Českotřebovský deník 286/2013 (28.11.)                                

Informace z 24. jednání Rady Pardubického kraje


Čtvrtek 28. 11. 2013

 

Kraj připravuje investiční záměr na elektrickou přípojku k tvrzi Bouda

Dělostřelecká tvrz Bouda, která je v majetku Pardubického kraje, potřebuje elektrickou přípojku. Přesvědčil se o tom hejtman při své návštěvě objektu v říjnu letošního roku.  Společnost přátel československého opevnění, jež provozuje tento rozsáhlý pevnostní objekt s pěti bojovými „sruby“ a podzemním systémem chodeb a sálů o celkové délce 1,5 kilometru, využívá na osvícení dieselový agregát. „To je samozřejmě provozně velmi nákladné. Zvláště když stále stoupají ceny pohonných hmot. Náročná je údržba i obsluha strojoven, a to nejenom časově, ale zejména personálně. Provozovatel zajišťuje šest prohlídkových tras, které musí být samozřejmě nasvíceny,“ vysvětluje hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a pokračuje: „Panu řediteli Ráboňovi jsem přislíbil pomoc s hledáním finančních prostředků na rozvoj tohoto objektu. Bez investičního záměru bychom se však nemohli pohnout z místa. Projekt je teprve prvním krokem k tomu, aby tato unikátní turistická atrakce, kterou navštíví ročně více než 12 tisíc turistů, měla odpovídající provozní zázemí, ale zejména poskytla větší komfort návštěvníkům,“ doplnil hejtman Netolický.

 

Se zavedením přípojky elektrické energie do objektu Boudy by podle Netolického bylo možné rozšířit prohlídkové trasy, zajistit vysoušení některých prostor uvnitř tvrze a i lepší zabezpečení objektu. Připojení tvrze Bouda na elektrickou energii, která je situována v lesním masivu a v prostoru značně odlehlém od nejbližších obcí, je možné z Těchonína (délka trasy přibližně 3,6 kilometru), z Boříkovic (vzdálenost asi 4,2 kilometru) nebo ze Suchého vrchu (délka trasy 3,1 kilometru).

 

Železnice v kraji se otevře konkurenci

Rada kraje dnes pověřila náměstka hejtmana Jaromíra Duška, aby do 14. prosince vyhlásil výběrová řízení na zajištění dopravní obslužnosti železniční dopravou na území Pardubického kraje. „Chceme na všech tratích umožnit účast ve výběrových řízeních i jiným dopravcům než Českým dráhám, které v současné době nejsou na všech tratích v kraji schopny nabídnout cestujícím dostatečný komfort,“ uvedl Jaromír Dušek. Účelem výběrových řízení bude především snížení ceny dopravního výkonu, nasazení rychlejších a komfortnějších vozidel, zvýšení komfortu služeb cestující veřejnosti a zahájení provozu na zatím neobsluhovaných tratích. Změny by se měly projevit v jízdním řádu platném od prosince 2014. Konkurenci na tratě pustilo nejen Ministerstvo dopravy, ale například i kraje Karlovarský a Liberecký, kde objednávají vlaky německého dopravce, Olomoucký kraj a další.

 

Propagaci cestovního ruchu pomohou krajské dotace

Rada Pardubického kraje se dnes zabývala také dotacemi do propagace cestovního ruchu.

Částkou téměř 300 tisíc korun podpořila deset projektů, a to zejména na informační tabule v turisticky hojně navštěvovaných místech. „Velkou pozornost věnujeme zejména Králické pevnostní oblasti a celé destinaci Králický Sněžník, kde vidíme největší turistický potenciál,“ uvedl radní pro cestovní ruch René Živný. Nové tabule budou také ve Vodárenském lese ve Svitavách, na Seči a na Labské stezce. Kraj dotuje také tradiční akce, které lákají do regionu návštěvníky, jako jsou například Aviatická pouť v Pardubicích

nebo Řemeslnická sobota v Letohradě. Příspěvek získal i časopis Vlastivědné listy představující památky, přírodní zajímavosti i osobnosti Pardubického kraje.

Podpoře se těší i některé novinky. „Velmi zajímavý bude pilotní projekt Vodních zdrojů Chrudim, které jsou zřizovatelem Národního geoparku Železné hory. V rámci roku krystalografie chtějí příští rok vytvořit z betonu 1,5 metru vysoký objekt krystalu kalcitu a umístit ho u Berlovy vápenky v Třemošnici - Závratci. Výhledově by v geoparku mohlo být v místě výskytu různých hornin instalováno více takových názorných krystalů. Přesvědčili jsme se, že o technické a přírodní památky je v našem kraji velký zájem, a proto rádi tuto iniciativu podporujeme,“ dodává Živný.

 


Hejtman na inspekci. Z Bukové hory se má stát český Kronplatz


Červená Voda (28. 11. 2013) – Kontrolou příprav na zimní lyžařskou sezónu ve skiparku Červená Voda v Orlických horách zakončil svůj středeční výjezd do regionu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. A mohl být spokojen. Vše je připraveno, milovníci zimních sportů se navíc mohou poprvé těšit na společné jízdné pro oba lyžařské areály na Bukové hoře.

