Z jednání ZM dne 15. prosince 2014                                    

V pondělí 15. prosince se v přednáškovém sále Městského muzea sešli zastupitelé města na svém prvním pracovním jednání v novém volebním obndobí 2014 - 18. Jednání se zúčastnilo 26 zastupitelů. 
 
Majetkové záležitosti.  
Z deseti projednávaných záležitostí  bylo nejvýznamnější  usnesení o odkoupení budovy dosavadního dislokovaného pracoviště Dopravní fakulty Jana Pernera ve Slovanské ulici za částku 3900 tis. Kč.  Za tuto částku koupila  budovu společnost TEZA v dražbě 4. listopadu 2014 na základě rozhodnutí valné hromady společnosti, tj. rady města v době, kdy město ještě nemělo po volbách funkční zastupitelstvo. Částka dosažená v dražbě je nakonec nižší, než přímá nabídka učiněná  městu Česká Třebová Univerzitou Pardubice.  Při rozhodování se zatím nehovořilo o budoucím využití budovy, pouze o potřebě převést budovu od Tezy přímo do majetku města.  Návrh byl odsouhlasen všemi hlasy přítomných zastupitelů. 
 
Rozpočtová změna č. 3 / 2014
Na straně příjmů  byla povýšen  výnos daně z příjmů fyzických osob (celkem + 1800,- tis. Kč). Další změny se týkají ostatních příjmů s ohledem na dosud inkasovanou výši v jednotlivých položkách rozpočtu města. Tak např. díky většímu výtěžku z provozu loterií a výherních hracích přístrojů byla tato částka zvýšena o 380 tis. Kč  Změna zahrnuje zapojení dalších získaných dotací do rozpočtu města v celkové výši 3275 tis. Kč. Do  této částky je např. zahrnuta dotace na sociální služby - poskytování sociální péče do výše  2688,00 tis. Kč, dotace pro ZŠ Habrmanova „Přírodovědné pokusy ve škole" ve výši 400,80 tis. Kč a dotace pro volby do zastupitelstva města  ve výši 351,00 tis. Kč.
Na stránce výdajů byly některé položky upraveny podle dosaženého plnění, což v řadě případů znamenalo snížení dříve rozpočtovaných položek.  Tak např. díky v dubnu 2014  přijaté novele vyhlášky o systému likvidace odpadu bylo možné snížit částku na náklady sběrného dvora o 1 mil. Kč.
Změny příjmových a výdajových položek v rámci 3. změny rozpočtu umožnily snížit zapojení přebytku z minulých let celkem o 5.160,0 tis. Kč. Zůstatek finančních prostředků z minulých let vč. finančních prostředků Fondu rozvoje bydlení se při tomto financování bude ke konci roku  2014 na úrovni cca 11.600 tis. Kč.
 
