Českotřebovský deník 140/2013 (9.6.)                                  
Odborářský fotbalový turnaj  na stadionu Pod Jelenicí navštívil i hejtman Pardubického kraje          

Odborářský fotbal  je na stadionu Pod Jelenicí jako doma již řadu let, turnaje pořádané odvětvím kolejových vozidel nebo i turnaje s širším záběrem se zde konají již dlouhou řadu let.  Díky nim navštěvují naše město železničáři z celé republiky, pohostinnost jim zajišťujeme prostřednictvím internátu na Skalce. Letošní jarní turnaj se konal v pátek 7. 6.  2013 a během poledne jej navštívil také hejtman Martin Netolický, který udržuje s odboráři na železnici dlouhodobě přátelské kontakty již řadu let. Zajímá se nejen o možnosti sportu a relaxace, ale především také o problematiku zaměstnanosti.
Foto Luboš Kozel.  
 
POZVÁNKA NA VÝSTAVU

Letos se sluníčko nějak zdráhá obdařit nás svými paprsky, proto sdružení Lingvia Group o.s. vyhlásilo  výtvarnou soutěž O SOLE MIO ANEB SLUNCE MÝMA OČIMA.
Tentokrát jsme oslovili děti a mládež. Věříme, že se sejde velký počet obrázků, jejichž společným jmenovatelem bude slunce ve všech možných podobách. Srdečně zveme  všechny příznivce našeho sdružení na vernisáž, která se koná v pátek 14.6. od 17.00 v Ekocentru Podorlicko. Vítězové jednotlivých  kategorií  budou odměněni,  drobné ceny jsou připraveny i pro ostatní soutěžící a pro všechny pak malé občerstvení.  Výstava bude otevřena denně od 10.00 do 16.00 a potrvá do 21.6. Přijďte se potěšit menšími či většími výtvory účastníků soutěže, třeba nám vysvitne i to opravdové sluníčko.   Za Lingvia Group M. Peterková
Světelná signalizace u gymnázia po havárii dlouhodobě nefunkční

Už týden  se jezdí u gymnázia "bez světel". přes víkend se to ještě ani nepozná, v pracovní dny to je horší. Havárie kamionu, která problém způsobila se ale může opakovat častěji a je otázka jestli tomu lze nějak předejít.  Vždyť na chodníku mohli stát  chodci a nebo třeba i děti, kamion se nevešel ani na chodník. Stávající křižovatka je dopravní závadou a odbočování rozměrných vozidel je zde  opravdu nebezpečné.  Řidiči si stěžují i na provozní poměry: při odbočování vlevo z hlavní I/14 musí dávat pozor nejen na protijedoucí vozidla, ale také na chodce na přechodu, kteří mají zelenou a při špatné viditelnosti to není vždy jednoduché. 
 

POMOC PRO RUDNIK

Občanské sdružení Za jeden provaz se také rozhodlo pomoci oblastem, které postila letošní povodeň.
Konkrétně bude naše pomoc, tedy vaše příspěvky, směřovat do obce RUDNÍK v Podkrkonoší.
Spolupráci nám nabídlo Mateřské centrum ROSA a to především tím, že nám poskytlo prostor pro sběrné místo.
Své příspěvky tedy můžete vozit přímo do Mateřského centra, které sídlí v Ústecké ulici (v bývalé jídelně ZŠ Parník). Pro ty, kteří nemají možnost vlastního odvozu, jsme schopni a ochotni odvoz zajistit.
 V PAPÍRNICTVÍ KOH-I-NOOR na světelné křižovatce také můžete dětem z Rudníku zakoupit za výhodnou cenu školní potřeby, pastelky, aktovky a jiné třeba jen drobnosti, které jim jistě udělají radost.
Podrobnější informace podá paní Luzarová na tel. 773 525 365.
DĚKUJEME VŠEM, KTEŘÍ NÁM POMOHOU S NAŠÍ SBÍRKOU.
Za Občanské sdružení Za jeden provaz Magda Frišová a Kateřina Luzarová

Sbírka bude ukončena v pátek 14. června ve 12:00. 

Poté budou vaše příspěvky roztříděny a v sobotu odvezeny do Podkrkonoší.
Děkujeme tímto všem, kteří jakkoli do naší sbírky přispěli. O výsledku sbírky a jejím předání budeme informovat prostřednictvím  Českotřebovského zpravodaje.
 

