Českotřebovský deník 115/2014 (8.5.)                                    

Pianino na terminálu, pevně řetězem přikované stojí pod střechou na dopravním  terminálu Jana Pernera. Čas od času se zde také někdo zastaví a zabrnká, dokonce i zahraje. Zkoušel jsem to také.  Moc jsem spokojen nebyl, opravdu jde o "stroj", který už nikde jinde uplatnění nenachází, proč tedy  ne aspoň na frekventovaném terminálu. Ale ani jeho exteriér není takový, jaký bychom si představovali. Piano na ulici, tedy na zakrytém frekventovaném městském prostředí je ve skutečnosti výborný nápad, také dobrý fór, ale nevím jistě, zda nám dělá městu propagaci nebo ostudu.  Posuďte sami z dále uvedených snímků.  Sehnat dnes alespoň slušně vypadající pianino není zas tak velký problém, na aukru se jich nabízí během roku spousta jen za odvoz.  Sám jsem měl před dvěma lety velký problém, jak se zbavit krátkého křídla s vídeňskou mechanikou, které nakonec bylo možné udat jen zdarma a k tomu je na vlastní náklady zavést zájemci do Ústí n.O., kde hraje dodnes v tančírně pana Bílka v bývalé Družbě. Stávající piáno bych  tedy raději vyměnil za nějaký lepší stroj, je přece hlídán kamerami.... A ještě něco. Na dopravním terminálu Jana Pernera, velmi  frekventovaném místě, navštěvovaném navíc i mimotřebovskými návštěvníky, bych si představoval nějakou formu plakátnice informující o dění v našem městě. Na toto téma jsem bezúspěšně intervenoval všude, kde to bylo možné (od starosty až po výzvu ve zpravodaji), avšak marně. Co nám je např. platná plakátnice u dvacet let zrušení samoobsluhy na Zámostí, kudy projde pár lidí venčících psy, když na frekventovaných místech informace pro lidi nejsou. Jde především o terminál  Jana Pernera a potom jistě také okolí zdejších hypermarketů. Jistě by to nebylo zadarmo, ale byla by to služba, která by se měla vyplatit jak pro Eko Bi, tak i pro pořadatele plakátovaných akcí. Na terminálu, postaveném s dotací EU se prý pět let nesmí nic změnit, snad jenom to piáno....  (mm)
 

Hledáme spojení, fotografii Třebováka Jana Pluhaře (*asi 1950)

Kamarádi, dřívější žáci "Červenky" , tehdy ovšem "I. ZDŠ Dukelských bojovníků Fučíkova ulice Česká Třebová" vzpomínají na Jana Pluhaře, který ukončil studium na této základní škole  zřejmě v roce 1965. Bydlel Pod Jelenicí. Jeho další osud je různý podle vzpomínek a bohužel dnes  již  nežije.O to cennější bude získat jeho fotografii do alba  kamarádů, třeba skupinovou, ze školního výletu nebo ze sportu. Tehdy se ovšem tolik nefotografovalo, jako nyní.  Kamarádi Jana Pluhaře děkují předem o jakoukoliv informaci o jeho osudu a zvláště pak za jeho fotografii, informace chtějí získat přes redakci Českotřebovského zpravodaje.
 
Připojujeme se ke stížnosti manželů Kárníkových

Připojujeme se s naší zkušeností s firmu Club Němčice k dopisu manželů Kárníkových, který byl otištěn v dubnovém vydání Českotřebovského zpravodaje.Před několika lety nám tato firma zateplovala část domu kvůli úsporám topení. Zakončení lišt kolem oken bylo provedeno velmi lajdácky. Konce lišty byly (a dosud jsou) křivé a odlepovaly se. Tyto nedostatky jsme reklamovali. Do opravy se firmě moc nechtělo. Nakonec to opravili tak, že lišty něčím přilepili. Časem však máme okolo všech rohů oken nepěkná černá místa. Navíc nad vchodovými dveřmi zateplení z lišt už vyjíždí. Také úspory v topení nejsou nijak velké. S firmou Club Němčice už nikdy více.  Rouskovi Kozlov.
 
