházel transport smrti po nedojedeném jablku, které odhodila na zem se vrhl jeden z vyhladovělých vězňů a proto byla malá Maruška jedním z gestapáků zbita. Fakt, že jsou o tomto transportu záznamy v dávné jehnědské kronice, kterou psal dědeček paní Rollerové, pochopitelně pana Motla zaujal.

On je totiž celoživotní příběh paní Marie Rollerové z České Třebové velice zajímavý a moc smutný. Důvěrně ji říkám BABIČKO. Kdybych měl tu moc, jako že nemám, nejsem Třebovák, proto jenom radím, udělil bych ji KOUHOUTA spolu s čestným titulem „MATIČKA VŠECH MAMINEK“.  Vy, kdož si stýskáte nad nepřízní osudu, tak  slyšte. Její první dcera Eva se narodila 13. října 1966, žákyně ZŠ Habrmanova vystudovala  následně průmyslovku, po úspěšně složené zkoušce na vysokou školu,  bohužel 31. října 1985 podlehla zákeřné nemoci. Druhá dcera Jana  přišla na svět 6. června 1970. I ta bohužel 13. listopadu 2007 zemřela v České Třebové tragickou násilnou smrtí, o dnes patnáctiletého vnuka Aleše se  již šest let s nevšední péčí a láskou paní Marie stará. V nelehké úloze je tetě na každém kroku  ochotně nápomocna rodina majitele místního Cykloservisu Milana Dostála. S tímto zvídavým hochem jsem se několikrát na pár hodin setkal a jeho babičky - mamky si vážím ještě daleko více. Ač jsem o čtrnáct let mladší, bystrému klukovi jsem zkrátka na mnohou  z otázek  nedovedl odpovědět. Kamarádky babičky spokojeně posedávají na lavičkách či si zajdou na kafíčko a naše babička studuje co nového ve vědě a technice.

Jelikož babička, tato vzácná a skromná paní Marie Rollerová, oslavila 24. října 75. narozeniny, popřál bych jí do dalších let pevné zdraví a hlavně dostatek trpělivosti. Ona se řídí příslovím, že „stárnutí“ je zlozvyk, na který opravdu zaměstnaný člověk nemá čas…

                                                                                                                                                                            Milan Richter

Foto 1) S.Motl mezi koly…    Foto 2) M.Rollerová se Standou Motlem  (Foto: M. Richter)