Českotřebovský deník  61/2013  (10.3.)

Na festivalu Opera 2013 bodoval liberecký Don Quichotte a LINDA KEPRTOVÁ  !!!

Festivalové bienále Opera 2013 během ledna a února představovalo pražskému publiku tvorbu všech stálých domácích operních souborů. Nás zajímá především inscenace  libereckého Divadla F. X. Šaldy. Místo v původním programu uváděného Čarostřelce přivezlo  inscenaci Massenetova Dona Quichotta, čímž stvrdilo pověst dramaturgicky nápadité scény, jak ostatně na minulém ročníku dokázalo uvedením Pucciniho Edgara. Změna se libereckým vyplatila, Don Quichotte byl hodnocen jako inscenace po všech stránkách vyrovnaná a festivalu v jeho první polovině jednoznačně dominovala. Měkký basbaryton Jiřího Přibyla je pro postavu nešťastného rytíře ideální a navíc ji Přibyl obdařil i prožitým hereckým výrazem. Vynikající byla rovněž Jana Wallingerová jako koketní i citově zasažená Dulcinée a více herecky než pěvecky tuto dvojici zdařile doplňoval Anatolij Orel v roli Sancha Panzy. Obdivuhodný byl sbor, který režisérka Třebovačka Linda Keprtová rozehrála velmi nápaditým způsobem, a orchestr pod taktovkou Martina Doubravského. (podle Radmily Hrdinové, Právo)
A pak že v České Třebové nemáme režiséry!
ZKO  Podhorka  Česká  Třebová  vás zve  27.4.  do  svého  areálu   na  PODHORSKÝ  ČAROSKOK
Zaběhat si  jump  a agility mohou úplní začátečníci , pokročilí i závodníci. Pokud máte pejsana  MINI či MAXI, stačí napsat, upravíme výšku překážek. Propozice najdete na facebooku Agility Podhorka a www.podhorka.org                     
 

Restaurace Na Stadionu  zve příznivce Fotbalového klubu na malé pohoštění u příležitosti otevření  zrekonstruovaných prostor a to na středu 13.3.2013 od 19,00 hodin. Na čepu Gambrinus 10,  Kozel 11,  Bernard 11.

Fotografie pro pamětníky - starý  Trávník v době přestavby (levý snímek je pochopitelně starší...)

 
PRODEJ STAVEBNÍHO POZEMKU

Pozemek k výstavbě rodinného domu obdélníkové tvaru, o výměře 950 m2 za cenu 970,-  Kč/m2. Pozemek se nachází v Rudoltičkách na slunném místě uprostřed stávající zástavby rodinných domů s pěkným výhledem do krajiny. Přímo na hranici pozemku jsou přivedené veškeré inženýrské sítě včetně veřejného osvětlení a plynu (plyn je umístěn ve sdruženém kiosku společně s elektřinou), obslužná komunikace bude řešena živičná nebo ze zámkové dlažby. Pozemek je v blízkosti centra (400m na Staré náměstí). Žádné rušivé vlivy, mírně svažitý, poslední parcela k prodeji z celkového počtu 4, prodej přímo od majitele. Kontakt: 603 150 963
 

Místo pro zázraky“ v Libchavách zvítězilo v anketě Dřevěná stavba roku 2012

Školicí středisko Akademie Libchavy, které je celé ze dřeva a které majitel Zdeněk Štěpánek nazývá „místem pro zázraky“ či „dotekem matky země“, dostalo hlavní cenu v kategorii Realizované roubené domy ve finále soutěže Dřevěná stavba roku 2012. „Jedná se o kreativní stavbu, vybudovanou v souladu s přírodou, která nemá vědomý koncept. Vše tu vznikalo intuitivně, jinak, než je běžné. Důležité bylo a je, aby zde proudilo světlo a energie, aby se každý mohl uvolnit a otevřít svému dalšímu rozvoji,“ vysvětluje Zdeněk Štěpánek. Sruby ocenila jak odborná porota, tak i laická veřejnost.
Akademie Libchavy sídlí v Libchavách na Orlickoústecku, na kopci, odkud je dobrý pohled do vesnice i do okolí, blízko lesů. Zabývá se především rozvojem manažerů průmyslových podniků a vytvářením inovativních týmů v nich, mezi ostatní projekty patří projekty pro školy, města, zdravotnictví či rodiny.  Nabízí lidem fyzický prostor, i prostor „sám v sobě“. „Setkávají se tu lidé, kteří řídí velké firmy či úřady a mají velký vliv na další rozvoj naší společnosti. U nás se násobí jejich chuť se zapojit a vědomě se rozvíjet,“ upřesňuje poslání Akademie Zdeněk Štěpánek. „V současnosti se lidé běžně chvilku nezastaví a nepřemýšlí. U nás toto zastavení přichází samo a inspiruje k němu právě prostředí, které jsme vytvořili z matky přírody, ze stromů. Jsme místem transformace ve smyslu napojení se na kořeny a na generace. V minulosti bylo toto spojení zpřetrhané, a to nám teď působí potíže, které můžeme sami vyřešit, když se dokážeme uvolnit a otevřít se sami sobě,“ vysvětluje Štěpánek.
Oceněné dílo zahrnuje dva srubové objekty se zelenou střechou. Postavila je společnost Koala Log Homes podle návrhu architekta Daniela Vlčka. Objekt A se skládá z velkého srubu a čtyř malých srubů propojených podloubími. Objekt B tvoří dva malé propojené sruby. Všechny mají tvar osmihranu. „Dlouho jsem nevěděl, co to přesně bude. Původně jsem v této krásné přírodě viděl malé roubenky, ale byl jsem nerozhodný,“ vzpomíná Zdeněk Štěpánek. Nápad mu přišel v roce 2008 v Anglii, kde se účastnil výcviku nedirektivní psychoterapie. „Jednu noc se mi o mém plánu zdálo a já jsem přesně viděl osmihran. Hned ráno jsem si jej nakreslil. Tvar osmihranu je spojením kruhů a čtverců, což je principem spojení nebe a země. To však tehdy ještě nevěděl.
Zpočátku bylo těžké návrh prosadit u architektů, a když projekt zásluhou Daniela Vlčka vznikl, nebylo zase možné najít firmu, která by sruby postavila. „Jsem rád, že se mi nakonec podařilo záměr prosadit a oceňuji architekta Vlčka, že se mnou byl ochoten sedět dlouhé hodin u počítače a podporovat, inspirovat, zdokonalovat a potom konstrukčně domyslet všechny sny, které vznikly mezi mnou a jím. Bez této spolupráce a spolupráce s nadšenými firmami by to nebylo možné postavit.“
Z celkové předpokládané investice 33 milionů korun na vybudování celého areálu Akademie  Libchavy (dokončení červen 2013), stála tato oceněná dřevostavba téměř 15,5 milionu korun a na této sumě se spolupodílela Evropská unie 8,3 milionu korun. Objekty vznikly za necelé dva roky (léto 2010 – podzim 2012) a od listopadu 2012 v nich probíhají školení. Hlavním investorem celé Akademie Libchavy je rodina Štěpánkova.
Pronájem nebytových prostor, vhodné na obchod, kanceláře a pod. s vlastní parkovištěm.
tel. 605 510 517.

Sobotní odpolední nehoda v Kubelkově ulici v Č.Třebové: Velká rychlost, možná i alkohol (9.3.13)
 
Podívejte se na krásně zpracovaný materiál o (železničních) výstavách, kterým pomáhal na svět Třebovák a velký fanda železnice Pavel Stejskal. Viz odkaz: http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/4839-Vystavni-rok/