Dopravní nehoda opět pod odbočkou k sokolovně 

Je to místo nějak začarované. Jak je to dávno, co v noci zde zrušila masivní zábradlí opilá řidička. Vše se podařilo opravit a dnes 8.5. odpoledne před 17. hodinou bylo opravené zábradlí opět v ohrožení. Tentokrát se jednalo o střet motocyklisty s osobním autem. S tak postrou zatáčkou s velkým klesáním motocyklista asi nepočítal. Zasahovali také hasiči, dopravu řídili policisté... Jsem zvědav, kdy se časté nehody na tomto úseku stanou důvodem pro nějaké omezení rychlosti. Jenže mnohým řidičům taková značka stejně nic neříká.
Ustoupili jsme vandalům? 

Už to bude 12 let co atelier Rozmarýn vytvořil v zákoutí u Bily pěkný odpočinkový kout, kde byly lavičky, vkusně založená zeleň a také hrací prvky pro děti.  Dne po té době tam už není nic než chodníček, kudy vede zkratka od Billy směrem ke "žluťáku" a případně do podchodu ve směru k Jelenici.  Na lavičkách sedávali spíše pravidelně než občas podivné existence, kteří žadonili o drobné, aby si mohli jít koupit pivko či krabicové víno a tím si zpříjemnit jinak prázdný den. Hrací prvky dětem už nesloužily.  Nevím, zda je současný stav definitivním řešením, ale vypadá to na ústup slušných lidí před vagabundy. Neměli bychom ustupovat, zeleň po letech zase upravit tak, aby nevznikala nepřehledná zákoutí a opět osadit lavičku. Podobně jsme před časem vyklidili Javorku od mobiliáře, pískovcové vázy a další sochařské prvky jsou  uskladněny  snad bezpečně za plotem zahradnického střediska Ekobi.  Nyní se bude obnovovat zeleň na Starém náměstí, aspoň tam tedy zatím od záměrů na zkrášlení města neustupujeme. Myslím, že máme dost prostředků na to, abychom u nás zajistili bezpečí a pořádek i na tak frekventovaném místě, jako je prostor u nákupního centra Billa a DPS. (mm) .

 
 
Příjemná proměna v Kozlově

Dříve, když jste přicházeli do naší vesničky, tak Vás na pravé straně vítala kaplička a po levé ruce břeh pod bývalým kravínem připomínající menší prales. Byl zarostlý vším možným a dělal nám ostudu. Nyní jste si jistě všimli, že břeh je zbaven všech nežádoucích keřů a je o něj pečováno. Tuto změnu k lepšímu mají na svědomí manželé Martin a Iva Jasanských, za což jim patří uznání.
M. Rousková.
 
Oslava Dne matek v Kozlově

Den matek v Kozlově se oslavoval již 3. května společně s besedou pro důchodce. Akci připravil osadní výbor s finanční pomocí hasičů. Pásmo básniček a písniček pro maminky a babičky předvedly místní děti. program s dětmi nacvičila knihovnice Hana Mauerová s spolu s kronikářkou. pak následovalo malé pohoštění pro přítomné. K tanci a poslechu hrála ze Svinné a ze Zhoře.  Taneční parket nejdříve patřil účinkujícím dětem a potom dospělým. Pořadatelům a všem ostatním, kteří toto hezké sobotní dopoledne připravili a zajišťovali patří naše poděkování.  M. Rousková.
 
