Českotřebovský deník 35/2014 (11.2.)                                    
VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ   

Společnost Eko Bi s.r.o. jako zadavatel vypisuje „Výběrové řízení na provozovatele  -  Občerstvení“.
Místo: Krytý plavecký bazén Česká Třebová, U teplárny 617.
Zájemci se mohou hlásit písemnou formou adresovanou na zadavatele:
Eko Bi s.r.o. Semanínská 2050 560 02 Česká Třebová
Termín uzávěrky je stanoven do 28. 2. 2014 do 12:00 hodin. Rozhodující pro účast je doručení písemné přihlášky do místa společnosti zadavatele. 
Bližší informace podá vedoucí provozu pan Michal Potužník, tel. 731 449 807 nebo e-mail: potuznik.michal@ekobi.cz
 
Stručně:

Promo akce Mapei
Na parkovišti pod Peklákem se konala školící promo akce firmy Mapei pro zedníky, obkladače a fasádníky z regionu, který zajišťovala českotřebovská firma Stavební centrum se sídlem v ulici Pod Jelenicí 570 nedaleko parkoviště. Promo akce proběhla ve speciálním upraveném stanu. Byl jsem se podívat dopoledne, bylo zde plno, akce byla dobře zajištěna.
 

V městské knihovně v oddělení pro "náctiletou" mládež "TEENSPACE" se konal OFF-LINE DAY

Celé odpoledne 11.2. od 12 - 18 hodin bylo s vypnutými počítači, protože  ústředním motivem byl "Bezpečný internet".  městská knihovna se přihlásila k mezinárodnímu projektu  Safer internet day, jehož cílem je podnítit bezpečnější a zodpovědnější užívání on line a mobilních technologií hl. mladými uživateli. V programu byla projekce filmu Křečci v síti  (a dalších) s besedou, kde se jasně ukázalo kam až může dovést nekontrolované užívání internetu a sociálních sítí, jaké mohou být následky V Teenspace bylo sice jen několik náctiletých, o to lépe se besedovalo. Film i beseda by byla také dobrá pro jejich rodiče a jistě i pro rodiče dalších náctiletých. prpoto také byla od 17 hodin zařazena i konzultace pro rodiče, které zajímá bezpečí jejich dětí na síti.  Akce by bylo dobré opakovat (a opakovat častěji). ....
 
 
Pronajmu řadovou garáž v Č.T. ul. V Lukách. Cena dohodou. Tel. 736 518 072                         

 

Do Svitav míří mistrovství světa v požárním sportu 

Pardubice (11. 2. 2014) – Poprvé zamíří do České republiky mistrovství světa dorostu a juniorů v požárním sportu. Konat se bude od 13. do 20. července ve Svitavách pod záštitou prezidenta Miloše Zemana, hejtmana Martina Netolického a starosty Svitav Davida Šimka. Sejde se na něm na 350 sportovců a členů realizačních týmů z 12 až 15 zemí světa. Jedná se o kategorie od 13 do 18 let a od 18 do 23 let. Poprvé v historii budou závodit i dívky. Rozpočet mistrovství je 6 milionů korun. Kraj na něj přispěje milionem korun.
„Přidělení mistrovství do Svitav je vyjádřením uznání našim organizátorům a Krajskému sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Je to velká čest i pro Pardubický kraj, který na tuto mimořádnou akci přispěje částkou jednoho milionu korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Už v loňském roce přispěl Pardubický kraj sdružení na novou požární stříkačku Rosenbauer Fox III, která je potřeba k tréninku na soutěž a letos by k ní měla přibýt ještě jedna, která umožní soutěžit na dvou drahách současně. „Určitě budeme fandit i nejlepším hasičům z našeho kraje, mezi které patří například Martin Lidmila z SDH Zbožnov, Stanislav Paulíček z SDH Široký Důl a další. Nejdůležitější ale bude, aby se všem účastníkům v našem kraji líbilo a odvezli si odtud pěkné zážitky,“ dodal hejtman.
„Přípravy na mistrovství jsou jednoznačně nejdůležitějším úkolem letošního roku,“ řekl starosta Krajského družení hasičů Čech, Moravy a Slezska (KSH ČMS) Josef Bidmon. Závodit se bude po celý týden a na programu jsou 4 disciplíny – výstup na věž, štafety na 400 metrů s překážkami, běh na 100 metrů s překážkami a požární útok. „Česká republika obhajuje z minulého mistrovství v Rusku zlato v týmové kategorii dorostenců a bronz v juniorech.  Máme i mistry světa v požárním útoku a v běhu na 100 metrů s překážkami. Rozhodně patříme ke světové špičce,“ zdůrazňuje Josef Bidmon.
 