Pravidla rozpočtového provizoria od 1.1.2015
S ohledem na skutečnost, že před l. lednem roku 2015 nebyl schválen zastupitelstvem města rozpočet města na rok 2015, bylo jako v minulých letech nutné přijmout k zajištění chodu Města Česká Třebová a jím zřízených organizací pravidla rozpočtového provizoria Platí pro období od l .1.2015 do schválení rozpočtu města. Vychází ze stejného principu, jako rozpočtová provizoria v letech minulých. S výjimkou  jmenovitě uvedených rozpočtových výdajů je pomocí schválených pravidel zajištěn pouze běžný plynulý chod města a jeho organizací.
Zastupitelsto schválilo pravidla rozpočtového provizoria v tomto znění:
l) Z městského rozpočtu budou hrazeny běžné výdaje, související s plynulým provozem městského úřadu, města a organizací městem založených či zřízených.
2) S výjimkou havarijních situací budou financovány pouze drobné akce oprav a údržby v jednotlivých případech nepřevyšující částku 40.000,- Kč a nedokončené smluvně sjednané akce oprav a údržby z roku 2014.
3) V případě nevyčerpání finančních prostředků v r. 2014 na výdaje schválené v rozpočtu města na rok 2014, mohou být tyto výdaje realizovány v r. 2015 do výše rozdílu schváleného rozpočtu města a skutečného čerpání výdajů v r. 2014.
4) Starosta města může na žádost tajemnice MU nebo statutárních orgánů organizací městem založených nebo zřízených udělit souhlas s realizací nové akce investičního nebo neinvestičního charakteru, nebo navýšení jmenovitých výdajů uvedených v bodu 6) těchto pravidel, v hodnotě do 60.000,- Kč v jednotlivém případě. Suma takto realizovaných výdajů nesmí překročit 240.000,- Kč.
5) Rada města může na žádost tajemnice MU nebo statutárních orgánů organizací městem založených nebo zřízených udělit souhlas s realizací nové akce investičního nebo neinvestičního charakteru, nebo navýšení jmenovitých výdajů uvedených v bodu 6) těchto pravidel, v hodnotě do 100.000,- Kč v jednotlivém případě. Suma takto realizovaných výdajů nesmí překročit 300.000,- Kč.
6)   Kromě výše uvedených výdajů mohou být městem vynaloženy finanční prostředky na tyto účely :
a)   zpracování a doručení informační publikace „Ročenka Českotřebovsko" v hodnotě do 48.500,- Kč,
b)   reprezentace města na veletrzích v hodnotě do 240.000,- Kč,
c)   služby nadace Naděje v hodnotě do 400.000,- Kč,
d)   výkup budovy č.p. 452 (bývalá budova dopravní fakulty) v hodnotě do 3.900.000,- Kč,
e)   přípravné práce na zpracování lesního hospodářského plánu pro roky 2017-2027 a havarijní kácení v hodnotě do 150.000,-Kč,
f)   zateplení budovy MS Vinohrady v hodnotě do 6.900.000,- Kč,
g)  zpracování a vydání brožury  „Architektonická soutěž Nové náměstí  v České Třebové" v hodnotě do 50.000,- Kč,
h)  výměna technologie ohřevu teplé užitkové vody v l. NP budovy Kulturního centra Česká Třebová hodnotě do 180.000,-Kč.
 
Územní plán města Česká Třebová - schválení vydání Změny č. 8 ÚP města
Odbor rozvoje města a investic MěÚ pořídil „Změnu č. 8 Územního plánu města na základě zadání schváleného předchozím zastupitelstvem dne 24.02.2014.  ZM potvrdilo soulad Změny č. 8 Územního plánu města Česká Třebová s Politikou územního rozvoje ČR 2008, Zásadami územního rozvoje Pardubického kraje - aktualizace č.l, a vydává opatření obecné povahy „Změna č. 8 Územního plánu města Česká Třebová“ jako závazný dokument.
 
Pořízení změny č. 9 ÚP města Česká Třebová.
V souladu se zákonem 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) schválilo ZM pořízení další Změny č. 9 ÚP města a přijímá žádosti občanů a institucí. Do funkce určeného zastupitele pro pořizování této změny jmenovala místostarostu Dobromila Keprta.
 
Různé.
Zastupitelstvo město zvolilo pro nové volební období složení kontrolního a finančního výboru. Předsedkyní kontrolního výboru bude Mgr. Magdaléna Peterková, předsedou finančního výboru JUDr. Martin Netolický, Ph.D. Ve změněném složení  budou v novém, volebním období  pracovat také osadní výbory v Kozlově, Svinné, Skuhrově a na staré Lhotce. Předsedou osadního výboru v Kozlově zůstává Jan Stránský, ve Skuhrově Daniel Klika a ve Svinné Vlastimil Šmíd, na staré Lhotce je nyní novým předsedou osadního výboru Aleš Valenta. Nové složení výborů ZM  najdete ZDE a složení komisí rady města najdete ZDE.
Projednávaly se také změny zřizovacích listin základních škol v České Třebové, jako přísedící u okresního soudu v Ústí nad Orlicí byla odsouhlasena paní Alexandra Kovářová z Křibu (mm)