Z jednání krajského zastupitelstva                                        
Zastupitelstvo schválilo granty a dotace v kultuře, památkové péči i muzejnictví 

Pardubice - V oblasti kultury a památkové péče rozhodovalo zastupitelstvo rozdělení prostředků ze třech dotačních titulů: Programu preventivní péče o sbírky muzeí a galerií v Pardubickém kraji, Programu podpory kulturních aktivit v Pardubickém kraji a Programu podpory stavební obnovy a restaurování kulturních památek a drobných objektů památkového charakteru v Pardubickém kraji.  „Na podporu muzejnictví bylo v rozpočtu kraje vyčleněno 600 tisíc korun, které byly rozděleny mezi 25 žadatelů. V žádostech komise rozdělila peníze i novým žadatelům, například Galerii Antonína Chitussiho v Ronově či Muzeu Švýcárna ve Slatiňanech. Finanční prostředky budou směřovat převážně na zajištění bezpečnosti sbírek či restaurování,“ uvedla konkrétní příklady podpořených projektů náměstkyně hejtmana Jana Pernicová.  V rámci grantového programu podpory kulturních aktivit bylo k podpoře schváleno 121 projektů, kterým bude rozděleno 1,6 milionu korun. Pardubický kraj pomůže například 47. ročníku taneční soutěže O perníkovou pantofli, což je nejstarší taneční soutěž v České republice.  Na podporu památek bylo v rozpočtu Pardubického kraje vyčleněno 5,3 milionu korun. Zastupitelstvo schválilo podpořit 72 žádostí. Částka 100 tisíc korun tak například pomůže kostelu Sv. Bartoloměje v Kočí, který je národní kulturní památkou. Prostředky z rozpočtu Pardubického kraje pomohou při opravě vlhkostí poškozené středověké omítkové vrstvy, která je součástí malířské výzdoby interiéru. Nejhodnotnější část jednolodního kostela pochází z roku 1397.

 

Program obnovy venkova rozdělí necelých 35 milionů, podpoří i malé prodejny 

Pardubice - Finanční prostředky určené na Program obnovy venkova jsou dotace na financování běžného a investičního rozvoje obcí, měst, svazků obcí a Místních akčních skupin Pardubického kraje. „Zastupitelstvo i letos schválilo podporu v rámci Programu obnovy venkova. Celkem 330 obcím a svazkům obcí vyplatíme necelých 35 milionů korun,“ sdělil krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.
Peníze tak zaplatit například výstavbu, rekonstrukci či údržbu venkovské zástavby a občanské vybavenosti, pořízení obecního majetku, úpravy veřejných prostranství a údržbu veřejné zeleně nebo výstavbu či opravu místních komunikací a chodníků a podobně.
Současně zastupitelstvo odsouhlasilo podporu obcím, které zřizují malou nebo pojízdnou prodejnu. „V letošním roce podpoříme malé prodejny ve 37 obcích celkovou částkou 1,473 milionu korun. Díky těmto prostředkům se v malých vesničkách daří udržet v činnosti obchody se základními druhy potravin,“ uvedl radní Kroutil, podle kterého se ukazuje, že podpora obchůdků na venkově je naprosto nezbytná a vnímá jej také jako významné preventivní sociální opatření.
Dotační titul je jedním z pilířů Programu obnovy venkova Pardubického kraje. V roce 2009 kraj rozdělil 454 tisíc korun. Z čísel je patrné, že se zvýšil zájem a povědomí obcí o tento druh pomoci. 
 