Kraj letos navyšuje podporu dobrovolným hasičům
Pardubický kraj dlouhodobě podporuje ze svého rozpočtu jednotky sboru dobrovolných hasičů v kraji, v loňském roce částkou 4,5 milionu korun a letos to bude 5 milionů. Kraj navíc dává  KSH ČMS každoročně 300 tisíc korun na organizaci soutěží a další příspěvky na jednotlivé akce. V roce 2013 to byla navíc ještě nová časomíra za 25 tisíc korun a příspěvek 200 tisíc korun na soutěžní stříkačku. „Pokud uvážíme, že v kraji máme na 25 tisíc dobrovolných hasičů, je to jedna z největších členských základen mezi organizacemi i sportovci,“ konstatoval Martin Netolický.
Letos připravuje sdružení opět postupové soutěže ve všech kategoriích a k tomu i několik dalších akcí, které si již získaly oblibu. „Opět chystáme setkání přípravek dětí do 6 let v Břehách u Přelouče, které přerostlo z krajské akce skoro na celostátní, v Jevíčku budou chlapci a dívky soutěžit o poháry hejtmana a Malé Hané, v Přelouči se mládež setká na jarní části celostátní hry Plamen a loni úspěšný Superpohár hejtmana letos putuje na Orlickoústecko,“ vyjmenoval hlavní akce Josef Bidmon. Při organizaci některých soutěží začal Pardubický kraj v loňském roce spolupracovat s Královehradeckým a letos v tom bude pokračovat. Společné soutěže mužů a žen se tedy uskuteční na Královéhradecku.
Výzkum: Většina českých firem přestala vzdělávat své zaměstnance

Hradec Králové Téměř tři čtvrtiny zaměstnanců se v posledním roce v rámci svého zaměstnání nezúčastnily žádného vzdělávacího kurzu (71 %). Vyplývá to z exkluzivního výzkumu společností FOCUS Marketing & Social Research pro rakouskou vzdělávací společnost WIFI Czech Republic, která provedla výzkum v oblasti celoživotního vzdělávání. Cílem tohoto výzkumu bylo zjistit, jaká je míra zapojení dospělé populace České republiky do programů dalšího vzdělávání a jaký mají vztah k programům celoživotního vzdělávání. „Výsledky výzkumu nás hodně překvapily. Ve volném čase se v České republice vzdělávalo pouhých 16 procent a z toho pouze 5 procent respondentů pravidelně. Malá kvalifikace zaměstnanců je i jedna z hlavních příčin současné rekordní nezaměstnanosti, protože řada firem tu dlouhodobě nenachází kvalifikovanou pracovní sílu“ přibližuje situaci kolem výzkumu sociolog David Surý ze společnosti FOCUS Marketing & Social Research.
V Rakousku se pravidelně vzdělává 80 procent lidí „Podobné špatné výsledky v oblasti celoživotního vzdělávání jsou v Evropě zcela výjimečné. Například v Rakousku, kde je jedna z nejnižších nezaměstnaností, se pravidelně odborně vzdělává přes 80 procent dospělé populace. Lidé tak přijímají daleko lépe inovace a posun v technologiích,“ komentoval výsledky výzkumu ředitel rakouské vzdělávací společnosti WIFI Tomáš Zdechovský, který je odpovědný za vzdělávání v České a Slovenské republice.  „Nejvyšší podíl osob, které se ve volném čase věnují dalšímu vzdělávání, nacházíme paradoxně mezi lidmi s nejvyšším vzděláním, ale také mezi lidmi s vyšším socioekonomickým statusem a osobami na vyšších a odborných postech. Tito lidé jsou však paradoxně nejméně ohroženi nezaměstnaností,“ vysvětluje Tomáš Zdechovský, ředitel WIFI Czech Republic, která je vzdělávacím institutem Rakouské hospodářské komory (WKÖ)
Výzkumu se zúčastnilo 1022 respondentů  Výzkumu se účastnilo 1022 respondentů, kteří byli vybráni na základě pohlaví, věku, nejvyššího dosaženého vzdělání, velikosti sídla a kraje, kde se nachází jejich bydliště. „Ve studii se pracuje s tzv. socioekonomickým statusem respondentů. Jedná se o mezinárodně používanou metodiku měření sociální a ekonomické pozice respondenta z hlediska více dimenzí, mezi něž patří: vzdělání, zaměstnání a pozice v něm, vybavenost domácnosti definovanými elektrospotřebiči a dalšími předměty. Výsledkem je 16 různých skupin, které byly následně kategorizovány do šesti hierarchicky uspořádaných úrovní,“ dodává Surý.                                                                          TZ Gabriela Vaňková
 

Skutečský festival zavítá i do okolí


Již za necelý měsíc se Skuteč obleče do společenského hávu a operou Rigoletto zahájí XI. ročník festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč. Kromě koncertu Smetanova tria v městském muzeu se březnová část odehraje v příjemném prostředí místního Kulturního klubu. V dubnu se festival přesune i do okolních obcí.

Hned první dubnovou neděli nás čeká koncert v jednom z nejkrásnějších kostelů v České republice. Komorní soubor Barocco sempre giovane vystupoval v poutním kostele Panny Marie na Chlumku v Luži i minulý rok. Tentokrát s ním v tomto jedinečném prostředí vystoupí přední česká houslistka, první česká vítězka Mezinárodní houslové soutěže v Anglii, Gabriela Demeterová. „Soubor Barocco sempre giovane je složený ze spousty úžasných hudebníků, které baví kvalitní klasika a tou bezesporu je i program, který společně zahrajeme v rámci skutečského festivalu v Luži,“ říká o koncertu Gabriela Demeterová.