Plavání pro dobrou věc – soutěží plavci i neplavci

Krytý plavecký bazén v Ústí nad Orlicí bude 12. 5. 2014 hostit asi 40 účastníků v 4. ročníku soutěže Plavání pro dobrou věc. Soutěž je připravená pro klienty zařízení sociálních služeb pro osoby s mentálním postižením v Pardubickém kraji. Stacionář v Ústí nad Orlicí a městská společnost TEPVOS jsou hlavními pořadateli.
„Pozvání přijaly podobné organizace jako je náš Stacionář. Sjedou se účastníci z těchto míst. Domov na zámku Bystré u Poličky, Domov pod hradem Žampach, Domov pro osoby se zdravotním postižením Slatiňany, Berenika, o.p.s. - Vysoké Mýto, Diakonie Čáslav, Speciální základní škola, MŠ a praktická škola ÚO. Chceme se s našimi klienty setkat v prostředí, které pro ně není zcela běžné. Připravit pěkné chvíle a zážitky. Všichni budou oceněni a první tři v každé kategorii dostanou diplomy“ uvedla ředitelka Stacionáře v Ústí nad Orlicí Radka Vašková.
Soutěží dvě skupiny, rozdělené na plavce a neplavce. Na začátku proběhne krátké rozplavání, poté se budou plavci kvalifikovat dle věku a závod proběhne rozřazením podle výsledků kvalifikace. Pro neplavce jsou připravené hry a soutěže ve vodě.
„Krytý plavecký bazén nabízí pro všechny účastníky soutěže využití dalších aktivit v areálu bazénu. Například parní kabiny, vířivku, tobogán. Jako pořadatelé a partneři soutěže spolupracujeme se Stacionářem pravidelně a jsme rádi, že můžeme podpořit městskou neziskovou organizaci“ řekla vedoucí úseku Rekreační služby městské společnosti TEPVOS Veronika Krajová.
Vyhlášení vítězů se bude konat v prostoru občerstvení, následně po soutěži. Účastníci si odnesou dárky partnerů a pěkné zážitky z pobytu v bazéně.

KVĚTEN v Pardubickém kraji  


(technické prohlídky na Slatiňanech, hrnčířská sobota na Veselém Kopci)

8. 5. SH Kunětická hora - Velký střelecký den s SHŠ Corporal  - Celodenní výstava (9.30 – 17.30) vojenské výstroje a palných zbraní od husitů po Lidové milice s divadelně pojatými ukázkami na rondelu pod věží v 11, 13, 14.30 a 16 hodin. Účinkuje SHŠ Corporal.

10. 5. SH Litice - Pochod přes tři hrady - 42. ročník pochodu Přes tři hrady a 30. ročník Přes tři hrady na kole. Start a cíl v Sopotnici na hřišti. Pro účastníky pochodu sleva na vstupném do hradu Litice.

17. 5. a 18. 5. SZ Slatiňany - Pokrok nezastavíš – speciální prohlídky, při kterých projdete zámek doslova "od sklepů až po půdy". Prohlédnete si unikátně dochované technické zázemí a navštívíte hned několik zajímavých prostor, které nejsou běžně přístupné veřejnosti.

17. 5. SZ Slatiňany - Slatiňanské pozastavení - Tradiční kulturní akce pořádaná ve spolupráci s městem Slatiňany. Den plný hudby, tance a her pro děti i dospělé v atraktivním prostředí zámeckého parku. Program bude upřesněn.

17. 5. SLS Vysočina - Hrnčířská sobota, od 9 do 16 hodin – Veselý Kopec, ukázky výroby předmětů z hrnčířské hlíny, prodej výrobků, výtvarné dílničky pro děti. Kulturní program – Žesťový kvintet DH Mrákotínka

19.5. SH Litice - Středověký hrad Faber  - divadelně didaktický projekt pro MŠ a první stupeň ZŠ (pouze pro předem hlášení skupiny)

30. 5. – 29. 6. SH Kunětická hora - Letní divadelní scéna VČD Pardubice  - Balada pro banditu, Sen noci svatojánské. Vždy od pátku do neděle od 20.30 na rondelu pod věží, před každým představením večerní prohlídka hradu v 19.00