Dobrovolní hasiči obcí vylepší své vybavení za miliony 

Pardubice – Zastupitelé Pardubického kraje dnes potvrdili rozdělení 4,415 milionů korun pro jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí. Krajskou dotaci využijí sbory na pořízení a opravy dopravních a cisternových požárních vozidel, na nákup plovoucích a kalových čerpadel, elektrocentrál a dýchací techniky.
„V krajském rozpočtu se nám daří držet pro sdružení dobrovolných hasičů obcí stabilní finanční podporu ve výši 5 milionů korun. Počítáme tedy ještě s druhým kolem, kde bude rozdělen zbytek. Peníze jsou určeny do obnovy vybavení, bez kterého se hasiči v akci neobejdou. Klíčovou roli těchto složek při ochraně života a majetku nebo jejich podíl na společenském životě v obcích snad již není třeba ani zdůrazňovat,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Peníze se rozdělují na základě jasně stanovených pravidel na celé volební období. Obce podávají žádosti na kraj, kde se sumarizují. Návrh rozdělení dotací posuzuje odborná komise. „V této komisi mají své zastoupení profesionální i dobrovolní hasiči, kteří umí nejlépe odhadnout potřeby. Klademe důraz na to, aby byly dotace rozdělovány rovnoměrně a pokrývaly území celého kraje. Například výměna některých starých vozidel AVIA za mikrobusy dobrovolným hasičům výrazně usnadní život, neboť na tato vozidla nebudou potřebovat řidičský průkaz na nákladní automobily jako doposud,“ vysvětluje hejtman Martin Netolický.
Kromě toho zastupitelstvo schválilo také rozdělení státní dotace na rok 2014 ve výši 3,130 milionů korun pro zřizovatele jednotek SDH obcí. Krajskému sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska odsouhlasili zastupitelé finanční dar z rozpočtu kraje ve výši 200 tisíc korun na pořízení druhé přenosné požární stříkačky potřebné na vrcholové soutěže. Darovaná částka uhradí zhruba polovinu potřebných financí, zbytek dodá sdružení ze svých prostředků nebo případně od sponzorů.
Podle přílohy získala Česká Třebová na pořízení nového požárního automobilu CAS příspěvek kraje ve výši 300 tis. Kč. Stejně jako u SDH Bystré jde o největší finanční příspěvek kraje, který byl  v rámci I. kola dotací poskytnut.
Zastupitelstvo Pardubickégho kraje podpořilo cyklostezky i bezpečnější fotbalové branky

Největší část pomyslného koláče dotačních peněz na rozvoj cestovního ruchu letos půjde do budování infrastruktury pro cykloturistiku. Dotace dnes schválilo Zastupitelstvo Pardubického kraje. „Více než jeden a půl milionu korun půjde do oblasti cykloturistiky. Náš kraj má v této oblasti velký potenciál, abychom ho však mohli plně využít, potřebujeme k tomu budovat potřebnou infrastrukturu,“ objasnil krajský radní pro cestovní ruch René Živný.
 „Vůbec největší částka – jeden milion korun – je určena na výkupy pozemků pro Labskou stezku na území kraje. Podporu půl milionu korun dostane vybudování nového cyklopointu Terezka u řeky Morava a 150 tisíc korun pasportizace a obnova cykloznačení v regionu Toulovcovy Maštale. Větší bezpečnost pro cyklisty přinese přeložení cyklotrasy číslo 18 v  rámci projektu Česko jede, na které poputuje přes 200 tisíc korun,“ shrnul schválené příspěvky radní René Živný. Podporu ve výši 200 tisíc korun dostal i projekt Regionu Orlicko-Třebovsko, kde chtějí vyhotovit podrobnou studii na možný vznik bike resortu.
V grantovém programu Podpora budování infrastruktury cestovního ruchu v Pardubickém kraji bylo zastupitelstvem podpořeno 14 subjektů částkou 1,5 milionu korun, mezi jinými například město Pardubice s projektem městského navigačního systému (150 tisíc korun), Sdružení obcí Toulovcovy Maštale s projektem obnovy Toulovcovy rozhledny (200 tisíc korun) či město Seč s úpravou turistické stezky podél Sečské přehrady (150 tisíc korun).
Bezpečnější branky pro malé fotbalisty
V oblasti sportu a volnočasových aktivit schválilo zastupitelstvo dotaci z rozpočtu kraje ve výši 300 tisíc korun na výrobu fotbalových branek pro sdružení Pardubický krajský fotbalový svaz. „Zvýší se tak bezpečnost na fotbalových hřištích. U těchto branek totiž nehrozí, že by se na někoho převrátily. Celkem budou nakoupeny fotbalové branky za 600 tisíc korun, kraj zaplatí polovinu a druhou přidá fotbalový svaz,“ vysvětlil krajský radní pro sport, cestovní ruch a volnočasové aktivity René Živný.
Pardubický kraj chce pořádat zimní dětskou olympiádu
Zastupitelstvo podpořilo návrh přihlášky k pořadatelství Her VII. zimní Olympiády dětí a mládeže České republiky 2016 do výběrového řízení vypsaného Českým olympijským výborem. Předpokládané náklady kraje jako organizátora ODM 2016 jsou vyčísleny na částku čtyři miliony korun.  Soutěže VII. zimní olympiády by se konaly v různých místech Pardubického kraje, hokejové soutěže jsou např. plánovány na zimních stadionech v České Třebové a Lanškrouně.