Českotřebovský deník 289/2014 (12.12.)                               
Radovan Švarc dostal „českou nobelovku“ 

Dne 4. prosince 2014 se Radovan Švarc, žák oktávy gymnázia, zúčastnil na zámku v Sychrově v pořadí již čtrnáctého slavnostního předávání prestižních cen Praemium Bohemiae. Tato ocenění uděluje od roku 2001 Nadace Bohuslava Jana Horáčka Českému ráji. Odměny získávají ti, kteří se v minulém roce umístili na 1. až 3. místě v mezinárodních kolech přírodovědných soutěží. Radovan toto mimořádné ocenění získal za bronzovou medaili z 55. ročníku Mezinárodní matematické olympiády v Jihoafrické republice. Ceny v této soutěži ovšem nejsou věcné, nýbrž finanční. V letošním roce bylo rozdáno přes 400 000 Kč dvaceti čtyřem nejúspěšnějším studentům. Tyto peníze by měl každý z oceněných využít pro výzkum ve svém oboru. Jak totiž řekl ve svém proslovu jeden z oceněných Adam Přáda:Olympiády jsou sice jenom hra, ale věřím, že se stejným nadšením a odhodláním se dnešní olympionici v budoucnu pustí do opravdových vědeckých problémů a přispějí svou troškou k rozvoji lidstva.“ A s tím mohu jen souhlasit.
Dominika Kubištová, 8.A Foto: archiv gymnázia

Rozpočet Pardubického kraje bude příští rok přebytkový

Pardubice (11. 12. 2014) – Rozpočet Pardubického kraje na rok 2015 bude v přebytku více než 63 milionů korun. Na svém řádném zasedání jej dnes schválilo Zastupitelstvo Pardubického kraje. Návrh, který předložila krajská rada, počítá mimo jiné s navýšením finančního příspěvku Programu obnovy venkova na 45 milionů korun. Přes třetinu všech výdajů krajského rozpočtu bude tvořit spolufinancování projektů z evropských fondů.
Naše hospodaření je zdravé. Plně využíváme všech finančních nástrojů, a proto můžeme investovat mnohem více, než by bylo možné pouze z rozpočtu kraje. Samotné investice proto odpovídají částce dvě miliardy korun, což nebylo v minulých letech možné,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Navýšením celkové částky Programu obnovy venkova chceme motivovat obce ke konkrétním investičním projektům, neboť národní zdroje s podporou takových projektů bohužel již tolik nepočítají. Naopak díky potřebné spoluúčasti žadatelů bude venkov podpořen téměř sto miliony korun. Například malé obce tak budou moci žádat o podporu obecních nebo pojízdných prodejen ještě ve větším rozsahu,“ dodal Martin Netolický.
Rozpočet, který schválilo zastupitelstvo Pardubického kraje jednomyslně všemi přítomnými zastupiteli, očekává příjmy ve výši 4,120 miliardy korun, výdaje ve výši 4,057 miliardy. Jeho jednoznačnou prioritou je dokončení zahájených investic a maximální využít evropských peněz z programovacího období 2014-2020. Kraj chce také pokračovat zejména v opravách silnic II. a III. třídy, ale i v investicích do svého majetku, tedy škol, nemocnic nebo sociálních ústavů. Schválený rozpočet je důležitý i pro Českou Třebovou. jmenovitě je zde uvedena  důležitá akce a to výstavba nové tělocvičny pro VOŠ a SŠT na Skalce s tím, že její cena 40 mil. Kč by měla být financována z investičních prostředků Pardubického kraje ve dvou letech 2015 a 2016 s tím, že případě vyšší cena než 40 mil. Kč by  měla být následně dofinancována z hospodářské činnosti Pardubického kraje. Za takové peníze se jistě dá postavit opravdu pěkná tělocvična....
 
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová školila na litomyšlském zámku zastupitele z celého kraje