„Po propojení obou skiareálu v Čenkovicích a Červené Vodě prostřednictvím společného systému jízdného jsem volal již delší dobu. Vnímám to jako velmi důležitý krok, který výrazně posouvá a rozšiřuje nabízené služby nejenom lyžařům, ale všem milovníkům zimních sportů,“ kvitoval hejtman Netolický největší novinku blížící se lyžařské sezony v Pardubickém kraji a pokračoval: „Z Bukové hory se v nadsázce stane český Kronplatz, kde z jednotlivých úpatí hory jezdí vleky na vrchol hory. Tam si lyžaři mohou vybrat svou oblíbenou sjezdovku a po ní se vydat zpět dolů,“ přirovnal hejtman Netolický Bukovou horu k horskému středisku v Jižním Tyrolsku, které je velmi oblíbené i mezi českými turisty a lyžaři. V Pardubickém kraji tak v posledních letech vznikl vedle Dolní Moravy již druhý areál, který uspokojí i náročnější lyžařskou klientelu.

 

Lyžařské areály podpoří kraj kampaní

Hejtmanství spolu s Destinační společností Východní Čechy (DSVČ) navíc finišuje přípravy projektu, který by měl oba areály propagovat stejně jako v loňském roce. Peníze na kampaň se jim podařilo získat z agentury cestovního ruchu Czechtourismu. „Kampaň bude soustředěna především na webové stránky a zpravodajské servery, kde chceme ukázat výjimečnost a lyžařský komfort, který Dolní Morava i Buková hora nabízejí,“ vysvětlil hejtman Netolický. Podle DSVČ bude kampaň nejintenzivnější v prvním měsíci roku 2014.

 

Horské službě pomohou na svahu nové kamery

A protože v Červené Vodě a Čenkovicích očekávají velký nápor lyžařů a tím i zvýšené riziko úrazů, rozhodlo se hejtmanství alespoň trochu přilepšit horské službě. „Náčelníkovi místní horské služby Josefu Šifrovi jsem přislíbil zakoupení tří digitálních outdoorových kamer na helmy v hodnotě téměř 30 tisíc korun. A to ještě do konce letošního roku. Přesto doufám, že horská služba bude muset zasahovat co nejméně,“ doplnil Netolický.   

 

Na lyže po opravené silnici

Kraj v této oblasti myslel i na komfort cestujících. „Podařilo se nám uvolnit finanční prostředky na opravu kilometrového úseku silnice Výprachtice – Čenkovice v úseku tzv. Hoblovny, kde byl stav vozovky tak závažný, že zde byla nezbytně nutná investice za více než 6 milionů korun,“ uzavřel hejtman.

 

Hejtman na cestě po regionu řešil Psí kuchyni i podmínky pro turisty


Choceň (27. 11. 2013) – Hejtman Martin Netolický pokračuje ve výjezdech do regionu. Tentokrát zamířil do Chocně, aby se setkal s ředitelem Krajského ředitelství Lesů ČR, s. p., Romanem Vohradským. Hejtman se zajímal o situaci v přírodní rezervaci Psí kuchyně či o podporu ekologické výchovy. S ředitelem se dohodl na výstavbě dřevěného objektu v blízkosti dělostřelecké tvrze Bouda, který by měl zlepšit podmínky pro návštěvníky pevnosti již v příštím roce.

„Slíbil jsem ekologům, kteří mě v polovině listopadu kontaktovali dopisem, že se budu zajímat o situaci ohledně připravovaného kácení v přírodní rezervaci Psí kuchyně. Přestože nemohu vstoupit do rozhodování orgánů státní správy, chtěl jsem si vyslechnout i stranu majitele rezervace, tedy zástupce Lesů České republiky, abych si mohl udělat ucelenější pohled na celou situaci,“ vysvětlil hlavní účel návštěvy hejtman Netolický, který neprodleně předal dopis ekologů také kontrolním orgánům kraje, aby se celou záležitostí zabývaly a prověřily správnost postupů příslušného odboru Krajského úřadu Pardubického kraje, který ke kácení vydává rozhodnutí.

 

U Boudy vyroste přístřešek pro turisty

Hejtman Martin Netolický diskutoval s ředitelem Romanem Vohradským také o okolí dělostřelecká tvrze Boudy, která je majetkem kraje a je obklopen lesy. „Projednali jsme možnost výstavby dřevěného objektu v těsné blízkosti tvrze a sloužil by jako přístřešek a úkryt pro turisty před deštěm a nepříznivým počasím. S realizací můžeme počítat již v příštím roce,“ objasnil Netolický.

 

Na závěr jednání hejtman poděkoval řediteli za aktivity v oblasti ekologické výchovy a za podporu občanských sdružení, které se na této výchově v regionu podílejí.