Chrám Panny Marie na Chlumku je výraznou dominantou Luže již od konce 17. století. Je významnou uměleckou památkou z období raného baroka. Provedení stavby a všech architektonických motivů je naprosto precizní. Stejně vysoké hodnocení platí i pro stylově jednotný soubor umělecké výbavy a výzdoby. „Koncerty v chrámovém prostředí mají díky akustice a architektuře všech těchto objektů magickou atmosféru, kterou velmi citlivě vnímá i publikum. Hudba a kostely patřily odjakživa k sobě,“ dodává Gabriela Demeterová.

 
Tiskové prohlášení k vyklizení domu v Neklanově ulici

Dne‭ ‬7.2.‭ ‬2014‭ ‬proběhl v Neklanově ulici v Praze policejní zásah proti squaterům v dlouhodobě chátrajícím domě č.p.‭ ‬3.‭ ‬Rádi bychom touto cestou uvedli na pravou míru některé okolnosti,‭ ‬které majitel domu,‭ ‬policie a posléze i mainstreamová média uvádějí ve zkreslené podobě,‭ ‬případně o nich neinformují vůbec.
Pro účely podání doplňujících informací pořádáme v úterý‭ ‬11.2.‭ ‬od‭ ‬10:00‭ ‬před domem tiskovou konferenci.
Dům je ve vlastnictví firmy Staropramenná‭ ‬3,‭ ‬jedné z mnoha firem s italským jednatelem Stefanem Camnasiem.‭ ‬Každá z nich vlastní v Praze nevyužívanou nemovitost.‭ ‬Ohledně domu v Neklanově ulici panuje již dlouho komplikovaná situace s posledním nájemníkem,‭ ‬panem Jiřím Kubalíkem,‭ ‬který v domě bydlí‭ ‬22‭ ‬let.‭ ‬V současnosti jen díky rozhodnutí soudu o neoprávněnosti předchozí výpovědi.‭ ‬Pan Kubalík se stal opakovaným terčem protiprávního jednání jak ze strany vlastnické firmy,‭ ‬tak od narkomanů,‭ ‬kteří se v domě občas zdržovali.‭ ‬Z těchto důvodů squatery do domu sám  pozval.‭ ‬Ti za posledního půl roku,‭ ‬kdy se v dome zdržují,‭ ‬opravili podlahy,‭ ‬zdi i komíny a uvedli dům do stavu lepšího,‭ ‬než byl kdykoli v posledním roce.‭ ‬Majitel ani správce nenaplňovali své povinnosti správy domu,‭ ‬ačkoli byli na jeho stav několikrát upozorněni.‭ ‬Nyní tvrdí,‭ ‬že do domu týdně docházeli a sledovali jeho stav,‭ ‬což není pravda‭ ‬-‭ ‬jak ostatně tvrdí,‭ ‬nevědí vůbec,‭ ‬jak dlouho se squateři uvnitř nacházeli.
Přesto byli na jejich popud policií vyklizeni,‭ ‬aniž by ta jakkoli zjišťovala pozadí kauzy a případnou oprávněnost užívání‭ ‬domu ze strany squaterů.‭ ‬Policie posloužila jen jako nástroj v rukách soukromníka a svým jednáním utužila a legalizovala jeho nekalé praktiky.‭ ‬Během vyklízeni policie jednala nepřiměřeně a cíleně vyvolala konflikt,‭ ‬na základe něhož neprávem obvinila čtyři lidi z napadení a agrese.
Dalším bodem,‭ ‬který bychom rádi zpochybnili,‭ ‬je zadržení a obvinění všech osob,‭ ‬které se v inkriminovanou dobu v domě nacházely,‭ ‬aniž by si policie jakkoli ověřila,‭ ‬kdo dům opravdu užívá,‭ ‬a kdo do něj jen zrovna vstoupil,‭ ‬aby pomohl squaterům s odnosem věcí.‭ ‬Neproběhla výzva k opuštění domu,‭ ‬neproběhlo upozornění,‭ ‬že se někdo dopouští protiprávního jednání‭ – ‬všichni
byli rovnou zadrženi a posléze obviněni.‭ ‬V obvinění vzneseném proti squaterům je uveden neoprávněný odběr elektrické energie,‭ ‬ačkoli všechna elektřina byla řádně placena.
Z výše uvedených důvodů pořádáme v úterý v deset hodin před domem č.p.‭ ‬3‭ ‬v Neklanově ulici tiskovou konferenci,‭ ‬kde i rádi odpovíme na jakékoli dotazy,‭ ‬a pokud to okolnosti dovolí,‭ ‬provedeme zájemce budovou.
Za kolektiv domu Neklanova č.p.‭ ‬3,  Food Not Bombs Praha,  Aleš Petrů
http://food-not-bombs.cz/
https://praha.squat.net/2014/02/10/tiskova-zprava-k-vyklizeni-domu-v-neklanove-ulici/