Advokátní kancelář Mgr. Jany Zwyrtek Hamplové, absolventky Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, zahájila svoji činnost v roce 1999. Poskytuje právní služby ve všech klasických oborech práva, a v rámci celé České republiky se specializuje na oblast práva územních samospráv (obce, městyse, města a kraje) v celém komplexu. Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová se v oblasti práva územních samospráv věnuje i publikační a přednáškové činnosti a je autorkou projektu MUNICIPAL. Kancelář zastupuje standardně u obecných soudů (okresní, krajské a vrchní), a dále u Nejvyššího soudu ČR, Nejvyššího správního soudu ČR a Ústavního soudu ČR. Její manžel František Zwyrtek je předsedou hnutí nezávislých v Českém Těšíně (ve svém rodném městě) , v komunálních volbách nezískal mandát.
Poprvé „vystoupila viditelně z řady“ v listopadu 1989, kdy byla jako studentka práv jednou z hlavních hybatelek dění, které z Prahy „dovezla“ do Mohelnice.  Své názory si nikdy nenechala vzít ani  v následujících letech, a rozhodně nebyla člověkem, který by si dal vnutit jinou vůli. Do volených funkcí se netlačila, protože si uvědomovala, že napřed musí dostudovat a něco dokázat. Do komunální politiky se vrátila v roce 1998, v dalším období už byla jasný lídr, získala nejvíce hlasů voličů (rok 2002) a nejblíže křeslu starostky byla v roce 2006. Nezávislé dovedla k výraznému vítězství v roce 2010, sama opět získala nejvíce hlasů voličů. Zdálo se, že pozice starostky je jasná. Přesto se nově zvolení  zastupitelé spojili proti ní a Nezávislým, a vytvořili slepenou koalici mnoha malých stran. Ta se brzy začala hádat, přeskupovat, což vyústilo v krizi na jaře 2013. Nezávislí se zachovali odpovědně, město za pomoci KDU-ČSL převzali a rok v klidu  řídili, a Jana Zwyrtek Hamplová ze dne na den přizpůsobila potřebám Mohelnice svou náročnou práci a přijala funkci starostky. V březnu 2014 však opět došlo k intrikám, část Nezávislých byla bezdůvodně odvolána z rady, a nastoupili tam vehementně podnikatelé. Poté, co dali najevo, že hodlají diktovat, nikoli spolupracovat  na vlastní žádost odstoupila letos 16. dubna. Ve své praxi zastávala často velmi nekompromisní stanoviska a snažila se právo uplatňovat podle dikce i ducha zákona, zajímaly ji problémy nejen "de jure", ale také "de facto".  Z funkce starostky odstoupila proto, že se nechtěla nechat ovlivňovat bojem ostatních funkcionářů ve městě o funkce a pozice a výhody. (Viz abdikační dopis ZDE).  Jde o renomovanou advokátní kancelář s proto není divu, že jejich služeb využil i Pardubický kraj , který nedávno na zámku v Litomyšli uspořádal seminář pro uvolněné zastupitele právě za účasti Mgr. Jany Zwyrtek Hamplové a při této příležitosti také vydal publikaci.  Píšu o tom ze dvou důvodů: z akce v Litomyšli jsem obdržel fotografie Luboše Kozla, ze kterých lze vyčíst, že to bylo jednání důležité,  masově navštívené a jistě také užitečné pro všechny účastníky. Druhým důvodem je to, že jsem během srpna publikoval jeden z řady článků  Jany Hamplové "o neslučitelnosti funkcí a možném střetu zájmů", což bylo téma v České Třebové v té době velmi aktuální a ohlas byl takový, že není třeba brát publikované názory jako relevantní, že těchto problémů si není třeba všímat.  A nyní tato  na oblast veřejné správy specializovaná právnička poskytuje své právní služby  uvolněným zastupitelům z celého kraje.... (mm)
 
Rozdělení pravomoci mezi orgány obce je postavené v řadě případů "na hlavu".

Zastupitelstvo jako nejvyšší orgán je např. docela bezmocné ve věcech, které spadají do pravomoci rady, například i v řízení městských firem. Prostě „nesmí, i kdyby chtělo“, do toho jakkoli zasahovat. Vyhrazená pravomoc, přes kterou "nejede vlak". Řada rozdělení pravomocí pak umožňuje dvojí až trojí výklad. A takových pravomocí je více. Tak nedokonalý máme záklon o obcích, kterým se musíme řídit....
Česko zpívá koledy: na našem okrese  zpívalo koledy stovky zpěváků:

Brandýs nad Orlicí: 100  Česká Třebová: 300  Králíky: 100  Ústí nad Orlicí: 300  Vysoké Mýto: 500 Žamberk: 200  Černovír: 80  České Heřmanice: 85  Dolní Čermná: 150 – 200  Helvíkovice: 70  Lichkov: 90  Lukavice: 130  Luková: 70  Mladkov: 60  Sopotnice: 150. V České Třebové se akce konala již podruhé.  Zdroj: Orlický deník
Hasiči a záchranáři si polepší