Neziskovky na „Dni D“ vybojovaly bagr i dvojkolo

Pardubice - Dramatické „souboje“ finalistů burzy filantropie zažil ve středu 5. června 2013 sál Jana Kašpara v sídle Pardubického kraje. V přátelské atmosféře se šest finálových projektů neziskových organizací utkalo o přízeň dárců při akci inspirované televizním „Dnem D“. Celkem se jim podařilo získat více než 285 tisíc korun.
„Tato burza filantropie předčila všechny předchozí,“ uvedl Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor. „Směs uvolněné atmosféry a napětí vybičovala zástupce z řad neziskových organizací k výborným výkonům při prezentacích jejich projektů. Rozhodování dárců tak bylo velmi těžké,“ dodal Šotola. Peníze do burzy filantropie věnovali zástupci firem a veřejné správy v Pardubickém kraji. Mezi donátory se letos premiérově objevil i nadační fond a advokátní firma.
Speciální brýle simulující slepotu nebo zrakovou vadu rozdalo dárcům Tyflocentrum, o. p. s., které usilovalo o peníze na dvojkolo pro cyklovyjížďky pro lidi se zrakovým postižením „Prezentace Tyflocentra se mi líbila pro svou interaktivitu, ale i proto, že má přidanou hodnotu. Dvojkolo využijí zrakově postižení nejen na výlety do přírody, ale také jako osvětový prostředek směrem k veřejnosti a při zapojení dobrovolníků,“ ocenil prezentaci Tyflocentra radní Šotola. Nakonec se podařilo Tyflocentru, o. p. s., získat 39 tisíc korun.
Rodinné centrum Kašpárek bojovalo o přízeň dárců s projektem zapojení seniorů do komunitního života. Dárci se jej rozhodli podpořit nejen finančně, ale také nabídkou vlastních lektorů, výukových prostor či nabídkou půjčení skákacího hradu pro akce pro děti. Známý pardubický výrobce perníků Pavel Janoš nabídl uspořádání přednášek o historii a výrobě slavné medové pochoutky. Celkem se podařilo získat Kašpárku 47 tisíc korun.
Ještě o tisíc korun víc vybojoval projekt „Jedlého lesa“ sdružení Apolenka - hiporehabilitace, tedy založení permakulturní zahrady v návaznosti na ohrady se zvířaty. Dárci k finanční pomoci připojili i nabídku dobrovolnické práce – přislíbili vlastnoruční pomoc se sázením stromů a rostlin a také zapůjčení bagru.
Celých 33 tisíc korun slíbili dárci na záchranu a renovaci skříně motorového vozu M120.206, kterou plánuje Pardubický spolek železniční dopravy. Pavel Šotola za kraj přislíbil podporu 10 000 korun: „Na to, že pracujete zcela dobrovolně, toho děláte opravdu hodně a máte za sebou obrovský kus práce,“ komentoval vynaložené úsilí spolku Pavel Šotola.
Podobnou částku, 31 tisíc korun, budou moct využít v Centru Don Bosco Salesiánském klubu mládeže, a to na projekt Šance pro dva kamarády. Ten pomůže mladým lidem vyrůstajícím v ústavní výchově se začleněním do společnosti a samostatného života.
Pardubický kraj spolu s Elektrárnami Opatovice udělil divokou kartu Burzy filantropie v celkové hodnotě 75 tisíc korun celokrajskému projektu Euroklíč, díky kterému se zdravotně postižení lidé a rodiny s malými dětmi mohou snadno dostat k výtahům, plošinám i sociálním zařízením na nádražích, veřejných budovách apod.; divoká karta v hodnotě 25 tisíc korun byla udělena také firmou eBrána na výrobu nových webových stránek Pardubické pobočky Klokánek.
„Z průběhu první letošní burzy filantropie jsem maximálně nadšená. Věřím, že i další burzy budou v podobném duchu a povedou se také na jedničku,“ konstatovala Jana Machová, ředitelka Koalice nevládek Pardubicka (KONEP).
Pardubická burza filantropie je první z letošních šesti, které pořádá KONEP ve spolupráci s Pardubickým krajem. Další kolo burzy filantropie se uskuteční v pondělí 10. června v Chrudimi, další pak budou ve Svitavách, Litomyšli, Ústí nad Orlicí a Letohradu. Loni se burzy filantropie konaly v Pardubickém kraji čtyřikrát a podpořeno při nich bylo 22 neziskových projektů v hodnotě přesahující 900 tisíc korun.
 
     Seznam donátorů (jméno a příjmení - společnost):

     Jindřich Tauber - Náměstek primátorky Pardubic
     Pavel Šotola - Radní Pardubického kraje
     Petr Zadák - Elektrárny Opatovice, a. s.
     Pavel Janoš - Pardubický perník Janoš
     Petr Severa - Era – poštovní spořitelna
     Jana Rydlová - Nadační fond J&T
     Radek Kopal - AVE CZ, s. r. o.
     Vítězslav Paděra - Advokátní kancelář Paděra
     Jiří Janků - eBrána s. r. o.
 
Základní umělecká škola Česká Třebová   

Zápis dětí pro školní rok 2013/2014
 
Hudební obor - pro děti od 5 let 
Pondělí - 17.6. 2013                      14.00 – 18.00 hod.
Úterý    - 18.6. 2013                      14.00 – 18.00 hod.
Kozlovská 775 telefon -  465 531 056
 
Výtvarný obor ( včetně karamiky ) - pro děti od 5 let   
Pondělí - 17.6. 2013                      14.00 – 18.00 hod.
Úterý    - 18.6. 2013           14.00 – 18.00 hod.
Tyršovo nám. 81 ( vedle Gymnázia )
 telefon - 465 532 484 
 
Taneční obor - pro děti od 5 let 
Pondělí - 17.6. 2013                      14.00 – 18.00 hod.
Úterý    - 18.6. 2013                      14.00 – 18.00 hod.
Tyršovo nám. 81 ( vedle Gymnázia ) 
Telefon - 465 532 484   
 
Literárně dramatický obor - pro děti od 5 let   
Pondělí - 17.6. 2013                      14.00 – 18.00 hod.
Úterý    - 18.6. 2013                      14.00 – 18.00 hod.
Tyršovo nám. 81 ( vedle Gymnázia ) 
Telefon - 465 532 484