Pardubice (11. 12. 2014) – Hasiči a záchranáři v Pardubickém kraji si polepší. Dobrovolní hasiči dostanou na své letošní zásahy díky dotaci 1,8 milionu korun. Profesionálním hasičům daroval Pardubický kraj termokameru a Zdravotnické záchranné službě dva biovaky. Kraj tak pokračuje v dlouhodobé podpoře zlepšování vybavení státních složek integrovaného záchranného systému.
„Státní dotace 1,8 milionu korun pokryje jednotkám dobrovolných hasičů obcí část jejich nákladů za zásahy v období od ledna do října letošního roku. Je to příjemné přilepšení, ale jsme si vědomi, že ani taková částka nepokryje nutné náklady. Proto jsme také zvýšili krajský rozpočet pro dobrovolné hasiče na rok 2015 o půl milionu korun na celkových 5,5 milionu,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který je předsedou Bezpečnostní rady kraje. „Termokamera usnadní příslušníkům Hasičského záchranného sboru zejména vyhledávání a záchranu osob z hořících objektů, kdy jejich práci ztěžuje oheň, kouř a tma,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický. Darovací smlouvu na kameru za 240 tisíc korun schválili zastupitelé kraje.
Pardubický kraj také zakoupil pro Zdravotnickou záchrannou službu dva nové moderní biovaky, které budou sloužit pro izolaci a transport osob s podezřením na vysoce nebezpečnou nákazu do stacionárního zařízení určeného pro léčbu takto postižených osob. Zastupitelé dnes schválili bezplatný převod biovaků.
Nedávno předal chytrý radar Policii České republiky a na konci září předal nové vybavení Zdravotnické záchranné službě Pardubického kraje. Jednalo se o speciální transportní prostředky pro infekční pacienty a další ochranné pomůcky.
 
Ze Stezky mechu a perníku je v kraji nejlépe připravený úsek z Němčic do Dřítče

Pardubice/Vysoká n. L. (11. 12. 2014) - Valná hromada Dobrovolného svazku obcí Hradubická se včera sešla ve Vysoké nad Labem. Informovala i nově zvolené starosty obcí na trase o postupu prací na přípravě cyklostezky. Za Pardubický kraj tu jednal radní pro sport, cestovní ruch a volnočasové aktivity René Živný.
„Pardubický kraj poskytl svazku obcí v letošním roce milion korun na výkup pozemků a 200 tisíc korun na projektovou dokumentaci, aby se práce mohly rozjet. Iniciovali jsme také jednání na Státním fondu dopravní infrastruktury, který by nám mohl  finančně pomoct a spoléháme samozřejmě i na evropské fondy,“ uvedl René Živný.
Cena celé stavby je odhadována na 120 milionů korun, v tom jsou ovšem také započítány výkupy pozemků a vysoké procento z toho tvoří daň za vynětí plochy ze zemědělského půdního fondu. Pokud by se stát rozhodl, že se tato daň nebude vztahovat na cyklostezky, celou záležitost by to nezanedbatelně zlevnilo.
Velkou roli mají nyní v přípravě starostové jednotlivých obcí. „My známe majitele pozemků, my s nimi jednáme a domlouváme se,“ říká Jiří Horák z Vysoké nad Labem. Stezka je hotová z Pardubic do Rábů pod Kunětickou horou. V příštím roce začnou práce na dalších dvou úsecích, které jsou nejlépe připravené. Z Královéhradecka to je trasa z Hradce Králové do Vysoké a na Pardubicku to je úsek mezi Dřítčí a Němčicemi. Největší problémy s pozemky jsou mezi Vysokou a Dřítčí, kde musela být cyklostezka dokonce přetrasována na druhý břeh Labe.
Věřím, že za pár let se už po cyklostezce budou prohánět nejen občané této velké aglomerace, ale také třeba návštěvníci z Německa a dalších zemí, kteří se vydávají podél Labe od Hamburku až k nám. Brzy by se mohli dostat až k pramenům Labe v Krkonoších,“ dodal radní Živný.

Nová vuvuzela s logem klubu: cena 50 Kč. Fanoušci si ji mohli poprvé zakoupit v neděli 7. prosince před utkáním s Chrudimí.. V prodeji bude jistě i nyní na dalším domácím zápase

Nový předseda FK Česká Třebová

Valná hromada FK Česká Třebová (o.s.) zvolila novým předsedou klubu pana Jaroslava Sejkoru z České Třebové.
Složení  současného výkonného výboru: 
Tomáš Abt, Ing.Miloslav Cink, Martin Kapoun, Rudolf Havlíček, Dobromil Keprt, Mgr.Tomáš Keprt, Jaroslav Sejkora, Josef Tomeš, Pavel Tulis. Složení revizní komise: 1. PaedDr. Petr Kratochvíla - předseda 2. Milada Abtová  3. Ing.Miloslav Cink
Sekretářem FK Česká Třebová je Rudolf Havlíček